Πρωτοποριακό ήταν το εγχείρημα τρία χρόνια πριν, όταν η ομάδα του Under αποφάσισε να προσφέρει μια ανεπανάληπτη γαστρονομική εμπειρία: ένα δείπνο κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, ένα τραπέζι λοιπόν στον βυθό. "Φρέσκα υλικά και αγνές, απογυμνωμένες γεύσεις είναι ό,τι σημαντικότερο για εμάς. Παράλληλα θέλουμε να προσφέρουμε μια μοναδική εμπειρία που προκαλεί τον κόσμο έξω από το comfort zone του" σημειώνει ο επικεφαλής σεφ Nicolai Ellitsgaard.
Το δύσκολο αρχιτεκτονικό έργο ανέλαβε το γραφείο Snøhetta που σχεδίασε την κατασκευή, ιδίως το τζάμι, ώστε να αντέχει στην πίεση του νερού. Τώρα, τρία χρόνια μετά, όλοι είναι ευτυχείς που αγκάλιασε το κτίριο η φύση και το περιέβαλε με θαλάσσια ζωή, καθώς έχει καλυφθεί όλο από φύκια και μαλάκια. Εξάλλου, ο άλλος στόχος του εγχειρήματος ήταν οικολογικός: αφενός να ευαισθητοποιήσει τους θαμώνες σχετικά με την υποβρύχια ζωή, αφετέρου να επιτρέπει σε ειδικούς επιστήμονες να παρατηρούν τον βυθό μέσα από τον χώρο χωρίς να πρέπει κάθε φορά να καταδύονται σε αυτόν.
"Το εστιατόριο σχεδιάστηκε από την αρχή έτσι ώστε να αφομοιωθεί πλήρως από το θαλάσσιο περιβάλλον με την πάροδο του χρόνου, αφού η σκληρότητα του τσιμεντένιου περιβλήματος στόχευε να λειτουργήσει ως τεχνητός ύφαλος καλωσορίζοντας πεταλίδες και στρείδια. Έτσι, είμαστε ενθουσιασμένοι τώρα που βλέπουμε πως η φύση όντως το αγκάλιασε".
Το σημείο όπου κατασκευάστηκε το εστιατόριο θεωρείται ένας μικρός υποθαλάσσιος παράδεισος καθώς εκεί συναντιέται ο Ατλαντικός Ωκεανός με τη Βαλτική. Για να βυθίσουν το κτίριο το αρχιτεκτονικό γραφείο έπρεπε να προκαλέσει τεχνητά μια πλημμύρα εντός του κτιρίου. Πρόκειται για έναν αρχιτεκτονικό θρίαμβο.
Ακολουθήστε το womantoc στο Instagram