ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Μαντώ Γιαννίκου: το νέο σίριαλ "Γέφυρα", το θέατρο και ο "αρχηγός" της ζωής της

Το νέο σίριαλ "Η Γέφυρα", προσαρμογή του διάσημου The Bridge, φέρνει τώρα στους δέκτες μας μια εξαιρετική θεατρική ηθοποιό.

"Θυμάμαι πως βρισκόμουν πάνω στη σκηνή. Ξαφνικά τα φώτα έκλεισαν και έπεσε πάνω μου το φως του προβολέα. Άρχισα να παρατηρώ τη σκόνη που αιωρείτο γύρω μου. Ένιωθα τη ζέστη του φωτός και σκέφτηκα πως κάτι μαγικό συνέβαινε εκείνη τη στιγμή. Σα να βρισκόμουν σ’ ένα μαγικό κουκούλι" θυμάται η Μαντώ Γιαννίκου. Ήταν ακόμα μαθήτρια στην Α’ Γυμνασίου όταν της ζήτησε η καθηγήτρια της να διαβάσει δύο ποιήματα σε γιορτή του σχολείου, επειδή διάβαζε ωραία τα κείμενα μες στην τάξη. Αυτή ήταν η πρώτη της επαφή με τη σκηνή, που έμελλε να γίνει τελικά ο δικός της κόσμος.

Η Μαντώ Γιαννίκου με πλούσια θεατρική πορεία, κάνει τώρα το τηλεοπτικό της ντεμπούτο στην αστυνομική σειρά "Η Γέφυρα" που είναι διαθέσιμη από τη νέα streaming πλατφόρμα του ΑΝΤ1+. Πρόκειται για τη μεταφορά της διάσημης σκανδιναβικής σειράς "BRON/BROEN" κι όπως κι εκείνη έχει ως πυρήνα τη δολοφονία ενός ανθρώπου, η σορός του οποίου βρίσκεται ανάμεσα στα σύνορα δύο χωρών- μισή από τη μία πλευρά, μισή από την άλλη. Έτσι, οι Αρχές των δύο χωρών οφείλουν να συνεργαστούν για την εξιχνίαση του εγκλήματος. Και καλά όταν μιλάμε για τη συνεργασία της Δανίας με τη Σουηδία. Όταν η δράση μεταφέρεται ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία;

Η Μαντώ υποδύεται στη σειρά την κεντρική ηρωίδα, την ντεντέκτιβ Σοφία Μπάκαλη που ερευνά την υπόθεση εκ μέρους της Ελλάδας, ενώ τον αστυνομικό της άλλης πλευράς υποδύεται ο Μπουράκ Χακί. Ωστόσο, η ηρωίδα της δεν έχει σύνδρομο Άσπεργκερ, όπως στην σκανδιναβική εκδοχή. Έχει όμως τους δικούς της λόγους για να είναι εσωστρεφής και απόμακρη. "Είναι πολύ ενδιαφέρων χαρακτήρας, ένα παιδί που τραυματίστηκε σε μικρή ηλικία και που ένα μέρος της δεν έχει μεγαλώσει ακόμα, παραμένει παιδικό, όταν από την άλλη είναι μια επιτυχημένη επαγγελματίας που διανύει τη δεκαετία των 30" εξηγεί η Μαντώ. Εκτός από τη συναρπαστική πλοκή και την αγωνία, είναι και ο εσωτερικός κόσμος των πρωταγωνιστών που ωθεί τις εξελίξεις υπό τη σκηνοθεσία του Γιάννη Χαριτίδη.

"Ήρθε την ιδανική στιγμή αυτή η δουλειά, γιατί προσωπικά δυσκολεύτηκα πολύ στην καραντίνα. Δεν ήμουν από αυτούς που πέρασαν καλά. Με ενόχλησε πάρα πολύ ο εγκλεισμός, ενώ παράλληλα η πραγματικότητα ήταν σκληρή για τους ηθοποιούς, όταν έκλεισαν τα θέατρα" σημειώνει η Μαντώ. Η ίδια πρωταγωνιστούσε τότε στη θεατρική παράσταση "Ξύπνα Βασίλη" για τρίτη χρονιά.

Η θεατρική πορεία

Κυρίως θεατρική έχει υπάρξει η δική της πορεία. Ένας έρωτας που προέκυψε στα πρώτα επαγγελματικά της βήματα, όταν εργαζόταν στην ΕΡΤ, έχοντας αποφοιτήσει από το Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ. Το 2007 λοιπόν αποφάσισε να γραφτεί κι εκείνη σ’ έναν ερασιτεχνικό θίασο, "το Λαϊκό Θέατρο Νέας Ερυθραίας" με επικεφαλής τον Νίκο Μπουσδούκο. Η ίδια δεν γνώριζε ακόμα τίποτα από τον θεατρικό χώρο, όμως, χάρη στον δάσκαλό της, που την στήριξε, βούτηξε στα βαθιά.

"Δεν ξέρω πως να το περιγράψω ακριβώς. Απλώς μαγεύτηκα. Με όλη τη διαδικασία, όχι μόνο με την ερμηνεία. Το γεγονός πως μαζευόμασταν όλοι παρέα, διαβάζαμε και συζητούσαμε για το έργο πριν καν ξεκινήσουμε. Μετά έπρεπε να φροντίζουμε τον χώρο μας, να τον καθαρίζουμε, να φτιάχνουμε τα κοστούμια μας και τον φωτισμό. Ήταν συναρπαστική η ιδέα αυτού του παράλληλου κόσμου. Το θέατρο είναι σύμπραξη και μαστοριά για εμένα. Μια παρέα που συνεργάζεται και δημιουργεί μια νέα πραγματικότητα" εξηγεί η Μαντώ. "Ένιωθα ξαφνικά ψυχικά γεμάτη, το μυαλό μου ήταν σε εγρήγορση. Αυτό ήταν!". Φοίτησε αργότερα στη Δραματική Σχολή "Μοντέρνοι Καιροί" και ο μίτος άρχισε να ξετυλίγεται.

"Τα παιδιά είναι ένας ολόκληρος κόσμος"

Οι δρόμοι μας είχαν συναντηθεί το 2016 στην παράσταση της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών "Μοσκώβ Σελήμ", θεατρική μεταφορά του εμβληματικού διηγήματος του Γ. Βιζυηνού σε σκηνοθεσία Δημήτρη Ξανθόπουλου. Τότε που στα πλαίσια του εκπαιδευτικού προγράμματος δημοσιογραφίας και φωτογραφίας Zoom στο Παρασκήνιο, είχαμε καταγράψει με εφήβους την παράσταση βήμα- βήμα. Είχα κρατήσει στη μνήμη μου τη γενναιοδωρία που έδειξε η θεατρική ομάδα προς τα παιδιά.

Άλλωστε, και η Μαντώ εκπονεί με την ομάδα της εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά. Δούλεψε κι εκείνη σε εκπαιδευτικά προγράμματα της Στέγης για εφήβους. Μαζί με τον Δημήτρη Ξανθόπουλο επισκέπτονταν σχολείο του Ασπρόπυργου και κατόπιν της Αγ. Βαρβάρας, προκειμένου να χτίσουν με παιδιά του Λυκείου μια παράσταση από το μηδέν. Έτσι δημιουργήθηκαν οι εφηβικές παραστάσεις Class Enemy (του Νάιτζελ Ουίλιαμς) και Disco Electra (της Γλυκερίας Μπασδέκη). "Ακόμα έχουμε ενεργές τις ομαδικές συνομιλίες στο Facebook και είμαστε σε επαφή με τα παιδιά, που πια είναι φοιτητές και έρχονται και σε παραστάσεις μου" λέει συγκινημένη. Έπειτα, συνέχισε την εκπαιδευτική δράση της και στο Εθνικό Θέατρο, όπου και πάλι μαζί με εφήβους δημιούργησαν το Mundus Novus, βασισμένοι στην Τρικυμία του Σαίξπηρ και το "Ούτε η βροχή δεν είχε τόσο μικρά χέρια", με αφετηρία τον Γυάλινο Κόσμο του Τένεσι Ουίλιαμς. "Τα παιδιά είναι ένας ολόκληρος κόσμος" σημειώνει η Μαντώ.

Ο κινηματογράφος

Παράλληλα με το θέατρο, ασχολήθηκε και με τον κινηματογράφο δίνοντας μια εξαιρετική ερμηνεία στη μικρού μήκους ταινία της Αναστασίας Κρατίδη "Στα βήματά της". Σε αυτή την ταινία υποδυόταν τη Λένα, η οποία βρισκόταν σε πρόγραμμα κοινωνικής επανένταξης και άρχισε να εργάζεται ως συλλέκτης γάλακτος σε αγροτική φυλακή προκειμένου να βρεθεί κοντά σε ένα δικό της πρόσωπο και να αντιμετωπίσει τις Ερινύες.

Η εσωτερική της ερμηνεία και ο τρόπος που το πρόσωπό της αντανακλούσε την κλιμακούμενη αγωνία, τη βαθιά αγάπη και την πάλη της να παραμείνει ψύχραιμη σε ένα δύσκολο περιβάλλον, κέρδισε τις εντυπώσεις του κοινού. Εξάλλου, ήταν εκείνη η ερμηνεία που είχε εντυπωθεί και στον σκηνοθέτη Γιάννη Χαριτίδη, ο οποίος την κάλεσε έπειτα σε οντισιόν για τη σειρά "Γέφυρα".

Τώρα, η Μαντώ ετοιμάζεται για τα γυρίσματα του The Drone, μια ταινία μικρού μήκους του Νικόλα Σταμπουλόπουλου με πρωταγωνίστρια τη Μαρκέλλα Γιαννάτου. Θα υποδύεται τη φίλης μιας κοπέλας που καταδιώκεται από ένα drone με άγνωστο ωστόσο χειριστή, μια μηχανή που παρεισφρέει στη ζωή της.

Θέατρο, κινηματογράφος, και τώρα τηλεόραση. Με ποιον ρόλο όμως έχει δεθεί περισσότερο; "Με τη Σολάνζ από τις Δούλες του Ζαν Ζενέ. Ενός συγγραφέα που έζησε ως παρίας και έγραψε για τον κόσμο του περιθωρίου εκπληκτικούς χαρακτήρες. Πρόκειται για ένα έργο που βασίζεται στο έγκλημα των αδερφών Παπέν, δύο υπηρετριών που δολοφόνησαν την κυρία τους και την κόρη της. Ωστόσο, εδώ τα πράγματα δεν έχουν την ίδια κατάληξη. Η Σολάνζ με επηρέασε πολύ, με "κατοίκησε". Ίσως γιατί δουλέψαμε για καιρό και πολύ βαθιά το έργο που προφανώς πραγματεύεται τις κοινωνικές αδικίες και το ζήτημα της εξουσίας".

Χνουδωτοί αρχηγοί

Μαντώ Γιαννίκου: το νέο σίριαλ "Γέφυρα", το θέατρο και ο "αρχηγός" της ζωής της

Η άλλη της μεγάλη αγάπη; Τα ζώα! Η Μαντώ έχει πάντοτε γάτες από τότε που θυμάται τον εαυτό της. Έτσι, θα πάρει τώρα τον αρχηγό της οικογένειας, τον γάτο της Τέλη και τον σκυλάκο της τον Ντύλαν και μαζί με τον σύντροφό της θα πάνε στην ιδιαίτερη πατρίδα της την Άνδρο. Εκεί που, λίγο έξω από τη χώρα έχει χτίσει όλες τις παιδικές της αναμνήσεις.

Ακολουθήστε το womantoc στο Ιnstagram

Read Next

26 Απρ 2024

Σκοτ Ντίσικ: Το Ozempic, η δραματική απώλεια κιλών και η κραυγή απόγνωσης για βοήθεια

Σε τραγική κατάσταση βρίσκεται η υγεία του Σκοτ Ντίσικ - του σταρ απο το Keeping Up with the Kardashians-λόγω της δραματικής απώλειας βάρους με τη χρήση του Ozempic.

26 Απρ 2024

Τζέιν Φόντα: Η σπάνια δημόσια εμφάνιση της 86χρονης ηθοποιού με την 21χρονη εγγονή της Βίβα Βαντίμ

Η Τζέιν Φόντα με την εγγονή της, στα βραβεία TIME Earth Awards Gala στη Νέα Υόρκη.

Περισσότερα από

News

26 Απρ 2024

Η 57χρονη Σάλμα Χάγιεκ σε άγνωστες φωτογραφίες από το γάμο της με τον μεγιστάνα Φρανσουά-Ανρί Πινό

H Σάλμα Χάγιεκ και ο Φρανσουά Ανρί Πινό συμπλήρωσαν 15 χρόνια γάμου. Η εξωτική Μεξικανή ηθοποιός αποκάλυψε στο Instagram αδημοσίευτες φωτογραφίες τους.

26 Απρ 2024

Για safari η Αμαλία Κωστοπούλου με τον σύντροφό της με τα παπούτσια της σεζόν

Οι εντυπωσιακές λήψεις που δημοσίευσε η Αμαλία.

26 Απρ 2024

Κρίστι Τέρλινγκτον: Ποζάρει (σχεδόν) τόπλες στα 55 της και είναι άψογη

"Αισθάνομαι τυχερή που έχω την επιλογή να κάνω το μοντέλο. Ακόμα βιοπορίζομαι από αυτήν την δουλειά"

26 Απρ 2024

Ένα θαύμα στα Μετέωρα: Ο "εργένης των Μετεώρων" βρήκε ταίρι

Ο ασπροπάρης (είδος γύπα) γυρνούσε για χρόνια μόνος στη φωλιά του, φέτος η τύχη του άλλαξε!

26 Απρ 2024

Ράιαν Γκόσλινγκ – Έμιλι Μπλαντ: Εντυπωσιακοί σε ειδική προβολή του "The Fall Guy" στο Λονδίνο

"The Fall Guy" θα κάνει πρεμιέρα στις ελληνικές αίθουσες στις 6 Μαΐου

26 Απρ 2024
26 Απρ 2024

Η Τζένιφερ Άνιστον ετοιμάζει το ριμέικ της θρυλικής ταινίας "9 to 5"

Η πρωτότυπη ταινία του 1980 είχε πρωταγωνίστριες τις Jane Fonda, Lily Tomlin και Dolly Parton.

26 Απρ 2024