ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Έφυγε από τη ζωή ο εμβληματικός σχεδιαστής Πάκο Ραμπάν- ένα enfant terrible της Μόδας

Ένας επαναστάτης στη Μόδα και στη ζωή ο Πάκο Ραμπάν δούλεψε με ανατρεπτικά υλικά και χάρισε μοναδικά αρώματα στον κόσμο κάνοντας τον λίγο πιο όμορφο και προοδευτικό.

Ο Ισπανός σχεδιαστής μόδας Πάκο Ραμπάν πέθανε σε ηλικία 88 ετών στη Γαλλία, στη Βρετάνη, ανακοίνωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ο καταλανικός όμιλος Puig, στον οποίο ανήκει η μάρκα που φέρει το όνομά του.

"Με βαθιά θλίψη, ο Puig ανακοινώνει τον θάνατο του Πάκο Ραμπάν", ανέφερε ένα δελτίο τύπου, επιβεβαιώνοντας πληροφορίες από την περιφερειακή εφημερίδα Télégramme.

Ο σχεδιαστής πέθανε στο χωριό Πορτσάλ όπου κατοικούσε, είπε ένας εκπρόσωπος στο Γαλλικό Πρακτορείο.

O "Wacko Paco"

Eκκεντρικό icon της μόδας ο Ραμπάν κατέκτησε τον κόσμο της μόδας τη δεκαετία του 1960 με τις φουτουριστικές του δημιουργίες και την πρώτη του συλλογή φτιαγμένη εξ ολοκλήρου από πλαστικό.

Ο σχεδιαστής με το παρατσούκλι "Wacko Paco" ισχυριζόταν ότι είχε ζήσει πολλές ζωές και ότι στο παρελθόν ήταν πόρνη στο Παρίσι την εποχή του Λουδοβίκου XV, δολοφόνησε τον Τουταγχαμών και ήταν 75.000 ετών! Επίσης είχε μεγάλο ενδιαφέρον για την επιστήμη.

Ο Πάκο Ραμπάν γεννήθηκε ως Francisco Rabaneda το 1934 στην περιοχή των Βάσκων της Ισπανίας. Ο πατέρας του ήταν στρατιωτικός που σκοτώθηκε από τον Φράνκο, ενώ η μητέρα του ήταν η πρώτη μοδίστρα στον οίκο Balenciaga πριν μετακομίσει η οικογένεια στο Παρίσι.

Σπούδασε αρχιτεκτονική, αλλά φαίνεται πως η Μόδα έρρεε στο αίμα της οικογένειας. Το 1966, παρουσίασε την πρώτη του συλλογή υψηλής ραπτικής με τον ανατρεπτικό τίτλο "Manifesto: 12 unwearable dresses in contemporary materials" φτιαγμένα από πλαστικές λωρίδες και δίσκους που ήταν δεμένοι μεταξύ τους με μεταλλικούς κρίκους.

Εκείνη την ημέρα δήλωσε: ''Ποιος νοιάζεται αν κανείς δεν μπορεί να φορέσει τα φορέματά μου; Αποτελούν άποψη''. Ο Ραμπάν δεν ενδιαφερόταν μόνο να σχεδιάζει ρούχα. Τον ενδιέφερε να είναι επαναστατικός και να αμφισβητεί τις αστικές αντιλήψεις περί μόδας. Πίστευε ότι ήταν ανόητο να εμμένουμε στην αντίληψη ότι μπορούσαμε να φτιάξουμε ρούχα μόνο με ύφασμα. Αντικατέστησε τις βελόνες και την κλωστή με πένσες και δαχτυλίδια και αντικατέστησε το ύφασμα με πλαστικό και μέταλλο! Και γι' αυτό, για την επαναστατική του διάθεση ο Ραμπάν βαφτίστηκε "enfant terrible" της Μόδας!

Εμπνευσμένος από την Ιωάννα της Λωραίνης, δημιούργησε μια πανοπλία για την απελευθερωμένη γυναίκα της δεκαετίας του '60. "Την πρώτη φορά που πήγα σε ένα από τα σόου του, θυμάμαι να λέω: ''Τι συμβαίνει εδώ; Δεν το πιστεύω! Είναι τόσο όμορφο και τόσο διαφορετικό! Φορέματα μονομάχου, μια πανοπλία, ένας πολεμιστής, το νέο αρσενικό!'' θυμάται η Polly Mellen, θρύλος της μόδας και κάποτε συντάκτρια υπό την Diana Vreeland στη Vogue. ''Τα ίδια τα ρούχα ήταν στην αρχή αρκετά βαριά, αλλά όταν τα φορούσες - και έπρεπε να τα δοκιμάσω - ήταν ισορροπημένα με έναν πολύ όμορφο τρόπο, με έναν πολύ μηχανικό- λειτουργικό τρόπο. Ήταν σε θέση να δουλέψει το μέταλλο στο σώμα μιας γυναίκας. Και οι ήχοι που έκαναν αυτά τα φορέματα, με γοήτευσαν''.

Ο Ραμπάν έντυσε διάσημες σταρ της εποχής του, όπως την Όντρεϊ Χέπμπουρν, τη Μία Φάροου, την Μπριζίτ Μπαρντό κ.ά. Η φήμη εκτοξεύτηκε στα ύψη όταν το 1968 σχεδίασε το εμβληματικό ρούχο που φόρεσε η Τζέιν Φόντα ως Barbarella την ομώνυμη ταινία.

Εκτός από την αυτοκρατορία που έχτισε με τα ρούχα του, δημιούργησε ένα παράλληλο δυναμικό σύμπαν με τα αρώματα του που λάτρεψαν γυναίκες και άντρες.

Τι δήλωσαν για εκείνον οι συνεργάτες του

Ο José Manuel Albesa, πρόεδρος του τμήματος μόδας και ομορφιάς της Puig, δήλωσε: "Ο Πάκο Ραμπάν έκανε την εκπληκτικές υπερβάσεις. Ποιος άλλος θα μπορούσε να κάνει τις μοντέρνες Παριζιάνες να φωνάζουν για φορέματα από πλαστικό και μέταλλο; Ποιος άλλος εκτός από τον Πάκο Ραμπάν θα μπορούσε να φανταστεί ένα άρωμα που ονομάζεται Calandre - η λέξη σημαίνει σχάρα!, - και να το μετατρέψει σε σύμβολο της σύγχρονης θηλυκότητας;" σημειώνει.

Και συνεχίζει: "Αυτό το ριζοσπαστικό, επαναστατικό πνεύμα τον ξεχώριζε: υπάρχει μόνο ένας Ραμπάν. Με τον θάνατό του, θυμόμαστε για άλλη μια φορά την τεράστια επιρροή του στη σύγχρονη μόδα, ένα πνεύμα που ζει στον οίκο που φέρει το όνομά του".

Ο Marc Puig, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του οίκου Puig, πρόσθεσε: "Θα παραμείνει σημαντική πηγή έμπνευσης για τις ομάδες μόδας και αρωμάτων της Puig, οι οποίες εργάζονται συνεχώς μαζί για να εκφράσουν τους ριζικά σύγχρονους κώδικες του κ. Πάκο Ραμπάν. Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του και σε όσους τον γνώρισαν".

Ακολουθήστε το Womantoc στο Instagram

Read Next

25 Απρ 2024

Θεσσαλονίκη: Λαμπάδες όλο τρέλα- από σούσι ως τενεκέ ελαιόλαδου

Λαμπάδες πιτόγυρο; Γίνεται. Ελαιόλαδο; Γίνεται. Σούσι; Και βέβαια. Φαίνεται πως στην Ελλάδα το φαγητό είναι το Ν.1 σε ζήτηση.

Περισσότερα από

News

25 Απρ 2024

Κατερίνα Βρανά: "Κλείνω 7 χρόνια φέτος από την ημέρα που δεν πέθανα"

Αυτή είναι η "εορταστκή εβδομάδα επιβίωσης" όπως λέει χαρακτηριστικά η ίδια που 7 χρόνια πριν έδωσε μάχη για τη ζωή της.

24 Απρ 2024

"Προσκυνητής" στο Πανεπιστήμιο Columbia o Αλκίνοος Ιωαννίδης- η ομιλία του και η ακύρωση της συναυλίας

Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης βρίσκεται στο πλευρό των φοιτητών αμερικανικών πανεπιστημίων που μάχονται για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και την απελευθέρωση των παλαιστινιακών εδαφών. Τοὺς τραγούδησε τον "Προσκυνητή".

24 Απρ 2024

Κάρις Ζέτα Ντάγκλας: Έκλεισε τα 21 με ένα iconic φόρεμα της μαμάς της - Το είχε φορέσει πριν από 25 χρόνια

Το μεταξωτό ροζ φόρεμα Ungaro με τη δαντέλα που είχε φορέσει η Κάθριν Ζέτα Τζόουνς το 1999, όταν βραβεύτηκε για τον ρόλο της στην ταινία "Η μάσκα του Ζορρό".

24 Απρ 2024

Βίκυ Καγιά: "Καλό ταξίδι μπαμπά μου. Σ’αγαπώ"

Πέθανε ο πατέρας της Βίκυς Καγιά: Το συγκινητικό αντίο.

24 Απρ 2024

Αθηναΐς Νέγκα: "Μεγάλωσα σε ένα σπίτι που ήταν μέσα στο πένθος λόγω της απώλειας του πατέρα μου"

Η Αθηναΐς Νέγκα μίλησε στο Mega και εξήγησε πως είναι να βιώνεις την απώλεια του ενός γονιού σου σε μικρή ηλικία.

24 Απρ 2024

Ο πρίγκιπας Λούις έγινε 6 ετών -η τρυφερή φωτογραφία

Το τρομερό παιδί της βασιλικής οικογένειας που κάνει όλους να χαμογελούν είχε μόλις τα γενέθλια του και η Κέιτ ανάρτησε τη φωτογραφία που όλοι περίμεναν.

24 Απρ 2024

Χρήστος Χωμενίδης: "Αντί να αποκτήσουμε ανοσία στο κιτς, το συνηθίσαμε"

"Θα ήλπιζε απλώς κανείς, αφελώς αισιόδοξος, ότι η εμπειρία της Χούντας θα είχε λειτουργήσει για τους Έλληνες ως εμβόλιο. Αλίμονο. Αντί να αποκτήσουμε ανοσία στο κιτς, το συνηθίσαμε."

24 Απρ 2024

Θεοφανία Παπαθωμά: "Δεν είναι αφρικανική σκόνη! Μας σκοτώνουν! "

Kάποιοι αμφισβητούν το φαινόμενο αφρικανικής σκόνης, ανάμεσά τους και η Θεοφανία Παπαθωμά.