ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Κίνα: Η νέα κυβέρνηση Σι Τζιπίνγκ μετά από 25 χρόνια αποκλείει τις γυναίκες

"Το κράτος έχει μια σειρά από συγκεκριμένες προσδοκίες για τις σύγχρονες γυναίκες:να εργάζονται, να παντρεύονται και να κάνουν παιδιά, να διαφυλάττουν τις παραδοσιακές οικογενειακές αξίες".

Με την φράση "ο κόσμος έχει ανάγκη την Κίνα και η Κίνα δεν μπορεί να αναπτυχθεί χωρίς τον υπόλοιπο κόσμο" ο Σι Τζινπίνγκ ανέλαβε για τρίτη πενταετία την ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος και της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου.

"Η Κίνα δεν μπορεί να αναπτυχθεί χωρίς τον υπόλοιπο κόσμο και ο κόσμος έχει επίσης ανάγκη την Κίνα", είπε ο κ. Σι, μιλώντας με ικανοποίηση για τα "δύο θαύματα" στη χώρα του: "την ταχεία οικονομική ανάπτυξη και την μακροπρόθεσμη κοινωνική σταθερότητα".

Το επόμενο βήμα ήταν ο σχηματισμός της νέας κυβέρνησης, η οποία είναι εντελώς ανδροκρατούμενη καθώς ο δεν υπάρχει ούτε μία γυναίκα, μετά από 25 χρόνια.

Η Σουν Τσουνλάν, η μοναδική γυναίκα που συμμετείχε σε αυτό το 25μελές όργανο, συνταξιοδοτήθηκε και κανένα από τα νέα μέλη του δεν είναι γυναίκα.

Αντίθετα, σε αυτή την κυβέρνηση ο κινέζος πρόεδρος προτίμησε να διορίσει μόνο τους στενότερους συμμάχους του στη Διαρκή Επιτροπή, το επταμελές όργανο το οποίο θεωρείται πως κρατά στα χέρια του τα κλειδιά της εξουσίας στον ασιατικό γίγαντα.ής.

Το νέο Πολιτικό Γραφείο αριθμεί αυτή τη φορά 24 μέλη. Στην νέα Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, του εσωκομματικού "κοινοβουλίου", από τα 200 μέλη του μόλις 11 είναι γυναίκες.

"Οι γυναίκες συνεχίζουν να υποεκπροσωπούνται σημαντικά στην κορυφή της κινεζικής πολιτικής", σημείωσε σήμερα ο εξειδικευμένος ιστότοπος Neican China.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το ποσοστό των γυναικών στη νέα Κεντρική Επιτροπή μειώθηκε, από το 5,4% στο 4,9%. "Για λόγους σύγκρισης, οι γυναίκες αποτελούν το 48,8% του κινεζικού πληθυσμού και το 29,4% των μελών του Κομμουνιστικού Κόμματος", αναφέρεται στον ιστότοπο.

Γιατί τα ανώτατα κλιμάκια της ιεραρχία του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας μέχρι και τώρα ένα "κλειστό κλαμπ" ανδρών;

Σε αυτή τη νέα εποχή της Κίνας, δύο πράγματα είναι πλέον σαφή. Ο 69χρονος Σι ανάγεται σε έναν σύγχρονο Μάο, εξασφαλίζοντας τη μεγαλύτερη συγκέντρωση εξουσίας από την εποχή του "Μεγάλου Τιμονιέρη". Και σε αυτήν, δεν υπάρχει θέση ούτε για μια γυναίκα…

Για πρώτη φορά από το 1997 δεν τηρήθηκαν τα προσχήματα ούτε καν στο Πολιτικό Γραφείο, όργανο λήψης αποφάσεων στο ΚΚΚ.

Προς διάψευση των προσδοκιών, η προαναγγελθείσα αποχώρηση, λόγω συνταξιοδότησης, της "Σιδηράς Κυρίας της COVID-19" Σαν Τσάνλαν -της μοναδικής γυναίκας που συμμετείχε στο 25μελές όργανο- δεν άνοιξε το δρόμο για την αναπλήρωση της θέσης από μια άλλη γυναίκα.

Στα 73 και πλέον χρόνια εν τω μεταξύ από τη ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, μόλις έξι γυναίκες έχουν υπηρετήσει στο Πολιτικό Γραφείο -εκ των οποίων οι τρεις σύζυγοι ηγετών ή ανώτερων στελεχών του ΚΚΚ.

Ούτε μια γυναίκα δεν έχει εκλεγεί στην επταμελή Διαρκή Επιτροπή -το πραγματικό κέντρο εξουσίας στο Πεκίνο- πολλώ μάλλον στην ηγεσία του κόμματος, στην προεδρία ή έστω στην πρωθυπουργία.

Στο καταστατικό του ΚΚΚ δεν υπάρχει καν πρόβλεψη εκπροσώπησης των γυναικών ή μειονοτήτων. Κι αν και εδώ και 25 χρόνια υπήρχε ένας άγραφος κανόνας να υπάρχει τουλάχιστον μια γυναίκα σε κάθε επίπεδο διακυβέρνησης μέχρι το Πολιτικό Γραφείο, αυτός φέτος καταργήθηκε χωρίς διευκρινήσεις.

Έτσι, αποτυπώνοντας ωμά την πραγματικότητα στην Κίνα του 2022, η φωτογραφία της νέας ηγεσίας του ΚΚΚ ήταν αποκλειστικά γεμάτη από "άντρες στα μαύρα", ντυμένων με αυστηρά κοστούμια και γραβάτες.

"Γυάλινη οροφή"

"Οι γυναίκες κρατούν τον μισό ουρανό" έλεγε ο Μάο Τσετούνγκ, αναγνωρίζοντας τον σημαίνοντα ρόλο τους στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας.

"Από την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας το 1949, το ΚΚΚ έθεσε την ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών ως ένα από τα χαρακτηριστικά που διακρίνουν το κομμουνιστικό κράτος από την "παλιά Κίνα”", επισημαίνει ο Τσενγκ Λι του Ινστιτούτου Brookings σε πρόσφατη ανάλυση για τη γυναικεία εκπροσώπηση στην κινεζική πολιτική.

Πράγματι, κυρίως κατά τις προηγούμενες μεταρρυθμιστικές κυβερνήσεις, το κόμμα κατέβαλε προσπάθειες για να ενδυναμώσει στους κόλπους του τον ρόλο των γυναικών.

Με συνταγματική τροπολογία το 1982 ενθάρρυνε τη συμμετοχή τους στο ΚΚΚ, ορίζοντας ότι το κράτος πρέπει να εκπαιδεύει ενεργά και να επιλέγει γυναικεία στελέχη.

Το 1992 η Κίνα θέσπισε τον πρώτο εξειδικευμένο νόμο της για την προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών.

Πιο πρόσφατα, το 2017, ο ίδιος ο Σι Τζινπίνγκ δεσμεύτηκε στο 19ο Εθνικό Συνέδριο να ενθαρρύνει ακόμη περισσότερες περισσότερες γυναίκες να γίνουν μέλη του κόμματος.

Μεταξύ Ιανουαρίου 2020 και Ιουνίου 2021 σχεδόν τα μισά νέα μέλη του κόμματος ήταν πράγματι γυναίκες. Όμως -αν και ήταν αυξημένο κατά 2,8% σε σύγκριση με το προηγούμενο συνέδριο του ΚΚΚ πριν από πέντε χρόνια- το ποσοστό των γυναικών στο 20ο Εθνικό Συνέδριο στις τάξεις των 2.296 αντιπροσώπων ήταν μικρότερο από το ένα τρίτο (27%).

Αυτή τη φορά, το ανώτερο κομματικό επίπεδο στο οποίο εκπροσωπούνται είναι στην Κεντρική Επιτροπή, πλην όμως κατέχοντας μόλις 11 από τις συνολικά 205 θέσεις.

Κι όπως τονίζουν αναλυτές και φεμινιστικές οργανώσεις αυτοεξόριστων Κινέζων, δεν πρόκειται να σπάσει αυτή η "γυάλινη οροφή", όσο το κόμμα δεν προωθεί γυναίκες σε θέσεις εξουσίας, αρχής γενομένης σε τοπικό επίπεδο -συνήθως προϋπόθεση για την ανέλιξη ενός κομματικού στελέχους.

"Πατρίς, κόμμα, οικογένεια"

Αυτά τα χαρακτηριστικά του κόμματος ενισχύονται όλο και περισσότερο επί προεδρίας του Σι Τζινπίνγκ.

"Υπό την ηγεσία του, είναι αρκετά προφανές ότι οι παραδοσιακοί κανόνες φύλου ενισχύονται", παρατηρεί η Δρ Γουάνγκ Παν, ανώτερη λέκτορας Κινεζικών και Ασιατικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας.

"Το κράτος έχει μια σειρά από συγκεκριμένες προσδοκίες για τις σύγχρονες γυναίκες", εξηγεί: "να εργάζονται, να παντρεύονται και να κάνουν παιδιά, να διαφυλάττουν τις παραδοσιακές οικογενειακές αξίες".

Αυτό, δε, συμπεριλαμβανομένης της νέας πολιτικής "τριών παιδιών", με την οποία η Κίνα ευελπιστεί να αντιμετωπίσει τη δημοκρατική κρίση της οποίας διέρχεται και τη συνεπαγόμενη γήρανση του εργατικού δυναμικού.

Στο μεσοδιάστημα, ο φεμινισμός καταστέλεται. Το κίνημα κατά της σεξουαλικής κακοποίησης λογοκρίνεται. Οι δε άντρες, και δη οι νέοι, κλήθηκαν από την ίδια την κυβέρνηση να υπηρετήσουν ένα στερεότυπο ανδρισμού, υιοθετώντας μια πιο αρρενωπή εμφάνιση.

Με την εκπροσώπηση των γυναικών να φθίνει στα κέντρα λήψης αποφάσεων εν τω μεταξύ, περιορίζεται και η δυνατότητα να επηρεάσουν τη διαμόρφωση πολιτικών στρατηγικών.

Σε έναν φαύλο κύκλο μάλιστα, η τάση πολιτικής περιθωριοποίησής τους εκτιμάται ότι θα αποθαρρύνει πολλές νεαρές Κινέζες να επιδιώξουν μια καριέρα στην πολιτική, την ώρα δε που αντιμετωπίζουν σημαντικά εμπόδια στην αγορά εργασίας και αποφεύγουν να μείνουν έγκυες αν βρουν δουλειά.

Όλο αυτό φαντάζει το λιγότερο οξύμωρο σε μία χώρα όπου το 48,7% του πληθυσμού είναι γυναίκες.

Read Next

29 Νοε 2022

Νάταλι Γουντ: Το 1955, ο Κερκ Ντάγκλας βίασε την έφηβη τότε ηθοποιό και δεν κατηγορήθηκε ποτέ για την πράξη του

Τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις έκανε μέσα από το βιβλίο της η αδερφή της Λάνα.

29 Νοε 2022

Ξένια Καλογεροπούλου: "Το μεγαλύτερο βάσανο μου ήταν όταν προσπαθούσα να αποκτήσω παιδί και δεν τα κατάφερα"

Η αγαπημένη ηθοποιός αναφέρθηκε στις επαγγελματικές και προσωπικές δυσκολίες που έχει βιώσει.

Περισσότερα από

News

29 Νοε 2022

Αντζελίνα Τζολί: Η σκληρή κριτική προς τις κυβερνήσεις που αδιαφορούν για τα θύματα σεξουαλικής βίας σε εμπόλεμες ζώνες

Η χολιγουντιανή σταρ και ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ απαιτεί άμεση δράση ενάντια στα εγκλήματα πολέμου.

29 Νοε 2022

"Crown to Couture": Μια έκθεση Υψηλής Ραπτικής στο Παλάτι του Κένσινγκτον

Μόδα στο Παλάτι του Κένσινγκτον; Κι όμως. Αφού θα αποτελεί ύμνο στη "βασιλική μόδα" και στον τρόπο που ερμηνεύεται η σύγχρονη εποχή.

29 Νοε 2022

200 αστέρες του Χόλιγουντ έχουν υπογράψει "το κοστούμι με τα αυτόγραφα"

Η ενδυματολόγος Σάντι Πάουελ φόρεσε το 2020 ένα λευκό κοστούμι και το γέμισε αυτόγραφα για καλό σκοπό.

29 Νοε 2022

Λένα Δροσάκη: "Νιώθω ότι υπερασπίστηκα τον εαυτό μου και όχι μόνο τον εαυτό μου… πόσα στόματα δεν έχουν ανοίξει"

Η ηθοποιός μίλησε ανοιχτά για την υπόθεση του Πέτρου Φιλιππίδη ενώ δε δίστασε να αναφερθεί στην έμπρακτη στήριξη της Κάτιας Δανδουλάκη.

28 Νοε 2022

Η βασίλισσα Καμίλα αντικαθιστά τις παραδοσιακές "κυρίες επί των τιμών" με τις "συντρόφους της βασίλισσας".

Με την αντικατάσταση του ρόλου της κυρίας επί των τιμών θα τερματιστεί ένα χαρακτηριστικό της αυλικής ζωής που χρονολογείται από τον Μεσαίωνα

28 Νοε 2022

Μαντόνα: Η σπάνια οικογενειακή φωτογραφία με τα έξι της παιδιά.

Η Μαντόνα γιόρτασε την Ημέρα των Ευχαριστιών μαζί με τα έξι της παιδιά και εξομολογήθηκε ότι αυτά είναι τα πρόσωπα για τα οποία είναι ευγνώμων.

28 Νοε 2022
28 Νοε 2022

Dua Lipa: "Θα είμαι κι’ εγώ Αλβανίδα με χαρτιά"

Η Dua Lipa έλαβε επισήμως την αλβανική υπηκοότητα.

28 Νοε 2022

"Να προσέχεις το κακό μάτι"- γιατί αυτή η φράση δεν θα εκλείψει ποτέ

Εκτιμάται πως 1 δις άνθρωποι πιστεύουν στο μάτι και σε κάποιου είδους μαγεία.