ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

#notmyking| Στη Μ. Βρετανία συλλαμβάνουν όσους διαδηλώνουν κατά της μοναρχίας

Ο θάνατος της βασίλισσας Ελισάβετ εγείρει και πάλι το ζήτημα της μοναρχίας με μερίδα των πολιτών να αντιδρά στον μη δημοκρατικό θεσμό. Τότε γιατί συλλαμβάνονται από τη βρετανική Αστυνομία;

Μεγάλα ερωτήματα εγείρουν τις τελευταίες ημέρες συλλήψεις πολιτών που διαδηλώνουν ειρηνικά κατά της μοναρχίας στη Μ. Βρετανία. Η βρετανική αστυνομία δέχεται σφοδρή κριτική καθώς απομακρύνει από το πλήθος ανθρώπους που κρατούν ταμπέλες με μηνύματα κατά της μοναρχίας, αλλά και προβαίνουν σε συλλήψεις.

Συγκεκριμένα την Κυριακή 11/09 συνελήφθη γυναίκα στο Εδιμβούργο που κρατούσε μια πινακίδα που έγραφε "γ* τον ιμπεριαλισμό, καταργήστε τη μοναρχία" κατά τη ανακήρυξη του Καρόλου ως νέου βασιλιά της χώρας. Για διατάραξη της ειρήνης την συνέλαβαν οι αρχές.

Την ίδια ημέρα συνελήφθη ο Σάιμον Χιλλ με την υποψία της διατάραξης της δημόσιας τάξης όταν φώναξε "Ποιος τον εξέλεξε;" και πάλι κατά την ανακήρυξη του Καρόλου ως Βασλιά. Ο κύριος Χιλλ δήλωσε πως η αστυνομία τον συνέλαβε υπό τον νέο νόμο 'Police, Crime, Sentencing and Courts Act', ενώ η Αστυνομία ισχυρίζεται ότι τον συνέλαβε για διατάραξη της δημόσιας τάξης. Έπειτα ο κ. Χιλλ αφέθηκε ελεύθερος. "Η αστυνομία προέβη σε κατάχρηση της εξουσίας της συλλαμβάνοντας κάποιον που άρθρωσε ήπια την αντίθεσή του με τον επικεφαλής του κράτους ο οποίος δεν διορίστηκε δημοκρατικά" δήλωσε ο ίδιος.

Κινηματογραφική ήταν η απομάκρυνση νεαρού που φώναξε κατά του Πρίγκιπα Άντριου (ο οποίος εμπλέκεται στο σκάνδαλο Έπσταϊν- σεξουαλικά εγκλήματα και trafficking) από την Αστυνομία και πραγματικά εγείρεται πλέον το ερώτημα "τι συμβαίνει με την ελευθερία του λόγου στην Αγγλία;". Δεν έχει κανείς το δικαίωμα να εκφράσει την άποψη του μόνο και μόνο επειδή υπάρχει πένθος;

Επίσης ο δικηγόρος Πολ Πόουλεσλαντ δήλωσε πως η Αστυνομία τον ρωτούσε επίμονα έξω από τη Βουλή, την περασμένη Δευτέρα, γιατί κρατούσε μαζί του ένα λευκό χαρτί, στο οποίο σκόπευε να γράψει "Not my King". Ο δικηγόρος θεώρησε τη συμπεριφορά της αστυνομίας "εξοργιστική" σύμφωνα με δημοσίευμα του Al Jazeera.

To hashtag #NotMyKing έχει γίνει trend.

"Να ζητήσουν συγγνώμη από τις χώρες της Κοινοπολιτείας"

Εξάλλου πληθαίνουν οι φωνές που ισχυρίζονται πως οι νέοι μονάρχες θα πρέπει να αλλάξουν στάση και να βρουν έναν νέο ρόλο στη σύγχρονη πολιτική. Ξεκινώντας από το να ζητήσουν συγγνώμη στις χώρες που ζημίωσαν με την ιμπεριαλιστική πολιτική τους.

"Για τους λαούς των πρώην αποικιών, η μοναρχία δεν είναι ένας ουδέτερος θεσμός. Είναι η ενσάρκωση των ιμπεριαλιστικών πολιτικών που οφέλησαν τη Βρετανία εις βάρος των αποικιών και έπαιξαν ενεργό ρόλο στο εμπόριο σκλάβων. Η βασίλισσα Ελισάβετ Α' χρηματοδότησε ταξίδια για το εμπόριο σκλάβων και τον 17ο αιώνα ο Βασιλιάς Κάρολος Β' έδωσε την έγκρισή του στην Company of Adventurers of London Trading to the Ports of Africa, σηματοδοτώντας τη στιγμή που ξεκίνησε επίσημα το σκλαβοπάζαρο" γράφει σε άρθρο της στην Guardian η Ναλίνι Μοχαμπίρ, καθηγήτρια στο Concordia University του Καναδά. "Στα μέσα του 20ου αι. όταν οι χώρες της Καραϊβικής διεκδικούσαν την ανεξαρτησία τους η βρετανική κυβέρνηση υπό τον Γουίνστον Τσόρτσιλ έστειλε πολεμικά πλοία στη βρετανική Γουιάνα και απομάκρυνε τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση του 1953. (...)"

Πέρα λοιπόν από όσα συμβολίζει η μοναρχία, κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί πως δεν είναι ένας δημοκρατικός θεσμός και πως είχε ενεργό ρόλο στην ιστορία. Επομένως, το να θέλει κανείς να φιμώσει όσους διαφωνούν είναι επίσης μια αντιδημοκρατική πρακτική.

Ακολουθήστε το womantoc στο Instagram

Read Next

26 Απρ 2024

Η 57χρονη Σάλμα Χάγιεκ σε άγνωστες φωτογραφίες από το γάμο της με τον μεγιστάνα Φρανσουά-Ανρί Πινό

H Σάλμα Χάγιεκ και ο Φρανσουά Ανρί Πινό συμπλήρωσαν 15 χρόνια γάμου. Η εξωτική Μεξικανή ηθοποιός αποκάλυψε στο Instagram αδημοσίευτες φωτογραφίες τους.

26 Απρ 2024

Μαρίνα Σάττι: Συγκινήθηκε on air μιλώντας για τον πατέρα της και την απώλεια του

"Πλέον δεν έχω κάτι να κρύψω, τίποτα, αποφάσισα να είμαι πια τελείως ανοιχτή" είπε η Μαρίνα Σάττι που μίλησε για τη Eurovision και το μεγάλο στοίχημα της Ελλάδας.

Περισσότερα από

News

25 Απρ 2024

Αλεξία Μπακογιάννη: "Απείλησε να με χτυπήσει με μπουκάλι"

Μήνυση κατέθεσε η Αλεξία Μπακογιάννη κατά του Στέφανου Χίου.

25 Απρ 2024

Πριγκίπισσα Βεατρίκη: Νεκρός ο πρώην σύντροφός της από ναρκωτικά σε ξενοδοχείο του Μαϊάμι - Οι εθισμοί, η εγκληματικότητα και η βία

O πρώην σύντροφός της Paolo Liuzzo πέθανε από υπερβολική δόση ναρκωτικών, σύμφωνα με βρετανικά δημοσιεύματα.

25 Απρ 2024

Η 90χρονη Ζωζώ Σαπουντζάκη με την 81 ετών Μαρία Ιωαννίδου ντυμένες στα λευκά

Οι δύο φίλες βρέθηκαν στα αποκαλυπτήρια της προτομής του πατριάρχη του ελληνικού κινηματογράφου Φιλοποίμενα Φίνου.

25 Απρ 2024

Τζένη Μπαλατσινού: "Νιώθω ευλογημένη που έγινα τέταρτη φορά μαμά σε μεγάλη ηλικία"

"Προσπαθώ να χορτάσω όλο αυτό το θαύμα που λέγεται ζωή, μωρό, μυρωδιά μωρού, γέλια, αταξίες, τα πάντα" είπε η Τζένη Μπαλατσινού.

25 Απρ 2024

Το Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας έγινε μέρος του ταξιδιού της Ολυμπιακής Φλόγας και της διαδρομής της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας

Ο Χρυσός Ολυμπιονίκης και πρεσβευτής του Ολυμπιακού Μουσείου Αθήνας, Νικόλας Κακλαμανάκης, μετέφερε την Ολυμπιακή Δάδα στο χώρο της Τελετής και άναψε τον βωμό.

25 Απρ 2024

Αλίκη Βουγιουκλάκη: Το σπάνιο στιγμιότυπο με τον δεύτερο σύζυγό της, Γιώργο Ηλιάδη στο Λονδίνο

Ο φακός του Μαρίνου Κουσουμίδη απαθανάτισε τον έρωτα της εθνικής σταρ, ο οποίος έληξε άδοξα, αλλά κανείς τους δεν ξέχασε ποτέ.

25 Απρ 2024
25 Απρ 2024

Μπρους Γουίλις και της Ντέμι Μουρ: Κόρες και εγγονή ποζάρουν με ροζ μαγιό

Οι κόρες των διάσημων σταρ, μοιράστηκαν στιγμιότυπα από τις οικογενειακές τους διακοπές.

25 Απρ 2024

Πέθανε ο πατέρας του Γιάννη Καλλιάνου - Η περιπέτεια για ένα κρεβάτι ΜΕΘ και οι καταγγελίες του βουλευτή

Ο Γιάννης Καλλιάνος είχε περιγράψει τη σοβαρότητα της κατάστασης του πατέρα του, εκφράζοντας μάλιστα και τα παράπονά του για τον τρόπο που αντιμετώπισαν την οικογένεια στο νοσοκομείο.