ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

NASA| Εκτοξεύτηκε με επιτυχία η αποστολή με το όνομα της Ελληνίδας θεάς Artemis 1 με προορισμό την Σελήνη

Προς την Σελήνη ταξιδεύει η αποστολή της NASA ώστε να ακολουθήσει ως το 2025 αποστολή με αστροναύτες και την πρώτη γυναίκα που θα πατήσει στο έδαφος του πλανήτη.

Η Γη καλεί και πάλι την Σελήνη. Σήμερα, Τετάρτη 16 Νοεβρίου εκτοξεύτηκε από την NASA η αποστολή Artemis 1 με προορισμό τη Σελήνη ως προπομπός επανδρωμένων αποστολών που θα ακολουθήσουν τα επόμενα χρόνια.

Δώδεκα αστροναύτες έχουν περπατήσει στο φεγγάρι κατά τη διάρκεια έξι αποστολών Apollo από το 1969 ως το 1972. Όμως η αποστολή του Apollo, που πραγματοποιήθηκε διαρκούντος του Ψυχρού Πολέμου, δεν είχε ως μόνο στόχο την συλλογή επιστημονικών δεδομένων, όπως τώρα η αποστολή Artemis, "αδερφή" του Apollo που πρόκειται να οδηγήσει και την πρώτη γυναίκα στην Σελήνη.

"Ήταν απίστευτο να το βλέπεις. Ήταν τόσο φωτεινό και τόσο εκκωφαντικό που το ένιωθες" δήλωσε στο Reuters η αστροναύτης Τζέσικα Μέιρ, μία από τους αστροναύτες που έχουν επιλεγεί για τις επανδρωμένες επιχειρήσεις του Artemis.

Η διευθύντρια της εκτόξευσης του Artemis Τσάρλι Μπλάκγουελ- Τόμσον χαιρέτισε το έργο των συναδέλφων της λέγοντας πως: "είμαστε όλοι μέρος σε κάτι απίστευτα ιδιαίτερο, την πρώτη εκτόξευση του Artemis, το πρώτο βήμα επιστροφής της πατρίδας μας στην Σελήνη και στον Άρη". Η Μπλάκγουελ- Τόμσον ήταν η πρώτη γυναίκα σε αυτή την θέση και μάλιστα σύμφωνα με το έθιμο της NASA, της έκοψαν την γραβάτα αμέσως μετά την επιτυχία της εκτόξευσης.

Ο στόχος της πρώτης (μη επανδρωμένης) αποστολής

Η αποστολή Artemis 1 δεν είναι επανδρωμένη και είναι δοκιμαστική και δεν έχει στόχο την προσελήνωση της κάψουλας Orion, που έχει σχεδιαστεί για τη μεταφορά αστροναυτών. Η αποστολή θα διαρκέσει περίπου 25 ημέρες και η κάψουλα θα επιστρέψει στη Γη στις 11 Δεκεμβρίου. Η κάψουλα δεν πρόκειται να προσεληνωθεί αλλά να ταξιδέψει 97 χλμ από την επιφάνεια της σελήνης, συλλέγοντας πολύτιμα στοιχεία.

Μάλιστα, το Orion μεταφέρει ένα "πλήρωμα" που αποτελείται από τρεις κούκλες στις οποίες έχουν ενσωματωθεί αισθητήρες προκειμένου να καταγράψουν τα επίπεδα ακτινοβολίες και άλλους παράγοντες που ενδέχεται να επηρεάσουν τους αστροναύτες.

Μεγάλη σημασία έχει να δοκιμαστεί η ανθεκτικότητα της θωράκισης της κάψουλας στην θερμοκρασία κατά την επιστροφή της στην ατμόσφαιρα της Γης, καθώς θα επιστρέφει με ταχύτητα 39,429 χλμ/ ώρα, δηλαδή 32 φορές την ταχύτητα του ήχου. Αναμένεται πως η κάψουλα θα δεχθεί θερμοκρασία 2.760 βαθμών Κελσίου! Η αποστολή στον Άρη που είναι πολύ πιο απαιτητική δεν προβλέπεται να πραγματοποιηθεί την επόμενη δεκαετία.

Τώρα το διαστημόπλοιο θα απελευθερώσει 10 μικρούς επιστημονικούς δορυφόρους, που ονομάζονται CubeSats προκειμένου να συλλέξουν επιστημονικά δεδομένα. Μία από τις αποστολές τους είναι να καταγράψουν τα αποθέματα πάγου στον νότιο πόλο της Σελήνης, όπου αναμένεται να προσεληνωθούν οι αστροναύτες.

Η μη επανδρωμένη αποστολή σηματοδοτεί την έναρξη του εμβληματικού προγράμματος Artemis, που φιλοδοξεί να στείλει την πρώτη γυναίκα στη Σελήνη, το νωρίτερο το 2025. Στα σχέδια της NASA είναι η διατήρηση μόνιμης παρουσίας αστροναυτών στη Σέληνη, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής ενός διαστημικού σταθμού σε τροχιά γύρω από τον δορυφόρο της Γης, ένα εφαλτήριο για την μελλοντική αποστολή στον Άρη.

Μέχρι τώρα το διαστημόπλοιο SLS-Orion έχει κοστίσει στην NASA 37 δις δολάρια που περιλαμβάνουν τον σχεδιασμό, την κατασκευή, τα τεστ και τις επίγειες εγκαταστάσεις. Ένα έργο το οποίο δουλεύει και εξελίσσει εδώ και 10 χρόνια. Το συνολικό κόστος εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 93 δις έως το 2025. Έχει δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας και έχει αποφέρει 1 δις δολάρια από εμπορεύματα.

Πηγή: Reuters

Ακολουθήστε το Womantoc στο Instagram

Read Next

26 Απρ 2024

Σκοτ Ντίσικ: Το Ozempic, η δραματική απώλεια κιλών και η κραυγή απόγνωσης για βοήθεια

Σε τραγική κατάσταση βρίσκεται η υγεία του Σκοτ Ντίσικ - του σταρ απο το Keeping Up with the Kardashians-λόγω της δραματικής απώλειας βάρους με τη χρήση του Ozempic.

Περισσότερα από

News

26 Απρ 2024

Κιάρα Μαρκέζη: Η εγγονή του Άκη Τσοχατζόπουλου στην πασαρέλα της Athens Fashion Week

Η 24χρονη που έγινε γνωστή από το My Style Rocks, περπάτησε στην πασαρέλα της Kathy Heyndels.

26 Απρ 2024

Συλλεκτικό βίντεο: Η (μελαχρινή) Βίκυ Χατζηβασιλείου λέει στη Βουγιουκλάκη ότι τη θαύμαζε... η πρόγιαγιά της!

Η Αλίκη σε κέφια, ένα πρωινό του Μαρτίου το 1994, στην εκπομπή "Καλημέρα Ελλάδα".

26 Απρ 2024

Σοφία Μπους: "Είμαι queer και επιτέλους νιώθω ότι μπορώ να ανασάνω"

Μετά τις φήμες που κυκλοφορούσαν εδώ και καιρό, η Σοφία Μπους έκανε coming out και μίλησε για τη σχέση της με την Άσλιν Χάρις.

26 Απρ 2024

Τζέιν Φόντα: Η σπάνια δημόσια εμφάνιση της 86χρονης ηθοποιού με την 21χρονη εγγονή της Βίβα Βαντίμ

Η Τζέιν Φόντα με την εγγονή της, στα βραβεία TIME Earth Awards Gala στη Νέα Υόρκη.

26 Απρ 2024

Η 57χρονη Σάλμα Χάγιεκ σε άγνωστες φωτογραφίες από το γάμο της με τον μεγιστάνα Φρανσουά-Ανρί Πινό

H Σάλμα Χάγιεκ και ο Φρανσουά Ανρί Πινό συμπλήρωσαν 15 χρόνια γάμου. Η εξωτική Μεξικανή ηθοποιός αποκάλυψε στο Instagram αδημοσίευτες φωτογραφίες τους.

26 Απρ 2024

Για safari η Αμαλία Κωστοπούλου με τον σύντροφό της με τα παπούτσια της σεζόν

Οι εντυπωσιακές λήψεις που δημοσίευσε η Αμαλία.

26 Απρ 2024

Κρίστι Τέρλινγκτον: Ποζάρει (σχεδόν) τόπλες στα 55 της και είναι άψογη

"Αισθάνομαι τυχερή που έχω την επιλογή να κάνω το μοντέλο. Ακόμα βιοπορίζομαι από αυτήν την δουλειά"

26 Απρ 2024

Ένα θαύμα στα Μετέωρα: Ο "εργένης των Μετεώρων" βρήκε ταίρι

Ο ασπροπάρης (είδος γύπα) γυρνούσε για χρόνια μόνος στη φωλιά του, φέτος η τύχη του άλλαξε!

26 Απρ 2024

Ράιαν Γκόσλινγκ – Έμιλι Μπλαντ: Εντυπωσιακοί σε ειδική προβολή του "The Fall Guy" στο Λονδίνο

"The Fall Guy" θα κάνει πρεμιέρα στις ελληνικές αίθουσες στις 6 Μαΐου

26 Απρ 2024