ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Σεΐχα Μόζα: η αινιγματική και πανίσχυρη σύζυγος του τέως Εμίρη εντυπωσιάζει και διχάζει

Η πανέμορφη και βαθύπλουτη Σεΐχα ασκεί soft politics προσπαθώντας να προωθήσει μια μοντέρνα εικόνα για το Κατάρ.

Η Σεϊχα Μόζα είναι γνωστή στον πολιτικό στίβο, την κοινωνική ζωή και τον κόσμο των γαλαζοαίματων ως η ισχυρή γυναίκα του Κατάρ. Πρόκειται για την δεύτερη σύζυγο (από τις τρεις) του Εμίρη Χαμάντ Μπιν Χαλίφα αλ Θάνι που διοικούσε το βαθύπλουτο κράτος του Κατάρ, πριν παραιτηθεί (πρωτοφανής κίνηση) το 2013 προκειμένου να αναλάβει τα ηνία ο γιός του Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θανί - και βέβαια γιός της Σεϊχα Μόζα. Αξίζει να σημειωθεί πως ο Χαμάντ Μπιν Χαλίφα αλ Θάνι έχει 23 παιδιά, εκ των οποίων τα 11 αγόρια.

Η πάντα άψογα ντυμένη Σεΐχα εντυπωσιάζει κάθε φορά με τις εμφανίσεις της. Με τις πολυτελείς τουαλέτες της που συνδυάζουν τους κανόνες ντυσίματος της χώρας της, αλλά και φέρουν μοντέρνες πινελιές. Η Σεΐχα Μόζα είναι όμως πολύ περισσότερα: επηρεάζει αποφασιστικά τις επιχειρηματικές κινήσεις της οικογένειάς της, αλλά λέγεται πως επηρέαζε και τις πολιτικές αποφάσεις του συζύγου της.

Ο ρόλος της; Να εκσυγχρονίσει το προφίλ της χώρας της στο εξωτερικό- μιας χώρας με αμφιλεγόμενες πρακτικές- όπως την εκμετάλλευση μεταναστών που "εισάγονται" στην χώρα για την υλοποίηση μεγάλων κατασκευαστικών έργων. Ανάμεσά τους τα γήπεδα ποδοσφαίρου και οι εγκαταστάσεις που φιλοξενούν τώρα το Παγκόσμιο Κύπελο Ποδοσφαίρου της FIFA.

Μάλιστα στην πόλη Χέρνε της Γερμανίας, σ' ένα γήπεδο ο οργανισμού πρόνοιας εργαζομένων AWO και ο καλλιτέχνης Volker-Johannes Trieb διοργάνωσαν την δράση με τον τίτλο "Παγκόσμια συνείδηση, είσαι μια πληγή" με σκοπό να τιμήσουν τους 15.000 εργάτες- μετανάστες στο Κατάρ που πέθαναν την τελευταία δεκαετία. Ο καλλιτέχνης δήλωσε ευθαρσώς πως "το παγκόσμιο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου έχει κοστίσει τις ζωές πολλών χιλιάδων ανθρώπων. Τους μεταχειρίστηκαν σαν σκλάβους και πέθαναν από τη ζέστη, την εξάντληση ή λόγω ελλιπών μέτρων ασφαλείας". Και πρόσθεσε: "Η FIFA και η κυβέρνηση του Κατάρ έχουν περάσει πάνω από πτώματα και αυτό δεν πρέπει να αγνοηθεί εν μέσω των εορτασμών για το Παγκόσμιο Κύπελλο"

Υπολογίζεται πως 964 εργάτες -μετανάστες πάντα- πέθαναν το 2012 και 2013, σύμφωνα με δημοσίευμα της Guardian, άνθρωποι που "εισήχθησαν" για την κατασκευή των γηπέδων του Κατάρ.

Μια πανίσχυρη οικογένεια

Η περιουσία της οικογένειας των ηγετών του Κατάρ εκτιμάται στα 100 δις σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times. Mόνο στο Λονδίνο η περιουσία τους είναι αμύθητη, καθώς η οικογένεια έχει αγοράσει το Harrods, το ξενοδοχείο Ritz (αγορά που εκτιμάται στο 1 δις ευρώ), μέρος του Camden market, το ακίνητο που στεγάζε την Πρεσβεία των ΗΠΑ, διαμερίσματα και ακίνητα στις πιο ακριβές περιοχές της μητρόπολης και μετοχές σε βρετανικές επιχειρήσεις.

Λέγεται ότι η Σεΐχα Μόζα ήταν εκείνη που κίνησε τα νήματα για την εξαγορά του εμβληματικού Harrods, αλλά και του οίκου Valentino.

Και να σκεφτεί κανείς πως είναι κόρη του Nasser bin Abdullah Al-Missned, ακτιβιστή κατά του καθεστώτος του παππού του μετέπειτα συζύγου της Χαμάντ Μπιν Χαλίφα αλ Θάνι. Ο πατέρας της λοιπόν φυλακίστηκε για τη δράση του και έπειτα όλη η οικογένεια του αναγκάστηκε να αυτό- εξοριστεί στο Κουβέιτ. Εκείνη όμως επέστρεψε στο Κατάρ, σε ηλικία 18 ετών για να σπουδάσει κοινωνιολογία. Τότε ήταν που γνώρισε τον μελλοντικό Εμίρη, που την ερωτεύτηκε και προς έκπληξη όλων την παντρεύτηκε.

Σήμερα έχει συνδέσει το όνομά της με έργο και καμπάνιες υπέρ της εκπαίδευσης. Είναι Πρόεδρος του Ιδρύματος για την Πρόοδο της Εκπαίδευσης, των Επιστημών και της Κοινότητας, είχε κεντρικό ρόλο στην ίδρυση της "εκπαιδευτικής πόλης" του Κατάρ, στο οποίο υπάρχουν παραρτήματα ξένων Πανεπιστημίων για την μόρφωση των νέων στη Μέση Ανατολή, ενώ είχε την πρωτοβουλία και της ίδρυσης της Φιλαρμονικής του Κατάρ.

Είναι η μόνη σύζυγος του τέως εμίρη που ταξίδευε μαζί του στις διεθνείς υποχρεώσεις του- και για τον λόγο αυτό είναι ίσως η πιο αναγνωρίσιμη σύζυγος όλων των ηγετών της Μέσης Ανατολής. Φωτογενής, απαστράπτουσα και με άψογο στιλ έχει ασκήσει "soft politcs" για την χώρα της. Το Κατάρ είναι δίχως αμφιβολία -παρά το μικρό μέγεθος του στον χάρτη- ένα πανίσχυρο κράτος λόγω των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Επιπλέον ίδρυσε και προεδρεύει του Fashion Trust Arabia, ενός ιδρύματος για την προώθηση της Μόδας και των σχεδιαστών που κατάγονται από τη Μέση Ανατολή και τις χώρες της Β. Αφρικής. "Εξερευνώντας την τοπική κουλτούρα, τις τάσεις της περιοχής και τις τελευταίες καινοτομίες, το Fashion Trust Arabia παρουσιάζει ένα πανόραμα της αραβικής σκηνής της μόδας, την ίδια στιγμή που φωτίζει την παγκόσμια σημασία της περιοχής" διαβάζουμε στον ιστότοπο του Ιδρύματος.

Τα δικαιώματα των γυναικών στο Κατάρ

Στο Κατάρ, ισχύει η Σαρία και οι γυναίκες ζουν υπό το καθεστώς που επιβάλλει, με περιορισμένα δικαιώματα. Μολονότι θα δει κανείς γυναίκες στο Κατάρ εργαζόμενες να κυκλοφορούν στον δρόμο, να δουλεύουν και να έχουν δημόσια αξιώματα και σίγουρα πλούτο, αν ξύσει κανείς την επιφάνεια, η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική.

Σύμφωνα με τον νόμο της Σαρίας οι γυναίκες μπορούν να γίνουν αποδέκτες κληρονομιάς αλλά κατά το ήμισυ σε σχέση με τους άντρες. Οι άντρες μπορούν να παντρευτούν έως και 4 γυναίκες, ενώ οι γυναίκες θα πρέπει να εξασφαλίσουν την σύμφωνη γνώμη του άντρα κηδεμόνα τους σε οποιαδήποτε ηλικία και αν παντρευτούν. Επίσης σύμφωνα με τον θρησκευτικό νόμο τα κορίτσια θα πρέπει να έχουν την άδεια του γονέα τους ως τα 25 τους έτη, αν θέλουν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό (αν και αυτός ο κανόνας δεν εφαρμόζεται συχνά). Ο πατέρας ή ο σύζυγος μπορεί ανά πάσα στιγμή να απαγορεύσει ένα ταξίδι, ενώ οι ελεύθερες γυναίκες κάτω των 30 ετών δεν επιτρέπεται να μείνουν σε ξενοδοχείο και βέβαια δεν υπάρχει υπουργείο για την ισότητα των δύο φύλων κ.ά.

Ακολουθήστε το Womantoc στο Instagram

Read Next

03 Δεκ 2022

Κάθριν Ζέτα Τζόουνς: Ο γάμος της με τον Μάικλ Ντάγκλας είναι σαν μια πανάκριβη τσάντα Chanel

"Ξοδεύεις μια περιουσία για να την αποκτήσεις και τώρα δεν σ ’αρέσει πια. Θα την μεταπωλήσεις;" δήλωσε χαρακτηριστικά.

Περισσότερα από

News

03 Δεκ 2022

Mαντόνα: Επανακυκλοφορεί το βιβλίο-σκάνδαλο 'Sex' σε συνεργασία με τον Yves Saint Laurent

Τριάντα χρόνια μετά την κυκλοφορία του βιβλίου-σκάνδαλο, ξαναφέρνει τα 90s με μια promo φωτογράφιση.

03 Δεκ 2022

Μίνως Μάτσας: Η γνωριμία του με την Όλγα Κεφαλογιάννη και το τραγούδι που λατρεύει να της αφιερώνει

Ο γνωστός συνθέτης και στιχουργός σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη για την σύζυγό του.

03 Δεκ 2022

Άβελ και Κάιν; Το τρέιλερ του ντοκιμαντέρ των Sussexes κυκλοφόρησε κατά την επίσημη επίσκεψη του Ουίλιαμ και της Κέιτ στις ΗΠΑ

Με κομμένη την ανάσα περιμένουν όλοι το ντοκιμαντέρ του Netflix και την βιογραφία του Χάρι. Γιατί όμως το τρέιλερ κυκλοφόρησε τώρα;

03 Δεκ 2022

Η Παναγιώτα Βλαντή φόρεσε τη δαντέλα με τον πιο σικ τρόπο

Η κομψή και άκρως χειμερινή εμφάνιση της ηθοποιού.

02 Δεκ 2022

Δίκη για το Μάτι: Η συγκλονιστική κατάθεση της Βαρβάρας Φύτρου "Θα ήθελα να ήμουν κι εγώ μαζί τους - Για την Εβίτα, τον Γρηγόρη και τον Ανδρέα"

Το ακροατήριο σηκώθηκε όρθιο όταν η Βαρβάρα Βουκάκη μπήκε στην αίθουσα του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας. Η γυναίκα που έχασε το σύζυγο και τα δύο της παιδιά συγκλόνισε περιγράφοντας τα όσα βίωσε την 23η Ιουλίου, την ημέρα της φωτιάς στο Μάτι.

02 Δεκ 2022

Χιού Τζάκμαν: Η γυναίκα του αρνήθηκε τον έρωτα του Μικ Τζάγκερ για εκείνον

H ατέλειωτη αγάπη του Χιού Τζάκμαν για τη γυναίκα της ζωής του και το τρυφερό του μήνυμα για τα γενέθλια της.

02 Δεκ 2022

ERTFLIX και το μέλλον της τηλεόρασης

Με δύο εκατομμύρια προβολές την εβδομάδα το ERTFLIX είναι πιο δυναμική κίνηση της ΕΡΤ που σύντομα θα κάνει και τις δικές της... παραγωγές.

02 Δεκ 2022

Ισέι Σαγκάου:Ο "ιάπωνας κανίβαλος" που έφαγε μια κοπέλα "από αγάπη"

"Ήθελα να φάω γλουτούς, περισσότερο από οτιδήποτε άλλο στον κόσμο" δήλωσε ο κανίβαλος που αφέθηκε ελεύθερος.