ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Συλλέκτης οστών: ο 22χρονος Τζον Φέρρυ πουλάει ανθρώπινα... οστά

Αν τολμάς, πήγαινε για ψώνια στο μαγαζί του Τζον Φέρρυ.

Κάθε Άμλετ χρειάζεται ένα κρανίο. Έτσι δεν είναι; Και σίγουρα χρειάζονται οι ιατρικές σχολές και οι φοιτητές προκειμένου να μάθουν ανατομία. Είτε λοιπόν για ιατρικούς λόγους είτε για καλλιτεχνικούς ο Τζον Φέρρυ ξεκίνησε τη δική του επιχείρηση στην ηλικία των μόλις 22 ετών. Το instagram της εταιρίας έχει μισό εκατομμύριο followers και το TikTok του 22 εκ. likes. Όχι και άσχημα.

Το πάθος του Τζον ξεκίνησε όταν ήταν 13 ετών και ζούσε στην Ταϋλάνδη. Ο πατέρας του τού έδωσε έναν σκελετό ποντικιού. Κι εκείνος αντί να το βρει αποκρουστικό ή να φοβηθεί ενθουσιάστηκε. Έτσι όταν έφτασε στα 18 του χρόνια στη Νέα Υόρκη για να σπουδάσει σχέδιο στη σχολή Parsons ξεκίνησε παράλληλα την πρωτότυπη επιχείρησή του, με την επωνυμία JonsBones. Αρχικά θα πουλούσε σκελετούς ζώων, όμως όταν επισκέφθηκε το κατάστημα Obscura Antiques and Oddities άρχισε να ενδιαφέρεται για το εμπόριο ανθρώπινων σκελετών και κόκαλων.

Ένα σκοτεινό εμπόριο

Με την διάδοση της ιατρικής επιστήμης, η ζήτηση για ανθρώπινους σκελετούς αυξανόταν, όπως επεσήμανε και ο Σκοτ Κάρνεϊ στο βιβλίο του The Red Market. Από που προερχόντουσαν τα κόκαλα; Από ανθρώπους φτωχούς και περιθωριοποιημένους: από φυλακισμένους που είχαν εκτελεστεί, από σορούς που κανείς δεν ζητούσε και κανείς δεν αναγνώριζε και από τη λεία ληστών που άνοιγαν τα μνήματα.

Μάλιστα η υπόθεση των Burke και Hare που δολοφονούσαν ανθρώπους στο Εδιμβούργο για να πουλήσουν τα πτώματα στο τμήμα ανατομίας του Πανεπιστημίου οδήγησε στη θεσμοθέτηση Νόμου το 1832 που επέτρεπε σε γιατρούς να συνεργάζονται άμεσα με τα νεκροτομεία, ώστε να μην παρεμβάλλονται "έμποροι".

Όμως έπειτα γιατροί από τη Βρετανία στράφηκαν βέβαια στις αποικίες τους- με πρώτη την Ινδία. Η Καλκούτα έγινε η πρωτεύουσα του εμπορίου και μάλιστα δημιουργήθηκαν μεγάλες εταιρίες που έστελναν οστά στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ. Μάλιστα το περιοδικό Life ανέφερε πως το εμπόριο "διευκολύνθηκε" από τον λιμό του 1943 στη Βεγγάλη που οδήγησε εκατομμύρια ανθρώπους στον θάνατο. Τελικά, το εμπόριο κατέρρευσε το 1985 με την απαγόρευσή του στην Ινδία, έπειτα από μια φρικτή υπόθεση εξαγωγής 1.500 παιδικών σκελετών.

Οι πελάτες του Φέρρυ παραμένουν ιατρικά εκπαιδευτικά ιδρύματα και ενώσεις για τη διάσωση ανθρώπων που εκπαιδεύουν σκύλους για την αναζήτηση ανθρώπων. Ένας ολόκληρος σκελετός κοστίζει 7.500 δολάρια, ενώ 80 δολάρια για μια λεκάνη. "Πιστεύω πως όλοι έχουν το δικαίωμα να μελετούν τα οστά" δήλωσε ο ίδιος στην εφημερίδα The Guardian.

Ωστόσο τα ζητήματα ηθικής παραμένουν ανοιχτά. Για παράδειγμα, το Ebay απαγόρευσε την αγοροπωλησία οστών, όμως μπορεί κανείς να αγοράσει online, ή μέσω instagram ή ακόμα και σε κάποια πωλητήρια Μουσείων. Γιατί στην ποιος γνωρίζει πραγματικά το πώς φτάνει στα χέρια ενός καταστήματος ή πωλητηρίου ένα κρανίο ή ένας σκελετός; Και αν βέβαια υπήρξε ποτέ επιθυμία του εν λόγω ανθρώπου να πωληθούν τα οστά του ακόμα και για το καλό της ιατρικής επιστήμης.

Πάντως, σε κάθε περίπτωση η εταιρία του Φέρρυ φτιάχνει και κοσμήματα βασισμένη στην ιδέα των οστών, για κάθε ενδεχόμενο.

Πηγή: Τhe Guardian- Κεντρική εικόνα: αρχείο

Ακολουθήστε το Womantoc στο Instagram

Read Next

25 Απρ 2024

Η 90χρονη Ζωζώ Σαπουντζάκη με την 81 ετών Μαρία Ιωαννίδου ντυμένες στα λευκά

Οι δύο φίλες βρέθηκαν στα αποκαλυπτήρια της προτομής του πατριάρχη του ελληνικού κινηματογράφου Φιλοποίμενα Φίνου.

25 Απρ 2024

Τζένη Μπαλατσινού: "Νιώθω ευλογημένη που έγινα τέταρτη φορά μαμά σε μεγάλη ηλικία"

"Προσπαθώ να χορτάσω όλο αυτό το θαύμα που λέγεται ζωή, μωρό, μυρωδιά μωρού, γέλια, αταξίες, τα πάντα" είπε η Τζένη Μπαλατσινού.

Περισσότερα από

News

25 Απρ 2024

Το Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας έγινε μέρος του ταξιδιού της Ολυμπιακής Φλόγας και της διαδρομής της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας

Ο Χρυσός Ολυμπιονίκης και πρεσβευτής του Ολυμπιακού Μουσείου Αθήνας, Νικόλας Κακλαμανάκης, μετέφερε την Ολυμπιακή Δάδα στο χώρο της Τελετής και άναψε τον βωμό.

25 Απρ 2024

Αλίκη Βουγιουκλάκη: Το σπάνιο στιγμιότυπο με τον δεύτερο σύζυγό της, Γιώργο Ηλιάδη στο Λονδίνο

Ο φακός του Μαρίνου Κουσουμίδη απαθανάτισε τον έρωτα της εθνικής σταρ, ο οποίος έληξε άδοξα, αλλά κανείς τους δεν ξέχασε ποτέ.

25 Απρ 2024
25 Απρ 2024

Μπρους Γουίλις και της Ντέμι Μουρ: Κόρες και εγγονή ποζάρουν με ροζ μαγιό

Οι κόρες των διάσημων σταρ, μοιράστηκαν στιγμιότυπα από τις οικογενειακές τους διακοπές.

25 Απρ 2024

Πέθανε ο πατέρας του Γιάννη Καλλιάνου - Η περιπέτεια για ένα κρεβάτι ΜΕΘ και οι καταγγελίες του βουλευτή

Ο Γιάννης Καλλιάνος είχε περιγράψει τη σοβαρότητα της κατάστασης του πατέρα του, εκφράζοντας μάλιστα και τα παράπονά του για τον τρόπο που αντιμετώπισαν την οικογένεια στο νοσοκομείο.

25 Απρ 2024

Όταν οι εκπαιδευτικοί μας σώζουν κυριολεκτικά τη ζωή των μαθητών τους

Βράβευση εκπαιδευτικών που έσωσαν τη ζωή παιδιών εν ώρα υπηρεσίας από τον Υπουργό Παιδείας.

25 Απρ 2024

Θεσσαλονίκη: Λαμπάδες όλο τρέλα- από σούσι ως τενεκέ ελαιόλαδου

Λαμπάδες πιτόγυρο; Γίνεται. Ελαιόλαδο; Γίνεται. Σούσι; Και βέβαια. Φαίνεται πως στην Ελλάδα το φαγητό είναι το Ν.1 σε ζήτηση.