ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Αλέξης Πατέλης: "Μετά το coming out μου, κατάλαβα ότι την πραγματική ευτυχία την έφερνε η αποδοχή του εαυτού μου"

Ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του Πρωθυπουργού μιλά ανοιχτά για την ομοφυλοφυλία, το γάμο και τo coming out που χαρίζει ελευθερία, προϋπόθεση κάθε ευτυχίας.

Μια εξαιρετική συνέντευξη παραχώρησε στο περιοδικό Antivirus ο Αλέξης Πατέλης μιλώντας ανοιχτά για τη ζωή του, τη σεξουαλική ταυτότητά του, τον γάμο του και τη δική του διαδρομή. Έπειτα από τον υφυπουργό Πολιτισμού κι αθλητισμού Νικόλα Γιατρομανωλάκη που επίσης έχει μιλήσει δημόσια για τη ζωή του στηρίζοντας με κάθε ευκαιρία τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, τώρα ένα ακόμα υψηλόβαθμο στέλεχος της ΝΔ τάσσεται υπέρ του coming out, καθώς κάθε άνθρωπος θα πρέπει να ζει ελεύθερα τη ζωή του όντας ο εαυτός του.

Οι δηλώσεις του:

Σχετικά με το coming out

"Το coming out μου το έκανα σχετικά αργά, στα 33. Πριν από αυτό, είχα περιστασιακά σχέσεις με κοπέλες. Γενικά είναι λίγο θολή στο μυαλό μου η εποχή αυτή. Θυμάμαι, πάντως, ότι από παιδί ήμουν καλός μαθητής και ότι πάντα είχα μεγάλη προσήλωση στους στόχους μου: να παίρνω καλούς βαθμούς, να μπω στο πανεπιστήμιο κλπ. Σχετικά με την προσωπική μου ζωή, πίστευα ότι θα παντρευτώ, θα κάνω παιδιά, θα πάρω ένα αμάξι και ένα εξοχικό. Τα είχα βάλει όλα δηλαδή σε κουτάκια. Μετά, όμως, το coming out μου, κατάλαβα ότι την πραγματική ευτυχία την έφερνε η αποδοχή του εαυτού μου. Αυτόν τον στόχο έπρεπε να πετύχω για να ζήσω ευτυχισμένος".

Για το αν μετάνιωσε που δεν μίλησε νωρίτερα:

"Όχι. Θα έλεγα πως στη δική μου περίπτωση το χαρακτηριστικό σε σχέση με τη συνειδητοποίηση της σεξουαλικότητάς μου είναι ότι από το 0 πήγα κατευθείαν στο 100, δηλαδή δεν ήταν κάτι που έγινε σταδιακά. Από τη στιγμή που αποδέχτηκα τη σεξουαλικότητά μου, την ανακοίνωσα εντός 2 μηνών σε όλους. Γονείς, φίλους, οικογένεια, δουλειά, στους πάντες.

Για το αν φοβήθηκε τον κοινωνικό αντίκτυπο

"Όχι, δεν ήταν ο κοινωνικός αντίκτυπος το θέμα. Είχε περισσότερο να κάνει με την προσωπική αποδοχή. Τώρα μια άλλη ερώτηση που θα μπορούσε να κάνει κανείς είναι "γιατί έκανα το coming out στο εξωτερικό και όχι στην Ελλάδα". Γιατί είναι πιο εύκολο, όχι μόνο σε θέματα σεξουαλικότητας, να αποδεχθεί κανείς τον εαυτό του όταν είναι σε ένα περιβάλλον διαφορετικό από αυτό που μεγάλωσε- όχι απαραιτήτως στο εξωτερικό, αλλά διαφορετικό. Το coming out δεν είναι μόνο η αποδοχή της σεξουαλικότητας, αλλά του εαυτού μας. Γιατί αυτή η αποδοχή σε βοηθάει σε πολλά επίπεδα στη ζωή σου. Και αυτός είναι ένας άλλος λόγος που εγώ είμαι υπέρ του να είναι κανείς ανοιχτός".

Για το πώς το διαχειρίστηκε η οικογένειά του

"Εγώ ζούσα τότε στο εξωτερικό και οι γονείς μου στην Ελλάδα. Οπότε, υπήρχε μια περίοδος προσαρμογής. Σημαντικό, επίσης, ορόσημο για την αποδοχή ήταν και αυτό του συμφώνου συμβίωσης και μετά του γάμου. Η επισημοποίηση μιας σχέσης είναι σημαντική, γιατί δείχνει στον άλλον ότι δεν είναι απλώς μια φάση. Και η στήριξη οικογένειας και φίλων"

"Είχαμε κάνει σύμφωνο στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2009. Ενώ, το 2016 που είχε πλέον ψηφιστεί και ο γάμος, παντρευτήκαμε. Το 2017, υπογράψαμε σύμφωνο συμβίωσης και στην Ελλάδα. Όταν πάντως κάναμε το σύμφωνο συμβίωσης στο Λονδίνο, επιλέξαμε συνειδητά να καλέσουμε οικογένεια και φίλους. Γιατί η έννοια του γάμου δεν αφορά μόνο την έκφραση αγάπης ανάμεσα σε δύο άτομα, αλλά κυρίως την έκφραση της αγάπης και της σχέσης στον κοινωνικό περίγυρο.

Σχετικά με το αν ανησύχησε αρχικά που θα επέστρεφε στην Ελλάδα

"Όχι. Γιατί έχω μελετήσει την ιστορία του ακτιβιστικού κινήματος και των ΛΟΑΤΚΙ+ διεκδικήσεων και σε άλλες χώρες και έχω μια αίσθηση συνέχειας. Σκεφτείτε πως στο Ηνωμένο Βασίλειο πήγα για πρώτη φορά το 1988. Τότε, δεν αναγνωρίζονταν δικαιώματα για τα ομόφυλα ζευγάρια. Τώρα, η κατάσταση είναι τελείως διαφορετική. Αντίστοιχα, ο σύντροφός μου είναι από μια χώρα της Αφρικής, στην οποία αν είσαι ομοφυλόφιλος κινδυνεύεις. Είμαι από τη φύση μου αισιόδοξος άνθρωπος και γι’ αυτό πίστευα και πιστεύω ότι τα πράγματα αλλάζουν και ότι, αργά ή γρήγορα θα αλλάξουν και στην Ελλάδα".

Ένα μήνυμα προς τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα

"Θα ήθελα να απευθυνθώ στα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα που μπορεί να έχουν τους φόβους και τις αμφιβολίες τους και να τους πω ότι και εγώ κάποια στιγμή αντιμετώπισα δυσκολίες που ίσως μοιάζουν με τις δικές τους. Και να τα διαβεβαιώσω ότι έχουν μπροστά τους μια ζωή γεμάτη εκπλήξεις και ευτυχισμένες στιγμές. Είναι σημαντικό να ξέρουν ότι δεν είναι μόνα. Και ότι μέσα τους έχουν τη δύναμη και την αυτοπεποίθηση που ψάχνουν για να χαράξουν τη ζωή τους".

*Η συνέντευξη παραχωρήθηκε στον Βασίλη Θανόπουλο.

Ακολουθήστε το womantoc στο Ιnstagram

Read Next

26 Ιουλ 2024

Αρετή Κετιμέ: Πώς είναι σήμερα το κορίτσι-θαύμα που πριν από 20 χρόνια μάγεψε τον κόσμο στην "Αθήνα 2004";

Πριν από 20 χρόνια μία 15χρονη και το σαντούρι της μεσουρανούσαν στην ελληνική μουσική σκηνή.

26 Ιουλ 2024

Κόλαφος η απάντηση της ΕΣΗΕΑ στην Ακρίτα για την επίθεση στην Παναγοπούλου: "Οι δημοσιογράφοι έχουμε μεγάλη ευθύνη για τον δημόσιο λόγο που εκφέρουμε"

"Σε μια εποχή που ο κακοποιητικός λόγος ισοπεδώνει τη γυναικεία προσωπικότητα, οι δημοσιογράφοι έχουμε μεγάλη ευθύνη για τον δημόσιο λόγο που εκφέρουμε και στον χώρο των social media" αναφέρει η ανακοίνωση.

Περισσότερα από

News

26 Ιουλ 2024

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Φρενίτιδα με τη Σελίν Ντιόν- Ποιο τραγούδι θα ερμηνεύσει και πώς την αποθεώνει ο κόσμος

Η μεγάλη ντίβα ανταποδίδει την αγάπη που της δείχνει ο κόσμος και εκθειάζει το Παρίσι στο Instagram της.

26 Ιουλ 2024

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: To λαμπερό πάρτι της Louis Vuitton- Όλοι οι διάσημοι καλεσμένοι

Πλήθος αστέρων παρευρέθηκαν στο πάρτυ που παρέθεσε ο γαλλικός οίκος λίγο πριν την τελετή έναρξης των Αγώνων στο Παρίσι.

26 Ιουλ 2024

"Μη στρίβετε τη μούρη σας κυρία μου. Σε σας το λέω, έχετε ένα μόνιμο στρίψιμο του στόματος. Είναι εκνευριστικό να το βλέπω"

Ο Παύλος Πολάκης για άλλη μια φορά "παραδίδει μαθήματα ευγένειας", τα οποία προφανώς και διδάχτηκε από τον Ντόναλντ Τραμπ. Και αποχώρησε αμετανόητος και προφανώς ατιμώρητος.

26 Ιουλ 2024

Μαρία Μενούνος: Χειροκροτεί την κόρη της, Αθηνά, την ώρα που κάνει τα πρώτα της βήματα

Η Μαρία Μενούνος φαίνεται ενθουσιασμένη καθώς η Αθηνά μεγαλώνει.

26 Ιουλ 2024

Παρίσι 2024: Κυριάκος Μητσοτάκης και Μαρέβα Γκραμπόφσκι στο δείπνο Μακρόν στο Λούβρο

Καλεσμένοι ήταν αρχηγοί κρατών, βασιλείς, εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών και αθλητικών φορέων και φυσικά ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.

26 Ιουλ 2024

Δώρα Τσαμπάζη προς Αντετοκούνμπο και Ντρισμπιώτη: "Απόψε θα ζήσετε ίσως την κορυφαία στιγμή της καριέρα σας"

Η Δώρα Τσαμπάζη θυμάται σε ανάρτηση της τη στιγμή που ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης κράτησε ψηλά την ελληνική σημαία στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου.

26 Ιουλ 2024

Η Βασιλική Τρουφάκου στο χωριό με τον δύο μηνών γιο της

Βιώνει την απόλυτη ευτυχία η Βασιλική Τρουφάκου.

26 Ιουλ 2024

Lady Gaga: Διέρρευσαν τα πρώτα πλάνα με τις πρόβες της στον Σηκουάνα

Πυρετώδεις προετοιμασίες για την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024.

26 Ιουλ 2024

20 χρόνια πριν- Η Ναόμι Κάμπελ αναπολεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας

Η ανάρτηση στον προσωπικό της λογαριασμό στο instagram.