ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Blood moon: Σήμερα το τελευταίο "ματωμένο" φεγγάρι μέχρι το 2025

Αυτή θα είναι η τελευταία ολική έκλειψη σελήνης για τα επόμενα τρία χρόνια.

Σήμερα Τρίτη, θα σημειωθεί πανσέληνος και ταυτόχρονα ολική έκλειψη σελήνης – γνωστή και ως "Σελήνη του αίματος" ή "ματωμένο φεγγάρι" (blood moon) – ενώ το συγκεκριμένο φαινόμενο δεν θα επαναληφθεί μέχρι το 2025.

Η ολική έκλειψη σελήνης θα είναι ορατή στη Βόρεια Αμερική – ειδικά στα δυτικά – τις ώρες πριν το ξημέρωμα, στη Νότια Αμερική, τη Ρωσία, όπως επίσης και στην Ασία, την Αυστραλία και την περιοχή του Ειρηνικού Ωκεανού μετά την ανατολή του Ηλίου.

Η πλήρης έκλειψη θα έχει διάρκεια σχεδόν μιάμιση ώρα, καθώς η Γη θα περάσει ανάμεσα από τον Ήλιο και τη Σελήνη. Θα φτάσει στο μέγιστο σημείο της το μεσημέρι ώρα Ελλάδας, οπότε δεν θα είναι ορατή από τη χώρα μας.

"Σελήνη του αίματος" ή "ματωμένο φεγγάρι"

Το συγκεκριμένο φεγγάρι ονομάζεται και "Σελήνη του αίματος" ή "ματωμένο φεγγάρι" (blood moon) και έχει χαρακτηριστικό κόκκινο-πορτοκαλί χρώμα καθώς βρίσκεται υπό τη σκιά της Γης.

Κατά την κορύφωση της έκλειψης, το φεγγάρι θα απέχει 390.563 χιλιόμετρα από τη Γη, σύμφωνα με τη NASA. Συνίσταται η χρήση τηλεσκόπιου ή κυαλιών, εφόσον βέβαια είναι καθαρός ο ουρανός.

Μια σεληνιακή έκλειψη συμβαίνει όταν ο Ήλιος, η Γη και η Σελήνη σχηματίζουν σχεδόν μια ευθεία γραμμή στο διάστημα, ένα φαινόμενο γνωστό ως συζυγία. Το φεγγάρι γλιστρά σταδιακά στη σκιά του πλανήτη μας και ο σεληνιακός δίσκος αλλάζει χρώμα.

Η επόμενη ολική έκλειψη σελήνης

Το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, η Αφρική και η Μέση Ανατολή θα πρέπει να περιμένουν μέχρι τον Μάρτιο του 2025 για την επόμενη ολική έκλειψη σελήνης.

Πρόκειται για τη δεύτερη ολική έκλειψη σελήνης για φέτος, καθώς η πρώτη σημειώθηκε τον Μάιο. Αν και δεν θα υπάρξουν άλλες ολικές εκλείψεις για τα επόμενα τρία χρόνια, θα έχουμε πάντως μερικές εκλείψεις σελήνης.

Για όσους θέλουν να παρακολουθήσουν το φαινόμενο από τη ζεστασιά του σπιτιού τους, θα υπάρχει και ζωντανή αναμετάδοση από το Παρατηρητήριο Γκρίφιθ του Λος Άντζελες και το ιταλικό Virtual Telescope Project.

Read Next

28 Ιαν 2026

Βασίλισσα Ράνια | Με συνοδό τον 20χρονο γιο της, Hashem στη συνάντηση με την Usha Vance

Για την περίσταση, ο νεαρός πρίγκιπας Hashem φόρεσε ένα απλό λευκό T-shirt και μπλε παντελόνι.

28 Ιαν 2026

Αθηνά Οικονομάκου | Η τηλεοπτική της επιστροφή είναι γεγονός

Η Αθηνά Οικονομάκου μετρά αντίστροφα για την τηλεοπτική της πρεμιέρα.

Περισσότερα από

News

28 Ιαν 2026

Ο Όμιλος Φάις διευρύνει το διεθνές του αποτύπωμα σε 6 αγορές

Ο Όμιλος Φάις συνεχίζει δυναμικά τη διεθνή του ανάπτυξη και στην Τσεχία!

28 Ιαν 2026

Πριγκίπισσα Charlotte | Οι εικασίες γύρω από την πρώτη της επίσημη εμφάνιση με τιάρα

Η κόρη της Kate Middleton και του πρίγκιπα William και η πρώτη της εμφάνιση με τιάρα πρωταγωνιστούν σε ρεπορτάζ διεθνούς μέσου.

28 Ιαν 2026

Μάρα Ζαχαρέα | Ταξίδι στο Στρασβούργο για χάρη του Θόδωρου Ρουσόπουλου

Η Μάρα Ζαχαρέα στο πλευρό του συζύγου της, Θόδωρου Ρουσόπουλου στην τελετή για τη λήξη της θητείας του στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

28 Ιαν 2026

Sarah Jessica Parker | Σπάνια οικογενειακή εμφάνιση με τον Matthew Broderick και τα τρία τους παιδιά

Η ηθοποιός και fashion icon ποζάρει στον φακό με τα τρία της παιδιά και casual style.

28 Ιαν 2026

Ελένη Βουλγαράκη | "Νομίζουν ότι είμαι έγκυος, δεν είναι αυτό το θέμα"

Η Ελένη Βουλγαράκη σε on air δηλώσεις για την αποχώρησή της από το ραδιόφωνο.

28 Ιαν 2026

Η Sydney Sweeney προκαλεί ξανά και κινδυνεύει να κατηγορηθεί για βανδαλισμό

Η ηθοποιός χρησιμοποίησε ένα σύμβολο, την περίφημη πινακίδα του Χόλιγουντ, για να διαφημίσει το δικό της brand εσωρούχων.

28 Ιαν 2026

Εβδομάδα Υψηλής Ραπτικής | Το εντυπωσιακό front row του οίκου Chanel στο Παρίσι

Οι διάσημες φίλες του οίκου που παρακολούθησαν την πρώτη συλλογή υψηλής ραπτικής του Matthieu Blazy για τον γαλλικό οίκο.

28 Ιαν 2026

Σοφία Καρβέλα | "Η πρώην γυναίκα μου με πήγε για σούσι για να κοιτάζει φωτογραφίες άλλων"

Η Σοφία Καρβέλα σε νέα βραδινή έξοδο με τον Θανάση Πανουργιά.

28 Ιαν 2026

Αθηνά Ωνάση | Εντυπωσίασε σε νέα δημόσια εμφάνιση στο Παρίσι

Η ανανεωμένη εικόνα της εγγονής του Αριστοτέλη Ωνάση στο show του Stéphane Rollan στην Εβδομάδα Υψηλής Ραπτικής στο Παρίσι.

28 Ιαν 2026

Σε ανοιξιάτικο mood η Μαριέττα Χρουσαλά | Με αέρινο look στο Μαϊάμι

Η Μαριέττα Χρουσαλά με λευκό crop top στις διακοπές της στο Μαϊάμι.