ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Ποιοι είναι οι καλύτεροι βοηθοί των ιατροδικαστών; Τα κολεόπτερα ασφαλώς

Μπορούν να "μαρτυρήσουν" την μεταφορά ενός πτώματος και τον προσδιορισμό του χρόνου θανάτου.

Μέσω μιας συνεργασίας μεταξύ της Εφορείας Αρθροπόδων του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης με την Ιατροδικαστική Υπηρεσία Κρήτης και την Μονάδα Ιατροδικαστικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, επιχειρείται να προστεθούν τα έντομα και η μελέτη τους, στην ιατροδικαστική έρευνα. Πρόκειται για μια συνεργασία που σαν βάση έχει τη μελέτη που πραγματοποιεί η Εφορεία Αρθροπόδων με στόχο την καταγραφή των κολεοπτέρων (σκαθάρια) και γενικότερα τον κόσμο των διπτέρων (μύγες) που είναι τα πιο συνηθισμένα και χρήσιμα έντομα, τα οποία μπορούν να εποικηθούν σε ένα πτώμα και να δώσουν χρήσιμες πληροφορίες.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η βιολόγος και εξωτερική συνεργάτιδα της Εφορείας Αρθροπόδων του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης Γεωργία Αλέξη ανέφερε ότι στόχος είναι η καταγραφή της πανίδας αυτών των νεκροφάγων κολεοπτέρων. "Στα εργαστήρια της Εφορείας Αρθροπόδων του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, κάνουμε πολλά χρόνια πανιδικές μελέτες για διάφορα είδη εντόμων. Συγκεκριμένα πηγαίνοντας στα νεκροφάγα κολεόπτερα, τα οποία χρησιμοποιούμε, προσπαθούμε να φτιάξουμε μία βάση δεδομένων για το τι είδη υπάρχουν εδώ στην Κρήτη, έτσι ώστε αυτή την γνώση μετά να τη χρησιμοποιήσουμε πάνω σε διάφορες ιατροδικαστικές υποθέσεις".

Μια τέτοια γνώση, όπως διευκρίνισε η κ. Αλέξη, θα μπορούσε να βοηθήσει σημαντικά στην ιατροδικαστική έρευνα καθώς θα ήταν δυνατόν να δώσει απαντήσεις σε κομβικής σημασίας ζητήματα, όπως αν ένα πτώμα που ερευνάται ιατροδικαστικά, έχει μετακινηθεί.

"Κάποια είδη έχουν μία πολύ συγκεκριμένη προτίμηση σε περιβάλλοντα, οπότε όταν εμείς τα βρούμε πάνω σε ένα πτώμα σε ένα περιβάλλον που δεν έχουμε συνηθίσει να τα βρίσκουμε, προφανώς έχουμε μία εσκεμμένη ή μη μεταφορά του πτώματος" εξήγησε η κ. Αλέξη που ανέφερε ότι ήδη στο πλαίσιο της συνεργασίας, τούς παρέχεται από τους ιατροδικαστές υλικό ή πηγαίνουν από κοινού σε αυτοψίες, συλλέγοντας υλικό από ιατροδικαστικές υποθέσεις, προσπαθώντας να δώσουν απαντήσεις σε μια πιθανή μεταφορά -σε μεταθανάτιο διάστημα.

"Προς το παρόν, είμαστε σε πολύ αρχικό στάδιο δημιουργίας αυτής της βάσης δεδομένων. Μέχρι στιγμής ωστόσο, υπάρχει συμφωνία στα συμπεράσματα που έχουμε καταλήξει με τα ιατροδικαστικά ευρήματα, τουλάχιστον στις υποθέσεις με τις οποίες έχουμε ασχοληθεί. Οπότε προσπαθούμε να διευρύνουμε αυτή τη βάση δεδομένων, να κάνουμε και κάποια άλλα πειράματα, τα οποία θα μας δώσουν κι άλλες απαντήσεις και νέα γνώση που θα μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε σε ακόμη περισσότερες ιατροδικαστικές υποθέσεις στο μέλλον" ανέφερε η βιολόγος και εξωτερική συνεργάτιδα της Εφορείας Αρθροπόδων του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης .

Σημαντική είναι η συμβολή των εντόμων, στην εξαγωγή συμπερασμάτων και σε ό,τι αφορά το χρόνο θανάτου. Η Γεωργία Αλέξη ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι τα έντομα μπορούν να βοηθήσουν "γιατί υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα είδη, τα οποία επισκέπτονται τα πτώματα, όταν πλέον είναι σε προχωρημένο στάδιο αποσύνθεσης. Είναι πολλά διαφορετικά είδη που επισκέπτονται σε διαφορετικά στάδια αποσύνθεσης το κάθε πτώμα, οπότε έχουμε αντιπροσώπους από το κάθε στάδιο ξεχωριστά" συμπληρώνοντας ότι η προσπάθεια να χρησιμοποιηθούν αυτές οι πληροφορίες από τις μελέτες στο εργαστήριο, θα μπορούσε να βοηθήσει να προσδιοριστεί ο χρόνος θανάτου και αν αυτός συμφωνεί με τα ιατροδικαστικά ευρήματα.

"Θα μπορούσαμε όμως να επαναλάβω, να προσδιορίσουμε αν υπήρχε κάποια ενδεχόμενη μεταφορά του πτώματος από ένα περιβάλλον σε ένα άλλο, κάτι που ιατροδικαστικά μπορεί και να μην μπορούσε να βρεθεί με κάποιο άλλο τρόπο".

Ακολουθήστε το Womantoc στο Instagram

Read Next

25 Απρ 2024

Η 90χρονη Ζωζώ Σαπουντζάκη με την 81 ετών Μαρία Ιωαννίδου ντυμένες στα λευκά

Οι δύο φίλες βρέθηκαν στα αποκαλυπτήρια της προτομής του πατριάρχη του ελληνικού κινηματογράφου Φιλοποίμενα Φίνου.

25 Απρ 2024

Τζένη Μπαλατσινού: "Νιώθω ευλογημένη που έγινα τέταρτη φορά μαμά σε μεγάλη ηλικία"

"Προσπαθώ να χορτάσω όλο αυτό το θαύμα που λέγεται ζωή, μωρό, μυρωδιά μωρού, γέλια, αταξίες, τα πάντα" είπε η Τζένη Μπαλατσινού.

Περισσότερα από

News

25 Απρ 2024

Το Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας έγινε μέρος του ταξιδιού της Ολυμπιακής Φλόγας και της διαδρομής της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας

Ο Χρυσός Ολυμπιονίκης και πρεσβευτής του Ολυμπιακού Μουσείου Αθήνας, Νικόλας Κακλαμανάκης, μετέφερε την Ολυμπιακή Δάδα στο χώρο της Τελετής και άναψε τον βωμό.

25 Απρ 2024

Αλίκη Βουγιουκλάκη: Το σπάνιο στιγμιότυπο με τον δεύτερο σύζυγό της, Γιώργο Ηλιάδη στο Λονδίνο

Ο φακός του Μαρίνου Κουσουμίδη απαθανάτισε τον έρωτα της εθνικής σταρ, ο οποίος έληξε άδοξα, αλλά κανείς τους δεν ξέχασε ποτέ.

25 Απρ 2024
25 Απρ 2024

Μπρους Γουίλις και της Ντέμι Μουρ: Κόρες και εγγονή ποζάρουν με ροζ μαγιό

Οι κόρες των διάσημων σταρ, μοιράστηκαν στιγμιότυπα από τις οικογενειακές τους διακοπές.

25 Απρ 2024

Πέθανε ο πατέρας του Γιάννη Καλλιάνου - Η περιπέτεια για ένα κρεβάτι ΜΕΘ και οι καταγγελίες του βουλευτή

Ο Γιάννης Καλλιάνος είχε περιγράψει τη σοβαρότητα της κατάστασης του πατέρα του, εκφράζοντας μάλιστα και τα παράπονά του για τον τρόπο που αντιμετώπισαν την οικογένεια στο νοσοκομείο.

25 Απρ 2024

Όταν οι εκπαιδευτικοί μας σώζουν κυριολεκτικά τη ζωή των μαθητών τους

Βράβευση εκπαιδευτικών που έσωσαν τη ζωή παιδιών εν ώρα υπηρεσίας από τον Υπουργό Παιδείας.

25 Απρ 2024

Θεσσαλονίκη: Λαμπάδες όλο τρέλα- από σούσι ως τενεκέ ελαιόλαδου

Λαμπάδες πιτόγυρο; Γίνεται. Ελαιόλαδο; Γίνεται. Σούσι; Και βέβαια. Φαίνεται πως στην Ελλάδα το φαγητό είναι το Ν.1 σε ζήτηση.