ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Η Mαρζάν Σατραπί, δημιουργός του "Περσέπολις" δηλώνει πως "οι σημερινοί διαδηλωτές εμπνέουν"

Το βιβλίο της "Περσέπολις" που αφηγείται τη ζωή στο Ιράν έγινε εκδοτικό φαινόμενο και ταινία που προτάθηκε για Όσκαρ.

Η Μαρζάν Σατραπί, συγγραφέας και εικονογράφος του comic novel "Περσέπολις" δεν θα μπορούσε παρά να τοποθετηθεί για τις διαμαρτυρίες των νέων στο Ιράν μετά τη δολοφονία της Μαχσά Αμινί. Η ίδια εξάλλου κατέγραψε τον δικό της εφιάλτη κατά τη διάρκεια της επανάστασης του 1979, όπως και την εμπειρία της ως πρόσφυγας στο εξωτερικό στους δύο τόμους του "Περσέπολις" (εκδ. Ηλίβατον).

Η Ιρανή συγγραφέας δήλωσε πως οι σημερινοί διαδηλωτές είναι "όμορφοι και γεμάτοι έμπνευση". Κι όπως είπε στην Guardian: "ό,τι έζησα, τα ζει τώρα η νεολαία. Ελπίζω αυτή η κατάσταση να προχωρήσει σε κάτι όμορφο που ονομάζεται ελευθερία και δημοκρατία".

"Η τεράστια διαφορά με την εποχή μου είναι ότι τα αγόρια δεν στήριζαν τα κορίτσια. Η ομορφιά σήμερα είναι ότι βρίσκονται στο ίδιο μήκος κύματος. Οπότε αυτό είναι που μου δίνει ελπίδα καθώς και θλίψη εξαιτίας της βίας. Δεν υπάρχει τίποτα πιο όμορφο και συναρπαστικό από το κουράγιο τους" προσθέτει.

Το Ιράν που αποχωρίστηκε

Η Σατραπί γεννήθηκε στην πόλη Ραστ του Ιράν. Οι γονείς της ήταν πολιτικοποιημένοι και αντίθετοι στη μοναρχία του τελευταίου Σάχη. Όταν η Ιρανική Επανάσταση έλαβε χώρα το 1979, εκφοβίστηκαν από τους μουσουλμάνους φονταμενταλιστές, που ανέλαβαν την εξουσία.

Οι γονείς της ήταν άνθρωποι προοδευτικοί. Ο μπαμπάς της ήταν μηχανικός και η μαμά της σχεδιάστρια μόδας. Αριστεροί ως προς τις πολιτικές τους πεποιθήσεις και λάτρεις της καλής ζωής, είχαν πάντα το σπίτι τους ανοιχτό και ονειρευόντουσαν μια ελεύθερη ζωή για την κόρη τους. "Θυμάμαι πως η μαμά μου έλεγε ότι δεν πρέπει να στηρίζομαι στο πρόσωπό μου και στην ομορφιά μου, αλλά στην εξυπνάδα μου. Ότι δεν την ενδιαφέρει αν θα παντρευτώ, αλλά μόνο αν θα σπουδάσω κι αν θα γίνω οικονομικά ανεξάρτητη. Ως παιδί πίστευα ότι στην πραγματικότητα μου έλεγε ότι είμαι κακάσχημη, ότι δεν αξίζει καν να προσπαθήσω να δείχνω χαριτωμένη, κανένας δεν πρόκειται να με παντρευτεί. Οπότε, τουλάχιστον, ας προσπαθήσω να είμαι έξυπνη" έχει πει η Σατραπί.

Τα γεγονότα στην πατρίδα της ήταν καταιγιστικά κι εκείνη ακόμα παιδί. Οικογενειακοί φίλοι διώκονται, συλλαμβάνονται, εκτελούνται. Όπως ο αγαπημένος θείος της, Αnoosh που έχει θέση ξεχωριστή στο βιβλίο της. Εκείνον τον έβλεπε σαν ήρωα, σχεδόν σαν ιδέα. Ο θείος της θα εξοριστεί αρχικά στη Σοβιετική Ένωση κι έπειτα θα θανατωθεί. Της ζήτησε να θυμάται και ίσως εκείνος είναι ο λόγος που ξεκίνησε να γράφει το Περσέπολις.

Όταν βομβαρδίστηκε το σπίτι των γειτόνων τους και σκοτώθηκε η φίλη της Μαρζάν, οι γονείς της αποφάσισαν να τη στείλουν στο εξωτερικό, σε οικοτροφείο στη Βιέννη. Όμως κι εκεί νιώθει καταπιεσμένη, αυτή τη φορά με διαφορετικό τρόπο. Είναι η "ξένη", η κατώτερη. Κάποτε θα αποκαλέσει μια από τις καλόγριες "π*" όταν θα ισχυριστεί πως στο Ιράν το επίπεδο σπουδών είναι χαμηλότερο. Θα κάνει απόπειρα αυτοκτονίας. Επιστρέφει στο Ιράν για να σπουδάσει γραφιστική και έπειτα θα ξαναφύγει από τη χώρα, αυτή τη φορά για το Στρασβούργο, προκειμένου να σπουδάσει Καλές Τέχνες. Στο μεταξύ έχει κάνει έναν σύντομο γάμο με συμφοιτή της που λήγει.

Έπειτα από ένα επεισόδιο κρίσης πανικού (έχει πει εξάλλου ότι υπέφερε από κατάθλιψη και δύσποια) και τέσσερα ράμματα στο κεφάλι που προκλήθηκαν κατά τη μεταφορά της στο νοσοκομείο αποφάσισε επιτέλους να γράψει. Και γεννήθηκε το Περσέπολις- ένα graphic novel με χιούμορ κι αυτοσαρκασμό, με την αλήθεια και τον πόνο για τη χώρα που λάτρεψε, το Ιράν. "Πίστευα ότι κανείς δεν θα το εκδόσει. Ότι θα έβγαζα 10 αντίτυπα για τους φίλους μου. Όταν εκδόθηκε είπα: εντάξει ίσως το αγοράσουν 300 άνθρωποι. Αλλά ξαφνικά έγινε παγκόσμια επιτυχία".

Το "Περσέπολις" έγινε μάλιστα και ταινία με τις φωνές του Ιγκι Ποπ, της Κατρίν Ντενέβ, της Τζίνα Ρόουλαντς, της Κιάρα Μαστρογιάνι. Κέρδισε το Fipresci στο Φεστιβάλ των Καννών, δύο βραβεία Σεζάρ, μια υποψηφιότητα για το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων.

Η Μαρζάν δεν έχει επιστρέψει ποτέ στο Ιράν. "Δεν έχω επιστρέψει στο Ιράν, 22 χρόνια τώρα. Είναι μεγάλο το αντίτιμο. Αλλά το να ρισκάρεις τη ζωή σου στους δρόμους είναι ακόμα μεγαλύτερη θυσία" είπε εξηγώντας πως εξαιτίας όσων τόλμησε να αποκαλύψει στο βιβλίο της δεν μπορεί να γυρίσει ποτέ πίσω στην πατρίδα της.

Ακολουθήστε το Womantoc στο Instagram

Read Next

26 Απρ 2024

Σκοτ Ντίσικ: Το Ozempic, η δραματική απώλεια κιλών και η κραυγή απόγνωσης για βοήθεια

Σε τραγική κατάσταση βρίσκεται η υγεία του Σκοτ Ντίσικ - του σταρ απο το Keeping Up with the Kardashians-λόγω της δραματικής απώλειας βάρους με τη χρήση του Ozempic.

Περισσότερα από

News

26 Απρ 2024

Κιάρα Μαρκέζη: Η εγγονή του Άκη Τσοχατζόπουλου στην πασαρέλα της Athens Fashion Week

Η 24χρονη που έγινε γνωστή από το My Style Rocks, περπάτησε στην πασαρέλα της Kathy Heyndels.

26 Απρ 2024

Συλλεκτικό βίντεο: Η (μελαχρινή) Βίκυ Χατζηβασιλείου λέει στη Βουγιουκλάκη ότι τη θαύμαζε... η πρόγιαγιά της!

Η Αλίκη σε κέφια, ένα πρωινό του Μαρτίου το 1994, στην εκπομπή "Καλημέρα Ελλάδα".

26 Απρ 2024

Σοφία Μπους: "Είμαι queer και επιτέλους νιώθω ότι μπορώ να ανασάνω"

Μετά τις φήμες που κυκλοφορούσαν εδώ και καιρό, η Σοφία Μπους έκανε coming out και μίλησε για τη σχέση της με την Άσλιν Χάρις.

26 Απρ 2024

Τζέιν Φόντα: Η σπάνια δημόσια εμφάνιση της 86χρονης ηθοποιού με την 21χρονη εγγονή της Βίβα Βαντίμ

Η Τζέιν Φόντα με την εγγονή της, στα βραβεία TIME Earth Awards Gala στη Νέα Υόρκη.

26 Απρ 2024

Η 57χρονη Σάλμα Χάγιεκ σε άγνωστες φωτογραφίες από το γάμο της με τον μεγιστάνα Φρανσουά-Ανρί Πινό

H Σάλμα Χάγιεκ και ο Φρανσουά Ανρί Πινό συμπλήρωσαν 15 χρόνια γάμου. Η εξωτική Μεξικανή ηθοποιός αποκάλυψε στο Instagram αδημοσίευτες φωτογραφίες τους.

26 Απρ 2024

Για safari η Αμαλία Κωστοπούλου με τον σύντροφό της με τα παπούτσια της σεζόν

Οι εντυπωσιακές λήψεις που δημοσίευσε η Αμαλία.

26 Απρ 2024

Κρίστι Τέρλινγκτον: Ποζάρει (σχεδόν) τόπλες στα 55 της και είναι άψογη

"Αισθάνομαι τυχερή που έχω την επιλογή να κάνω το μοντέλο. Ακόμα βιοπορίζομαι από αυτήν την δουλειά"

26 Απρ 2024

Ένα θαύμα στα Μετέωρα: Ο "εργένης των Μετεώρων" βρήκε ταίρι

Ο ασπροπάρης (είδος γύπα) γυρνούσε για χρόνια μόνος στη φωλιά του, φέτος η τύχη του άλλαξε!

26 Απρ 2024

Ράιαν Γκόσλινγκ – Έμιλι Μπλαντ: Εντυπωσιακοί σε ειδική προβολή του "The Fall Guy" στο Λονδίνο

"The Fall Guy" θα κάνει πρεμιέρα στις ελληνικές αίθουσες στις 6 Μαΐου

26 Απρ 2024