ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Σίντνεϊ Τζόνσον: ποιος ήταν ο βοηθός και άνθρωπος κλειδί του Μοχάμεντ Αλ Φαγιέντ;

Στον πέμπτο κύκλο του σίριαλ The Crown βλέπουμε τον Μοχάμεντ Αλ Φαγιέντ να προσλαβάνει τον πρώην βοηθό του βασιλιά Εδουάρδου, Σίντεϊ Τζόνσον.

Ο πέμπτος πολυαναμενόμενος κύκλος του The Crown έχει πλέον ξεκινήσει φωτίζοντας διάφορες πτυχές της ιστορίας, μέσα από τα μάτια των πρωταγωνιστών της. Στον νέο κύκλο γνωρίζουμε και ένα καινούργιο πρόσωπο, τον Σίντνεϊ Τζόνσον, ο οποίος παρότι δεν ήταν γαλαζοαίματος έπαιξε τον δικό του ρόλο στην εξέλιξη της ιστορίας.

Το τρίτο επεισόδιο της σειράς με τον τίτλο "Mou Mou" είναι αφιερωμένο στη ζωή του Μοχάμεντ Αλ Φαγιέντ, του διάσημου Αιγύπτιου επιχειρηματία που κατέκτησε την Ευρώπη. Η μπριγάδα του, μεταξύ άλλων, συμπεριλαμβάνει το εμβληματικό πολυκατάστημα Harrod’s, σύμβολο της Βρετανίας, αλλά και το ξενοδοχείο Ritz στο Παρίσι.

Στο επεισόδιο βλέπουμε λοιπόν πώς ο γιος ενός δασκάλου από την Αίγυπτο που πουλούσε αναψυκτικά στον δρόμο (σύμφωνα πάντα με το σενάριο της σειράς) έγινε κροίσος και μέλος της βρετανικής ελίτ αποκτώντας αμύθητο πλούτο. Σύμφωνα με την -τηλεοπτική πάντα- αφήγηση άνθρωπος κλειδί στην ανέλιξή του στάθηκε ο Σίντνεϊ Τζόνσον.

Ο Μοχάμεντ Αλ Φαγιέντ έχει μόλις αγοράσει το Ritz (στο σίριαλ), όταν να βλέπει ανάμεσα στους σερβιτόρους και έναν μαύρο εργαζόμενο. Αμέσως διατάζει τον γιο του, Ντόντι (μετέπειτα σύντροφο της Πριγκίπισσας Νταϊάνα) να απολύσει πάραυτα τον άνθρωπο. Όταν όμως ο Ντόντι τον ενημερώνει πως ο συγκεκριμένος άνθρωπος υπήρξε ο προσωπικός βοηθό του τέως Βασιλιά Εδουάρδου, αναθεωρεί και τού προτείνει να γίνει δικός του βοηθός.

Ο Βασιλιάς Εδουάρδος, αδερφός του πατέρα της Βασίλισσας Ελισάβετ, παραιτήθηκε από τον θρόνο, παρά την απήχηση που είχε στον λαό, εξαιτίας του έρωτά του για μια διαζευγμένη γυναίκα. Η βασιλική οικογένεια τον απομάκρυνε διακριτικά χρίζοντας τον διοικητή της Βρετανίας στις Μπαχάμες.

Ποιος ήταν όμως πραγματικά ο Σίντνεϊ Τζόνσον;

Ο Σίντνεϊ Τζόνσον γεννήθηκε στις Μπαχάμες γύρω στο 1921, σύμφωνα με τον περιοδικό Time. Ξεκίνησε να εργάζεται για τον Δούκα και την Δούκισσα του Ουίνδσορ (σ.σ: αυτός είναι ο τίτλος που απένειμε το Παλάτι στον τέως Βασιλιά Εδουάρδο μετά την παραίτησή του από τον θρόνο) το 1940. Ήταν η εποχή που η βασιλική οικογένεια τον είχε ορίσει γενικό διοικητή στις Μπαχάμες.

Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα Telegraph o Τζόνσον εργάστηκε για περισσότερα από 30 χρόνια για τον Εδουάρδο και την σύζυγό του, έως τον θάνατο του τέως βασιλιά το 1972. Ως προσωπικός βοηθός του ήταν υπεύθυνος για ό,τι τον αφορούσε, ακόμα και για το ντύσιμο του Δούκα. Επιπλέον, όταν το ζευγάρι είχε καλεσμένους, ο Τζόνσον φορούσε στολή και περιποιείτο τον κόσμο στα επίσημα δείπνα, σύμφωνα με το βιβλίο της Σούζι Μένκες The Windsor Style (1987).

Ο Εδουάρδος δεν είχε την φήμη ενός εύκολου, καλοσυνάτου ανθρώπου. Επίσης το όνομα του είχε συνδεθεί με Ναζιστές καθώς είχε πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Γερμανία την περίοδο του Χίτλερ παρότι η Αγγλία κρατούσε τις αποστάσεις της από το καθεστώς. Επιπλέον ρατσιστικά σχόλια έχουν βρεθεί και στις επιστολές του. Γι’ αυτό και προκαλεί εντύπωση πως, σύμφωνα με αναφορά του περιοδικού Jet, ο Δούκας είχε παραχωρήσει μια μικρή έκταση στις Μπαχάμες στον Σίντνεϊ προκειμένου να χτίσει εκεί το δικό του σπίτι.

Μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο ο Τζόνσον επέστρεψε στην Γαλλία μαζί με τον Εδουάρδο. Το 1954 ζούσε μαζί τους στο Παρίσι, στην Βίλλα Bois de Boulogne, όπου κατοικούσε το ζεύγος για 20 χρόνια. Εκεί ο Δούκας και η Δούκισσα διοργάνωναν φανταχτερά πάρτι με εκλεκτούς καλεσμένους, όπως την Ελίζαμπεθ Τέιλορ και τον Αριστοτέλη Ωνάση. Αν και υπήρχαν και ήσυχες στιγμές. Όπως κάποια Χριστούγεννα που "ήταν εντελώς μόνοι τους, είχαν για παρέα μόνο εμάς, τους εργαζόμενους και τις οικογένειές μας. Τα σκυλιά χοροπηδούσαν γύρω μας, έπαιρναν και αυτά δώρα".

Ο Τζόνσον ήταν από τους ελάχιστους ανθρώπους που παρευρέθηκαν στην κηδεία του Εδουάρδου. Σύμφωνα με το Time ο Τζόνσον είχε παντρευτεί μια Γαλλίδα το 1960, η οποία έχασε δυστυχώς τη ζωή της την ίδια χρονιά που "έφυγε" ο Εδουάρδος. Άγνωστο πώς γνωρίστηκε έπειτα με τον Αλ- Φάγιεντ που τον προσέλαβε ως δικό του βοηθό.

Μολονότι η σχέση τους μάλλον αποδίδεται στο σίριαλ με περισσότερη αβρότητα (ως δυο καλοί φίλοι) απ΄ό,τι πιθανότατα να ήταν στην πραγματικότητα ο επιχειρηματίας είχε μιλήσει με σεβασμό για εκείνον. Αναφερόμενος στην ανακαίνιση της Βίλας Ούινδσορ, την οποία αγόρασε ο ίδιος, δήλωσε το 1986 πως "ο Σίντεϊ είναι σαν λεξικό, είναι ένας πολύ καλλιεργημένος άνθρωπος. Έβγαλε όλα τα πράγματα από τα κουτιά, τα θησαυροφυλάκια και τις αποθήκες και γνώριζε την ιστορία τους".

Ο Σίντεϊ πέθανε στο Παρίσι το 1990, σε ηλικία 69 ετών (κατά κάποιους 66 ετών), χωρίς να γίνει γνωστή η αιτία θανάτου. Την τελευταία φορά που εμφανίστηκε δημόσια ήταν τον Δεκέμβριο του 1989, σε μια δεξίωση που είχε παραθέσει ο Αλ Φαγιέντ στην έπαυλη Ουίνσδορ. Ο Σίντεϊ ήταν ντυμένος με κόκκινη στολή και είχε δηλώσει τότε "Είμαι στην κορυφή του κόσμου, η ανακαίνιση είναι τόσο αυθεντική που περιμένω να κατέβει η Δούκισσα τις σκάλες και να με ρωτήσει "πως σου φαίνομαι;".

Ο Αλ Φάγιεντ είπε για τον Τζόνσον πως "ήταν ένας τζέντλεμαν. Θα μας λείψει πολύ".

Ακολουθήστε το Womantoc στο Instagram

Read Next

26 Απρ 2024

Η 57χρονη Σάλμα Χάγιεκ σε άγνωστες φωτογραφίες από το γάμο της με τον μεγιστάνα Φρανσουά-Ανρί Πινό

H Σάλμα Χάγιεκ και ο Φρανσουά Ανρί Πινό συμπλήρωσαν 15 χρόνια γάμου. Η εξωτική Μεξικανή ηθοποιός αποκάλυψε στο Instagram αδημοσίευτες φωτογραφίες τους.

26 Απρ 2024

Μαρίνα Σάττι: Συγκινήθηκε on air μιλώντας για τον πατέρα της και την απώλεια του

"Πλέον δεν έχω κάτι να κρύψω, τίποτα, αποφάσισα να είμαι πια τελείως ανοιχτή" είπε η Μαρίνα Σάττι που μίλησε για τη Eurovision και το μεγάλο στοίχημα της Ελλάδας.

Περισσότερα από

News

25 Απρ 2024

Αλεξία Μπακογιάννη: "Απείλησε να με χτυπήσει με μπουκάλι"

Μήνυση κατέθεσε η Αλεξία Μπακογιάννη κατά του Στέφανου Χίου.

25 Απρ 2024

Πριγκίπισσα Βεατρίκη: Νεκρός ο πρώην σύντροφός της από ναρκωτικά σε ξενοδοχείο του Μαϊάμι - Οι εθισμοί, η εγκληματικότητα και η βία

O πρώην σύντροφός της Paolo Liuzzo πέθανε από υπερβολική δόση ναρκωτικών, σύμφωνα με βρετανικά δημοσιεύματα.

25 Απρ 2024

Η 90χρονη Ζωζώ Σαπουντζάκη με την 81 ετών Μαρία Ιωαννίδου ντυμένες στα λευκά

Οι δύο φίλες βρέθηκαν στα αποκαλυπτήρια της προτομής του πατριάρχη του ελληνικού κινηματογράφου Φιλοποίμενα Φίνου.

25 Απρ 2024

Τζένη Μπαλατσινού: "Νιώθω ευλογημένη που έγινα τέταρτη φορά μαμά σε μεγάλη ηλικία"

"Προσπαθώ να χορτάσω όλο αυτό το θαύμα που λέγεται ζωή, μωρό, μυρωδιά μωρού, γέλια, αταξίες, τα πάντα" είπε η Τζένη Μπαλατσινού.

25 Απρ 2024

Το Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας έγινε μέρος του ταξιδιού της Ολυμπιακής Φλόγας και της διαδρομής της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας

Ο Χρυσός Ολυμπιονίκης και πρεσβευτής του Ολυμπιακού Μουσείου Αθήνας, Νικόλας Κακλαμανάκης, μετέφερε την Ολυμπιακή Δάδα στο χώρο της Τελετής και άναψε τον βωμό.

25 Απρ 2024

Αλίκη Βουγιουκλάκη: Το σπάνιο στιγμιότυπο με τον δεύτερο σύζυγό της, Γιώργο Ηλιάδη στο Λονδίνο

Ο φακός του Μαρίνου Κουσουμίδη απαθανάτισε τον έρωτα της εθνικής σταρ, ο οποίος έληξε άδοξα, αλλά κανείς τους δεν ξέχασε ποτέ.

25 Απρ 2024
25 Απρ 2024

Μπρους Γουίλις και της Ντέμι Μουρ: Κόρες και εγγονή ποζάρουν με ροζ μαγιό

Οι κόρες των διάσημων σταρ, μοιράστηκαν στιγμιότυπα από τις οικογενειακές τους διακοπές.

25 Απρ 2024

Πέθανε ο πατέρας του Γιάννη Καλλιάνου - Η περιπέτεια για ένα κρεβάτι ΜΕΘ και οι καταγγελίες του βουλευτή

Ο Γιάννης Καλλιάνος είχε περιγράψει τη σοβαρότητα της κατάστασης του πατέρα του, εκφράζοντας μάλιστα και τα παράπονά του για τον τρόπο που αντιμετώπισαν την οικογένεια στο νοσοκομείο.