ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Κιβωτός του Κόσμου| Καταγγελίες για κακοποίηση και ασέλγεια σε βάρος ανηλίκων

Στο στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης βρίσκεται η υπόθεση. Ο πάτερ Αντώνιος δήλωσε σχετικά πως: "Κάποια παιδιά δεν μας συγχωρούν ότι πήραμε τη θέση των γονιών τους".

Σε εξέλιξη βρίσκεται η προκαταρκτική εξέταση της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων της Ασφάλειας Αττικής για την υπόθεση καταγγελιών σχετικά με την "Κιβωτό του Κόσμου", κατόπιν εντολής του εισαγγελέα.

Σημειώνεται, ότι τη σχετική αναφορά έκανε στον εισαγγελέα ο "Συνήγορος του Πολίτη".

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, έως τώρα έχει καταθέσει στην Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων ένας 18χρονος σήμερα, ο οποίος υποστηρίζει ότι το 2020 έπεσε θύμα ασέλγειας και κακοποίησης από άτομο που βρισκόταν σε δομή της "Κιβωτού του Κόσμου". Σύμφωνα πάντα με την καταγγελία του, η κακοποίησή του συνεχίστηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν γίνει άλλες δύο καταγγελίες, ενός ενήλικου σήμερα και ενός ανήλικου, για ανάλογα περιστατικά στην "Κιβωτό του Κόσμου".

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του TheTOC, μέχρι στιγμής έχουν καταθέσει κυρίως πρώην τρόφιμοι που πλέον είναι ενήλικοι και κάποιοι εργαζόμενοι. Οι περισσότερες καταγγελίες είναι για κακοποιητικη συμπεριφορά με μικρές αναφορές σε σεξουαλική βία από υπαλλήλους. Προς το παρόν πάντως, στις περισσότερες καταγγελίες γίνεται λόγος για ανήθικη συμπεριφορά προς τα παιδιά..

"Κιβωτός του Κόσμου" - Πέντε δομές στο μικροσκόπιο των Αρχών

Όπως ανέφερε νωρίτερα το TheTOC, τουλάχιστον 5 δομές της "Κιβωτού του Κόσμου", έχουν μπει στο μικροσκόπιο της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων, έπειτα από σωρεία καταγγελιών σχετικά με τις συνθήκες διαβίωσης.

Τη βασιμότητα των σοκαριστικών αναφορών θα εξετάσουν τα στελέχη της Ασφάλειας, που έχουν ζητήσει την διενέργεια ιατροδικαστικών εξετάσεων.

"Η Κιβωτός του Κόσμου διαβεβαιώνει ότι δεν έχει γνώση των καταγγελλόμενων περιστατικών", αναφέρει σε ανακοίνωση του ο οργανισμός, προσθέτοντας ότι: "Είναι αυτονόητο ότι καταδικάζουμε απερίφραστα τέτοια περιστατικά και διαβεβαιώνουμε ότι πρώτη η Κιβωτός του Κόσμου και οι Κοινωνικές Υπηρεσίες της θα συνδράμουν τις Αρχές στη διερεύνηση των καταγγελλομένων".

Ασελγούσε σε βάρος του για 2 χρόνια

Ασέλγεια, σεξουαλική παρενόχληση και εξευτελιστική συμπεριφορά σε βάρος του, από τον Σεπτέμβριο του 2020 μέχρι τον Ιανουάριο του 2022, κατήγγειλε στους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων, ένας ενήλικος σήμερα, πρώην τρόφιμος σε δομές της "Κιβωτού".

Ο εφιάλτης που περιγράφει, ξεκινά από τα 15 του χρονια και πίσω από τις αναφορές κρύβεται πρόσωπο το οποίο εργάζεται στη Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση.

Όπως υποστήριξε, ο συγκεκριμένος άνδρας τον έπεισε να μετακινηθεί από την Αθήνα σε δομές τις επαρχίας με το πρόσχημα της οικονομικής στήριξης και εκεί άρχισε να ασελγεί σε βάρος του και να του συμπεριφέρεται με υποτιμητικό τρόπο.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα όσα ισχυρίστηκε ο νεαρός, το καταγγελλόμενο πρόσωπο, τον εκβίαζε απειλώντας τον πως αν μιλούσε, θα έκοβε τις παροχές του οργανισμού στα μέλη της οικογένειας του.

Παράλληλα ο νεαρός, που κατήγγειλε περιστατικά τόσο στη δομή του Βόλου, όσο και της Καλαμάτας, φέρεται να έδωσε λίστα και με άλλα παιδιά που είχαν πέσει θύματα του ίδιου προσώπου.

Κατήγγειλε ξυλοδαρμό στη δομή και απολύθηκε

"... είναι το δεύτερο γεγονός μέσα σε 8 μήνες που εμπλέκεται ο ίδιος άνθρωπος σε κακοποίηση ανηλίκου", ανέφερε σε ανάρτησή του στα social media τον περασμένο Αύγουστο, ο Βολιώτης αθλητής καταδύσεων, Χρόνης Χλίτσιος, αφού είχε προχωρήσει σε καταγγελία στην Ασφάλεια, σχετικά με περιστατικό που έλαβε χώρα στη δομή της "Κιβωτού".

Συγκεκριμένα, όπως περιέγραψε, στις 3 Αυγούστου, τρία παιδιά έπεσαν θύματα ξυλοδαρμού σε υπόγειο χώρο του παραρτήματος, από στέλεχος του οργανισμού. Όταν ενημέρωσαν τον αθλητή που εργαζόταν στη δομή, εκείνος απευθύνθηκε στις αρχές.

Υποστήριξε μάλιστα στην ανάρτηση του, πως όταν γνωστοποίησε την πρόθεσή του να προβεί σε καταγγελία του ανακοινώθηκε η απόλυσή του.

"Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ενημερώθηκα από τον υπεύθυνο παιδαγωγών της δομής τηλεφωνικά ότι απολύθηκα με το αιτιολογικό ότι με τις πράξεις μου παρασύρω και άλλους συναδέλφους σε ανάλογες κινήσεις", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πρέπει να σημειωθεί πως κανένας από τους ανηλίκους δεν έφερε πάνω του σημάδια κακοποίησης, καθώς επίσης οι εν λόγω ανήλικοι που προέβησαν στις καταγγελίες έφασκαν και αντέφασκαν", ανέφεραν σε ανακοίνωση απάντηση, οι υπεύθυνοι της "Κιβωτού του Κόσμου", σημειώνοντας παράλληλα ότι: "Κανένας από τους υπογράφοντες υπαλλήλους δεν ήταν παρών στο συμβάν (ούτε και ο καταγγέλλων κ. Χλίτσιος), οπότε ουδείς δύναται να γνωρίζει την αλήθεια ή την ακρίβεια των ισχυρισμών των ανηλίκων".

Αναφορικά με την απόλυσή ο οργανισμός ξεκαθάρισε στην ανακοίνωση του πως: "Είχε λάβει την απόφαση αντικατάστασής του εδώ και αρκετό καιρό, για λόγους αμιγώς εργασιακούς", προσθέτοντας ότι "είχε ενημερωθεί προ περίπου δύο μηνών από τους προϊσταμένους του".

Μετά τη δημοσιοποίηση των καταγγελιών και την έναρξη της προκαταρκτικής έρευνας, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, προχώρησε στο "πάγωμα" της παραχώρησης χρήσης ακινήτου του ΕΦΚΑ στην "Κιβωτό του Κόσμου", που είχε περιληφθεί σε διάταξη του νομοσχεδίου για τον εξορθολογισμό της ασφαλιστικής νομοθεσίας.

"Μέχρι την οριστική διαλεύκανση της εν λόγω υπόθεσης, κάθε σχετική κίνηση αναστέλλεται", αναφέρει σε ανακοίνωση του το Υπουργείο.

Κιβωτός του Κόσμου| Καταγγελίες για κακοποίηση και ασέλγεια σε βάρος ανηλίκων

Πάτερ Αντώνιος: "Κάποια παιδιά δεν μας συγχωρούν ότι πήραμε τη θέση των γονιών τους"

Θέση για όσα καταγγέλλονται τις τελευταίες ώρες για την Κιβωτό του Κόσμου επιχείρησε να πάρει ο επικεφαλής της ΜΚΟ, πάτερ Αντώνιος. Δήλωσε θλιμμένος και στενοχωρημένος και μίλησε για το προφίλ των παιδιών που φιλοξενούνται στις δομές.

Σήμερα το πρωί, ο πάτερ Αντώνιος, ο άνθρωπος που είναι το "πρόσωπο" της Κιβωτού από την πρώτη μέρα της λειτουργίας της, μίλησε στην εκπομπή Super Κατερίνα στον Alpha, λέγοντας πως δεν γνωρίζει το όνομα του παιδιού που έκανε την καταγγελία ούτε και μπορεί να σκεφτεί ποιος μπορεί να είναι ο άνθρωπος που κατηγορείται.

"Εμείς μάθαμε από ένα δημοσίευμα, τίποτα περαιτέρω δεν γνωρίζω", είπε και σημείωσε ότι δεν γνωρίζει ποιο είναι το αγόρι που έχει κάνει την καταγγελία. "Δεν ξέρουμε το όνομά του, το επώνυμό του. Έχουμε πάρει τηλέφωνο και ζητήσαμε στοιχεία και δεν έχουμε στοιχεία". Ωστόσο, σε άλλο σημείο της συζήτησης είπε ότι βάσει των στοιχείων, "πάει” το μυαλό του ποιο μπορεί να είναι το παιδί που έκανε την καταγγελία για σεξουαλική κακοποίηση.

Ο πατέρας Αντώνιος δήλωσε πολύ θλιμμένος και στενοχωρημένος "γιατί εμείς έχουμε αφιερώσει τη ζωή μας, 25 χρόνια, στο παιδί που είναι σε ανάγκη και κίνδυνο", τόνισε αρχικά ο πατέρας Αντώνιος, που εν συνεχεία αναφέρθηκε στους χαρακτήρες των παιδιών που φιλοξενούνται σε δομές της Κιβωτός του Κόσμου.

"Εμείς έχουμε και φιλοξενούμε παιδιά, τα οποία δεν είναι τα συνηθισμένα παιδιά, από παραβατικές οικογένειες, παιδιά μεγάλα σε ηλικία που έχουν διαμορφώσει τον χαρακτήρα τους, παιδιά που δεν ήξεραν από όρια, παιδιά θέλουν να παραβατούν. (…) Η Κιβωτός του Κόσμου με όλο το εξειδικευμένο προσωπικό της, το πρώτο πράγμα που κάνουμε είναι να θεραπεύσουμε το τραύμα της ψυχής αυτών των παιδιών από την απώλεια του φυσικού τους γονιού και αυτό είναι που πολλές φορές δεν μπορούν να συγχωρέσουν σε εμάς, ότι πήραμε τη θέση αυτή. (…) Δεν πρόκειται να συγχωρέσουν ότι εμείς είμαστε στη ζωή τους και όχι οι γονείς τους".

Πηγή: TheTOC

Ακολουθήστε το Womantoc στο Instagram

Read Next

Περισσότερα από

News

28 Απρ 2024

"Έχει την καρδιά λέαινας": H Νικόλ Κίντμαν τιμήθηκε με το ανώτατο βραβείο του κινηματογράφου, το AFI Life Achievement Award

"Είναι δύσκολο να μη ζηλέψει κανείς τη Νικόλ, είναι επίσης αδύνατο να μη τη θαυμάσει" είπε η Μέριλ Στριπ στην Κίντμαν παραδίδοντας της το εμβληματικό βραβείο. Kαι η Κίντμαν υποκλίθηκε κυριολεκτικά σε εκείνη.

28 Απρ 2024

Παναγιώτης Φασούλας: Η σπάνια φωτογραφία με τη σύζυγό του Μάσα και την κόρη τους

Η Μαριέλλα Φασούλα, μπήκε στα 18 και πλέον παίζει μπάσκετ επαγγελματικά.

28 Απρ 2024

Συνάντηση κορυφής: Τα πιο ακριβοπληρωμένα super models των '90s και πάλι μαζί

Ναόμι Κάμπελ, Σίντι Κρόφορντ, Λίντα Εβαντζελίστα και Κρίστι Τέρλινγκτον σε μια κοινή εμφάνιση.

28 Απρ 2024

Η Σάλμα Χάγιεκ γιορτάζει τη Βικτόρια Μπέκαμ

Η Βικτόρια Μπέκαμ έγινε 50 ετών και το γιόρτασε στο Λονδίνο με συντροφιά αγαπημένων φίλων, μεταξύ των οποίων η Χάγιεκ συνοδευόμενη από τον Πινό.

28 Απρ 2024

Time 100 Gala: Ούμα Θέρμαν, Μάικλ Τζ. Φοξ, Κάιλι Μινόγκ- οι λαμπερές αφίξεις στο εμβληματικό πάρτι

Το πάρτι για τον εορτασμό της λίστας των 100 πιο επιδραστικών ανθρώπων είναι κάθε χρόνο ένα πολυαναμενόμενο γεγονός.

28 Απρ 2024

Βασιλιάς Κάρολος: H νέα ανακοίνωση του Μπάκιγχαμ για την υγεία του

Τέλος στις φήμες για επιδείνωση της υγείας του βασιλιά Κάρολου θέλησε να βάλει το Παλάτι με μια ανακοίνωση, αλλά και μια νέα φωτογραφία του βασιλικού ζεύγους.

28 Απρ 2024

Πώς θα τιμήσει η παρέα των Friends τη γλυκόπικρη επέτειο των 20 χρόνων

Η τηλεοπτική παρέα των Friends αποχαιρέτησε τον περασμένο Οκτώβριο τον Mάθιου Πέρι.

28 Απρ 2024

Μουσείο Ακρόπολης: "Παρθενώνας και Βύρωνας. Με αφορμή τα 200 χρόνια από τον θάνατο του Βύρωνα"

Τα τελευταία λόγια του λόρδου Βύρωνα πριν πεθάνει λέγεται ότι ήταν για την Ελλάδα.

28 Απρ 2024

Τζον Λένον-Πολ ΜακΚάρτνεϊ: Οι γιοι τους είναι ολόιδιοι με τους μπαμπάδες και κυκλοφορούν νέο single

Μια νέα συνεργασία Λένον- ΜακΚάρτνεϊ είναι το τελευταίο πράγμα που θα περίμενε κανείς.