ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Αποφυλάκιση Λιγνάδη: Ποιο θύμα θα μιλήσει τώρα;

Ο Δημήτρης Λιγνάδης μόλις αποφυλακίστηκε.

Πλήθος αντιδράσεων έχει προκαλέσει η αποφυλάκιση του Δημήτρη Λιγνάδη ως την εκδίκαση της έφεσης. Καταβάλλοντας το ποσό των 30.000 ευρώ που όρισε ως εγγύηση το Δικαστήριο είναι και πάλι ελεύθερος.

Ο Δημήτρης Λιγνάδης με τον συνήγορό του Αλέξη Κούγια στο πλευρό του δήλωσε στους δημοσιογράφους: "Δεν είναι η στιγμή να πω πολλά πράγματα. Θα έρθουν κι αυτές οι στιγμές. Ποτέ δεν πίστευα πως η Ελληνική Δικαιοσύνη θα παρασυρθεί, όπως και δεν παρασύρθηκε για όλες αυτές τις κατηγορίες που αντιμετώπισα, όπως ίσως παρασύρθηκε ένα πολύ μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας. Ενάμισι χρόνο "έπαιζαν μπάλα" μόνοι τους. Νομίζω πως τώρα δικαιούμαι να αρχίσω να μιλάω και εγώ και πιστεύω ότι στο τέλος αυτής της περιπέτειας που αντιμετωπίζω θα δικαιωθώ πλήρως στο Εφετείο και θα αποκατασταθεί η αλήθεια". Κατόπιον ευχαρίστησε δημόσια τον συνήγορό του δηλώνοντας πως "είμαι πολύ τυχερός που τον γνώρισα ως άνθρωπο και ως δικηγόρο".

Αποφυλάκιση Λιγνάδη: Ποιο θύμα θα μιλήσει τώρα;

Βάσει ποιου Νόμου αποφυλακίστηκε ο Λιγνάδης;

Η απόφαση σχετικά με την αποφυλάκισή του έως την εκδίκαση από το Εφετείο βασίζεται στο αρ. 497 παρ.8 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας το οποίο ορίζει πως :

"Τότε μόνο δεν χορηγείται ανασταλτικό αποτέλεσμα κατά την παρ. 4 στην έφεση ή απορρίπτεται η αίτηση αναστολής εκτέλεσης της πρωτόδικης απόφασης, όταν κρίνεται αιτιολογημένα ότι οι περιοριστικοί όροι δεν αρκούν και ότι ο κατηγορούμενος δεν έχει γνωστή και μόνιμη διαμονή στη χώρα ή έχει κάνει προπαρασκευαστικές ενέργειες για να διευκολύνει τη φυγή του ή κατά το παρελθόν υπήρξε φυγόποινος ή φυγόδικος ή κρίθηκε ένοχος για απόδραση κρατουμένου ή παραβίαση περιορισμών διαμονής, εφόσον από τη συνδρομή των παραπάνω στοιχείων προκύπτει σκοπός φυγής ή κρίνεται αιτιολογημένα ότι αν αφεθεί ελεύθερος είναι πολύ πιθανό, όπως προκύπτει από προηγούμενες καταδίκες του για αξιόποινες πράξεις ή από τα συγκεκριμένα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της πράξης, να διαπράξει και άλλα εγκλήματα. Το δικαστήριο σε κάθε περίπτωση χορηγεί ανασταλτικό αποτέλεσμα ή αναστολή εκτέλεσης, αν αιτιολογημένα κρίνει ότι η άμεση έκτιση ή συνέχιση έκτισης της ποινής θα έχει ως συνέπεια υπέρμετρη και ανεπανόρθωτη βλάβη για τον ίδιο ή για την οικογένεια του. Αν παραβιαστούν οι όροι που τέθηκαν το αρμόδιο δικαστήριο αποφαίνεται, ύστερα από αίτηση του εισαγγελέα, για την άρση ή όχι της χορηγηθείσας αναστολής εκτέλεσης".

Ωστόσο ο Λιγνάδης είχε προφυλακιστεί ακριβώς γιατί είχε θεωρηθεί πως υπήρχε φόβος να διαπράξει και πάλι εγκλήματα.

Ακριβώς για το οξύμωρο της υπόθεσης σχολίασε ο δικηγόρος των δύο εκ των τεσσάρων θυμάτων, Γιάννης Βλάχος, λέγοντας πως: "Θεωρούμε ότι η απόφαση να αφεθεί ελεύθερος μέχρι την εκδίκαση της απόφασης στο Εφετείο, με το σκεπτικό ότι δεν υπάρχει κίνδυνος να διαπράξει παρόμοια εγκλήματα με αυτά για τα οποία καταδικάστηκε, είναι λανθασμένη καθώς το ένταλμα σύλληψής του εκδόθηκε στηριζόμενο ακριβώς σε αυτήν την επικινδυνότητα. Το ίδιο και η προσωρινή του κράτηση με τέσσερα βουλεύματα που θεμελίωναν την επικινδυνότητά του. Πώς είναι δυνατόν τη μία μέρα να είναι επικίνδυνος και την άλλη όχι; Επιπλέον, από τα στοιχεία που υπήρχαν μέσα στη δικογραφία αποδεικνύεται ότι ο Λιγνάδης είχε επικοινωνία μέσω των social media με ανήλικα άτομα μέχρι και λίγο καιρό πριν συλληφθεί".

Ο Γιάννης Βλάχος τόνισε ωστόσο πως "η καταδικαστική απόφαση για τον Δημήτρη Λιγνάδη αποτελεί μια μεγάλη δικαίωση πρωτίστως για τα θύματα αλλά και για όλη την κοινωνία η οποία στο πλαίσιο των καταγγελιών του ελληνικού #MeToo προσδοκούσε να αλλάξει επιτέλους το κλίμα σχετικά με τέτοιου τύπου εγκλήματα".

Παρέμβαση Εισαγγελίας Εφετών

Η προϊστάμενη της Εισαγγελίας Εφετών ζήτησε τώρα να διαβιβαστούν άμεσα τα πρακτικά και η απόφαση του δικαστηρίου για τον καταδικασμένο ώστε να μελετηθεί το ενδεχόμενο έφεσης κατά της απόφασης να αφεθεί ελεύθερος ως την εκδίκαση της έφεσης της υπόθεσής του.

Η Εισαγγελία θα εξετάσει όλα τα στάδια της διαδικασίας προκειμένου να αποφανθεί αν αξιολογήθηκε σωστά το αποδεικτικό υλικό και αν είναι επαρκώς αιτιολογημένες οι αποφάσεις της πλειοψηφίας των δικαστών τόσο για την αθώωση του σκηνοθέτη για τον έναν βιασμό εκ των τεσσάρων, όσο για τις ποινές που όρισε το δικαστήριο για τα 2 θύματα για τα οποία καταδικάστηκε, αλλά και για τη χορήγηση αναστολής της εκτέλεσης της ποινής του.

Αντιδράσεις στα social media

Πλήθος λοιπόν αντιδράσεων για την έκβαση της υπόθεσης. Ανάμεσα στους ανθρώπους που αντέδρασαν και η Έλενα Ακρίτα που δήλωσε: "Γιατί να μείνει φυλακή δεν είναι και ο Λάκης Γαβαλάς". Και πρόσθεσε: "Του έδωσαν αναστολή. Αύριο θα πίνει καφεδάκι στη βεράντα του. Μέχρι την έφεση, ένας καταδικασμένος βιαστής ανηλίκων θα κυκλοφορεί ελευθερος. Και μετά κατηγορούν τα θύματα που δεν μιλούν. Τώρα φάνηκε ποιοι είναι οι αληθινοί σκευωροί σε αυτή την ερεβώδη υπόθεση. Και θα έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον η διερεύνηση των κινήτρων τους. #δίκηΛιγνάδη".

υπόθεση λιγνάδη- καίτη γαρμπή

υπόθεση λιγνάδη- παλιοκώστα

υπόθεση λιγνάδη- μπιρμπίλας

To δικαστήριο επιδίκασε πρωτόδικα ποινή 12 ετών για τους δύο βιασμούς ανήλικων παιδιών, για τους οποίους ο σκηνοθέτης κρίθηκε ένοχος, έναντι των 24 ετών (12 και 12 έτη για κάθε παιδί) που πρότεινε κατά την εισήγησή του ο Εισαγγελέας.

Η δικαστική απόφαση γεννά ερωτήματα, με κεντρικό: "ποιο είναι άραγε το μέλλον του #metoo;". Η εκδίκαση της υπόθεσης από το Εφετείο θα είναι καθοριστικής σημασίας.

Ακολουθήστε το womantoc στο Instagram

Read Next

26 Απρ 2024

Σκοτ Ντίσικ: Το Ozempic, η δραματική απώλεια κιλών και η κραυγή απόγνωσης για βοήθεια

Σε τραγική κατάσταση βρίσκεται η υγεία του Σκοτ Ντίσικ - του σταρ απο το Keeping Up with the Kardashians-λόγω της δραματικής απώλειας βάρους με τη χρήση του Ozempic.

Περισσότερα από

News

26 Απρ 2024

Κιάρα Μαρκέζη: Η εγγονή του Άκη Τσοχατζόπουλου στην πασαρέλα της Athens Fashion Week

Η 24χρονη που έγινε γνωστή από το My Style Rocks, περπάτησε στην πασαρέλα της Kathy Heyndels.

26 Απρ 2024

Συλλεκτικό βίντεο: Η (μελαχρινή) Βίκυ Χατζηβασιλείου λέει στη Βουγιουκλάκη ότι τη θαύμαζε... η πρόγιαγιά της!

Η Αλίκη σε κέφια, ένα πρωινό του Μαρτίου το 1994, στην εκπομπή "Καλημέρα Ελλάδα".

26 Απρ 2024

Σοφία Μπους: "Είμαι queer και επιτέλους νιώθω ότι μπορώ να ανασάνω"

Μετά τις φήμες που κυκλοφορούσαν εδώ και καιρό, η Σοφία Μπους έκανε coming out και μίλησε για τη σχέση της με την Άσλιν Χάρις.

26 Απρ 2024

Τζέιν Φόντα: Η σπάνια δημόσια εμφάνιση της 86χρονης ηθοποιού με την 21χρονη εγγονή της Βίβα Βαντίμ

Η Τζέιν Φόντα με την εγγονή της, στα βραβεία TIME Earth Awards Gala στη Νέα Υόρκη.

26 Απρ 2024

Η 57χρονη Σάλμα Χάγιεκ σε άγνωστες φωτογραφίες από το γάμο της με τον μεγιστάνα Φρανσουά-Ανρί Πινό

H Σάλμα Χάγιεκ και ο Φρανσουά Ανρί Πινό συμπλήρωσαν 15 χρόνια γάμου. Η εξωτική Μεξικανή ηθοποιός αποκάλυψε στο Instagram αδημοσίευτες φωτογραφίες τους.

26 Απρ 2024

Για safari η Αμαλία Κωστοπούλου με τον σύντροφό της με τα παπούτσια της σεζόν

Οι εντυπωσιακές λήψεις που δημοσίευσε η Αμαλία.

26 Απρ 2024

Κρίστι Τέρλινγκτον: Ποζάρει (σχεδόν) τόπλες στα 55 της και είναι άψογη

"Αισθάνομαι τυχερή που έχω την επιλογή να κάνω το μοντέλο. Ακόμα βιοπορίζομαι από αυτήν την δουλειά"

26 Απρ 2024

Ένα θαύμα στα Μετέωρα: Ο "εργένης των Μετεώρων" βρήκε ταίρι

Ο ασπροπάρης (είδος γύπα) γυρνούσε για χρόνια μόνος στη φωλιά του, φέτος η τύχη του άλλαξε!

26 Απρ 2024

Ράιαν Γκόσλινγκ – Έμιλι Μπλαντ: Εντυπωσιακοί σε ειδική προβολή του "The Fall Guy" στο Λονδίνο

"The Fall Guy" θα κάνει πρεμιέρα στις ελληνικές αίθουσες στις 6 Μαΐου

26 Απρ 2024