ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Γιατί η Τζάκι Κέννεντι δεν έβγαλε το αιματοβαμμένο ροζ ταγιέρ μετά τη δολοφονία του Προέδρου

Η Τζάκι συνέχισε να το φοράει παρότι της είχαν φέρει καινούργια ρούχα για να αλλάξει.

Γιατί η Τζάκι Κένεντι δεν έβγαλε το ματωμένο ταγιέρ μετά την δολοφονία του Προέδρου των ΗΠΑ;

Παρότι η Τζάκι Κέννεντι προτιμούσε να απέχει από την πολιτική σκηνή συμφώνησε να συνοδεύσει τον Πρόεδρο σε ταξίδι του στο Τέξας. Δυστυχώς στις 22 Νοεμβρίου του 1963 ο Πρόεδρος Κέννεντι δολοφονήθηκε στο Ντάλας. Η Τζάκι καθόταν ακριβώς δίπλα του στο αμάξι και προσπαθούσε μάταια να προστατεύσει το κεφάλι του, καθώς η μία από τις σφαίρες χτύπησε το κρανίο του, έως ότου προσεγγίσουν το Parkland Memorial Hospital.

Εκείνη τη μέρα η Τζάκι φορούσε ένα ροζ ταγιέρ Chanel το οποίο μάλιστα είχε ραφτεί στη Νέα Υόρκη (με άδεια του οίκου) ώστε να μην κατηγορηθεί πως ψωνίζει εκτός Αμερικής. Το ρούχα της, όπως ήταν αναμενόμενο, βάφτηκαν με το αίμα του Προέδρου. Στο μεταξύ ο αντιπρόεδρος Λύντον Τζόνσον βρισκόταν σε διαφορετικό αμάξι στην ίδια αυτοκινητοπομπή, όπως και η σύζυγός του Lady Bird που πήγαν και εκείνοι στο νοσοκομείο. "Είδα στο αυτοκίνητο του Προέδρου μια ροζ δέσμη, σαν ένα σωρό από μπουμπούκια, να κείτεται στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου. Νομίζω ότι ήταν η κυρία Κέννεντι που είχε καλύψει το σώμα του Προέδρου".

Παρότι στο νοσοκομείο οι γιατροί απομάκρυναν την Τζάκι από τον Πρόεδρο, εκείνη, σε λίγο ήταν και πάλι στο πλευρό του. Μάλιστα γονάτισε στο γεμάτο αίματα πάτωμα προκειμένου να προσευχηθεί για εκείνον. Ωστόσο, οι γιατροί λίγο αργότερα σταμάτησαν τις προσπάθειές του. Η ώρα θανάτου προσδιορίστηκε στη 1:00 μ.μ.

Η Τζάκι βρισκόταν δίπλα στο φέρετρο του Τζον κατά την επιστροφή τους με το Air Force One, μέσα στο οποίο μάλιστα ορκίστηκε ο Τζόνσον ως Πρόεδρος των ΗΠΑ. Στο αεροπλάνο την περίμενε μια αλλαξιά με ρούχα. Εκείνη καθάρισε μόνο το πρόσωπό της, για να πει αργότερα στο περιοδικό Life: "ένα δευτερόλεπτο μετά, σκέφτηκα, "γιατί έπλυνα το αίμα;" Θα έπρεπε να το αφήσω εκεί, να δουν τι έκαναν".

Με αυτή τη σκέψη, αποφάσισε να μην αλλάξει ρούχα, ακόμα και όταν ορκίστηκε ο Τζόνσον. Φτάνοντας στο αεροδρόμιο της πρότειναν να ακολουθήσει άλλη έξοδο για να μην αντιμετωπίσει τους φωτογράφους, αλλά εκείνη απάντησε: "θα βγούμε από την κανονική έξοδο. Θέλω να δουν τι έκαναν".

Δεν ήταν οι ακροδεξιοί

Στους ακροδεξιούς αντιπάλους του Προέδρου δεν άρεσε καθόλου το γεγονός πως ήταν Καθολικός, ούτε τους άρεσε το νομοσχέδιο για την Υγεία ούτε και ότι υποστήριζε την κοινωνική ισότητα και την ενσωμάτωση όλων των ομάδων. Σχεδόν 5.000 αντίγραφα εντός flyer που έγραφε "καταζητείται ο Κέννεντι για προδοσία" είχαν διανεμηθεί στην περιοχή του Ντάλας πριν τη δολοφονία του. Έτσι, αρχικά όλοι είχαν υποθέσει ότι δάκτυλος ήταν η ακροδεξιά.

Η Τζάκι πιθανόν να είχε την ίδια πεποίθηση, καθώς είχε δει και η ίδια πόσο αντιπαθούσαν τον σύζυγό της κάποιοι. Την ημέρα της δολοφονίας του στην εφημερίδα Dallas Morning News έγραφαν σε άρθρο γιατί είναι τόσο "μαλακός με τον Κομμουνισμό". Μόλις είδε το δημοσίευμα ο Κέννεντι είπε στη σύζυγό του "τώρα έχουμε εισέλθει στην τρελο-πολιτεία"

Έτσι, όταν η Τζάκι έλεγε "να δουν τι έχουν κάνει" εννοούσε αυτή την πολιτική ομάδα. Όταν αργότερα έμαθε πως δολοφόνος ήταν ο Λι Χάρβεϊ Όσγουαλντ, η Τζάκι φέρεται να είπε "δεν είχε καν την ικανονοποίηση να δολοφονηθεί για τα κοινωνικά δικαιώματα, έπρεπε να γίνει από έναν μικρό ανόητο Κομμουνιστή".

Δεν ήταν μόνο για να δείξει τι είχε συμβεί

Ωστόσο, η άρνηση της Τζάκι να βγάλει το ματωμένο ταγιέρ δεν ήταν μόνο για να δείξει στον κόσμο τι είχε συμβεί. Γιατί αφού συνόδευσε τη σωρό του Προέδρου στο Maryland Βethesda Naval Hospital για αυτοψία, αποσύρθηκε. Είχε τον χρόνο να αλλάξει στην Προεδρική σουίτα που είχαν κλείσει για εκείνη στην περιοχή. Όμως και πάλι δεν ήθελε.

Είχε ήδη διηγηθεί όσα συνέβησαν στον Ρόμπερτ Κέννεντι μόλις προσγειώθηκε το Air Force One. Τώρα επαναλάμβανε την ιστορία ξανά και ξανά σε φίλους και συγγενείς που έτρεξαν για να της συμπαρασταθούν. Τότε ξαναβίωσε και μια πρόσφατη απώλεια: τον γιο της Πάτρικ Μπουβιέ Κέννεντι που γεννήθηκε πρόωρος και κατέληξε μέσα σε 39 ώρες. Ένα ακόμη τραυματικό γεγονός για την Τζάκι που συνέβη τέσσερις μήνες πριν τη δολοφονία του Προέδρου.

Η Τζάκι δεν έχασε ποτέ τον έλεγχο καθώς επαναλάμβανε όσα είχε βιώσει. Έτσι, ούσα βουτηγμένη μες το τραύμα, το να αλλάξει ρούχα ήταν το τελευταίο που περνούσε από το μυαλό της.

Η Τζάκι παρέμεινε στην Bethesda ως τις 4 το πρωί, οπότε και ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες. Τότε συνόδευσε τη σορό πίσω στον Λευκό Οίκο. Όταν το φέρετρο τοποθετήθηκε στο ανατολικό δωμάτιο, τότε πλέον πήγε στο δωμάτιο της και έβγαλε το ταγιέρ.

Η οικιακή βοηθός σοκαρισμένη από το θέαμα το έβαλε σε μία σακούλα. Έπειτα από μήνες το ταγιέρ, η μπλούζα και τα παπούτσια, όλα αιματοβαμμένα στάλθηκαν στο Εθνικό Αρχείο, όπου και βρίσκονται έκτοτε. Η κόρη της, Κάρολαϊν Κένεντυ έκανε το 2003 συμφωνία με το Αρχείο να μην εκτεθούν τα ρούχα για 100 χρόνια ως το 2103. Έως τότε θα διατηρούνται σε ειδικό δωμάτιο, ως σύμβολο μίας από τις χειρότερες μέρες στην ιστορία των ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το Womantoc στο Instagram

Read Next

26 Απρ 2024

Σκοτ Ντίσικ: Το Ozempic, η δραματική απώλεια κιλών και η κραυγή απόγνωσης για βοήθεια

Σε τραγική κατάσταση βρίσκεται η υγεία του Σκοτ Ντίσικ - του σταρ απο το Keeping Up with the Kardashians-λόγω της δραματικής απώλειας βάρους με τη χρήση του Ozempic.

Περισσότερα από

News

26 Απρ 2024

Κιάρα Μαρκέζη: Η εγγονή του Άκη Τσοχατζόπουλου στην πασαρέλα της Athens Fashion Week

Η 24χρονη που έγινε γνωστή από το My Style Rocks, περπάτησε στην πασαρέλα της Kathy Heyndels.

26 Απρ 2024

Συλλεκτικό βίντεο: Η (μελαχρινή) Βίκυ Χατζηβασιλείου λέει στη Βουγιουκλάκη ότι τη θαύμαζε... η πρόγιαγιά της!

Η Αλίκη σε κέφια, ένα πρωινό του Μαρτίου το 1994, στην εκπομπή "Καλημέρα Ελλάδα".

26 Απρ 2024

Σοφία Μπους: "Είμαι queer και επιτέλους νιώθω ότι μπορώ να ανασάνω"

Μετά τις φήμες που κυκλοφορούσαν εδώ και καιρό, η Σοφία Μπους έκανε coming out και μίλησε για τη σχέση της με την Άσλιν Χάρις.

26 Απρ 2024

Τζέιν Φόντα: Η σπάνια δημόσια εμφάνιση της 86χρονης ηθοποιού με την 21χρονη εγγονή της Βίβα Βαντίμ

Η Τζέιν Φόντα με την εγγονή της, στα βραβεία TIME Earth Awards Gala στη Νέα Υόρκη.

26 Απρ 2024

Η 57χρονη Σάλμα Χάγιεκ σε άγνωστες φωτογραφίες από το γάμο της με τον μεγιστάνα Φρανσουά-Ανρί Πινό

H Σάλμα Χάγιεκ και ο Φρανσουά Ανρί Πινό συμπλήρωσαν 15 χρόνια γάμου. Η εξωτική Μεξικανή ηθοποιός αποκάλυψε στο Instagram αδημοσίευτες φωτογραφίες τους.

26 Απρ 2024

Για safari η Αμαλία Κωστοπούλου με τον σύντροφό της με τα παπούτσια της σεζόν

Οι εντυπωσιακές λήψεις που δημοσίευσε η Αμαλία.

26 Απρ 2024

Κρίστι Τέρλινγκτον: Ποζάρει (σχεδόν) τόπλες στα 55 της και είναι άψογη

"Αισθάνομαι τυχερή που έχω την επιλογή να κάνω το μοντέλο. Ακόμα βιοπορίζομαι από αυτήν την δουλειά"

26 Απρ 2024

Ένα θαύμα στα Μετέωρα: Ο "εργένης των Μετεώρων" βρήκε ταίρι

Ο ασπροπάρης (είδος γύπα) γυρνούσε για χρόνια μόνος στη φωλιά του, φέτος η τύχη του άλλαξε!

26 Απρ 2024

Ράιαν Γκόσλινγκ – Έμιλι Μπλαντ: Εντυπωσιακοί σε ειδική προβολή του "The Fall Guy" στο Λονδίνο

"The Fall Guy" θα κάνει πρεμιέρα στις ελληνικές αίθουσες στις 6 Μαΐου

26 Απρ 2024