ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Βίβιαν Γουέστγουντ: πέθανε σε ηλικία 81 ετών σφραγίζοντας τη Μόδα με την πανκ επαναστατική της διάθεση

Σχεδιάστρια Μόδας, ακτιβίστρια, οραματίστρια. Η υπέροχη "γιαγιά που πανκ" έφυγε αφήνοντας πίσω της σπουδαία κληρονομιά.

H Βίβιαν Γουέστγουντ, πνεύμα επαναστατικό και ανατρεπτικό, πέθανε χτες στις 29 Δεκεμβρίου του 2022 στο σπίτι της στο Λονδίνο σε ηλικία 81 ετών αφήνοντας ανεξίτηλο το σημάδι της στον χώρο Μόδας.

"Η Βίβιαν Γουέστγουντ πέθανε σήμερα, ήρεμα με την οικογένειά της γύρω της, στο Κλάπαμ, στο Νότιο Λονδίνο. Ο κόσμος χρειάζεται ανθρώπους σαν την Βίβιαν για να αλλάξει προς το καλύτερο" ανακοίνωσε ο οίκος Μόδας της στα social media χτες το βράδυ.

Η Γουέστγουντ έγινε συνώνυμο του πανκ κινήματος, εξάλλου ήταν ο άνθρωπος που έντυνε τους Sex Pistols. Η ίδια κατόρθωσε να θίξει πολιτικά ζητήματα μέσα από τη δουλειά της, σκοπούς που υπερασπίστηκε και η ίδια προσωπικά. Η σχεδιάστρια συντάχθηκε με τους υπερασπιστές του περιβάλλοντος και στήριξε τον ιδρυτή του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ (μάλιστα όταν παντρεύτηκε στη φυλακή η σύζυγός του φορούσε δικό της νυφικό).

Το 1989 ντύθηκε ως Μάργκαρετ Θάτσερ στο εξώφυλλο περιοδικού και διαδήλωσε με τον δικό της ιδιαίτερο τρόπο μεταφέροντας μια δεξαμενή κοντά στο εξοχικό σπίτι του τότε Πρωθυπουργού, Ντέιβιντ Κάμερον.

Το 1992 η βασίλισσα Ελισάβετε της απένειμε το Μετάλλιο της Βρετανικής Αυτοκρατορίας. Κι όπως πάντα, η Γουέσγουντ έκανε τη διαφορά: πήγε στο Μπάκιγχαμ χωρίς να φορά εσώρουχα, κάτι που αποκάλυψε έπειτα στους φωτογράφους, όταν έκανε έναν γύρο για να στροβιλιστεί η φούστα της.

"Ο μόνος λόγος που βρίσκομαι στη βιομηχανία της μόδας είναι η λέξη "κομφορμισμός" είχε πει σε βιογραφία της το 2014. "Δεν με ενδιαφέρει τίποτα αν δεν εμπεριέχει αυτή την έννοια".

Με χαρακτηριστικό στοιχείο τα λευκά ή πορτοκαλί μαλλιά της, η Γουέστγουντ καθιερώθηκε στην πανκ μόδα το 1970 στο Λονδίνο, ντύνοντας τους Sex Pistols. Μαζί με τη δική τους πορεία ύπο την καθοδήγηση του μάνατζέρ του Μάλκομ ΜακΛάρεν, γύρισε την πλάτη στο στιλ των χίπις και αντιπρότεινε την ροκ αισθητική.

Στο μαγαζί τους, στην King's Road του Λονδίνου (που είχε ονομαστεί "Let It Rock", "Sex" και "Seditionaries" μεταξύ άλλων) τα ρούχα ήταν παράδοξα- τα διακοσμούσαν με αλυσίδες, ενώ υπήρχαν ρούχα από λάτεξ και υλικά που παρέπεμπαν στον φετιχισμό.

Αμάνικα T-shirts με φερμουάρ, παραμάνες, ή κόκαλα κοτόπουλου ήταν από τα αγαπημένα it items. Ενώ λάνσαραν τη χαρακτηριστική εικόνα της βασίλισσας με τα χείλη σφραγισμένα από μία παραμάνα.

"Δεν υπήρχε το πανκ πριν από εμένα και τον Μάλκομ" είχε πει. "Και κάτι ακόμα που πρέπει να ξέρετε για το πανκ: ήταν τέλειο!"

"Να ψωνίζετε λιγότερο"

Το κανονικό της όνομα ήταν Ίζαμπελ Σγουίρ. Γεννήθηκε 8 Απριλίου του 1941 στα Μίντλαντς, στην πόλη Γκλόσοπ. Σε μια εποχή δηλαδή πριν και μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η έννοια της ανακύκλωσης και ο σεβασμός προς το περιβάλλον υπήρξε θεμέλιο στη δουλειά και στη ζωή της. Πάντα συμβούλευε τoυς fashionistas να "επιλέγουν καλά" και να "ψωνίζουν λιγότερο". Από τα τέλη του 1960 η ίδια ζούσε σ' ένα μικρό διαμέρισμα στο Νότιο Λονδίνο και πήγαινε στη δουλειά με ποδήλατο εδώ και 30 χρόνια.

Στα εφηβικά της χρόνια μετακόμισε με τους γονείς της (μανάβη και υφάντρα αντίστοιχα) στο νότιο Λονδίνο για να σπουδάσει κοσμηματοποιός πριν σπουδάσει παιδαγωγικά.

Όσο δίδασκε σε δημοτικό σχολείο, γνώρισε τον πρώτο της σύζυγο, τον Ντέρεκ Γουέστγουντ με τον οποίο παντρεύτηκε φορώντας ένα νυφικό που έφτιαξε μόνη της. Ο γιος τους, Μπεν, γεννήθηκε το 1963 και το ζευγάρι χώρισε το 1966.

Μια καινούργια αρχή

Τώρα ήταν μια μητέρα που μεγάλωνε μόνη της το παιδί της και πουλούσε κοσμήματα στη διάσημη υπαίθρια αγορά του Portobello Road. Τότε γνώρισε τον ΜακΛάρεν που έγινε σύντροφος στη ζωή της και συνέταιρός της. Απέκτησαν μαζί έναν ακόμη γιο, τον Τζον Κορ, που είναι συνιδρυτής της εταιρίας εσωρούχων Agent Provocateur.

Όταν διαλύθηκαν οι Sex Pistols οι δυο τους παρουσίασαν μια συλλογή το 1981 μ΄ έναν νέο ορισμό του ρομαντικού λουκ εμπνευσμένο από αφρικανικά πάτερνς, παντελόνες και κορδέλες.

Η Γουέστγουντ, διανύοντας τώρα τη δεκαετία των 40, άρχισε να δημιουργεί τον δικό της στιλ στη Μόδα και χώρισε από τον ΜακΛάρεν στις αρχές του '80. Συχνά εμπνεόταν από την ιστορία, και κάποια διάσημα ενδύματά της ήταν κορσέ, και κοστούμια από Harris Tweed μαλλί και τουαλέτες από ταφτά.

Η κολεξιόν της "Mini-Crini" του 1985 έφερε τις φουσκωτές φούστες και πιο στενές γραμμές. Ενώ οι τεράστιες πλατφόρμες της έγιναν διάσημες όταν το 1993 η Ναόμι Κάμπελ παραπάτησε φορώντας τις στην πασαρέλα.

"Τα ρούχα μου αφηγούνται μια ιστορία. Έχουν ταυτότητα. Έχουν χαρακτήρα και σκοπό" είχε πει η Γουέστγουντ.

"Γι' αυτό γίνονται κλασικά. Γιατί εξακολουθούν να λένε την ιστορία."

Ο οίκος Μόδας της άνθισε τη δεκαετία του 1990- όταν οι λάτρεις της Μόδας δεν έχαναν τις επιδείξεις της στο Παρίσι και καταστήματα του άνοιγαν σε όλο τον κόσμο.

Έπειτα γνώρισε τον δεύτερο σύζυγό της, τον Αντρέα Κρόνθχάλερ, ο οποίοςο δίδασκε Μόδα στη Βιέννη. Παντρεύτηκαν το 1993 και έγινε συνεργάτης της.

Η Γουέστγουντ χρησιμοποίησε την αναγνωρισιμότητά της προκειμένου να προκαλέσει την προσοχή για ζητήματα όπως ο πυρηνικός αφοπλισμός, να αντιδράσει στους αντι-τρομοκρατικούς νόμους και στις πολιτικές που πλήττουν τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Και βέβαια υπερασπίστηκε το περιβάλλον μεταμορφώνοντας τα μοντέλα της στην πασαρέλα ως πολεμίστριες του περιβάλλοντος, ενώ το 2012 στην Τελετή Λήψης των Παραολυμπιακών Αγώνων στο Λονδίνο κράτησε μια πινακίδα που έγραφε "climate revolution".

"Είχα πάντα πολιτική ατζέντα" είχε πει η σχεδιάστρια στο περιοδικό L'Officiel το 2018. "Χρησιμοποίησα τη μόδα για να προκαλέσω το κατεστημένο".

Πηγή: Reuters

Ακολουθήστε το Womantoc στο Instagram

Read Next

04 Μαϊ 2024

Επιτάφιος: Η μοναδική στιγμή που ο Εύζωνας σκύβει το κεφάλι

Η ξεχωριστή στιγμή που ο Εύζωνας, σύμβολο παλικαριάς, λεβεντιάς και πειθαρχίας, θα σκύψει το κεφάλι

Περισσότερα από

News

04 Μαϊ 2024

"Το μωρό-Χριστός": Μωρό που είχε εγκαταλειφθεί 2 ημερών μεγάλωσε, έγινε αστυνομικός και συνάντησε τώρα τον αστυνομικό που τον έσωσε

"Σ' ευχαριστώ για όλα όσα έκανες για μένα", είπε ο αστυνομικός Hegedus-Stewart στον συνταξιούχο πλέον αστυνομικό της Ιντιάνα Gene Eyster. Η ιστορία τους είναι συναρπαστική.

04 Μαϊ 2024

Γυμνασμένος γεμάτος τατουάζ: Ο Πάρις Κασιδόκωστας στην παραλία

O επιχειρηματίας έχει ήδη ξεκινήσει τα μπάνια του.

04 Μαϊ 2024

Κάρμεν Χιμένεζ: Η γυναίκα που για 28 χρόνια έκανε την τυφλη για να μη χαιρετάει κανέναν

Αυτός είναι,ίσως, ο πιο παράδοξος τρόπος για να αποφύγεις μερικούς ανεπιθύμητους συγγενείς και φίλους.

04 Μαϊ 2024

Το αναστάσιμο μήνυμα του Αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου έχει ένα πολύ σημαντικό σημείο που αξίζει να σταθούμε

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος έστειλε το δικό του μήνυμα σε όλο τον κόσμο.

04 Μαϊ 2024

Le grand pique-nique de Champs: Η λεωφόρος των Ηλυσίων Πεδίων μεταμορφώνεται σε ένα τεράστιο πικνίκ

Τέσσερις χιλιάδες τυχεροί θα ζήσουν από κοντά την εντυπωσιακή και πρωτότυπη εκδήλωση στη λεωφόρο Champs-Élysées του Παρισιού.

04 Μαϊ 2024

Πάτμος: Κορυφαίο ελληνικό νησί για τη μυστηριακή του ατμόσφαιρα από το Conde Nast Traveller

Η Πάτμος ένα από τα ομορφότερα νησιά για θρησκευτικό τουρισμό, γνωστό για την μυστηριακή του ατμόσφαιρα.

03 Μαϊ 2024

Κατερίνα Διδασκάλου: "Όταν αποφάσισα να φιλοξενήσω έναν άστεγο"

Η Κατερίνα Διδασκάλου αποκαλύπτει τι της έχει διδάξει σε αυτήν και τα παιδιά της η φιλοξενία του αστέγου.

03 Μαϊ 2024

Μαρία Μενούνος: "Μου λείπεις μαμά"

Η συγκινητική της ανάρτηση.