ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Απαγορεύτηκε η άμβλωση σε 10χρονη, θύμα βιασμού

Και δυστυχώς η απόφαση πάρθηκε από γυναίκα- δικαστή.

Κατακραυγή και κινητοποιήσεις έχει προκαλέσει στη Βραζιλία η υπόθεση μιας νεαρής κοπέλας δέκα ετών που έμεινε έγκυος μετά το βιασμό της, καθώς το δικαστήριο της απαγόρευσε να κάνει άμβλωση.

Το κοριτσάκι, από το νότιο κρατίδιο της Σάντα Καταρίνα, κατέφυγε στο δικαστήριο προκειμένου να μπορέσει να κάνει άμβλωση. Ωστόσο, δικαστής και εισαγγελέας τής ζήτησαν να συνεχίσει την εγκυμοσύνη, κάνοντας λόγο για "ανθρωποκτονία".

Η μικρή ανακάλυψε τον Μάιο πως ήταν έγκυος 22 εβδομάδων. Όταν πήγε στο νοσοκομείο της Φλοριανάπολις, της πρωτεύουσας του κρατιδίου, ζητώντας άμβλωση ήταν 22 εβδομάδων και δύο ημερών.

Ο ομοσπονδιακός νόμος στη Βραζιλία εξασφαλίζει στα θύματα βιασμού το δικαίωμα της άμβλωσης σε κάθε στάδιο της εγκυμοσύνης.

Ωστόσο, το υπουργείο Υγείας συνιστά οι αμβλώσεις να διενεργούνται πριν την 22η εβδομάδα κύησης. Το νοσοκομείο, επικαλούμενο αυτήν ακριβώς την οδηγία, αρνήθηκε να υποβάλλει το παιδί σε άμβλωση, χωρίς δικαστική εντολή.

Η πρόεδρος του δικαστηρίου, Ριμπέιρο Ζίμερ ρώτησε τη δεκάχρονη "αν ήταν πρόθυμη να κρατήσει την κύηση για δύο ή τρεις εβδομάδες ακόμη" ώστε να επιτρέψει στο έμβρυο να αναπτυχθεί. Σε μια χειριστική διαδικασία ρώτησε το παιδί αν μπορούσε να νιώσει το μωρό και αν ο βιαστής του θα συμφωνούσε να το δώσουν για υιοθεσία.

Έπειτα η δικαστής, σε άλλο ένα χειριστικό παραλήρημα, απευθύνθηκε στη μητέρα του θύματος.

"Όσον αφορά το μωρό, καταλαβαίνετε πως αν διακόψουμε την εγκυμοσύνη, το μωρό γεννιέται και το βλέπουμε να πεθαίνει;" τη ρώτησε με το ψευδές επιχείρημα. "Μπορείτε να το καταλαβαίνετε αυτό; Πως πρόκειται για τεράστια σκληρότητα; Πως το μωρό θα γεννηθεί και θα κλαίει μέχρι να πεθάνει;".

Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, το κορίτσι επανειλημμένως δήλωσε πως δεν θέλει να συνεχίσει την κύηση. Ωστόσο, υπό το βάρος της πίεσης, συμφώνησε στο αίτημα της Ζίμερ να περιμένει "ακόμη μερικές εβδομάδες" για να ενισχύσει τις πιθανότητες επιβίωσης του εμβρύου, για την περίπτωση υιοθεσίας.

Στην απόφασή της, η δικαστής εξίσωσε την άμβλωση με ανθρωποκτονία και έδωσε εντολή μεταφοράς του παιδιού σε ειδικό κέντρο, χωρίζοντάς το από την οικογένειά του για σαράντα ημέρες, ώστε να αποτραπεί "η μητέρα από τη διενέργεια της όποιας διαδικασίας μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο του μωρού".

Από την άλλη, οι αρχές του κρατιδίου υποστήριξαν πως η μικρή απομακρύνθηκε από την οικογένειά της όχι για την ασφάλεια του εμβρύου, αλλά στο πλαίσιο έρευνας για το αν δράστης του βιασμού ήταν κάποιο μέλος της οικογένειάς της.

Η υπόθεση αυτή προκάλεσε αντιδράσεις με οργανώσεις κι ακτιβιστές να βγαίνουν στους δρόμους, ζητώντας την απομάκρυνση της μικρής από το κέντρο φιλοξενίας και τη μεταφορά της σε νοσοκομείο για να άμβλωση. Πάνω από 300.000 γυναίκες υπέγραψαν διαδικτυακό αίτημα για να κριθεί καταχρηστική η δικαστική απόφαση.

Και παρότι η υπόθεση είχε λάβει τεράστιες διαστάσεις, διχάζοντας τη βραζιλιάνικη κοινή γνώμη, ο ίδιος ο πρόεδρος Μπολσονάρο έριχνε λάδι στη φωτιά.

"Το μωρό έχει επτά μήνες κύησης, ανεξαρτήτως τής σύλληψής του ή του πώς προστατεύεται ή όχι από το νόμο. Είναι απαράδεκτο να μιλάμε για αφαίρεση της ζωής αυτού του ανυπεράσπιστου πλάσματος" έγραψε στο Twitter.

Μετά την ογκώδη κινητοποίηση και την κατακραυγή, η ομοσπονδιακή εισαγγελία έδωσε τελικά το πράσινο φως για την άμβλωση κι έτσι το κορίτσι, 11 χρόνων πλέον, προχώρησε στη διαδικασία στις 23 Ιουνίου. Η εισαγγελία χαρακτήρισε "θλιβερό συμβάν" τη δικαστική διαδικασία και την απόφαση της δικαστού, παραγγέλνοντας έρευνα για την απόφαση.

Επιπλέον, το Ανώτατο Δικαστήριο ζήτησε από το υπουργείο Υγείας να αναθεωρήσει τις συστάσεις του για το πότε πρέπει να πραγματοποιείται άμβλωση. Η Ριμπέιρο προήχθη σε άλλη δικαστική θέση και απομακρύνθηκε από την υπόθεση.

Read Next

27 Απρ 2024

Νάνα Μούσχουρη: Συγκλόνισε η 89χρονη διεθνούς φήμης τραγουδίστρια στο Καλλιμάρμαρο

Στην τελετή παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας η Νάνα Μούσχουρη ερμήνευσε τους εθνικούς ύμνους Γαλλίας και Ελλάδας.

27 Απρ 2024

Μαρίνα Σάττι: Κοκκινομάλλα και αγνώριστη 16 χρόνια πριν

Όταν η Μαρίνα Σάττι τραγουδούσε στα 22 της, με Παπακωνσταντίνου, Μπουλά και Ζουγανέλη.

Περισσότερα από

News

27 Απρ 2024

H Τζένιφερ Άνιστον μεταμορφώνεται σε Μπάρμπρα Στρέιζαντ- Η απίστευτη ομοιότητα

H μεταμόρφωση της Τζένιφερ Άνιστον σε Μπάρμπρα Στρέιζαντ, ήταν αυτό που πάντα ήθελε!

27 Απρ 2024

Καλλιμάρμαρο: Η Αθήνα παρέδωσε την Ολυμπιακή Φλόγα στο "Παρίσι 2024"

Σε ενα κατάμεστο Παναθηναϊκό Στάδιο αντήχησαν οι Εθνικοί Ύμνοι της Ελλάδας και της Γαλλίας.

27 Απρ 2024

Ντάνι Ντε Βίτο και Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ ξανά μαζί

Μετά από τη διάσημη ταινία "Οι δίδυμοι", το δίδυμο επιστρέφει στη μεγάλη οθόνη.

27 Απρ 2024

Άννα Βίσση: Με την αδερφή της στην Κύπρο

Η Ελληνίδα σταρ ποτέ δεν ξεχνά την ιδιαίτερη πατρίδα της

27 Απρ 2024

Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες το φετινό Πάσχα - Οι top προορισμοί εσωτερικού και εξωτερικού

Οι αναχωρήσεις για προορισμούς του εσωτερικού και του εξωτερικού ξεκινούν από το Σάββατο και κορυφώνονται στα μέσα της Μ.Εβδομάδας.

27 Απρ 2024

"Ήταν αηδιαστικό": Η Αν Χάθαγουεϊ περιγράφει τη χειρότερη - ίσως - στιγμή που έχει βιώσει σε audition

Το αίτημα του παραγωγού απέναντι στη νεαρή τότε ηθοποιό απαιτούσε, μεταξύ άλλων, με φιληθεί με άλλους δέκα άντρες.

27 Απρ 2024

Σέρρες: Τα "Λαζαράκια" και οι περίτεχνοι σταυροί από φοινικόφυλλα στην Αγία Παρασκευή Σιδηροκάστρου

Τα "Λαζαράκια" ή "Λαζάρηδες" ή "Λαζαρούδια" είναι μικρά νηστίσιμα ψωμάκια, τα οποία πρόσφεραν οι νοικοκυρές το Λαζαροσάββατο (το Σάββατο του Λαζάρου) στα παιδιά που έλεγαν τα κάλαντα.

27 Απρ 2024

Netflix: Έρχεται το αριστούργημα του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες "Εκατό χρόνια μοναξιά"

Το βιβλίο που κατέκτησε την καρδιά μας γίνεται τώρα τηλεοπτική σειρά που περιμένουμε εναγωνίως.