ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Ποιοι είναι οι καλύτεροι βοηθοί των ιατροδικαστών; Τα κολεόπτερα ασφαλώς

Μπορούν να "μαρτυρήσουν" την μεταφορά ενός πτώματος και τον προσδιορισμό του χρόνου θανάτου.

Μέσω μιας συνεργασίας μεταξύ της Εφορείας Αρθροπόδων του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης με την Ιατροδικαστική Υπηρεσία Κρήτης και την Μονάδα Ιατροδικαστικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, επιχειρείται να προστεθούν τα έντομα και η μελέτη τους, στην ιατροδικαστική έρευνα. Πρόκειται για μια συνεργασία που σαν βάση έχει τη μελέτη που πραγματοποιεί η Εφορεία Αρθροπόδων με στόχο την καταγραφή των κολεοπτέρων (σκαθάρια) και γενικότερα τον κόσμο των διπτέρων (μύγες) που είναι τα πιο συνηθισμένα και χρήσιμα έντομα, τα οποία μπορούν να εποικηθούν σε ένα πτώμα και να δώσουν χρήσιμες πληροφορίες.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η βιολόγος και εξωτερική συνεργάτιδα της Εφορείας Αρθροπόδων του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης Γεωργία Αλέξη ανέφερε ότι στόχος είναι η καταγραφή της πανίδας αυτών των νεκροφάγων κολεοπτέρων. "Στα εργαστήρια της Εφορείας Αρθροπόδων του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, κάνουμε πολλά χρόνια πανιδικές μελέτες για διάφορα είδη εντόμων. Συγκεκριμένα πηγαίνοντας στα νεκροφάγα κολεόπτερα, τα οποία χρησιμοποιούμε, προσπαθούμε να φτιάξουμε μία βάση δεδομένων για το τι είδη υπάρχουν εδώ στην Κρήτη, έτσι ώστε αυτή την γνώση μετά να τη χρησιμοποιήσουμε πάνω σε διάφορες ιατροδικαστικές υποθέσεις".

Μια τέτοια γνώση, όπως διευκρίνισε η κ. Αλέξη, θα μπορούσε να βοηθήσει σημαντικά στην ιατροδικαστική έρευνα καθώς θα ήταν δυνατόν να δώσει απαντήσεις σε κομβικής σημασίας ζητήματα, όπως αν ένα πτώμα που ερευνάται ιατροδικαστικά, έχει μετακινηθεί.

"Κάποια είδη έχουν μία πολύ συγκεκριμένη προτίμηση σε περιβάλλοντα, οπότε όταν εμείς τα βρούμε πάνω σε ένα πτώμα σε ένα περιβάλλον που δεν έχουμε συνηθίσει να τα βρίσκουμε, προφανώς έχουμε μία εσκεμμένη ή μη μεταφορά του πτώματος" εξήγησε η κ. Αλέξη που ανέφερε ότι ήδη στο πλαίσιο της συνεργασίας, τούς παρέχεται από τους ιατροδικαστές υλικό ή πηγαίνουν από κοινού σε αυτοψίες, συλλέγοντας υλικό από ιατροδικαστικές υποθέσεις, προσπαθώντας να δώσουν απαντήσεις σε μια πιθανή μεταφορά -σε μεταθανάτιο διάστημα.

"Προς το παρόν, είμαστε σε πολύ αρχικό στάδιο δημιουργίας αυτής της βάσης δεδομένων. Μέχρι στιγμής ωστόσο, υπάρχει συμφωνία στα συμπεράσματα που έχουμε καταλήξει με τα ιατροδικαστικά ευρήματα, τουλάχιστον στις υποθέσεις με τις οποίες έχουμε ασχοληθεί. Οπότε προσπαθούμε να διευρύνουμε αυτή τη βάση δεδομένων, να κάνουμε και κάποια άλλα πειράματα, τα οποία θα μας δώσουν κι άλλες απαντήσεις και νέα γνώση που θα μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε σε ακόμη περισσότερες ιατροδικαστικές υποθέσεις στο μέλλον" ανέφερε η βιολόγος και εξωτερική συνεργάτιδα της Εφορείας Αρθροπόδων του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης .

Σημαντική είναι η συμβολή των εντόμων, στην εξαγωγή συμπερασμάτων και σε ό,τι αφορά το χρόνο θανάτου. Η Γεωργία Αλέξη ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι τα έντομα μπορούν να βοηθήσουν "γιατί υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα είδη, τα οποία επισκέπτονται τα πτώματα, όταν πλέον είναι σε προχωρημένο στάδιο αποσύνθεσης. Είναι πολλά διαφορετικά είδη που επισκέπτονται σε διαφορετικά στάδια αποσύνθεσης το κάθε πτώμα, οπότε έχουμε αντιπροσώπους από το κάθε στάδιο ξεχωριστά" συμπληρώνοντας ότι η προσπάθεια να χρησιμοποιηθούν αυτές οι πληροφορίες από τις μελέτες στο εργαστήριο, θα μπορούσε να βοηθήσει να προσδιοριστεί ο χρόνος θανάτου και αν αυτός συμφωνεί με τα ιατροδικαστικά ευρήματα.

"Θα μπορούσαμε όμως να επαναλάβω, να προσδιορίσουμε αν υπήρχε κάποια ενδεχόμενη μεταφορά του πτώματος από ένα περιβάλλον σε ένα άλλο, κάτι που ιατροδικαστικά μπορεί και να μην μπορούσε να βρεθεί με κάποιο άλλο τρόπο".

Ακολουθήστε το Womantoc στο Instagram

Read Next

25 Σεπ 2023

"Σ' ευχαριστώ Λουκιανέ": Το μεγάλο αφιέρωμα στον δημιουργό, σήμερα στο θέατρο του Λυκαβηττού

Στο μουσικό αφιέρωμα με τίτλο "Σ' ευχαριστώ Λουκιανέ" θα πραγματοποιηθεί σήμερα, οι θεατές θα απολαύσουν αξέχαστα τραγούδια του Λουκιανού που ακόμα και σήμερα παραμένουν επίκαιρα.

25 Σεπ 2023

Grandfluencers: Η νέα γενιά των ifluencers είναι άνω των 80 και το διασκεδάζουν πολύ

Οι νέοι σταρ των social Media δεν είναι και τόσο νέοι. Αλλά όλοι τους αγαπούν.

Περισσότερα από

News

25 Σεπ 2023

"Σ' ακολουθώ": Η ιστορία του πιο τρυφερού ελληνικού τραγουδιού- για ποια το έγραψε ο Μάνος Λοΐζος

Δεν ήταν για καμία από τις δύο συζύγους του- αλλά για μια κοπέλα με την οποία είχαν πλατωνική σχέση.

25 Σεπ 2023

Γκρέτα Λυμπεροπούλου: Η σπάνια δημόσια εμφάνιση με την κόρη της

Η αθλητικογράφος Γκρέτα Λυμπεροπούλου βρέθηκε με την κόρη της στο αφιέρωμα του Ρούντολφ Νουρέγιεφ στο Ηρώδειο.

25 Σεπ 2023

Μάθιου Μακόναχι: Η μητέρα του ήταν μια πολύ δύσκολη πεθερά

Η μητέρα του μεταξύ άλλων αποκαλούσε την Καμίλα Άλβες με τα ονόματα πρώην συντρόφων του.

25 Σεπ 2023

Λία Κασσελάκη: Η κομψή μαμά του Στέφανου Κασσελάκη εμφανίστηκε με κόκκινο σακάκι στις εκλογές

"Κέρδισε γιατί είναι αληθινός", δήλωσε μεταξύ άλλων στους δημοσιογράφους

25 Σεπ 2023

Αντόνιο Μπαντέρας: "Ο ερχομός σου στον κόσμο πριν από 27 χρόνια είναι ακόμα η πιο όμορφη μέρα της ζωής μου"

Η κόρη του γοητευτικού ηθοποιού έγινε 27 και της ευχήθηκε με πολλές τρυφερές κοινές φωτογραφίες τους από το παρελθόν.

25 Σεπ 2023

Απίστευτο! Προσωπικό νοσοκομείου μετέφερε 83χρονη σε λάθος σπίτι και το κατάλαβαν μία μέρα αργότερα

Η 83χρονη, Τζόις Ράιτ, επετράπη λανθασμένα να φύγει από το νοσοκομείο και χωρίς να το καταλάβει βρέθηκε σε σπίτι άλλου ασθενή.

24 Σεπ 2023

Βόλος: Την ξυλοκοπούσε άγρια γιατί δεν ήθελε να γεννήσει κορίτσι

Συγκλονίζει στην κατάθεσή της η 22χρονη: "Έχω φτάσει πολλές φορές στον θάνατο"

24 Σεπ 2023

H εμφάνιση - έκπληξη της Κλόντια Σίφερ στο runway του Versace

Το διάσημο supermodel επέστρεψε ξανά στη πασαρέλα για χάρη του οίκου Versace.