ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Λιζ Τρας:Τι γνωρίζουμε για τη νέα πρωθυπουργό της Βρετανίας;

Σε ηλικία επτά ετών, η 47χρονη Λιζ Τρας υποδυόταν την Μάργκαρετ Θάτσερ στις φοιτητικές εκλογές. Σήμερα είναι η νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας.

Δύο μήνες μετά την παραίτηση του Μπόρις Τζόνσον και εν μέσω κρίσης κόστους ζωής, σήμερα έφτασε το τέλος μιας μακράς κούρσας για την εξουσία. Η Λιζ Τρας αναδείχθηκε νέα αρχηγός του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος και πρωθυπουργός της Βρετανίας, με 81.326 ψήφους έναντι 60.399 του αντιπάλου του, Ρίσι Σούνακ.

Η 47χρονη Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών, που παρέμεινε πιστή μέχρι το τέλος στον Μπόρις Τζόνσον όταν άρχισαν οι παραιτήσεις στην κυβέρνησή του στις αρχές Ιουλίου, έγινε η νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας- η τέταρτη μετά το δημοψήφισμα για το Brexit το 2016.

Η Λιζ Τρας είναι επίσης η τρίτη γυναίκα πρωθυπουργός στην ιστορία της χώρας, μετά τη Μάργκαρετ Θάτσερ και την Τερέζα Μέι.

Ο νέα ένοικος της Ντάουνινγκ Στριτ αναλαμβάνει καθήκοντα σε ένα εκρηκτικό οικονομικό και κοινωνικό πλαίσιο: ο πληθωρισμός ξεπερνά το 10% και αναμένεται να αυξηθεί, ενώ η κατακόρυφη άνοδος των τιμών της ενέργειας απειλεί τις οικογένειες, τα σχολεία, της επιχειρήσεις και τα νοσοκομεία.

Η Λιζ Τρας προσέλκυσε τους ψηφοφόρους υποσχόμενη μαζικές μειώσεις φόρων και υιοθετώντας ένα πολύ σκληρό τόνο απέναντι στα συνδικάτα.

Μιλώντας χθες στο BBC, διαβεβαίωσε ότι, αν εκλεγεί πρωθυπουργός, θα δράσει "ήδη από την πρώτη εβδομάδα" για να βοηθήσει τους Βρετανούς να αντιμετωπίσουν το κόστος της ενέργειας, τονίζοντας ότι "μέσα σε ένα μήνα" θα παρουσιάσει ένα σχέδιο οικονομικής μεταρρύθμισης για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Η Λιζ Τραζ θεωρείται η αγαπημένη μεταξύ των μελών του Συντηρητικού κόμματος και συχνά πυκνά βρίσκεται στην κορυφή των σχετικών δημοσκοπήσεων, ενώ όπως υποστηρίζουν όσοι την παρακολουθούν από κοντά, φροντίζει πολύ προσεκτικά τη δημόσια εικόνα της. Ε

Είναι χαρακτηριστικό ότι πέρυσι πολύ πριν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, φωτογραφήθηκε πάνω σε ένα τανκ στην βρετανική βάση στην Εσθονία. Το γραφείο της υποστήριζε ότι αυτό ήταν ένα μήνυμα προς στον Βλαντιμίρ Πούτιν ότι η Βρετανία θα κάνει ότι μπορεί για να προστατέψει την Ουκρανία.

Η Λιζ Τρας δεσμεύεται να "παγώσει" τους λογαριασμούς ενέργειας

Η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών, Λιζ Τρας, δήλωσε την Κυριακή ότι θα αναλάβει αμέσως δράση για να αντιμετωπίσει τους αυξανόμενους λογαριασμούς ενέργειας και να ενισχύσει τα αποθέματα ενέργειας της χώρας, αν, όπως αναμένεται, κερδίσει την πρωθυπουργία της χώρας.

Σε άρθρο της στην εφημερίδα Sunday Telegraph, η Τρας επανέλαβε τη δέσμευσή της να διαχειριστεί με θάρρος την οικονομία της Βρετανίας, η οποία είναι αντιμέτωπη με διψήφιο ποσοστό πληθωρισμού και ύφεση.

"Αν εκλεγώ, σκοπεύω μέσα στην πρώτη εβδομάδα της νέας μου κυβέρνησης να παρουσιάσω άμεσες δράσεις για τους λογαριασμούς ενέργειας και τα αποθέματα ενέργειας", σημείωσε. "Αργότερα μέσα στον μήνα ο υπουργός Οικονομικών μου θα παρουσιάσει ένα οικονομικό σχέδιο, το οποίο θα περιλαμβάνει ένα ευρύτερο πακέτο δράσης για την οικονομία", πρόσθεσε.

Τι γνωρίζουμε για την Λιζ Τρας

Σε ηλικία επτά ετών, η Λιζ Τρας έπαιξε το ρόλο της Μάργκαρετ Θάτσερ στις μαθητικές και φοιτητικές εκλογές.

Αλλά σε αντίθεση με την πρωθυπουργό, η οποία κέρδισε τεράστια πλειοψηφία το 1983, εκείνη δεν ψηφίστηκε ποτέ.

Πολλά χρόνια αργότερα, η ίδια θυμάται: "Πάντα έδινα εγκάρδιες ομιλία στις εστίες, αλλά πάντα κατέληγα με μηδέν ψήφους. Δεν ψήφιζα καν τον εαυτό μου".

Τριάντα εννέα χρόνια μετά, εκμεταλλεύεται την ευκαιρία να ακολουθήσει πραγματικά το παράδειγμα της Σιδηράς Κυρίας και να γίνει ηγέτης και πρωθυπουργός των Συντηρητικών.

Είναι παντρεμένη με τον λογιστή Hugh O'Leary και έχουν δύο έφηβες κόρες.

Μιλώντας στο BBC Radio 4, ο αδερφός της αποκάλυψε ότι η οικογένεια απολάμβανε τα επιτραπέζια παιχνίδια, αλλά η νεαρή κυρία Τρας μισούσε την ήττα και συχνά εξαφανιζόταν αντί να κινδυνεύσει να χάσει.

Σήμερα θα μάθουμε αν τελικά κερδίσει και αν ξέρει να χάνει.

Read Next

25 Απρ 2024

Η 90χρονη Ζωζώ Σαπουντζάκη με την 81 ετών Μαρία Ιωαννίδου ντυμένες στα λευκά

Οι δύο φίλες βρέθηκαν στα αποκαλυπτήρια της προτομής του πατριάρχη του ελληνικού κινηματογράφου Φιλοποίμενα Φίνου.

25 Απρ 2024

Τζένη Μπαλατσινού: "Νιώθω ευλογημένη που έγινα τέταρτη φορά μαμά σε μεγάλη ηλικία"

"Προσπαθώ να χορτάσω όλο αυτό το θαύμα που λέγεται ζωή, μωρό, μυρωδιά μωρού, γέλια, αταξίες, τα πάντα" είπε η Τζένη Μπαλατσινού.

Περισσότερα από

News

25 Απρ 2024

Το Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας έγινε μέρος του ταξιδιού της Ολυμπιακής Φλόγας και της διαδρομής της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας

Ο Χρυσός Ολυμπιονίκης και πρεσβευτής του Ολυμπιακού Μουσείου Αθήνας, Νικόλας Κακλαμανάκης, μετέφερε την Ολυμπιακή Δάδα στο χώρο της Τελετής και άναψε τον βωμό.

25 Απρ 2024

Αλίκη Βουγιουκλάκη: Το σπάνιο στιγμιότυπο με τον δεύτερο σύζυγό της, Γιώργο Ηλιάδη στο Λονδίνο

Ο φακός του Μαρίνου Κουσουμίδη απαθανάτισε τον έρωτα της εθνικής σταρ, ο οποίος έληξε άδοξα, αλλά κανείς τους δεν ξέχασε ποτέ.

25 Απρ 2024
25 Απρ 2024

Μπρους Γουίλις και της Ντέμι Μουρ: Κόρες και εγγονή ποζάρουν με ροζ μαγιό

Οι κόρες των διάσημων σταρ, μοιράστηκαν στιγμιότυπα από τις οικογενειακές τους διακοπές.

25 Απρ 2024

Πέθανε ο πατέρας του Γιάννη Καλλιάνου - Η περιπέτεια για ένα κρεβάτι ΜΕΘ και οι καταγγελίες του βουλευτή

Ο Γιάννης Καλλιάνος είχε περιγράψει τη σοβαρότητα της κατάστασης του πατέρα του, εκφράζοντας μάλιστα και τα παράπονά του για τον τρόπο που αντιμετώπισαν την οικογένεια στο νοσοκομείο.

25 Απρ 2024

Όταν οι εκπαιδευτικοί μας σώζουν κυριολεκτικά τη ζωή των μαθητών τους

Βράβευση εκπαιδευτικών που έσωσαν τη ζωή παιδιών εν ώρα υπηρεσίας από τον Υπουργό Παιδείας.

25 Απρ 2024

Θεσσαλονίκη: Λαμπάδες όλο τρέλα- από σούσι ως τενεκέ ελαιόλαδου

Λαμπάδες πιτόγυρο; Γίνεται. Ελαιόλαδο; Γίνεται. Σούσι; Και βέβαια. Φαίνεται πως στην Ελλάδα το φαγητό είναι το Ν.1 σε ζήτηση.