ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Alexander McQueen: 12 καλλιτέχνες εμπνέονται από τη συλλογή και δημιουργούν δικά τους έργα

Process ονομάζεται το πρότζεκτ του βρετανικού οίκου Μόδας που έχει ως στόχο να φωτίσει την καλλιτεχνική διαδικασία.

Alexander McQueen V&A

Το ταξίδι για την Ιθάκη είναι το πιο σημαντικό και για τη Σάρα Μπάρτον, καλλιτεχνική διευθύντρια του οίκου Alexander McQueen που συνεχίζει τη σπουδαία κληρονομιά του. Ένα brand που ακροβατούσε ανέκαθεν ανάμεσα στο σκοτάδι και το φως της ανθρώπινης ύπαρξης.

"Η επιθυμία να είσαι υπέροχη και όμορφη αλλά και δυναμική την ίδια στιγμή- αυτή η υπερηρωίδα θα ήθελα να είμαι" δήλωσε η σχεδιάστρια κάνοντας μια εισαγωγή στο νέο πρότζεκτ του οίκου. Σε αυτό συμμετέχουν 12 καλλιτέχνες- γλύπτες, κεραμίστες, ζωγράφοι, φωτογράφοι- που δίνουν τη δική τους ερμηνεία στην pre Fall- Winter 2022 προκειμένου να δημιουργηθεί ένα καλειδοσκόπιο ιδεών και εικόνων. Ένας ζωντανός πίνακας για το τι σημαίνει να είσαι τελικά καλλιτέχνης. Στο Process συμμετέχουν οι Ann Cathrin November Høibo, Beverly Semmes, Bingyi, Cristina de Middel, Guinevere van Seenus, Hope Gangloff, Marcia Kure, Jackie Nickerson, Jennie Jieun Lee, Judas Companion, Marcela Correa, Marcia Michael.

H Ann Cathrin November Høibo τονίζει την εσωστρέφεια της διαδικασίας και πώς πρέπει να καταδυθεί κανείς εντός του για να αλιεύσει κάθε φορά τα υλικά που χρειάζεται προκειμένου να δημιουργήσει ένα νέο έργο τέχνης. Η ίδια δουλεύει με εργαλεία την κλωστή και την υφαντική.

Για την Guinevere van Seenus, μία από τις μούσες εξάλλου του οίκου, η ισορροπία μεταξύ του φωτός και του σκοταδιού παραμένει ο πυρήνας της έμπνευσης, που η ίδια απέδωσε μέσα από την εικόνα ενός ασημένιου φορέματος. Ενώ για την Bingyi, το νυφικό μοιάζει με ένα καταρράκτη που ρέει πάνω σε κάθε νύφη. Δημιουργεί λοιπόν το "The Wedding Dress that takes off itself" (δεξιά), το οποίο "χάνει" κομμάτια του καθώς κινείται η νύφη στον διάδρομο, έτσι ώστε στο τέλος να φτάσει η ίδια να φοράει μόνο ένα "εσωτερικό" φόρεμα.

Η καταγραφή του σκεπτικού και της διαδικασίας του κάθε δημιουργού προκαλούσε ανέκαθεν τεράστιο ενδιαφέρον στον χώρο της Τέχνης και της Μόδας. Άλλωστε το 2008 ο φωτογράφος Nick Waplington ήταν εκείνος που κατέγραψε βήμα- βήμα τη διαδικασία που ακολουθούσε ο ίδιος ο Alexander McQueen προκειμένου να δημιουργήσει τη φθινοπωρινή συλλογή του 2009.

Στις φωτογραφίες έχουν καταγραφεί τα πάντα: ο σχεδιασμός, η επιλογή των υφασμάτων, οι δοκιμές, οι διορθώσεις και το τελικό σόου. Καθώς το συγκεκριμένο σόου είχε ως στόχο να φωτίσει προηγούμενα catwalks (σ.σ: ο Alexander McQueen δημιουργούσε κάθε φορά ολόκληρους κόσμους σε κάθε πασαρέλα) θα χρησιμοποιούσε σπαράγματά τους. Για το λόγο αυτό θεώρησε πως ήταν η κατάλληλη στιγμή να καταγραφεί και φωτογραφικά η διαδικασία. Οι συγκεκριμένες εικόνες οδήγησαν στη δημιουργία του βιβλίου "Alexander McQueen: Working Process" που θεωρείται το πολυτιμότερο αρχείο του οίκου όσον αφορά τη δημιουργική διαδικασία του θρυλικού σχεδιαστή.

Ακολουθήστε το womantoc στο Ιnstagram

Read Next

18 Απρ 2024

Νίκος Αλιάγας: Η φωτογραφία τουγια την Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας που κάνει το γύρο του διαδικτύου

Ο Νίκος Αλιάγας ήταν ο οικοδεσπότης της Τελετής Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας που έγινε στην Αρχαία Ολυμπία.

18 Απρ 2024

Μάρα Δαρμουσλή: "Με ρώτησαν μέχρι πότε θα θηλάζω, έλαβα σεξιστικά σχόλια"

Η Μάρα Δαρμουσλή μίλησε για τη σχέση με την οικογένειά της, για τις δυσκολίες με τα παιδιά της αλλά και για τη διατροφική διαταραχή που πέρασε.

Περισσότερα από

News

18 Απρ 2024

Η Ελένη Μενεγάκη αποχωρεί από το MEGA-Το παρασκήνιο της αποχώρησης

Τέλος εποχής για την Ελένη Μενεγάκη και το Mega στο τέλος της τηλεοπτικής σεζόν.

18 Απρ 2024

Τατιάνα Στεφανίδου, 24 χρόνια πριν και σχεδόν αγνώριστη

Η ρετρό εμφάνιση με κόκκινα μαλλιά από τηλεοπτική εκπομπή του 2000.

18 Απρ 2024

ZAF: "Ο πατέρας μου πέθανε πριν γεννηθώ"

O γνωστός καλλιτέχνης, κατά κόσμον Γιάννης Ζαφειρίου, μίλησε για την πορεία του στην μουσική και τα δύσκολα παιδικά χρόνια.

18 Απρ 2024

Τέμπη: "Ο σταθμάρχης ήταν με ιερόδουλη μέσα στο σταθμαρχείο τη μοιραία νύχτα" - Περίεργη καταγγελία από τον Νίκο Πλακιά

Σε μια καταγγελία που προκαλεί αίσθηση προχώρησε ο Νίκος Πλακιάς, που έχασε τις δίδυμες κόρες του και την ανιψιά του, τη μοιραία νύχτα της φονικής σύγκρουσης στα Τέμπη.

18 Απρ 2024

Η Σία Κοσιώνη με το must have κοστούμι της άνοιξης

Ένα κοστούμι όπως αυτό της Σίας Κοσιώνη πρόκειται να ανανεώσει το ανοιξιάτικο office style σου.

18 Απρ 2024

Η εκδίκηση των "nerds": Όταν σταρ του Χόλιγουντ σπεύδουν να είναι εκεί στην απονομή Βραβείων επιστήμης

Από τον Έλον Μασκ ως την Κιμ Καρντάσιαν όλοι ήταν εκεί για να τιμήσουν 8 επιστήμονες στα "Όσκαρ της Επιστήμης" όπως αποκαλούνται τα Βραβεία Breakthrough.

18 Απρ 2024

Σπάνια εμφάνιση για τις κόρες του Ντίνου Ηλιόπουλου

Πόζαραν αγκαλιασμένες και χαμογελαστές.

18 Απρ 2024

Εριέττα Κούρκουλου: "Το μωρό που χάσαμε, ήταν κοριτσάκι και είχε σύνδρομο Turner"

"Σκεφτόμουν θα έχω μεγάλη κοιλιά τον Αύγουστο στα γενέθλιά μου".

18 Απρ 2024

"I Am: Céline Dion": Ένα ερωτικό γράμμα για τους θαυμαστές της σταρ

Η Παγκόσμια πρεμιέρα για το ντοκιμαντέρ που αφορά την καριέρα και την ασθένεια της έχει προγραμματιστεί για τον Ιούνιο.