ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Ο Σεφ του Παλατιού ήταν... Ιταλός| Όσα αποκαλύπτει για τις γαστρονομικές αδυναμίες των Royals

Από τον αγαπημένο σολομό της βασίλισσας Ελισαβέτ, τι του έγραφε η Νταϊάνα και ποια πιάτα ξετρέλαιναν τα παιδιά.

Ο πρώτος και μόνος Ιταλός σεφ που έκλεψε τις καρδιές των Windsors και πέρασε το κατώφλι του Παλατιού ήταν ο Enrico Derflingher. Ο σεφ που πρόσφερε τις υπηρεσίες του στη βασιλική από το 1987 ως το 1990 έχει λοιπόν πολλά να μας πει για τις συνήθειες των royals και για τα αγαπημένα τους γεύματα, που, αναπόφευκτα, είχαν άρωμα Ιταλίας.

Με καταγωγή από το Λέκκο, ο Enrico Derflingher είναι σήμερα Πρόεδρος των Euro-Toques της Ιταλίας και του Internation. Τότε ήταν μόλις 27 ετών και χρειάστηκε να περάσει μια μακρά και σύνθετη διαδικασία για την επιλογή του που κράτησε έξι μήνες. Ποια ήταν η καλύτερη στιγμή του; "Την πρώτη φορά που συνάντησα την βασίλισσα και μπήκαμε στο Ανάκτορο του Μπάκιγχαμ συνοδεία του Πρέσβη, έβλεπα τις σημαίες να κυματίζουν- κάτι που συμβαίνει μια φορά στη ζωή".

-Το επιδόρπιο που ξετρέλανε τον Κάρολο

Πρόκειται για μια κρέμα λεμόνι που προέκυψε λόγω... ένδειας. Πώς; Κι όμως. "Βρισκόμασταν με τον Κάρολο, Πρίγκιπα της Ουαλίας τότε σ΄ενα νησί στο αρχιπέλαγος Shetland σ' έναν φάρο που χρησιμοποιούσαμε ως κατάλυμα. Εκεί τού άρεσε να αποσύρεται και να ζωγραφίζει με νερομπογιές σκηνές από τη φύση- όπως τα πρόβατα και τα φιόρδ".

Ήταν να μείνουμε μόνο τρεις μέρες, αλλά λόγω θαλασσοταραχής, μείναμε περισσότερο στο νησί. 'Αρχισαν να τελειώνουν τα τρόφιμα. Έτσι σκέφτηκα να κάνω ένα απλό γλυκό: με γάλα από τα τοπικά πρόβατα, λεμόνια από τα Αμάλφι και ζάχαρη. Κι έτσι γεννήθηκε η κρέμα λεμονιού, πρόσθεσα και ένα μπισκότο για τραγανότητα κι έτοιμο!" θυμάται ο σεφ.

Ο Κάρολος ξετρελάθηκε τόσο που ζητούσε να το φτιάχνει και στο Παλάτι του Κένσινγκτον, όπως και σε επίσημα δείπνα της οικογέγνεια. "Θα πρέπει να το έφτιαξα και 200 φορές. Είναι πολύ εύκολο στην παρασκευή και στο σερβίρισμά του. Και είναι θαύμα για κέρασμα σε πάρτυ αφού μπορεί να μπει απλώς σε ένα κουτάλι" σημείωσε ο σεφ.

-Κάρολος ο κυνηγός

"Όταν πηγαίναμε για ψάρεμα και για κυνήγι εκτός της πόλης, επιστρέφαμε με "λάφυρα". Έτσι μαγείρευα ό,τι είχε πιάσει στο κυνήγι και στο ψάρεμα. Κι εκείνος ενθουσιαζόταν. Ανάμεσα στα πιάτα που ετοίμαζα ήταν ένα ριζότο με κόκκινο κρασί που σέρβιρα μαζί με πέρδικα".

-Το αγαπημένο πιάτο της βασίλισσας Ελισάβετ

"Αγαπούσε πολύ το ψάρι, ιδίως τον άγριο σολομό της Σκωτίας που έπιαναν εντός της περιφέρειας των ιδιοκτησιών τους, της γης τους, πολλές φορές τον ψάρευε ο ίδιος ο Κάρολος. Κάπνιζα λοιπόν τον σολομό στο σπίτι και τον σέρβιρα με σαλάτες. Κάποιες φορές πήγαινε και η βασίλισσα για ψάρεμα- σκεφτείτε ότι μόνο το Μπαλμόραλ είναι 20.000 εκτάρια".

-Ποιο ήταν το ημερήσιο πρόγραμμα της βασίλισσας

Το μεσημέρι ετοίμαζα συνήθως κοτόπουλο. Στις πέντε ήταν η ώρα για το καθιερωμένο τσάι- με μάφιν, scones και σαντουιτσάκια με σολομό ή αγγούρι. Το βράδυ ετοίμαζα δείπνο με κρέας από τα αγροκτήματά τους, και ταλιατέλες με πορτσίνι και σάλτσα ελαφρώς αρωματισμένη με ουίσκι. Η βασίλισσα Ελισάβετ πριν το δείπνο έπινε ως απεριτίφ μισό τζιν- τόνικ και μετά το δείπνο κάποιο ουίσκι και πάλι δικής τους παραγωγής.

-Σε τι επέμενε ο Κάρολος

"Ήθελε να είναι τα προϊόντα τοπικά. Πίσω από κάθε παλάτι υπάρχει κήπος με λαχανικά που καλλιεργούνται μάλιστα βιολογικά ή βιοδυναμικά. Ο Κάρολος Γ' ήταν πρωτοπόρος σε ό,τι αφορά τα περιβαλλοντικά ζητήματα- ήδη 30 χρόνια πριν. Οι Windsors τρώνε καλά, για αυτό και μακροημερεύουν. Οι πρακτικές καλλιέργειας ήταν φυσικές ακόμα και τότε- το λίπασμα ήταν από κατσίκες και πρόβατα που είχαν. Είχε αδυναμία στους κήπους ο Κάρολος, μας εξηγούσε τι να κάνουμε, μιλούσε στα γυρά. Είναι ο μόνος που μπορεί να υποστηρίξει για zero Kilometers.

Λάτρευε την Ιταλία και την κουζίνα μας και τού έφερνα πολλά προϊόντα- όπως ελαιόλαδο και βαλσάμικό από τη Modena, Parmigiano Reggiano 24 μηνών, carnaroli, ζυμαρικά- υλικά που δεν υπήρχαν πριν πάω εγώ, αφού έφτιαχναν παραδοσιακά πιάτα με βούτυρο από τις αγελάδες τους. Ήταν ο Κάρολος που εκμοντέρνισε την κουζίνα του Παλατιού επιμένοντας σε μυρωδικά και μεσογειακές μυρωδιές και γεύσεις. Όταν μαγείρευα για εκείνον αγαπούσε πολύ τις τομάτες από την Πούλια και την Καμπανία, τον βασιλικό από την Αλμπένια.

-"Η Πριγκίπισσα Νταϊάνα ήταν εξαιρετικός άνθρωπος"

"Ήταν εξαιρετική. Ζούσα μαζί τους στο Παλάτι του Κένσινγκτον και την έβλεπα 3-4 φορές την ημέρα. Γράφαμε μαζί το εβδομαδιαίο μενού στο Royal Book και αποφασίζαμε τι θα φάμε τις επόμενες 7 ημέρες. Ήταν πολύ απλή και χωρίς να τηρεί τους τύπους, ενώ όσον αφορά τη βασίλισσα υπήρχε πρωτόκολλο. Τα πιο αγαπημένα πιάτα της Νταϊάνα; Γεμιστά ζυμαρικά- κανελόνια, λαζάνια, τορτελίνια.

-Και για τα αγόρια;

"Εκείνοι λάτρευταν τις ταλιατέλες με ραγού, την αματριτσιάνα και την καρμπονάρα, τα γλυκά- όπως όλα τα παιδιά: τούρτες παγωτό, σορμπέ, πουτίγκες, κρεμ καραμελέ και τάρτες με φρούτα. Όπως και σφολιάτες γεμισμένες με σοκολάτα- αυτό ήταν το καλύτερό τους".

Ακολουθήστε το Womantoc στο Instagram

Read Next

26 Απρ 2024

Σκοτ Ντίσικ: Το Ozempic, η δραματική απώλεια κιλών και η κραυγή απόγνωσης για βοήθεια

Σε τραγική κατάσταση βρίσκεται η υγεία του Σκοτ Ντίσικ - του σταρ απο το Keeping Up with the Kardashians-λόγω της δραματικής απώλειας βάρους με τη χρήση του Ozempic.

Περισσότερα από

News

26 Απρ 2024

Κιάρα Μαρκέζη: Η εγγονή του Άκη Τσοχατζόπουλου στην πασαρέλα της Athens Fashion Week

Η 24χρονη που έγινε γνωστή από το My Style Rocks, περπάτησε στην πασαρέλα της Kathy Heyndels.

26 Απρ 2024

Συλλεκτικό βίντεο: Η (μελαχρινή) Βίκυ Χατζηβασιλείου λέει στη Βουγιουκλάκη ότι τη θαύμαζε... η πρόγιαγιά της!

Η Αλίκη σε κέφια, ένα πρωινό του Μαρτίου το 1994, στην εκπομπή "Καλημέρα Ελλάδα".

26 Απρ 2024

Σοφία Μπους: "Είμαι queer και επιτέλους νιώθω ότι μπορώ να ανασάνω"

Μετά τις φήμες που κυκλοφορούσαν εδώ και καιρό, η Σοφία Μπους έκανε coming out και μίλησε για τη σχέση της με την Άσλιν Χάρις.

26 Απρ 2024

Τζέιν Φόντα: Η σπάνια δημόσια εμφάνιση της 86χρονης ηθοποιού με την 21χρονη εγγονή της Βίβα Βαντίμ

Η Τζέιν Φόντα με την εγγονή της, στα βραβεία TIME Earth Awards Gala στη Νέα Υόρκη.

26 Απρ 2024

Η 57χρονη Σάλμα Χάγιεκ σε άγνωστες φωτογραφίες από το γάμο της με τον μεγιστάνα Φρανσουά-Ανρί Πινό

H Σάλμα Χάγιεκ και ο Φρανσουά Ανρί Πινό συμπλήρωσαν 15 χρόνια γάμου. Η εξωτική Μεξικανή ηθοποιός αποκάλυψε στο Instagram αδημοσίευτες φωτογραφίες τους.

26 Απρ 2024

Για safari η Αμαλία Κωστοπούλου με τον σύντροφό της με τα παπούτσια της σεζόν

Οι εντυπωσιακές λήψεις που δημοσίευσε η Αμαλία.

26 Απρ 2024

Κρίστι Τέρλινγκτον: Ποζάρει (σχεδόν) τόπλες στα 55 της και είναι άψογη

"Αισθάνομαι τυχερή που έχω την επιλογή να κάνω το μοντέλο. Ακόμα βιοπορίζομαι από αυτήν την δουλειά"

26 Απρ 2024

Ένα θαύμα στα Μετέωρα: Ο "εργένης των Μετεώρων" βρήκε ταίρι

Ο ασπροπάρης (είδος γύπα) γυρνούσε για χρόνια μόνος στη φωλιά του, φέτος η τύχη του άλλαξε!

26 Απρ 2024

Ράιαν Γκόσλινγκ – Έμιλι Μπλαντ: Εντυπωσιακοί σε ειδική προβολή του "The Fall Guy" στο Λονδίνο

"The Fall Guy" θα κάνει πρεμιέρα στις ελληνικές αίθουσες στις 6 Μαΐου

26 Απρ 2024