ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Ποιοι είναι οι καλύτεροι βοηθοί των ιατροδικαστών; Τα κολεόπτερα ασφαλώς

Μπορούν να "μαρτυρήσουν" την μεταφορά ενός πτώματος και τον προσδιορισμό του χρόνου θανάτου.

Μέσω μιας συνεργασίας μεταξύ της Εφορείας Αρθροπόδων του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης με την Ιατροδικαστική Υπηρεσία Κρήτης και την Μονάδα Ιατροδικαστικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, επιχειρείται να προστεθούν τα έντομα και η μελέτη τους, στην ιατροδικαστική έρευνα. Πρόκειται για μια συνεργασία που σαν βάση έχει τη μελέτη που πραγματοποιεί η Εφορεία Αρθροπόδων με στόχο την καταγραφή των κολεοπτέρων (σκαθάρια) και γενικότερα τον κόσμο των διπτέρων (μύγες) που είναι τα πιο συνηθισμένα και χρήσιμα έντομα, τα οποία μπορούν να εποικηθούν σε ένα πτώμα και να δώσουν χρήσιμες πληροφορίες.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η βιολόγος και εξωτερική συνεργάτιδα της Εφορείας Αρθροπόδων του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης Γεωργία Αλέξη ανέφερε ότι στόχος είναι η καταγραφή της πανίδας αυτών των νεκροφάγων κολεοπτέρων. "Στα εργαστήρια της Εφορείας Αρθροπόδων του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, κάνουμε πολλά χρόνια πανιδικές μελέτες για διάφορα είδη εντόμων. Συγκεκριμένα πηγαίνοντας στα νεκροφάγα κολεόπτερα, τα οποία χρησιμοποιούμε, προσπαθούμε να φτιάξουμε μία βάση δεδομένων για το τι είδη υπάρχουν εδώ στην Κρήτη, έτσι ώστε αυτή την γνώση μετά να τη χρησιμοποιήσουμε πάνω σε διάφορες ιατροδικαστικές υποθέσεις".

Μια τέτοια γνώση, όπως διευκρίνισε η κ. Αλέξη, θα μπορούσε να βοηθήσει σημαντικά στην ιατροδικαστική έρευνα καθώς θα ήταν δυνατόν να δώσει απαντήσεις σε κομβικής σημασίας ζητήματα, όπως αν ένα πτώμα που ερευνάται ιατροδικαστικά, έχει μετακινηθεί.

"Κάποια είδη έχουν μία πολύ συγκεκριμένη προτίμηση σε περιβάλλοντα, οπότε όταν εμείς τα βρούμε πάνω σε ένα πτώμα σε ένα περιβάλλον που δεν έχουμε συνηθίσει να τα βρίσκουμε, προφανώς έχουμε μία εσκεμμένη ή μη μεταφορά του πτώματος" εξήγησε η κ. Αλέξη που ανέφερε ότι ήδη στο πλαίσιο της συνεργασίας, τούς παρέχεται από τους ιατροδικαστές υλικό ή πηγαίνουν από κοινού σε αυτοψίες, συλλέγοντας υλικό από ιατροδικαστικές υποθέσεις, προσπαθώντας να δώσουν απαντήσεις σε μια πιθανή μεταφορά -σε μεταθανάτιο διάστημα.

"Προς το παρόν, είμαστε σε πολύ αρχικό στάδιο δημιουργίας αυτής της βάσης δεδομένων. Μέχρι στιγμής ωστόσο, υπάρχει συμφωνία στα συμπεράσματα που έχουμε καταλήξει με τα ιατροδικαστικά ευρήματα, τουλάχιστον στις υποθέσεις με τις οποίες έχουμε ασχοληθεί. Οπότε προσπαθούμε να διευρύνουμε αυτή τη βάση δεδομένων, να κάνουμε και κάποια άλλα πειράματα, τα οποία θα μας δώσουν κι άλλες απαντήσεις και νέα γνώση που θα μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε σε ακόμη περισσότερες ιατροδικαστικές υποθέσεις στο μέλλον" ανέφερε η βιολόγος και εξωτερική συνεργάτιδα της Εφορείας Αρθροπόδων του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης .

Σημαντική είναι η συμβολή των εντόμων, στην εξαγωγή συμπερασμάτων και σε ό,τι αφορά το χρόνο θανάτου. Η Γεωργία Αλέξη ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι τα έντομα μπορούν να βοηθήσουν "γιατί υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα είδη, τα οποία επισκέπτονται τα πτώματα, όταν πλέον είναι σε προχωρημένο στάδιο αποσύνθεσης. Είναι πολλά διαφορετικά είδη που επισκέπτονται σε διαφορετικά στάδια αποσύνθεσης το κάθε πτώμα, οπότε έχουμε αντιπροσώπους από το κάθε στάδιο ξεχωριστά" συμπληρώνοντας ότι η προσπάθεια να χρησιμοποιηθούν αυτές οι πληροφορίες από τις μελέτες στο εργαστήριο, θα μπορούσε να βοηθήσει να προσδιοριστεί ο χρόνος θανάτου και αν αυτός συμφωνεί με τα ιατροδικαστικά ευρήματα.

"Θα μπορούσαμε όμως να επαναλάβω, να προσδιορίσουμε αν υπήρχε κάποια ενδεχόμενη μεταφορά του πτώματος από ένα περιβάλλον σε ένα άλλο, κάτι που ιατροδικαστικά μπορεί και να μην μπορούσε να βρεθεί με κάποιο άλλο τρόπο".

Ακολουθήστε το Womantoc στο Instagram

Read Next

26 Νοε 2022

Αφιέρωμα: έναν αιώνα ιστορίας μετρούν τα θρυλικά τσιπουράδικα του Βόλου

Σημείο συνάντησης, παρέας και παρηγοριάς υπήρξαν κάποτε τα "πρόχειρα" και ταπεινά ταβερνάκια, σήμερα σύμβολο του Βόλου.

Περισσότερα από

News

26 Νοε 2022

"Είμαι τυχερή που είμαι ζωντανή": Η μάχη της Μπλάιθ Ντάνερ με τον καρκίνο, από τον οποίο πέθανε ο σύζυγός της

Η διάσημη ηθοποιός και μητέρα της Γκουίνεθ Πάλτροου αποκάλυψε τον "αγώνα" που έδωσε κατά του ίδιου τύπου καρκίνου, τον οποίο αντιμετώπισε πριν από 33 χρόνια ο σύζυγός της.

26 Νοε 2022

Η Τζίνα Αλιμόνου φόρεσε το πιο χρήσιμο πανωφόρι για αυτή την εποχή

Το πανωφόρι της Τζίνας Αλιμόνου ταιριάζει με τα πάντα.

25 Νοε 2022

"Σπάσε τη σιωπή": Έξι Ελληνίδες δημοσιογράφοι πρωτοστατούν στην εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών

Το σποτ του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ κατά της έμφυλης βίας.

25 Νοε 2022

H πριγκίπισσα Στεφανί του Μονακό θα γίνει... γιαγιά!

Έφτασε η ώρα για το πιο ροκ μέλος της βασιλικής οικογένειας.

25 Νοε 2022

Ιάπωνες φίλαθλοι παραδίδουν μαθήματα πολιτισμού μαζεύοντας σκουπίδια στις εξέδρες του Khalifa Stadium στη Ντόχα

Η εντυπωσιακή νίκη της Ιαπωνίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου πραγματοποιήθηκε τελικά εκτός αγωνιστικού χώρου.

25 Νοε 2022

Η Cher ανέβασε μια σέξυ φωτογραφία του 36χρονου συντρόφου της και αποκαλύπτει τι θαυμάζει σ’ αυτόν

"Είναι ευγενικός, έξυπνος, ξεκαρδιστικός και είμαστε σαν έφηβοι" .

25 Νοε 2022

Σταματίνα Τσιμτσιλή: "Έχω χάσει ξαφνικά τον μπαμπά μου σε τροχαίο. Ήταν σαρωτικό. Με αιφνιδίασε."

H παρουσιάστρια παραχώρησε μία συνέντευξη εφ'όλης της ύλης ενώ αναφέρθηκε στις απώλειες που έχει βιώσει και που την έχουν στιγματίσει.