ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Παγωτό ή gelato; Μα ποια είναι επιτέλους η διαφορά;

Ρωτήστε όποιον Ιταλό θέλετε, μόνο μην τον/την εκνευρίσετε.

Αν ταξιδέψει κανείς στην Ιταλία, το μόνο σίγουρο είναι πως θα απολαύσει πολιτισμό φαγητό, ιδώς gelato. Και καθώς ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες, θα αναζητήσουμε και εμείς ένα δροσερό παγωτό. Όμως το παγωτό (ice-cream) διαφέρει από το βέρο gelato.

H Ιταλία διαθέτει περίπου 16.000 gelaterie, καταστήματα δηλαδή που πωλούν σχεδόν αποκλειστικά gelato, το οποίο είναι πολύ διαφορετικό από αυτό που γνωρίζουμε ως "παγωτό”.

Πόλεις που έχουν μεγάλη παράδοση στο gelato είναι το Τορίνο, η Μπολόνια, το Παλέρμο, η Νάπολη, η Ρώμη και η Φλωρεντία, γεννέτειρα του gelato. Σύμφωνα με μία εκδοχή ήταν o Cosimo Ruggieri που έφτιαξε το πρώτο gelato για την Αικατερίνη των Μεδίκων. Σύμφωνα με μια άλλη ο Cosimo I de’ Medici, ηγεμόνας της Τοσκάνης, ζήτησε στα μέσα του 1500 από τον αρχιτέκτονα και καλλιτέχνη Bernardo Buontalenti να επιμεληθεί τη γιορτή υποδοχής του Ισπανού Βασιλιά. Ο Buontalenti ήταν επίσης κι εξαιρετικός μάγειρας και παρασκεύασε την πρώτη παγωμένη κρέμα στην ιστορία χρησιμοποιώντας γάλα, αυγά και ζάχαρη.

Mάλιστα προς τιμήν του υπάρχει ομώνυμο παγωτό στη Φλωρεντία και την καλύτερη εκδοχή του, μάθαμε, την παρασκευάζει ο Paolo Pomposi. Η διάδοση του gelato στον υπόλοιπο κόσμο έγινε μέσω… Παρισίων από τον Ιταλό Procopio Cuto που το σέρβιρε στο διάσημο πλέον Cafe Procope της πόλης του φωτός, απ' όπου περνούσε όλη η ιντελιγκέντσια -καλλιτέχνες, πολιτικοί και επισκέπτες της πόλης.

Ποια είναι όμως η διαφορά μεταξύ του παγωτού και gelato; Πρόκειται για δύο διαφορετικά είδη. Το gelato φτιάχνεται για άμεση κατανάλωση, θα πρέπει δηλαδή να καταναλωθεί κατά μέσο όρο σε μέσα σε τρεις μέρες. Γι' αυτό οι Ιταλοί φτιάχνουν μικρότερες ποσότητες gelato, αλλά πιο συχνά. Επιπλέον, παρασκευάζεται με πολύ διαφορετικό τρόπο. Η πρώτη σημαντική διαφορά με το παγωτό είναι πως το gelato δεν επιτρέπεται να περιέχει περισσότερο από 40% άερα, δηλαδή να διογκώνεται πέρα από αυτό το ποσοστό.

Από την άλλη στο παγωτό ο αέρας που επιτρέπουμε να μπει στο μείγμα, μπορεί να φτάσει και το 110%, γιατί ο όγκος κάνει το παγωτό να φαίνεται πιο ελκυστικό, ενώ παράλληλα αυτή η διαδικασία του επιτρέπει να έχει μεγαλύτερη ζωή και να μπορεί να καταναλωθεί μες τους επόμενους 8-9 μήνες από την παρασκευή του.

Το gelato έχει κρεμώδη υφή κι δεν μπορεί να σερβιριστεί με scoop παρά μόνο με σπάτουλα, την ίδια ώρα όμως δεν ρέει, είναι στεγνό, αλλά όχι σκληρό. Ενώ και τα τεχνικά χαρακτηριστικά του ice cream, όπως τα λιπαρά και τα σάκχαρα, ειναι υψηλότερα απ' ό,τι στο Gelato. Άρα το gelato είναι πολύ πιο ελαφρύ, με λιγότερα λιπαρά και πιο έντονη γεύση.

Ακολουθήστε το womantoc στο Instagram

Read Next

26 Απρ 2024

Σκοτ Ντίσικ: Το Ozempic, η δραματική απώλεια κιλών και η κραυγή απόγνωσης για βοήθεια

Σε τραγική κατάσταση βρίσκεται η υγεία του Σκοτ Ντίσικ - του σταρ απο το Keeping Up with the Kardashians-λόγω της δραματικής απώλειας βάρους με τη χρήση του Ozempic.

Περισσότερα από

News

26 Απρ 2024

Κιάρα Μαρκέζη: Η εγγονή του Άκη Τσοχατζόπουλου στην πασαρέλα της Athens Fashion Week

Η 24χρονη που έγινε γνωστή από το My Style Rocks, περπάτησε στην πασαρέλα της Kathy Heyndels.

26 Απρ 2024

Συλλεκτικό βίντεο: Η (μελαχρινή) Βίκυ Χατζηβασιλείου λέει στη Βουγιουκλάκη ότι τη θαύμαζε... η πρόγιαγιά της!

Η Αλίκη σε κέφια, ένα πρωινό του Μαρτίου το 1994, στην εκπομπή "Καλημέρα Ελλάδα".

26 Απρ 2024

Σοφία Μπους: "Είμαι queer και επιτέλους νιώθω ότι μπορώ να ανασάνω"

Μετά τις φήμες που κυκλοφορούσαν εδώ και καιρό, η Σοφία Μπους έκανε coming out και μίλησε για τη σχέση της με την Άσλιν Χάρις.

26 Απρ 2024

Τζέιν Φόντα: Η σπάνια δημόσια εμφάνιση της 86χρονης ηθοποιού με την 21χρονη εγγονή της Βίβα Βαντίμ

Η Τζέιν Φόντα με την εγγονή της, στα βραβεία TIME Earth Awards Gala στη Νέα Υόρκη.

26 Απρ 2024

Η 57χρονη Σάλμα Χάγιεκ σε άγνωστες φωτογραφίες από το γάμο της με τον μεγιστάνα Φρανσουά-Ανρί Πινό

H Σάλμα Χάγιεκ και ο Φρανσουά Ανρί Πινό συμπλήρωσαν 15 χρόνια γάμου. Η εξωτική Μεξικανή ηθοποιός αποκάλυψε στο Instagram αδημοσίευτες φωτογραφίες τους.

26 Απρ 2024

Για safari η Αμαλία Κωστοπούλου με τον σύντροφό της με τα παπούτσια της σεζόν

Οι εντυπωσιακές λήψεις που δημοσίευσε η Αμαλία.

26 Απρ 2024

Κρίστι Τέρλινγκτον: Ποζάρει (σχεδόν) τόπλες στα 55 της και είναι άψογη

"Αισθάνομαι τυχερή που έχω την επιλογή να κάνω το μοντέλο. Ακόμα βιοπορίζομαι από αυτήν την δουλειά"

26 Απρ 2024

Ένα θαύμα στα Μετέωρα: Ο "εργένης των Μετεώρων" βρήκε ταίρι

Ο ασπροπάρης (είδος γύπα) γυρνούσε για χρόνια μόνος στη φωλιά του, φέτος η τύχη του άλλαξε!

26 Απρ 2024

Ράιαν Γκόσλινγκ – Έμιλι Μπλαντ: Εντυπωσιακοί σε ειδική προβολή του "The Fall Guy" στο Λονδίνο

"The Fall Guy" θα κάνει πρεμιέρα στις ελληνικές αίθουσες στις 6 Μαΐου

26 Απρ 2024