ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

"Alexander McQueen: Mind, Mythos, Muse": νέα αναδρομική έκθεση για τον Βρετανό Μάγο της Μόδας

Δώδεκα χρόνια μετά τον θάνατο του μία ακόμα έκθεση έρχεται να φωτίσει το giga ταλέντο ενός από τους σπουδαιότερους δημιουργούς του 21ου αιώνα.

Η πρώτη μεγάλη έκθεση στην Αυστραλία, που εξερευνά το έργο του Βρετανού σχεδιαστή μόδας, Alexander McQueen (1969-2010), ο οποίος διεύρυνε τα όρια, εγκαινιάστηκε στην Εθνική Πινακοθήκη της Βικτώριας, στη Μελβούρνη της Αυστραλίας.

Η έκθεση "Alexander McQueen: Mind, Mythos, Muse", που διοργανώνεται από το Μουσείο Τέχνης της Κομητείας του Λος Άντζελες (LACMA) σε συνεργασία με την Εθνική Πινακοθήκη της Βικτώριας (NGV) προβάλλει το πνεύμα του σπουδαίου σχεδιαστή σε τέσσερις ενότητες: Μύθος, Μοντέρνες αφηγήσεις, Εξέλιξη και Ύπαρξη και Τεχνική και Καινοτομία.

Η έκθεση, που θα διαρκέσει έως τις 16 Απριλίου 2023, παρουσιάζει περισσότερες από 120 δημιουργίες του McQueen, προερχόμενες από το αρχείο των LACMA και NGV, καθώς και δάνεια από το προσωπικό αρχείο της σχεδιάστριας Κέιτι Ίνγκλαντ, τα οποία παρουσιάζονται μαζί με περισσότερα από 80 ιστορικά έργα τέχνης, ζωγραφικής, γλυπτικής, φωτογραφίας, και σκίτσων που ενέπνευσαν και επηρέασαν τα σχέδιά του.

Η έκθεση χωρίζεται σε 4 ενότητες: "Μύθος", "Αφηγήσεις Μόδας", "Τεχνικές και πρωτοπορία", "Εξέλιξη και ύπαρξη".

Στην ενότητα "Μύθος" δίνεται έμφαση στην έμπνευση τους από μύθους και πολιτισμούς- όπως στην κολεξιόν "Άγγελοι και Δαίμονες", την κολεξιόν "Ποσειδώνας" στην οποία εμπνεύστηκε και από στοιχεία του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού αλλά και το "Eye" -ένα πάντρεμα της Δύσης με αναφορές από την Οθωμανική αυτοκρατορία.

Στην ενότητα "Αφηγήσεις Μόδας" η έκθεση φωτίζει τις ιστορίες που ξετύλιγε ο μεγάλος δημιουργός Alexander McQueen στις κολεξιόν του και τις βασικές θεματικές που τον απασχόλησαν: την ίδια την ιστορία, την παράδοση, την εξουσία, τη βία, τη μεταμόρφωση.

Η έκθεση αναδεικνύει επιπλέον τη μαεστρία του σχεδιαστή και στην τεχνική πλευρά της δουλειάς, αφού ο ίδιος ήταν ειδήμων της ραπτικής. Έχοντας μαθητεύσει από μικρός σε παραδοσιακούς Άγγλους ράφτες κοστουμιών έμαθε πολύ καλά πώς να κόβει και να ράβει κοστούμια. Την έννοια της αποδόμησης των κλασικών μορφών έμαθε κοντά σε πειραματικούς σχεδιαστές όπως οι Koji Tatsuno και Romeo Gigli, ενώ ως επικεφαλής του οίκου Givenchy τελειοποίησε τις τεχνικές τους. Άλλωστε, ας μην ξεχνάμε -ποτέ!- πως ήταν ο δημιουργός των χαμηλοκάβαλων παντελονιών, γιατί ήθελε να αναδείξει την αρχιτεκτονική και το κάλλος της σπονδυλικής στήλης.

"Τα σχέδια του McQueen ήταν πάντα προσωπικές και περίπλοκες απαντήσεις στον κόσμο γύρω του. Κάποτε είχε δηλώσει: "Η μόδα είναι απλώς το μέσο". Τα ενδιαφέροντα του McQueen ήταν πολλά και οι εμπνεύσεις του εγκυκλοπαιδικές και αυτοβιογραφικές, ήταν άπληστος αναγνώστης βιβλίων για θέματα που περιελάμβαναν την τέχνη, το σχέδιο, τη λογοτεχνία και την ιστορία", αναφέρεται στην περιγραφή της έκθεσης, στην οποία γίνεται αναφορά στο πάθος του αείμνηστου σχεδιαστή για τον κινηματογράφο και τον φυσικό κόσμο.

Και με πληροφορίες του ΑΠΕ

Ακολουθήστε το Womantoc στο Instagram

Read Next

26 Ιουλ 2024

Αρετή Κετιμέ: Πώς είναι σήμερα το κορίτσι-θαύμα που πριν από 20 χρόνια μάγεψε τον κόσμο στην "Αθήνα 2004";

Πριν από 20 χρόνια μία 15χρονη και το σαντούρι της μεσουρανούσαν στην ελληνική μουσική σκηνή.

26 Ιουλ 2024

Κόλαφος η απάντηση της ΕΣΗΕΑ στην Ακρίτα για την επίθεση στην Παναγοπούλου: "Οι δημοσιογράφοι έχουμε μεγάλη ευθύνη για τον δημόσιο λόγο που εκφέρουμε"

"Σε μια εποχή που ο κακοποιητικός λόγος ισοπεδώνει τη γυναικεία προσωπικότητα, οι δημοσιογράφοι έχουμε μεγάλη ευθύνη για τον δημόσιο λόγο που εκφέρουμε και στον χώρο των social media" αναφέρει η ανακοίνωση.

Περισσότερα από

News

26 Ιουλ 2024

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Φρενίτιδα με τη Σελίν Ντιόν- Ποιο τραγούδι θα ερμηνεύσει και πώς την αποθεώνει ο κόσμος

Η μεγάλη ντίβα ανταποδίδει την αγάπη που της δείχνει ο κόσμος και εκθειάζει το Παρίσι στο Instagram της.

26 Ιουλ 2024

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: To λαμπερό πάρτι της Louis Vuitton- Όλοι οι διάσημοι καλεσμένοι

Πλήθος αστέρων παρευρέθηκαν στο πάρτυ που παρέθεσε ο γαλλικός οίκος λίγο πριν την τελετή έναρξης των Αγώνων στο Παρίσι.

26 Ιουλ 2024

"Μη στρίβετε τη μούρη σας κυρία μου. Σε σας το λέω, έχετε ένα μόνιμο στρίψιμο του στόματος. Είναι εκνευριστικό να το βλέπω"

Ο Παύλος Πολάκης για άλλη μια φορά "παραδίδει μαθήματα ευγένειας", τα οποία προφανώς και διδάχτηκε από τον Ντόναλντ Τραμπ. Και αποχώρησε αμετανόητος και προφανώς ατιμώρητος.

26 Ιουλ 2024

Μαρία Μενούνος: Χειροκροτεί την κόρη της, Αθηνά, την ώρα που κάνει τα πρώτα της βήματα

Η Μαρία Μενούνος φαίνεται ενθουσιασμένη καθώς η Αθηνά μεγαλώνει.

26 Ιουλ 2024

Παρίσι 2024: Κυριάκος Μητσοτάκης και Μαρέβα Γκραμπόφσκι στο δείπνο Μακρόν στο Λούβρο

Καλεσμένοι ήταν αρχηγοί κρατών, βασιλείς, εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών και αθλητικών φορέων και φυσικά ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.

26 Ιουλ 2024

Δώρα Τσαμπάζη προς Αντετοκούνμπο και Ντρισμπιώτη: "Απόψε θα ζήσετε ίσως την κορυφαία στιγμή της καριέρα σας"

Η Δώρα Τσαμπάζη θυμάται σε ανάρτηση της τη στιγμή που ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης κράτησε ψηλά την ελληνική σημαία στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου.

26 Ιουλ 2024

Η Βασιλική Τρουφάκου στο χωριό με τον δύο μηνών γιο της

Βιώνει την απόλυτη ευτυχία η Βασιλική Τρουφάκου.

26 Ιουλ 2024

Lady Gaga: Διέρρευσαν τα πρώτα πλάνα με τις πρόβες της στον Σηκουάνα

Πυρετώδεις προετοιμασίες για την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024.

26 Ιουλ 2024

20 χρόνια πριν- Η Ναόμι Κάμπελ αναπολεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας

Η ανάρτηση στον προσωπικό της λογαριασμό στο instagram.