ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

H Κριστιάν Αμανπούρ αρνήθηκε να φορέσει μαντίλα σε συνέντευξη με τον Ιρανό Πρόεδρο στην Νέα Υόρκη κι εκείνος δεν εμφανίστηκε ποτέ

Ο Ιμπραήμ Ραϊζί απαίτησε να φορέσει μαντίλα επί αμερικανικού εδάφους η διάσημη δημοσιογράφος. Στο μεταξύ στους 31 υπολογίζονται οι άνθρωποι που έχουν σκοτωθεί στις αναταραχές στο Ιράν.

Ο Πρόεδρος του Ιράν Ιμπραήμ Ραϊζι βρέθηκε στη Νέα Υόρκη προκειμένου να συμμετάσχει στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Κατά την επίσημη ομιλία του δεν αναφέρθηκε άμεσα στα γεγονότα λαμβάνουν χώρα στο Ιράν ύστερα από τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί που υπέκυψε στα τραύματα, τα οποία προκλήθηκαν από τη θρησκευτική αστυνομία της χώρας. Η κοπέλα συνελήφθη και κρατήθηκε επειδή δεν φορούσε με τον ενδεδειγμένο τρόπο τη μαντίλα της. Έκτοτε η κατάσταση στο Ιράν είναι έκρυθμη.

Ο Πρόεδρος είχε δεχθεί να παραχωρήσει συνέντευξη στη δημοσιογράφο Κριστιάν Αμανπούρ. Αφού εκείνη και η ομάδα της περίμεναν 40 λεπτά στο προκαθορισμένο ραντεβού τους βοηθός του Προέδρου την ενημέρωσε πως θα έπρεπε να φορέσει μαντίλα για τη συνεντεύξη.

"Διαδηλώσεις έχουν ξεσπάσει παντού στο Ιράν και οι γυναίκες καίνε τα χιτζάμπ τους έπειτα από τον θάνατο της Μαχσά Αμινί, μετά τη σύλληψή της από την "αστυνομία ηθών". Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ισχυρίζονται πως έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 8 άνθρωποι. Επρόκειτο λοιπόν να ρωτήσω τον Πρόεδρο Ιμπραήμ Ραϊζι για όλα αυτα και πολύ περισσότερα" γράφει στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram.

Kαι συνέχισε: "Αυτή θα ήταν η πρώτη συνέντευξη του Προέδρου Ιμπραήμ Ραϊζι σε αμερικανικό έδαφος, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο UNGA. Ύστερα από εβδομάδες προγραμματισμού και οκτώ ώρες για το στήσιμο των μηχανημάτων μετάφρασης, των φωτων και της κάμερας ήμασταν έτοιμοι. Αλλά δεν είχαμε κανένα σημάδι από τον Πρόεδρο Ραϊζί.

40 λεπτά μετά την ώρα που θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει η συνέντευξη, ήρθε ένας βοηθός. Είπε οως ο Πρόεδρος προτείνει να φορέσω μαντίλα, γιατί είναι οι ιερεοί μήνες του Μαχαράμ και του Σαφάρ.

Αρνήθηκα ευγενικά. Είμαστε στη Νέα Υόρκη και δεν υπάρχει νόμος ή παράδοση σχετικά με τις μαντίλες. Τόνισα πως κανένας τέως Πρόεδρος του Ιράν δεν είχε ζητήσει ποτέ κάτι ανάλογο όταν μού είχε παραχωρήσει συνέντευξη έξω από το Ιράν.


Ο συνεργάτης του κατέστησε σαφές πως δεν θα γινόταν η συνέντευξη αν δεν φορούσα μαντίλα. Είπε ότι είναι "ζήτημα σεβασμού" και αναφέρθηκε στην "κατάσταση στο Ιράν"- υπαινισσόμενος τις διαμαρτυρίες που έχουν ξεσπάσει στη χώρα.


Επανέλαβα πως δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω σε αυτόν τον αναπάντεχο όρο.


Έτσι εκείνος αποχώρησε. Η συνέντευξη δεν πραγματοποιήθηκε. Καθώς οι διαδηλώσεις συνεχίζονται στο Ιράν και άνθρωποι σκοτώνονται, πιστεύω ότι ήταν μια σημαντική στιγμή να μιλήσουμε με τον Πρόεδρο Ραϊζι".



Στο μεταξύ ο Πρόεδρος στο πλαίσιο συνεντεύξεων Τύπου της Συνόδου σημείωσε πως το περιστατικό με την Μαχσά Αμινί "πρέπει οπωσδήποτε να διερευνηθεί". Συγκεκριμένα είπε πως: "επικοινώνησα με την οικογένεια και τους διαβεβαίωσα πως θα συνεχίσουμε εντατικά την έρευνα του γεγονότος. Η σημαντικότερη έγνοια μας είναι να προστατεύουμε τα δικαιώματα του κάθε πολίτη". Είπε ότι οι αρχές κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο και πως στη συνέχεια αποφανθεί η Δικαιοσύνη για το συμβάν.

Στο μεταξύ, στο Ιράν

Υπάρχουν φόβοι πως 31 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους τις τελευταίες 6 μέρες που μαίνονται τα επεισόδια στη χώρα. Την Πέμπτη διαδηλωτές επιτέθηκαν σε αστυνομικά τμήματα και οχήματα. Την στιγμή "έπεσε" το ίντερνετ στη χώρα "για λόγους εθνικής ασφάλειας" και μπλοκαρίστηκε η πρόσβαση στα social media- απ΄όπου μεταδίδονταν όσα συνέβαιναν στους δρόμους του Ιράν, αλλά και τα μηνύματα των πολιτών. Όπως η online διαμαρτυρία των γυναικών του Ιράν που κόβουν τα μαλλιά τους σε ένδειξη πένθους και θυμού για τον άδικο θάνατο μιας 22χρονης κοπέλας.

Ο Ραϊζί μάλιστα όσο βρισκόταν στις ΗΠΑ έθεσε το ζήτημα της αστυνομικής βίας και των πυροβολισμών στην Αμερική. "Όλοι αυτοί οι θάνατοι έχουν διερευνηθεί;" ρώτησε ο Πρόεδρος. Σημείωσε πως τέτοιοιυ είδους γεγονότα συμβαίνουν παντού ανά τον κόσμο, κάνοντας αναφορές στις ΗΠΑ και στο Η. Βασίλειο. Ζήτησε λοιπόν να αντιμετωπίζονται οι θάνατοι που συμβαίνουν από τις αστυνομικές αρχές με τα ίδια μέτρα και σταθμά.

Οι διαμαρτυρίες στο Ιράν που εκφράζουν τον θυμό για την καταπίεση των κοινωνικών δικαιωμάτων των πολιτών και την κρίση στη χώρα είναι οι σφοδρότερες που έχουν σημειωθεί από το 2019. Ίσως τώρα το αίτημα του κόσμου αφορά τον πυρήνα του ζητήματος: τη διάλυση του ισλαμικού κράτους.

Ακολουθήστε το Womantoc στο Instagram

Read Next

25 Απρ 2024

Η 90χρονη Ζωζώ Σαπουντζάκη με την 81 ετών Μαρία Ιωαννίδου ντυμένες στα λευκά

Οι δύο φίλες βρέθηκαν στα αποκαλυπτήρια της προτομής του πατριάρχη του ελληνικού κινηματογράφου Φιλοποίμενα Φίνου.

25 Απρ 2024

Τζένη Μπαλατσινού: "Νιώθω ευλογημένη που έγινα τέταρτη φορά μαμά σε μεγάλη ηλικία"

"Προσπαθώ να χορτάσω όλο αυτό το θαύμα που λέγεται ζωή, μωρό, μυρωδιά μωρού, γέλια, αταξίες, τα πάντα" είπε η Τζένη Μπαλατσινού.

Περισσότερα από

News

25 Απρ 2024

Το Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας έγινε μέρος του ταξιδιού της Ολυμπιακής Φλόγας και της διαδρομής της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας

Ο Χρυσός Ολυμπιονίκης και πρεσβευτής του Ολυμπιακού Μουσείου Αθήνας, Νικόλας Κακλαμανάκης, μετέφερε την Ολυμπιακή Δάδα στο χώρο της Τελετής και άναψε τον βωμό.

25 Απρ 2024

Αλίκη Βουγιουκλάκη: Το σπάνιο στιγμιότυπο με τον δεύτερο σύζυγό της, Γιώργο Ηλιάδη στο Λονδίνο

Ο φακός του Μαρίνου Κουσουμίδη απαθανάτισε τον έρωτα της εθνικής σταρ, ο οποίος έληξε άδοξα, αλλά κανείς τους δεν ξέχασε ποτέ.

25 Απρ 2024
25 Απρ 2024

Μπρους Γουίλις και της Ντέμι Μουρ: Κόρες και εγγονή ποζάρουν με ροζ μαγιό

Οι κόρες των διάσημων σταρ, μοιράστηκαν στιγμιότυπα από τις οικογενειακές τους διακοπές.

25 Απρ 2024

Πέθανε ο πατέρας του Γιάννη Καλλιάνου - Η περιπέτεια για ένα κρεβάτι ΜΕΘ και οι καταγγελίες του βουλευτή

Ο Γιάννης Καλλιάνος είχε περιγράψει τη σοβαρότητα της κατάστασης του πατέρα του, εκφράζοντας μάλιστα και τα παράπονά του για τον τρόπο που αντιμετώπισαν την οικογένεια στο νοσοκομείο.

25 Απρ 2024

Όταν οι εκπαιδευτικοί μας σώζουν κυριολεκτικά τη ζωή των μαθητών τους

Βράβευση εκπαιδευτικών που έσωσαν τη ζωή παιδιών εν ώρα υπηρεσίας από τον Υπουργό Παιδείας.

25 Απρ 2024

Θεσσαλονίκη: Λαμπάδες όλο τρέλα- από σούσι ως τενεκέ ελαιόλαδου

Λαμπάδες πιτόγυρο; Γίνεται. Ελαιόλαδο; Γίνεται. Σούσι; Και βέβαια. Φαίνεται πως στην Ελλάδα το φαγητό είναι το Ν.1 σε ζήτηση.