ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Τζούλια Τσάιλντ: η πληθωρική σεφ που λάτρεψε η Αμερική

Τη ζωή και το έργο της Tζούλια Τσάιλντ είναι το θέμα της της σειράς του HBO "Julia" που έρχεται να προστεθεί σε ταινίες και ντοκιμαντέρ που έχουν γίνει για αυτή την πληθωρική προσωπικότητα.

Κανείς δεν χτύπησε κοτόπουλο πάνω στον πάγκο με τόση αποφασιστικότητα και τόλμη, όσο η Τζούλια Τσάιλντ. Η γυναίκα που μεταλαμπάδευσε τη φιλοσοφία και την τεχνική της γαλλικής κουζίνας στην Αμερική. Η γυναίκα που έδειξε στους Αμερικάνους πώς να μαγειρεύουν υγιεινά και να απολαμβάνουν το φαγητό ήταν και παραμένει θρύλος χάρη στο πνεύμα, το χιούμορ και την επικοινωνιακή της δεινότητα.

Τώρα επιστρέφει στις οθόνες μας χάρη στην τηλεοπτική σειρά Julia του HBO Max (στην Ελλάδα διαθέσιμη από τη Vodafone TV) με πρωταγωνίστρια την Αγγλίδα ηθοποιό Σάρα Λάνκασιρ, που υποδύεται τη σεφ παραδειγματικά. Μιμείται τη φωνή και την άρθρωσή της, τον βηματισμό της, την αμηχανία που φαίνεται να είχε με το ύψος της, τη σπιρτάδα και το πνεύμα της. Την Τζούλια Τσάιλντ είχε υποδυθεί παλιότερα και η Μέριλ Στριπ στην ταινία Julie & Julia, ενώ για εκείνη είχε επίσης γυριστεί το ντοκιμαντέρ The French Chef (τίτλος της διάσημης τηλεοπτικής της εκπομπής στο PBS).

H Τζούλια Τσάιλντ αποτέλεσε εμβληματική μορφή της γαστρονομικής σκηνής για περισσότερο από 40 χρόνια. Ήταν μια πανύψηλη γυναίκα που αιχμαλώτιζε το κοινό και το σεβάστηκε όσο λίγοι δείχνοντας βήμα-βήμα πώς να υλοποιήσουν ακόμα και τις πιο δύσκολες συνταγές. Παράλληλα, είχε κερδίσει η ίδια τον σεβασμό του χώρου της γαστρονομίας καθώς το βιβλίο της, "Mastering the Art of French Cooking", θεωρήθηκε το καλύτερο βιβλίο που γράφηκε ποτέ για το θέμα στην αγγλική γλώσσα.

Και να φανταστεί κανείς πως έκανε το τηλεοπτικό της ντεμπούτο στην ηλικία των 50 ετών, σε ένα μικρό, τοπικό κανάλι, το WGBH της Βοστόνης, το οποίο δεν ήθελε καν στην αρχή να προβάλλει την εκπομπή. Όμως ο κόσμος το λάτρεψε από την πρώτη στιγμή. "Ερωτεύτηκα το κοινό, και το κοινό εμένα και προσπάθησα να διατηρήσω τη σχέση αυτή" είχε δηλώσει η ίδια.

H Τζούλια έκλεινε κάθε εκπομπή της δοκιμάζοντας η ίδια το πιάτο που είχε ετοιμάσει προηγουμένως απευθύνοντας στο κοινό τη χαρακτηριστική γαλλική φράση "Bon Appétit” πριν σβήσουν τα φώτα. Αυτό που ξετρέλαινε το κοινό ήταν το χιούμορ της, αλλά και το γεγονός πως παραδεχόταν τα λάθη ως μέρος της διαδικασίας. Στην αρχή, θεατές την έπαιρναν τηλέφωνο ακόμα και στο σπίτι για να τη ρωτήσουν τι έκαναν λάθος ή πώς μπορούσαν να αντικαταστήσουν τα υλικά και εκείνη απαντούσε γενναιόδωρα. Βροχή έπεφταν τα γράμματα που της έστελναν οι θαυμαστές της στο κανάλι, λέγοντας της ότι αποτελεί μέρος της ζωής τους πλέον.

Η αρχή μιας συναρπαστικής ζωής

Η Τζούλια Κάρολιν ΜακΓουίλιαμς γεννήθηκε στις 15 Αυγούστου του 1912 στην Πασαντίνα της Καλιφόρνια. Ήταν η μεγαλύτερη από τα τρία αδέρφια, όλα δε πανύψηλα. Η οικογένειά της ήταν εύπορη και στο σπίτι υπήρχε μαγείρισσα και οικιακή βοηθός, η μητέρα της όμως δεν ήταν καθόλου καλή στην κουζίνα. Είχε πολλά παρατσούλια- "Juke," "Juju" και "Jukies." Ο πατέρας της ασχολείτο με μεσετικά, και ήταν απόφοιτος του Princeton, ενώ η μητέρα της ήταν κόρη Γερουσιαστή και κληρονόμος μεγάλης επιχείρησης χάρτου.

Η ίδια ήταν "πειραχτήρι" ως παιδί και το ψηλότερο βέβαια της τάξης της. Ήταν περιπετειώδης και αθλητική, έπαιζε γκολφ και τένις. Το 1930 ξεκίνησε τις σπουδές της στο Smith College in Northampton, στη Μασαχουσέτη με το όνειρο να γίνει συγγραφέας. Παρότι έγραφε διηγήματα και τα έστελνε συχνά στο περιοδικό The New Yorker, κανένα δεν είχε δημοσιευτεί. Το εναλλακτικό της σχέδιο ήταν να γίνει... μπασκετμπολίστρια. Τελικά δούλεψε για λίγο σε ένα διαφημιστικό γραφείο από το οποίο απολύθηκε για απείθεια. Βασικό χαρακτηριστικό της.

Όταν ξέσπασε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος έκανε αίτηση στο Office of Strategic Services, ελπίζοντας να γίνει κατάσκοπος. Αντ’ αυτού, την έστειλαν για γραμματειακή υποστήριξη στο γραφείο του Ceylon. Εκεί γνώρισε τον σύζυγό της, Πολ Τσάιλντ, που ήταν μεγαλύτερος της κατά 10 χρόνια και βέβαια λίγο πιο κοντός από εκείνη. Ο Πολ, που στη συνέχεια έγινε διπλωμάτης, είχε καλλιτεχνική φύση: ζωγράφιζε, έγραφε ποιήματα και ήταν λάτρης της γαστρονομίας. Ήταν εκείνος που της άνοιξε τους γευστικούς της ορίζοντες και συνετέλεσε σημαντικά στην πορεία της, στην οποία τη στήριξε έμπρακτα και με ενθουσιασμό, την εποχή που ένας άντρας πιθανόν να ένιωθε απειλή.

Το ζευγάρι παντρεύτηκε το 1946 και έζησε για λίγο στην Ουάσινγκτον πριν μεταθέσουν τον Πολ στο Παρίσι από το United States Information Agency. Μια μετακόμιση που ήρθε την κατάλληλη στιγμή καθώς η Τζούλια δεν ήξερε να μαγειρεύει. Επειδή λοιπόν ήθελε να μάθει σωστά, ξεκίνησε να σπουδάζει στην εμβληματική σχολή Cordon Bleu και μπήκε επίσης στο Cercle des Gourmettes, όπου γνώρισε τις Simone Beck και Louisette Bertholle, οι οποίες ήεθλαν να γράψουν ένα βιβλίο μαγειρικής απευθυνόμενη στην αμερικανική αγορά, αλλά δεν μπορούσαν να το κάνουν οι ίδιες. Οι τρεις τους έγιναν συνέταιροι στη σχολή μαγειρικής L'École de Trois Gourmandes στο Παρίσι και παράλληλα δούλευαν για το βιβλίο, αν και η Τζούλια μετακόμιζε συχνά λόγω των μεταθέσεων του συζύγου της- στη Μασσαλία, Βόνη, Όσλο κι έπειτα πίσω στη Μασαχουσέτη. Το ζευγάρι ταξίδευε συχνά στην Ευρώπη και διατηρούσε σπίτι στην ειδυλλιακή Γκρας, την πόλη των αρωματοποιών, στη νότιο Γαλλία.

Έπειτα από σχεδόν μια δεκαετία, η Τζούλια και οι συνεργάτιδες της ολοκλήρωσαν το βιβλίο τους για τη γαλλικής κουζίνα, έναν τόμο 800 σελίδων. Παρόλο που αρχικά είχαν συμφωνία με εκδοτικό οίκο, εκείνος απέρριψε το έργο φοβούμενος τον όγκο του. Όμως οι Judith Jones και Alfred A. Knopf (ιδιοκτήτες του διάσημου ομώνυμου εκδοτικού οίκου) διάβασαν έπειτα μια πιο απλουστευμένη εκδοχή και κατάλαβαν ότι ήταν αυτό που περίμενε η Αμερική, χωρίς να το ξέρει. Και εγένετο το "Mastering the Art of French Cooking".

"Αυτό είναι ένα βιβλίο για την αμερικανίδα μαγείρισσα που δεν έχει βοήθεια και που μπορεί να πιέζεται από το μπάτζετ, το πρόγραμμα, τα γεύματα των παιδιών και το σύνδρομο της μητέρας που πρέπει να κάνει τον σοφέρ και οτιδήποτε άλλο μπορεί να την εμποδίσει από την απόλαυση του να μαγειρεύεις κάτι υπέροχο για να φας" έγραφε η Τσάιλντ στην εισαγωγή της.

Όταν λοιπόν κάλεσαν κάποτε την Τσάιλντ για να μιλήσει για το βιβλίο της στο WGBH, εκείνη προτίμησε να φτιάξει... μια ομελέτα, χτυπώντας αυγά on air- ανήκουστο για την εποχή. Ο Russell Morash, που αργότερα θα γινόταν παραγωγός της εκπομπής της θυμάται πως "αναρωτιόμουν ποια είναι αυτή η τρελή που χτυπάει αυγά σε εκπομπή για το βιβλίο".

Ήταν ο άντρας της, o Πολ, που τη βοήθησε να χτίσουν στο στούντιο μια κουζίνα που να μοιάζει με τη δική τους, όταν πήρε τη δική της εκπομπή, The French Chef. Η εκπομπή που έμελλε να γίνει η μακροβιότερη στην ιστορία της δημόσιας τηλεόρασης, μια εκπομπή που την έκανε είδωλο. Η ίδια παράμενε χαλαρή και αστεία ακόμα και αν έκανε λάθη ή της έπεφταν οι κατσαρόλες.

Έφτιαχνε coq au vin παράλληλα με κοτόπουλο φρικασέ για να δείξει πως είναι ίδια σχεδόν η τεχνική, γέμιζε λουκάνικα, έδειχνε πώς να κάνεις την ιδανική ομελέτα, την τέλεια μπουγιαμπέσα, μοσχαράκι μπουργκινιόν, μπισκ αστακού, σουφλέ σοκολάτας και ό,τι άλλο φανταστεί κανείς. Μάλιστα, ο κόσμος της γαστρονομίας αναγνώρισε τη συμβολή της Τσάιλντ στη διάδοση της γαλλικής κουζίνας στην Αμερική και το Γαλλικό Κράτος την τίμησε επίσημα το 2000.

Όταν κάποτε τη ρώτησαν ποιο ήταν το αγαπημένο της φαγητό εκείνη απάντησε: "αγαπώ τα πολύ καλά, φρέσκα υλικά που μαγειρεύονται από κάποιον που ξέρει τι κάνει". To 1966 η Τζούλια Τσάιλντ βραβεύτηκε με Emmy, το πρώτο Emmy της Κρατικής Τηλεόρασης, τιμήθηκε επίσης με a George Foster Peabody Award το 1985 και με το κρατικό βραβείο για το βιβλίο της "Julia Child and More Company" το 1980. Πάνω από όλα έζησε μια πλούσια ζωή, γεμάτη αγάπη, χιούμορ και επιτυχία κάνοντας τον κόσμο μας λίγο πιο νόστιμο.

Ακολουθήστε το womantoc στο Instagram

Read Next

26 Απρ 2024

Τζέιν Φόντα: Η σπάνια δημόσια εμφάνιση της 86χρονης ηθοποιού με την 21χρονη εγγονή της Βίβα Βαντίμ

Η Τζέιν Φόντα με την εγγονή της, στα βραβεία TIME Earth Awards Gala στη Νέα Υόρκη.

26 Απρ 2024

Ένα θαύμα στα Μετέωρα: Ο "εργένης των Μετεώρων" βρήκε ταίρι

Ο ασπροπάρης (είδος γύπα) γυρνούσε για χρόνια μόνος στη φωλιά του, φέτος η τύχη του άλλαξε!

Περισσότερα από

News

26 Απρ 2024
26 Απρ 2024

Η Τζένιφερ Άνιστον ετοιμάζει το ριμέικ της θρυλικής ταινίας "9 to 5"

Η πρωτότυπη ταινία του 1980 είχε πρωταγωνίστριες τις Jane Fonda, Lily Tomlin και Dolly Parton.

26 Απρ 2024

Η 57χρονη Σάλμα Χάγιεκ σε άγνωστες φωτογραφίες από το γάμο της με τον μεγιστάνα Φρανσουά-Ανρί Πινό

H Σάλμα Χάγιεκ και ο Φρανσουά Ανρί Πινό συμπλήρωσαν 15 χρόνια γάμου. Η εξωτική Μεξικανή ηθοποιός αποκάλυψε στο Instagram αδημοσίευτες φωτογραφίες τους.

26 Απρ 2024
26 Απρ 2024

Χάρβεϊ Γουάινστιν: Απόφαση σοκ του Εφετείου της ΝΥ ακυρώνει την καταδίκη του

"Δεν είχε δίκαιη δίκη" ο κατηγορούμενος για βιασμούς έκρινε το Εφετείο.

26 Απρ 2024

Μαρίνα Σάττι: Συγκινήθηκε on air μιλώντας για τον πατέρα της και την απώλεια του

"Πλέον δεν έχω κάτι να κρύψω, τίποτα, αποφάσισα να είμαι πια τελείως ανοιχτή" είπε η Μαρίνα Σάττι που μίλησε για τη Eurovision και το μεγάλο στοίχημα της Ελλάδας.

25 Απρ 2024

Αλεξία Μπακογιάννη: "Απείλησε να με χτυπήσει με μπουκάλι"

Μήνυση κατέθεσε η Αλεξία Μπακογιάννη κατά του Στέφανου Χίου.

25 Απρ 2024

Πριγκίπισσα Βεατρίκη: Νεκρός ο πρώην σύντροφός της από ναρκωτικά σε ξενοδοχείο του Μαϊάμι - Οι εθισμοί, η εγκληματικότητα και η βία

O πρώην σύντροφός της Paolo Liuzzo πέθανε από υπερβολική δόση ναρκωτικών, σύμφωνα με βρετανικά δημοσιεύματα.