ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

15 χρόνια από τη δολοφονία: Ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος θα γινόταν φέτος 30 ετών

Ο δολοφόνος του Επαμεινώνδας Κορκονέας που τον εκτέλεσε εν ψυχρώ, με δόλο είναι σήμερα ελεύθερος.

Πέρασαν δεκαπέντε χρόνια από την ημέρα που ο 15χρονος Αλέξης Γρηγορόπουλος άφησε την τελευταία του πνοή στη συμβολή των οδών Τζαβέλλα και Μεσολογγίου στα Εξάρχεια. Στις 6 Δεκεμβρίου 2008 στις 9 το βράδυ μια σφαίρα του ειδικού φρουρού της Ελληνικής Αστυνομίας Επαμεινώνδα Κορκονέα, διαπέρασε την καρδιά του με αποτέλεσμα να βρει ακαριαίο θάνατο. Στο τελευταίο αντίο ήταν ο αδελφικός του φίλος, Νίκος Ρωμανός.

Λίγο πριν τις 9 μ.μ. ένα περιπολικό της αστυνομίας που περνούσε από την περιοχή των Εξαρχείων δέχτηκε αποδοκιμασίες από ομάδα νεαρών. Στη συνέχεια απομακρύνθηκε, αλλά ο Επαμεινώνδας Κορκονέας και ο Βασίλης Σαραλιώτης επέστρεψαν πεζοί στο σημείο παρόλο που είχαν να λάβει την διαταγή να αποσυρθούν από το σημείο. Επέστρεψαν για να διαπληκτιστούν και να "απαντήσουν" στην ομάδα των παιδιών.

Κατά τη διάρκεια του διαπληκτισμού, ο ειδικός φρουρός Επαμεινώνδας Κορκονέας στόχευσε ευθεία προς το πλήθος πυροβολώντας δυο φορές, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος. Το περιστατικό συνέβη στη διασταύρωση των οδών Μεσολογγίου και Τζαβέλλα. Ο θάνατος ήταν ακαριαίος, καθώς σύμφωνα με την ιατροδικαστική εξέταση η σφαίρα διαπέρασε την καρδιά και καρφώθηκε στον 10ο θωρακικό σπόνδυλο.

Στη συνέχεια οι αστυνομικοί αποχώρησαν περπατώντας μέχρι το περιπολικό και έφυγαν από την περιοχή.

Δεν πέρασε πολλή ώρα από την είδηση της εν ψυχρώ δολοφονίας του έφηβου μαθητή για να ξεσηκωθεί ο κόσμος. Αμέσως έγιναν πορείες στο κέντρο της Αθήνας και χιλιάδες νέοι άνθρωποι κινητοποιήθηκαν και κατέβηκαν στους δρόμους. Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιηθήκαν στις περισσότερες πόλεις της χώρας. Στον Πειραιά, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, Λάρισα, Ιωάννινα, Χανιά, Κομοτηνή, Βόλο, Ρόδο, Μυτιλήνη, Κέρκυρα, Αγρίνιο, Τρίκαλα, Τρίπολη. Η ΟΛΜΕ, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών και οι δάσκαλοι κήρυξαν 24ωρη απεργία, ενώ τριήμερη απεργία κήρυξε και η Ομοσπονδία των Πανεπιστημιακών.

Για αρκετές ημέρες συνεχίστηκαν οι μαζικές διαμαρτυρίες με χιλιάδες μαθητές, φοιτητές, αλλά και πολίτες να ξεσηκώνονται, να διαδηλώνουν, να εξεγείρονται.

Η δίκη της υπόθεσης ορίστηκε για τις 15 Δεκεμβρίου 2009 στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Χαλκίδας, ωστόσο έπειτα από έντονες διαμαρτυρίες και ενστάσεις από φορείς της πόλης, το ποινικό τμήμα του Αρείου Πάγου παρέπεμψε την υπόθεση στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Άμφισσας με αποτέλεσμα η δίκη να ξεκινήσει στις 20 Ιανουαρίου 2010.

Στις 11 Οκτωβρίου 2010, το μικτό ορκωτό δικαστήριο της Άμφισσας έκρινε ένοχο και καταδίκασε τον Επαμεινώνδα Κορκονέα σε ισόβια κάθειρξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση με άμεσο δόλο. Ένοχος κρίθηκε και ο Βασίλης Σαραλιώτης, ο οποίος ήταν παρών στο περιστατικό, σε 10 χρόνια φυλάκιση για συνέργεια. Ωστόσο, ο Σαραλιώτης ένα χρόνο μετά την καταδίκη του αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους, καθώς το Εφετείο έκανε δεκτή την αίτησή του για αναστολή της εκτέλεσης της ποινής.

Οι δύο πρώην αστυνομικοί-ειδικοί φρουροί αποτάχθηκαν από το Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας, πέντε χρόνια μετά τη δολοφονία.

Ο Κορκονέας είναι σήμερα ελεύθερος καθώς του αναγνωρίστηκε από το Εφετείο Λαμίας τον Ιούνιο του 2022 το ελαφρυντικό του σύννομου βίου. Στην απόφαση πλειοψήφησαν οι τέσσερις ένορκοι και επικράτησαν της αντίθετης ψήφου των τριών δικαστών, οι οποίοι τάχθηκαν κατά της χορήγησης του ελαφρυντικού στον Κορκονέα. Αντίθετος ήταν και ο εισαγγελέας της έδρας. "Νιώθω ότι δεν έχω δικαιωθεί" απάντησε η μητέρα του Αλέξανδρου μετά την απόφαση του Εφετείου.

Κατά τραγική ειρωνία, φέτος η επέτειος σφραγίζεται και από το χθεσινό περιστατικό βίας, όταν αστυνομικός πυροβόλησε κατά 16χρονου, επειδή έφυγε από βενζινάδικο αφήνοντας απλήρωτο το ποσό των 20 ευρώ. Η σφαίρα τον τραυμάτισε στο κεφάλι. Τώρα, ο αστυνομικός κατηγορείται για απόπειρα ανθρωποκτονίας και βρίσκεται σε διαθεσιμότητα.

Ακολουθήστε το Womantoc στο Instagram


Read Next

19 Ιαν 2026

Felipe & Letizia της Ισπανίας | Για ποιον λόγο αποχωρούν αιφνιδιαστικά από την Αθήνα

Ο βασιλιάς και η βασίλισσα της Ισπανίας βρίσκονται στην Αθήνα, όπου έχει επιβεβαιωθεί ότι αλλάζουν το πρόγραμμά τους μετά τα τραγικά γεγονότα στην πατρίδα τους.

19 Ιαν 2026

Marie Chantal | Γιατί δεν συνόδευσε τον Παύλο Ντε Γκρες στο "τελευταίο αντίο" στην Ειρήνη στη Μητρόπολη Αθηνών;

Τι πραγματικά συμβαίνει με την επιχειρηματία και ποιος ο λόγος της "εξαφάνισης" της.

Περισσότερα από

News

19 Ιαν 2026

Χρυσή Βαρδινογιάννη – Nina Flohr | Συνόδευσαν την οικογένεια Ντε Γκρες στο "τελευταίο αντίο" στην Ειρήνη

Η διακριτική παρουσία των συζύγων του Νικόλαου και Φίλιππου Ντε Γκρες στο πλευρό της Άννας Μαρίας.

19 Ιαν 2026

Κηδεία Ειρήνης | Πρώτη επίσημη εμφάνιση στην Ελλάδα για τη διάδοχο του ισπανικού θρόνου

To βασιλικό ζευγάρι της Ισπανίας βασιλιάς Felipe και βασίλισσα Letizia, με τις κόρες τους πριγκίπισσα Leonor και Infanta Sofia στην Αθήνα.

19 Ιαν 2026

Η κίνηση του Παύλου Ντε Γκρες στη Σοφία της Ισπανίας στη Μητρόπολη Αθηνών

Η χειρονομία του γιου της Άννας Μαρίας στην αγαπημένη του θεία, βασίλισσα Σοφία, που κατέγραψε ο φωτογραφικός φακός.

19 Ιαν 2026

Όπως δεν την έχουμε ξαναδεί | Η Δήμητρα Ματσούκα με athleisure look σε δημόσια εμφάνιση

Η Δήμητρα Ματσούκα σε μια ανατρεπτική εμφάνιση στην κοπή της πίτας της "Κόμισσας της Φάμπρικας".

19 Ιαν 2026

Το τελευταίο αντίο στην Ειρήνη | Οι αφίξεις στη Μητρόπολη Αθηνών

Σήμερα Δευτέρα 19 Ιανουαρίου πραγματοποιείται η εξόδιος ακολουθία στην πριγκίπισσα Ειρήνη.

19 Ιαν 2026

"Ήταν πραγματικά κακιά": Η αποκάλυψη για τη Celine Dion από πρώην συνεργάτη της

Η άγνωστη αντιπαλότητα ανάμεσα στη Celine Dion και τη Lara Fabian.

19 Ιαν 2026

Ελένη Βουλγαράκη | Το πλούσιο brunch που απόλαυσε σε spot της Λισαβόνας

Η Ελένη Βουλγαράκη μοιράζεται το λαχταριστό πρωινό που επέλεξε στην πορτογαλική πρωτεύουσα.

19 Ιαν 2026

Η Εριέττα Κούρκουλου Λάτση επέστρεψε στο instagram | H οικογενειακή έξοδος σε αγαπημένο της στέκι

Η Εριέττα Κούρκουλου Λάτση απολαμβάνει το αγαπημένο της γλυκό με το αγόρι της.

18 Ιαν 2026

Κωνσταντίνα Σπυροπούλου | Το αγαπημένο της πρωινό είναι η υγιεινή επιλογή που θέλεις για το ξεκίνημα της ημέρας σου

Η Κωνσταντίνα Σπυροπούλου έχει την τέλεια υγιεινή πρόταση για το πρωινό μας γεύμα.

16 Ιαν 2026

Στα μπλε η Ιωάννα Μαλέσκου | Η εμφάνιση σε κοσμικό event

Η Ιωάννα Μαλέσκου σε νέα δημόσια εμφάνιση με κομψό σύνολο.