ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Γιατί οι γυναίκες κόβουν τα μαλλιά τους για τη Μαχσά Αμινί;

Στο Ιράν δολοφονήθηκε η 22χρονη κοπέλα από την Αστυνομία Ηθών γιατί δεν φορούσε σωστά το χιτζάμπ της. "Αυτό είναι το πρόσωπο της γενναιότητας" τουιτάρει η Τζ.Κ Ρόουλινγκ.

Η Μαχσά Αμινί υπέκυψε στα τραύματα που της προκάλεσαν οι Αρχές κατά τη διάρκεια κράτησής της επειδή δεν τήρησε σωστά τη νομοθεσία για τη μαντίλα στο Ιράν. Η δολοφονία της προκάλεσε αντιδράσεις με τις Ιρανές να διαδηλώνουν, αλλά και να κόβουν τα μαλλιά τους σε βίντεο που μοιράζονται στα social media.

Γιατί οι γυναίκες κόβουν τα μαλλιά τους για τη Μαχσά Αμινί;

Reuters

Η κοπέλα που ζούσε σε περιοχή του Κουρδιστάν στο Ιράν έπεσε σε κώμα κατά τη διάρκεια της σύλληψής της με την Αστυνομία να ισχυρίζεται ότι απλώς "αρρώστησε". O πατέρας της διαβεβαιώνει πως δεν είχε κανένα πρόβλημα υγείας και πως είδε μελανιές στα πόδια της, ισχυριζόμενος ευθέως ότι την σκότωσε η Αστυνομία.

Μάλιστα πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν στην ίδια περιοχή τη Δευτέρα όταν οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ σε πορεία διαμαρτυρίας για τον θάνατο της κοπέλας, την τρίτη μέρα των διαμαρτυριών που έχουν ξεσπάσει στη χώρα. Σύμφωνα με την οργάνωση Hengaw Human Rights Organization δύο εξ αυτών στην πόλη της Αμίνι, το Saqez και άλλοι δύο στην πόλη Divandarreh.

Κύμα αντιδράσεων έχει προκαλέσει ο θάνατος της Αμίνι με το hashtag #MahsaAmini να έχει ξεπεράσει τα 2 εκ. αναφορές στο Twitter.

Γυναίκες και άντρες κόβουν τα μαλλιά τους

Σε ένδειξη πένθους και διαμαρτυρίας άνθρωποι από το Ιράν, γυναίκες και άντρες κόβουν τα μαλλιά τους σε βίντεο που ποστάρουν on-line.

Η Ιρανή δημοσιογράφος και ακτιβίστρια Masih Alinejad μοιράστηκε βίντεο με κοπέλες που βγάζουν το χιτζάμπ και κόβουν τα μαλλιά τους on camera. Έγραψε: "Οι γυναίκες του Ιράν εκφράζουν τον θυμό τους κόβοντας τα μαλλιά τους και καίγοντας το χιτζάμπ ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τον φόνο της Μαχσά Αμινί από την αστυνομία. Από τα 7 μας χρόνια αν δεν καλύπτουμε τα μαλλιά μας δεν μπορούμε να πάμε σχολείο ή να βρούμε δουλειά. Έχουμε απηυδίσει με αυτό το φυλετικό απαρχάιντ".

Τη συμπαράστασή της εξέφρασε και η συγγραφέας Τζ. Κ Ρόουλιγκ στο Twitter.

Αντιδράσεις από τον πολιτικό κόσμο

Οι ΗΠΑ ζητούν απόδοση ευθυνών για τον θάνατο της Αμίνι. "Ο θάνατος της Μάχσα Αμίνι μετά από τραμαυτισμούς κατά την κράτησή της από την Αστυνομία επειδή δεν φορούσε το χιτζάμπ με τον ενδεδειγμένο τρόπο είναι μια φρικτή και εξωφρενική επίθεση στα ανθρώπινα δικαιώματα" δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Η Γαλλία καταδίκασε τη σύλληψη και "τη βία που προκάλεσε τον θάνατό της" είπε ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας, ζητώντας διαφανή έρευνα σχετικά με το γεγονός.

Στο μεταξύ, τη Δευτέρα, ο επικεφαλής της Αστυνομίας της Τεχεράνης, Hossein Rahimi έκανε λόγο για "άνανδρες κατηγορίες" εναντίον της Αστυνομίας λέγοντας πως δεν προκάλεσαν καμία σωματική βλάβη και πως η υπηρεσία έκανε τα πάντα για να την κρατήσει εν ζωή. "Το γεγονός ήταν ατυχές και ευχόμαστε να μην είμαστε μάρτυρες τέτοιων γεγονότων", σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Μαχσά Αμινί

Reuters

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Τζουζέπ Μπορέλ καταδίκασε χθες Δευτέρα τον "απαράδεκτο" θάνατο νεαρής που συνελήφθη από την αστυνομία ηθών στο Ιράν, αξιώνοντας οι αρχές να τιμωρήσουν τους υπεύθυνους.

"Την περασμένη εβδομάδα, η Μαχσά Αμινί, 22 ετών, πέθανε εξαιτίας τραυματισμών που υπέστη αφού τέθηκε υπό κράτηση διότι δεν τήρησε τη νομοθεσία για τη μαντίλα στο Ιράν. Αυτό που της συνέβη είναι απαράδεκτο και οι δράστες αυτού του φόνου πρέπει να λογοδοτήσουν", τόνισε ο Πέτερ Στάνο, ο εκπρόσωπος του κ. Μπορέλ, στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ).

"Είναι επιτακτική ανάγκη οι ιρανικές αρχές να εγγυώνται πως τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών τους τηρούνται και ότι όσοι τελούν υπό οποιαδήποτε μορφή κράτησης δεν υφίστανται καμιά μορφή κακομεταχείρισης", προστίθεται στο κείμενο.

Ο θάνατος της νεαρής προκαλεί κύμα αγανάκτησης στο Ιράν. Ο ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί ζήτησε να διενεργηθεί έρευνα για την υπόθεση. Στην Ισλαμική Δημοκρατία έγιναν προχθές Κυριακή και χθες Δευτέρα πολλές διαδηλώσεις.

Η Μαχσά Αμινί, από τη Σαναντάτζ, την πρωτεύουσα της επαρχίας του Κουρδιστάν (βορειοδυτικά), συνελήφθη τη 13η Σεπτεμβρίου στην Τεχεράνη διότι ήταν "ανάρμοστα" ντυμένη από την αστυνομία ηθών, μονάδα επιφορτισμένη να επιβάλει τον αυστηρό ενδυματολογικό κώδικα για τις γυναίκες στο Ιράν. Έπεσε σε κώμα τρεις ημέρες αργότερα· πέθανε σε νοσοκομείο, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση και την οικογένεια του θύματος.

Ο αρχηγός της αστυνομίας της Τεχεράνης στρατηγός Χουσέιν Ραχιμί διέψευσε τις κατηγορίες πως η 22χρονη υπέστη κακομεταχείριση και έκανε λόγο για "ατυχές" και "λυπηρό" συμβάν".

Ακολουθήστε το Womantoc στο Instagram

Read Next

14 Δεκ 2025

"Όταν το σώμα σου μιλάει… το ακούς;" - Νέα εποχή για τη Bodytalk

Η βραδιά του Ομίλου Intrafashion για τη νέα εποχή της Bodytalk ξεκίνησε με μια δύσκολη ερώτηση: "Όταν το σώμα σου μιλάει… το ακούς;"

13 Δεκ 2025

Η Μελίνα Νικολαΐδη στην πρεμιέρα της Δέσποινας Βανδή - Η αποκαλυπτική εμφάνιση

Στο πλευρό της μητέρας της βρέθηκε η Μελίνα Νικολαΐδη.

Περισσότερα από

News

13 Δεκ 2025

Nina Flohr | Έγινε νονά της κόρης της πριγκίπισσας Βεατρίκης σε μία privé τελετή στο Λονδίνο

Η σύζυγος του Φίλιππου Ντε Γκρες είναι πλέον η νονά της μικρής Αθηνάς.

13 Δεκ 2025

Ράνια της Ιορδανίας | Αγκαλιά με την εγγονή της, πριγκίπισσα Iman, στη χριστουγεννιάτικη κάρτα της βασιλικής οικογένειας

Η οικογενειακή φωτογραφία που συνόδευσε τις ευχές της βασιλικής οικογένειας της Ιορδανίας.

13 Δεκ 2025

Σοφία Καρβέλα | Το super θρεπτικό πρωινό που απολαμβάνει μετά το γυμναστήριο

Η Σοφία Καρβέλα μοιράστηκε μία φωτογραφία με το πρωινό της.

13 Δεκ 2025

Ελισάβετ Τσάκου | Η κόρη της Σίλιας Κριθαριώτη μεγάλωσε - Η σπάνια φωτογραφία της

Η Σίλια Κριθαριώτη μοιράστηκε μία σπάνια φωτογραφία της κόρης της, Ελισάβετ Τσάκου.

13 Δεκ 2025

Dasha Zhukova - Σταύρος Νιάρχος | Σπάνια βραδινή εμφάνιση σε gala στη Νέα Υόρκη

Η συλλέκτρια έργων τέχνης και ο γόνος της οικογένειας Νιάρχου έδωσαν το παρών στο Art & Artists Gala του Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης στη Νέα Υόρκη.

13 Δεκ 2025

Χρυσή Βαρδινογιάννη | Με τη Μαριάννα Γουλανδρή Λαιμού και καλή της φίλη σε ένα ξεχωριστό Christmas lunch

Η κόρη της Αγάπης Πολίτη και του Γιώργου Βαρδινογιάννη ποζάρει χαμογελαστή στον φακό με αγαπημένα της πρόσωπα.

13 Δεκ 2025

Girls night out για τη Σταματίνα Τσιμτσιλή | Η βραδινή έξοδος σε νυχτερινό κέντρο με τις φίλες της

Μία βραδιά με τις φίλες της θέλησε να περάσει η Σταματίνα Τσιμτσιλή.

13 Δεκ 2025

Nina Flohr | Έγινε νονά της κόρης της πριγκίπισσας Βεατρίκης που έλαβε ελληνικό όνομα - Η privé τελετή στο Λονδίνο

Ποιοι έδωσαν το παρών στην ιδιωτική τελετή στη βρετανική μητρόπολη – Την επιχειρηματία συνόδευσε ο σύζυγός της, Φίλιππος Ντε Γκρες.

13 Δεκ 2025

Ο βασιλιάς Κάρολος ανακοίνωσε μία σημαντική εξέλιξη στη μάχη του με τον καρκίνο

Η εμφάνιση του Βρετανού μονάρχη στην εκπομπή Stand Up To Cancer, η οποία στοχεύει στην ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τον καρκίνο.

13 Δεκ 2025

Βάσια Γκολφινοπούλου | Η τηλεοπτική "Σάντρα" μάς δείχνει το πανέμορφο γιορτινό σαλόνι της

Το απόλυτο χριστουγεννιάτικο σκηνικό έχει στο σαλόνι της η Βάσια Γκολφινοπούλου.