ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας: ένα μουσείο για την ιστορία και το ιδεώδες των Ολυμπιακών Αγώνων

Βρίσκεται στο Μαρούσι (Golden Hall) και μας καλεί σε μια ιστορική διαδρομή γεμάτη συγκινήσεις.

Ολυμπιακό Μουσείο της Αθήνας

Tο Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας, πρωτοβουλία της Lamda Development S.A., παρέχει στους θεατές της μια πλούσια σε εκθέματα διαδρομή για τους Ολυμπιακούς Αγώνες- από τη γέννηση και την αναβίωσή τους, ως το "χρυσό" για εμάς 2004 και όλες τις διοργανώσεις ως και σήμερα.

Η έκθεση

Η έκθεση του Μουσείου αποτελείται από ένα μείγμα εκθεμάτων, τεκμηρίων και αναμνηστικών που προκαλούν το ενδιαφέρον και κεντρίζουν τον επισκέπτη σε κάθε του βήμα. Στο Μουσείο πρωταγωνιστεί μια αφηγηματική προσέγγιση που διατρέχει τον χρόνο και τους Μύθους, την Ιστορία και τα γεγονότα. Από την καταγωγή των Αγώνων μέχρι και σήμερα, παρουσιάζονται μέσα από μια χρονολογική κλιμάκωση και διαδοχή εποχών που κράτησαν αιώνες. Στην Έκθεση ξεχωρίζουν τρεις βασικοί ελληνοκεντρικοί σταθμοί: η Γέννηση (Αρχαία Ολυμπία), η Αναβίωση (Αθήνα 1896) και Η Επιστροφή τους στην Ελλάδα (Αθήνα 2004). Ενδιάμεσα παρεμβάλλεται η Μεσολυμπιάδα του 1906, επίσης στην Αθήνα, που είχε και αυτή τη σημασία της στην εξέλιξη των Ολυμπιακών Αγώνων.

Στο Μουσείο ξεχωριστή μνεία γίνεται επίσης στις Αρχές και στις Αξίες, στη δομή και στους σκοπούς του Διεθνούς Ολυμπιακού Κινήματος, στους Οργανισμούς και στα Ιδρύματα που σχετίζονται με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, και φυσικά, στους οραματιστές που τους έδωσαν ζωή. Το ιδανικό της παγκόσμιας Ειρήνης, το μέτρο της εκεχειρίας ως ένα πολιτισμικό πρόταγμα που αξίζει να αγωνιστείς για αυτό, τα Αθλήματα και οι Αθλητές, οι Έλληνες Ολυμπιονίκες και Παραολυμπιονίκες και τέλος, ο ‘Αγώνας’ πανταχού παρών. Αυτή η έννοια του αγώνα αποτέλεσε, άλλωστε, και την έμπνευση στο σχεδιασμό του Μουσείου, ως η διαρκής προσπάθεια του ανθρώπου να ξεπεράσει τον εαυτό του σε όλους τους τομείς της ζωής του, ως άτομο, ως ομάδα, ως σύνολο, ως κοινωνία.

Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας: ένα μουσείο για την ιστορία και το ιδεώδες των Ολυμπιακών Αγώνων

Η ενότητα που είναι αφιερωμένη στην αρχαία Ολυμπία συγκινεί. Σε αυτή βλέπουμε εκθέματα που μας μεταφέρουν στην αρχαιότητα. Τότε που άνδρες αθλητές δοκίμαζαν τις δυνάμεις τους στο "στάδιο" (τον αγώνα δρόμου), τον "δίαυλο" (διπλό αγώνα δρόμου), το "πένταθλο", την "πυγμή" και βέβαια το "Παγκράτιο", το δυσκολότερο ίσως άθλημα που συνδύαζε πάλη και πυγμαχία. Μάλιστα, στην αίθουσα υπάρχει κι ένας διάδρομος - σύμβολο των αγώνων δρόμου.

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης η ενότητα του Χρονολογίου με όλες τις διοργανώσεις της σύγχρονης ιστορίας του Θεσμού, καθώς σε καθεμία από αυτές υπάρχουν συνοπτικά κείμενα για τη διοργάνωση, που παράλληλα με τους αγώνες μας μεταφέρουν και πάλι στην εποχή, ενώ αναφέρουν και τις καινοτομίες της κάθε διοργάνωσης. Όπως για παράδειγμα την πρώτη Ολυμπιάδα του 1900 στο Παρίσι, στην οποία συμμετείχαν γυναίκες. Οι πρώτες αθλήτριες λοιπόν ήταν δύο Γαλλίδες που αγωνίστηκαν στο κροκέ. Ή τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες που διοργανώθηκαν μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Πρόκειται για τους Χειμερινούς το 1948 στο Σεντ Μοριτζ και τους Καλοκαιρινούς στο Λονδίνο. Ειδικά όσον αφορά στους Αγώνες του Λονδίνου, παρότι δεν κατασκευάστηκαν καινούργιες εγκαταστάσει,ς αποτέλεσαν μεγάλη επιτυχία και ήταν και η πρώτη φορά που οι αγώνες μεταδόθηκαν σε οικιακές τηλεοπτικές συσκευές.

Ορισμένα από τα ενδιαφέροντα εκθέματα του Μουσείου:

Κότινος

Ολυμπιακό Μουσείο της Αθήνας

Κότινος ονομάζεται το στεφάνι αγριελιάς που παίρνουν ως έπαθλο οι Ολυμπιονίκες. Ο κότινος κόβεται πάντα από την ίδια γέρικη ιερή αγριελιά, την Καλλιστέφανο, που φυτρώνει κοντά στο ναό του Δία στην Ολυμπία. Ένα παιδί, του οποίου και οι δύο γονείς βρίσκονται στη ζωή, κόβει από το δέντρο με χρυσό ψαλίδι τόσα κλαδιά όσα είναι και τα αγωνίσματα.

Ολυμπιακό Μουσείο της Αθήνας

Ο Κορίνθιος Ολυμπιονίκης Πόπλιος Ασκληπιάδης αφιερώνει ένα χάλκινο δίσκο στο ιερό της Ολυμπίας. Στην επιφάνεια και των δύο πλευρών του υπάρχει από μία εγχάρακτη επιγραφή. Η πρώτη αναφέρει ότι ο αθλητής είναι νικητής στο πένταθλο στην 255η Ολυμπιάδα (241 μ.Χ.). Στη δεύτερη, ο αρμόδιος αξιωματούχος επιβεβαιώνει ότι έχει παραλάβει το ανάθημα.

Ολυμπιακό Μουσείο της Αθήνας

Τα αγωνιστικά παπούτσια ελληνορωμαϊκής πάλης Πέτρου Γαλακτόπουλου, Πόλη του Μεξικού 1968 και Μόναχο 1972

Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας

Κοστούμια από την τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα (2004)

Εκπαιδευτικά προγράμματα

To Μουσείο (που υπό κανονικές συνθήκες είναι επισκέψιμο και για σχολεία) διοργανώνει τώρα Summer Camp (από τις 29 Αυγούστου ως τις 9 Σεπτεμβρίου) για παιδιά 6-12 ετών. Κατά τη διάρκειά του τα παιδιά διασκεδάζουν με θεατρικά παιχνίδια, μαθαίνουν πολεμικές τέχνες και συμμετέχουν σε καλλιτεχνικά εργαστήρια, δημιουργώντας μοναδικά αναμνηστικά με ανακυκλώσιμα υλικά ή πηλό, εμπνευσμένα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Παράλληλα, έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν στις αίθουσες του Μουσείου και να ανακαλύψουν τους σημαντικούς σταθμούς στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων από την αρχαιότητα έως το σήμερα. Στο καθημερινό πρόγραμμα του Summer Camp, περιλαμβάνονται αθλήματα όπως στίβος, beach volley, κολύμβηση, αναρρίχηση, τένις αλλά και παιχνίδια κινητικού συντονισμού, ισορροπίας, ρυθμού, αντίληψης και συνεργασίας.

Ολυμπιακό Μουσείο της Αθήνας: Λ. Κηφισίας 37A (Golden Hall), 151 23 Μαρούσι


Read Next

06 Μαϊ 2024

Ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ απαντά μετά από 60 χρόνια στη δήλωση αγάπης θαυμάστριάς του

"Έντριεν από το Μπρούκλιν, αν ακούς, ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ από το Λίβερπουλ σε αγαπάει επίσης"

Περισσότερα από

News

06 Μαϊ 2024

Ελένη Μενεγάκη: Φόρεσε τη νέα εκδοχή του κλασσικού κουστουμιού και όλες το λάτρεψαν

Το μοντέρνο κουστούμι που φόρεσε η Ελένη Μενεγάκη είναι η τάση της φετινής άνοιξης και του καλοκαιριού.

06 Μαϊ 2024

Eurovision 2024: Μαρίνα Σάττι και Έλενα Παπαρίζου τραγουδούν μαζί

Τα τραγούδια τους και η σφιχτή αγκαλιά.

06 Μαϊ 2024

Η πρώτη φορά που θα ήθελα να είμαι αθλήτρια: Για να τρώω το μενού που ετοιμάζουν οι Γάλλοι για τους Ολυμπιακούς

Και θα έτρεχα και ξιφασκία θα έκανα και break dance θα χόρευα, αν ήταν να γευτώ όσα ετοιμάζουν οι Γάλλοι σεφ- ακόμα και τριάστερος μες στο παιχνίδι.

05 Μαϊ 2024

Πέθανε ο Αντώνης Τουρκογιώργης στα 73 του χρόνια: O μπασίστας και η φωνή των Socrates

Υπήρξε ένας από τους σπουδαιότερους Έλληνες ρόκερ και ιδρυτικό μέλος των Socrates Drank the Conium

05 Μαϊ 2024

Eurovision 2024: Η συνάντηση της Μαρίνας Σάττι με την Ελένη Φουρέιρα

Η Ελένη Φουρέιρα βρίσκεται στο Μάλμε για το act της στη Eurovision και συνάντησε την εκπρόσωπό μας στον διεθνή μουσικό διαγωνισμό Μαρίνα Σάττι.

05 Μαϊ 2024

60χρονη στέφθηκε Miss Buenos Aires και θα διαγωνιστεί για τον τίτλο Μις Υφήλιος

Μία 60χρονη δικηγόρος και δημοσιογράφος από την La Plata της Αργεντινής θα εκπροσωπήσει τη χώρα της στον διαγωνισμό Miss Universe.

05 Μαϊ 2024

Γράφεται ιστορία στο Euro 2024: Οι πρώτες φυλετικά ουδέτερες τουαλέτες είναι γεγονός

Ήταν μια απόφαση που πάρθηκε από την UEFA προς τα άτομα που αυτοπροσδιορίζονται ως ουδέτερα.

05 Μαϊ 2024

11 ζευγάρια διδύμων θα αποφοιτήσουν φέτος από το Λύκειο στην Πενσυλβάνια

"Λέτε να έχει κάτι το νερό;" αστειεύτηκε ο διευθυντής του σχολείου για την ξεχωριστή αποφοίτηση.

05 Μαϊ 2024

Με φόντο το απέραντο γαλάζιο η καλοκαιρινή φώτο της Κατερίνας Λέχου

Η Κατερίνα Λέχου, έκανε την καλοκαιρινή της εξόρμηση και μας το έδειξε με μια αποκαλυπτική φωτογραφία στον προσωπικό της λογαριασμό στο instagram.