ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Το Baraye είναι ο ύμνος της ιρανικής εξέγερσης- Συνελήφθη ο δημιουργός του

Ο Σερβίν Χατζιπούρ έγραψε τους στίχους χρησιμοποιώντας σχόλια από online αναρτήσεις Ιρανών.

Ιράν- Baraye

Την τρίτη εβδομάδα διαμαρτυριών διανύει το Ιράν έπειτα από τον θάνατο της Μαχσά Αμινί. Τον ύμνο της εξέργεσης έγραψε τώρα ο Σερβίν Χατζιπούρ. Λέγεται Baraye που σημαίνει "για..." στα Φαρσί.

Ο Χατζιπούρ μοιράστηκε το τραγούδι online κι έγινε αμέσως viral, καθώς το είδαν και το άκουσαν εκατομμύρια ανθρώπων σε ψηφιακές πλατφόρμες. Στο βίντεο υπήρχαν πλάνα από διαμαρτυρίες -από μαθήτριες σε σχολεία του Ιράν ως διαδηλώσεις στο εξωτερικό- στην Ουάσινγκτον, το Στρασβούργο και το Λονδίνο.

Ο μουσικός φέρεται να συνελήφθη στις 29 Σεπτεμβρίου, λίγες μέρες μετά την κυκλοφορία του τραγουδιού. Την είδηση γνωστοποίησε η αδερφή του στο Twitter και επιβεβαιώνεται από την Οργάνωση Human Rights Watch. Σύμφωνα με την ανάρτηση της οι μυστικές υπηρεσίες του Mazandaran κάλεσαν τους γονείς της και τούς ενημέρωσαν για τη σύλληψη του γιού τους την 1η Οκτωβρίου.

Πηγές από το περιβάλλον του τραγουδιστή υποστηρίζουν πως τον ανάγκασαν να κατεβάσει το τραγούδι από το Instagram όταν συνελήφθη. Έκτοτε φαίνεται σαν να το έχει γράψει κάποιος άλλος, επιτρέποντας έτσι να γίνουν αναφορές εναντίον του και να πρέπει να αφαιρεθεί από τις πλατφόρμες που αναρτήθηκε. Ωστόσο, το video έχει ήδη διαμοιραστεί ευρέως και ποστάρεται διαρκώς στο YouTube.

"Αυτό (το τραγούδι) έριξε τα περσικά σόσιαλ μίντια απόψε. Τόσοι πολλοί από εμάς κλάψαμε ακούγοντάς το ξανά και ξανά. Ο καλλιτέχνης Σερβίν Χατζιπούρ συνόψισε τη βαθιά συλλογική θλίψη και τον πόνο των Ιρανών που νιώθουν εδώ και δεκαετίες και οδήγησαν στην τραγωδία της Μαχσά Αμινί" γράφει ο ανταποκριτής του BBC στη χώρα, Μπαχμάν Καλμπάσι. "Ο μόνος τρόπος να κατανοήσει κανείς την εξέγερση στο Ιράν δεν είναι κάποιο βιβλίο ή άρθρο αλλά το Baraye (σ.σ το τραγούδι)" σημείωσε.

Καμπάνια διεξάγεται τώρα προκειμένου να προταθεί το τραγούδι για Grammy στην κατηγορία "Κοινωνική Αλλαγή". "Για τον χορό και τα φιλιά προς τους αγαπημένους στους δρόμους"/"Για τις γυναίκες, τη ζωή και την ελευθερία" όπως λέει και το τραγούδι.

Οι στίχοι του αντανακλούν την οργή και τον πόνο για το καθεστώς και την αστυνόμευση των πολιτών και τις δολοφονίες αθώων πολιτών. Ένας στίχος ("για τα δολοφονημένα παιδιά που δεν είναι εδώ") συνοδεύονται από την εικόνα του Χαμίντ Ισμαϊγιόν και της 9χρονης κόρης του, Ρίρα η οποία σκοτώθηκε μαζί με τη μητέρα της στην πτήση 752 των Ουκρανικών αερογραμμών , όταν το αεροσκάφος καταρρίφθηκε από τους Επαναστάτες Φρουρούς του Ιράν, τον Ιανουάριο του 2020. Ο Ισμαϊγιόν βρίσκεται στην ομάδα που συντονίζει τις διεθνείς διαμαρτυρίες.

Οι συλλήψεις συνεχίζονται για όποιον εκφράζει την αντίθεσή του με το καθεστώς, όπως τον ποδοσφαιριστή Χουσεϊν Μαχίνι - επειδή υποστήριξε ονλάιν τις διαμαρτυρίες, αλλά και την ποιήτρια Μόνα Μπορζόι για το ποίημα της που στηρίζει τους αγώνες.

Σύμφωνα με την οργάνωση Iran Human Rights, με έδρα τη Νορβηγία, "μέχρι στιγμής έχουν σκοτωθεί 133 άνθρωποι στο Ιράν".

Κι αν προσέξει καλά κανείς τους στίχους θα διαπιστώσει πως το Baraye είναι ο ύμνος κάθε νέου και κάθε ευαίσθητου ανθρώπου όχι μόνο στο Ιράν, αλλά σε όλη τη γη.

Πηγή: The Guardian


Read Next

26 Ιουλ 2024

Αρετή Κετιμέ: Πώς είναι σήμερα το κορίτσι-θαύμα που πριν από 20 χρόνια μάγεψε τον κόσμο στην "Αθήνα 2004";

Πριν από 20 χρόνια μία 15χρονη και το σαντούρι της μεσουρανούσαν στην ελληνική μουσική σκηνή.

26 Ιουλ 2024

Κόλαφος η απάντηση της ΕΣΗΕΑ στην Ακρίτα για την επίθεση στην Παναγοπούλου: "Οι δημοσιογράφοι έχουμε μεγάλη ευθύνη για τον δημόσιο λόγο που εκφέρουμε"

"Σε μια εποχή που ο κακοποιητικός λόγος ισοπεδώνει τη γυναικεία προσωπικότητα, οι δημοσιογράφοι έχουμε μεγάλη ευθύνη για τον δημόσιο λόγο που εκφέρουμε και στον χώρο των social media" αναφέρει η ανακοίνωση.

Περισσότερα από

News

26 Ιουλ 2024

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Φρενίτιδα με τη Σελίν Ντιόν- Ποιο τραγούδι θα ερμηνεύσει και πώς την αποθεώνει ο κόσμος

Η μεγάλη ντίβα ανταποδίδει την αγάπη που της δείχνει ο κόσμος και εκθειάζει το Παρίσι στο Instagram της.

26 Ιουλ 2024

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: To λαμπερό πάρτι της Louis Vuitton- Όλοι οι διάσημοι καλεσμένοι

Πλήθος αστέρων παρευρέθηκαν στο πάρτυ που παρέθεσε ο γαλλικός οίκος λίγο πριν την τελετή έναρξης των Αγώνων στο Παρίσι.

26 Ιουλ 2024

"Μη στρίβετε τη μούρη σας κυρία μου. Σε σας το λέω, έχετε ένα μόνιμο στρίψιμο του στόματος. Είναι εκνευριστικό να το βλέπω"

Ο Παύλος Πολάκης για άλλη μια φορά "παραδίδει μαθήματα ευγένειας", τα οποία προφανώς και διδάχτηκε από τον Ντόναλντ Τραμπ. Και αποχώρησε αμετανόητος και προφανώς ατιμώρητος.

26 Ιουλ 2024

Μαρία Μενούνος: Χειροκροτεί την κόρη της, Αθηνά, την ώρα που κάνει τα πρώτα της βήματα

Η Μαρία Μενούνος φαίνεται ενθουσιασμένη καθώς η Αθηνά μεγαλώνει.

26 Ιουλ 2024

Παρίσι 2024: Κυριάκος Μητσοτάκης και Μαρέβα Γκραμπόφσκι στο δείπνο Μακρόν στο Λούβρο

Καλεσμένοι ήταν αρχηγοί κρατών, βασιλείς, εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών και αθλητικών φορέων και φυσικά ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.

26 Ιουλ 2024

Δώρα Τσαμπάζη προς Αντετοκούνμπο και Ντρισμπιώτη: "Απόψε θα ζήσετε ίσως την κορυφαία στιγμή της καριέρα σας"

Η Δώρα Τσαμπάζη θυμάται σε ανάρτηση της τη στιγμή που ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης κράτησε ψηλά την ελληνική σημαία στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου.

26 Ιουλ 2024

Η Βασιλική Τρουφάκου στο χωριό με τον δύο μηνών γιο της

Βιώνει την απόλυτη ευτυχία η Βασιλική Τρουφάκου.

26 Ιουλ 2024

Lady Gaga: Διέρρευσαν τα πρώτα πλάνα με τις πρόβες της στον Σηκουάνα

Πυρετώδεις προετοιμασίες για την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024.

26 Ιουλ 2024

20 χρόνια πριν- Η Ναόμι Κάμπελ αναπολεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας

Η ανάρτηση στον προσωπικό της λογαριασμό στο instagram.