ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

"Διαισθητική διατροφή":το δίδυμο των διατροφολόγων που υποστηρίζει ότι πρέπει να τρώμε ό,τι μας κάνει κέφι

Τέλος με τις ενοχές.

Η "διαισθητική διατροφή", όπως την αντιλαμβάνεται το δίδυμο διαιτολόγων-διατροφολόγων, Elyse Resch και Evelyn Tribole, μας προτείνει να εγκαταλείψουμε τις περιοριστικές δίαιτες και να συντονιστούμε με την επιθυμία μας, όπως κάναμε όταν ήμασταν παιδιά.

Σύμφωνα με αυτό το σύστημα να ικανοποιούμε την πείνα μας αντί να την ξεγαλάμε, να αναζητάμε τη χαρά και την απόλαυση στο φαγητό, αλλά και να δίνουμε στον εαυτό μας την ευκαιρία να καταλάβει αν έχει χορτάσει σταματώντας για λίγο στη μέση περίπου του φαγητού μας.

"Μπορείτε να τρώτε ό,τι θέλετε", εξήγησε η κ. Resch, 77 ετών. "Μπορείτε να το κάνετε για το υπόλοιπο της ζωής σας".

Η ιδέα της ελεύθερης διατροφής ήταν ιδιαίτερα τολμηρή όταν η κ. Resch και η κ. Tribole, 63 ετών, συνέγραψαν το βιβλίο "Intuitive Eating: A Revolutionary Anti-Diet Approach" το 1995, σε μια εποχή που κυριαρχούσε η διατροφή με χαμηλά λιπαρά. Είκοσι οκτώ χρόνια αργότερα, το μανιφέστο τους που προέτρεπε τους ανθρώπους να "απορρίψουν τη νοοτροπία της δίαιτας" και να "σεβαστούν" το σώμα τους έχει γίνει ακρογωνιαίος λίθος του σύγχρονου κινήματος κατά της δίαιτας, επιπλήττοντας το keto, το paleo και τις καθαριότητες και δίνοντας στους αναγνώστες - και στους εαυτούς τους - "άνευ όρων άδεια να τρώνε".

Το "Intuitive Eating" έχει πουλήσει περισσότερα από 700.000 αντίτυπα από το 1995, σύμφωνα με τον εκδοτικό οίκο St. Martin's Press, ο οποίος εξέδωσε την τέταρτη έκδοση το 2020. Το σύστημα έχει αναφερθεί 1,4 δισεκατομμύρια φορές στο TikTok, με τα bao buns και τα πάντα bagels να πρωταγωνιστούν σε ημερολόγια "Τι τρώω σε μια μέρα όταν τρώω διαισθητικά" των χρηστών. Ακόμα και η Demi Lovato είναι μεταξύ των διασημοτήτων που έχει αγκαλιάσει το σύστημα.

Μια εναλλακτική λύση στην εμμονή με το φαγητό

Όταν άνοιξαν το γραφείο τους στο Beverly Hills το 1993, και οι δύο διαιτολόγοι παρατήρησαν ότι ακόμη και τα απλά προγράμματα διατροφής που είχαν εκπαιδευτεί να δίνουν στους ασθενείς -προτείνοντας μια αναλογία ανάμεσα στις ομάδες των τροφών και συνιστώντας "υγιεινές αντικαταστάσεις" -όπως κοτόπουλο αντί για μοσχάρι- οι άνθρωποι δεν κατάφερναν να τα τηρήσουν. Η κ. Resch σκέφτηκε τότε πως: "δεν μπορώ να το κάνω αυτό στους ανθρώπους πια".

Η ίδια ξέρει από πρώτο χέρι τι σημαίνει αγώνας με το φαγητό. Στα 30 της, πριν γίνει διατροφολόγος, από τη μία λιμοκτονούσε και μετά έτρωγε. "Προσπαθούσα να μην τρώω μεσημεριανό και το απόγευμα δεν άντεχα άλλο και έτρωγα κάτι και μετά ένιωθα τόσο ένοχη που έσπασα τη "δύναμη της θέλησής" μου", είπε η κ. Resch, προσθέτοντας ότι ο έλεγχος του φαγητού της ήταν μια διαφυγή από δύσκολο πρώτο γάμο της.

"Το να υπολογίζω τις θερμίδες", είπε, "με απομάκρυνε εντελώς από τη δυστυχία που ένιωθα".

Στη δεκαετία του 1990, η κ. Tribole ήταν η μόνιμη διατροφολόγος της Columbia Pictures, η οποία συνεργαζόταν με ηθοποιούς για να τους προετοιμάσει για τους ρόλους τους (βέβαια αρνήθηκε να κατονομάσει κάποιον από αυτούς από σεβασμό στην ιδιωτική τους ζωή). Ακόμα και με ιδιωτικούς σεφ και γυμναστές, οι διάσημοι πελάτες της πάλευαν με τυποποιημένα σχέδια γευμάτων.

Η κ. Resch και η κ. Tribole διαπίστωσαν ότι οι δίαιτες έκαναν τους ανθρώπους να έχουν μεγαλύτερη εμμονή με το φαγητό. Έτσι, η κ. Resch και η κ. Tribole σκέφτηκαν μια εναλλακτική λύση: "Όταν έχετε την άδεια να φάτε και ξέρετε ότι μπορείτε να ξαναφάτε το αγαπημένο σας φαγητό, αυτό δεν γίνεται αυτό το τελευταίο δείπνο", δήλωσε η κ. Tribole.

Σήμερα υπάρχουν 2.000 πιστοποιημένοι σύμβουλοι διαισθητικής διατροφής σε 40 χώρες. Προτείνουν στους πελάτες τους να πετάξουν τις εφαρμογές υπολογισμού θερμίδων και τα προγράμματα διατροφής και να δουλέψουν στο να αναγνωρίζουν τα σημάδια της πείνας, δίνοντας σημασία σε "κάθε θόρυβο ή βιολογική αίσθηση ή διάθεση"- από το γουργουρητό του στομάχου μέχρι έναν ελαφρύ πονοκέφαλο, την έλλειψη πνευματικής συγκέντρωσης ή την "γκρίνια".

Στη συνέχεια, μπορούν να τρώνε ό,τι επιθυμούν, χωρίς να το θεωρούν "καλό" ή "κακό". "Παρατηρήστε πώς αισθάνεται το σώμα σας όταν τρώτε αυτό το φαγητό και πόσο ικανοποιητικό είναι για τη γλώσσα σας" και αναζητήστε ενεργά την ευχαρίστηση από τα γεύματα, δίνοντας προσοχή στη γεύση, την υφή, το άρωμα- πάρτε "αρκετές βαθιές αναπνοές" πριν καθίσετε να φάτε και απολαύστε το φαγητό προτείνουν στο βιβλίο τους.

Μόλις φάτε, το βιβλίο σας καθοδηγεί, να δώσετε χρόνο και σημασία στο σώμα σας. "Ακούστε τα σήματα του σώματος που σας λένε ότι δεν πεινάτε πια", λέει. "Παρατηρήστε τα σημάδια που δείχνουν ότι έχετε χορτάσει. Κάντε παύση στη μέση του φαγητού και ρωτήστε τον εαυτό σας πώς είναι η γεύση του φαγητού και ποιο σε ποιο επίπεδο είναι η πείνα σας".

Οι άνθρωποι συχνά ανησυχούν ότι το διαισθητικό φαγητό θα οδηγήσει στη λαιμαργία. "Αυτός είναι ο μεγαλύτερος φόβος που έχουν οι άνθρωποι: Αν δώσω στον εαυτό μου την άδεια να φάω ό,τι θέλω, δεν θα σταματήσω ποτέ να το τρώω", δήλωσε η κ. Resch. Στην αρχή, ειδικά αν έχουν συνηθίσει να περιορίζουν τη διατροφή τους, οι νέοι διαισθητικοί τρώγοντες τείνουν να έλκονται από τα τρόφιμα που προηγουμένως ήταν απαγορευμένα και "τρώνε πέρα από την πληρότητα", σημείωσε η κα Resch. Η καθοδήγησή της: Συνεχίστε να δίνετε στον εαυτό σας "πλήρη ελευθερία" να τρώει. Πρόσθεσε: "Πάρτε όσες συσκευασίες Oreos θέλετε. Μόλις οι άνθρωποι πραγματικά βυθιστούν στην αίσθηση ότι μπορούν αν θέλουν να το φάνε, δεν το χρειάζονται πια- μπορούν να πουν "ε, καλά δεν χρειάζεται να το φάω όλο".

Προφανώς υπάρχουν αντιρρήσεις και σκεπτικισμός για το σύστημα της "διαισθητικής διατροφής" και κανείς θα πρέπει να έχει κατά νου πως θα πρέπει να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία, όμως το δίδυμο των διαιτολόγων προτείνει μια οδό χωρίς τύψεις, που ίσως συμβάλλει αποφασιστικά στο να τρώμε καλά και να αντιμετωπίζουμε το φαγητό ως πηγή χαράς.

Πηγή: The New York Times

Aκολουθήστε το Womantoc στο Instagram

Read Next

30 Ιαν 2023

Life story: o Ιωάννης Βαρβάκης, ο τετραπέρατος Έλληνας που ανακάλυψε το χαβιάρι και ευεργέτησε την πατρίδα του- Μέρος Α'

Από το νησάκι των Ψαρρών στην Οδησσού και το Αστραχάν. Ο πλούτος και η μεγάλη αγάπη για την πατρίδα.

30 Ιαν 2023

Ντρου Μπάριμορ για Λεονάρντο Ντι Κάπριο: "λατρεύω ότι ακόμα κάνει clubbing"

Γιατί όλοι ξέρουμε πια πως ο Λεονάρντο δεν θα μεγαλώσει ποτέ.

Περισσότερα από

News

30 Ιαν 2023

Ο οίκος Louis Vuitton ντύνει με "Τέχνη" τα παγκόσμια αξιοθέατα

Η Louis Vuitton χρησιμοποιεί το AR στο τελευταίο έργο της διάσημης εικαστικού Yayoi Kusama, για να διακοσμήσει δημοφιλή παγκόσμια κτήρια.

30 Ιαν 2023

STYLE NOT COM: Ο άνθρωπος πίσω από το πιο επιδραστικό Instagram account μόδας αυτή τη στιγμή

Ο Beka Gvishiani είναι ο άνθρωπος πίσω από το STYLE NOT COM, το πιο επιδραστικό Instagram account μόδας αυτή τη στιγμή.

30 Ιαν 2023

Το σούπερ μόντελ που θηλάζει το μωρό της πριν βγει στην πασαρέλα

H όμορφη φωτογραφία στα back stage του σόου του Schiaparelli είναι από τις πιο όμορφες στιγμές στην Εβδομάδα Μόδας Υψηλής Ραπτικής

30 Ιαν 2023

Οι επιστολές του Γκάντι προς τον Χίτλερ- μια κραυγή για την Ειρήνη

Σαν σήμερα δολοφονήθηκε ο Ινδός πολιτικός, στοχαστής και επαναστάτης ακτιβιστής Μαχάτμα Γκάντι, ο οποίος αγωνίστηκε όσο κανείς για την ειρήνη.

30 Ιαν 2023

Αυτός είναι ο ωραιότερος άντρας στον κόσμο. Και δεύτερος ο Κρις Χέμσγουορθ;

Ο Dr Juian De Silva, πλαστικός χειρουργός, αποκαλύπτει ποιος είναι ο ωραιότερος άντρας του κόσμου. Συμφωνείτε;

29 Ιαν 2023

Life Story: o Ιωάννης Βαρβάκης, ο τετραπέρατος Έλληνας που ανακάλυψε το χαβιάρι και ευεργέτησε την πατρίδα του- Μέρος Β

Η ευφυΐα του στο εμπόριο και τα κέρδη που τροφοδότησαν τον ελληνικό αγώνα και την Ελλάδα.

29 Ιαν 2023

Κάια Γκέρμπερ: Η κόρη της Σίντι Κρόφορντ δεν οφείλει την καριέρα της στη μαμά της

"Nepo babies" λέγονται πλέον τα παιδιά των διασήμων που κλείνουν τόσο εύκολα συμβόλαια όταν οι συνάδελφοί τους παλεύουν.

29 Ιαν 2023

"Όταν ξύπνησα, είχε τα χέρια του γύρω από τον λαιμό της γιαγιάς μου, η οποία ούρλιαζε"

Η Όπρα Γουίνφρεϊ γεννήθηκε για να γίνει υπηρέτρια, αρνήθηκε τη μοίρα της και έγινε η πρώτη μαύρη δισεκατομμυριούχος της Αμερικής. Και γνώρισε το πιο σκληρό πρόσωπο της ενδοοικογενειακής βίας από πολύ νωρίς.

29 Ιαν 2023

Ελένη Μαλιού: "Τα αναδοχάκια μου είναι μέρος της ψυχής μου"

Η κυρία Μαλιού και η οικογένεια της προσφέρουν μια ανοιχτή αγκαλιά σε μωρά από το Ίδρυμα Μητέρα που έπειτα υιοθετούνται.

29 Ιαν 2023

Ντέιβιντ Μπέκαμ: Το συγκινητικό του μήνυμα στην 102 ετών θαυμάστριά του

Ο πρώην άσος της μπάλας έστειλε ένα βίντεο στη θαυμάστριά του, που μετρά 102 έτη