ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

"Η Θεσσαλονίκη είναι η ζωή μου"

Η βαθιά αγάπη του CEO της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά για την όμορφη γεννέτειρά του

"Στη Θεσσαλονίκη θα επιστρέφω πάντα, αν και κατ' ουσίαν αισθάνομαι ότι ποτέ δεν έφυγα". Με τη συγκίνηση βαθιά χαραγμένη ακόμα στο πρόσωπό του από τις στιγμές που προηγήθηκαν κατά την τελετή αναγόρευσής του σε επίτιμο πρόεδρο του Συνδέσμου Φιλίας Ελλάδας - Ισραήλ, ο CEO της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά -ο "Άκης", όπως τον αποκαλούν συγγενείς και φίλοι- κοντοστάθηκε έξω από την αίθουσα τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) για να μας μιλήσει για τη δική του Θεσσαλονίκη.

"Η Θεσσαλονίκη είναι ο τόπος που μεγάλωσα, ο τόπος που σπούδασα, ο τόπος που ερωτεύτηκα, ο τόπος που παντρεύτηκα, ο τόπος που έχω τους φίλους μου. Είναι η ζωή μου", δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ισχυρός άνδρας της αμερικανικής φαρμακοβιομηχανίας, μιλώντας με πάθος για τον τόπο του, κάθε γωνιά του οποίου, όπως λέει, έχει στιγματίσει το μυαλό και την ψυχή του με μια ανάμνηση.

Όταν ήταν ακόμη παιδί, τα καλοκαίρια βοηθούσε στην ποτοποιία των Αδελφών Μπουρλά, του Ιντό και του Μωύς (σ.σ. ο πατέρας του) στην οδό Βίκτωρος Ουγκώ 3 (σημερινό 5) και εξασφάλιζε χαρτζιλίκι. "Από εκείνη την εποχή έχω τις καλύτερες μνήμες. Ήταν ο μπαμπάς μου με τον αδελφό του στην ποτοποιία, συνέταιροι, και πήγαινα κι εγώ, από τα μαθητικά χρόνια ακόμα, κι έπλενα μπουκάλια. Θυμάμαι ότι το Σάββατο έκανε ο μπαμπάς μου τις πληρωμές και μού έδινε ένα μικρό βδομαδιάτικο και μετά ερχόταν ο αδελφός του, από το πλάι, και μού έδινε περισσότερα", εξιστορεί με νοσταλγία για τα χρόνια εκείνα.

Ως έφηβος περπάτησε κάθε γωνιά της πόλης και από την καθεμιά "κουβαλάει" και μια ξεχωριστή ανάμνηση. "Οι μνήμες μου είναι από παντού: από την πλατεία Άθωνος και τα Λαδάδικα, τα Κάστρα, από την πλατεία Ναυαρίνου. Όλη η Θεσσαλονίκη είναι στην καρδιά μου", αναφέρει χαρακτηριστικά, ενώ στα ξεχωριστά γι' αυτόν ορόσημα της πόλης τοποθετεί και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, περήφανος απόφοιτος του οποίου δηλώνει σε κάθε ευκαιρία. "Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο δίνει ζωή στην πόλη. Είναι εδώ που σπούδασα και ουσιαστικά μεγάλωσα", λέει και θυμάται πως ήδη, από τα φοιτητικά του χρόνια, είχε εκδηλώσει το πάθος να συμβάλλει ώστε να χτιστεί ένας καλύτερος κόσμος, δίνοντας το δικό του δυναμικό "παρών" στα αμφιθέατρα. "Από τότε (φοιτητής) πίστευα με πάθος στην αξία της επιστήμης και της έρευνας. Πάντα με γοήτευαν και τα δυο", τονίζει ο Άλμπερτ Μπουρλά.

Ως μέλος της εβραϊκής κοινότητας της Θεσσαλονίκης θεωρεί "χρέος μας να διατηρηθεί η ιστορική μνήμη ζωντανή με κάθε τρόπο" αναφερόμενος στο Μουσείο Ολοκαυτώματος, για τη δημιουργία του οποίου δώρισε το χρηματικό ποσό από το βραβείο ‘Genesis’ που του απένειμε το Ισραήλ. Επιπλέον σημείωσε πως η Πλατεία Ελευθερίας, που σήμερα είναι πάρκινγκ αυτοκινήτων, θα πρέπει να γίνει πάρκο μνήμης.

Ο Μπουρλά γεννήθηκε στη συμπρωτεύουσα στις 21 Οκτωβρίου του 1961. Φοίτησε στο 2ο Γενικό Λύκειο Θεσσαλονίκης και απέκτησε διδακτορικό δίπλωμα στη βιοτεχνολογία της αναπαραγωγής στην Κτηνιατρική Σχολή του ΑΠΘ. Εργάζεται στη Pfizer από το 1993, αρχικά ως δόκτορας κτηνιατρικής και τεχνικός διευθυντής του τμήματος υγείας των ζώων της εταιρείας στην Ελλάδα. Πριν γίνει γενικός διευθυντής της εταιρίας εργάστηκε σε διάφορους εκτελεστικούς ρόλους στην Zoetis (τότε γνωστή ως τμήμα υγείας των ζώων) και άλλα τμήματα της Pfizer. Υπηρέτησε ως περιφερειακός πρόεδρος του τμήματος υγείας των ζώων για την Ευρώπη, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή (2005-2009), ενώ το 2009-2010 διετέλεσε περιφερειακός πρόεδρος του τμήματος υγείας των ζώων για την Ευρώπη, την Αφρική και την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού. Ζει στο εξωτερικό από την ηλικία των 34 ετών, αλλά ταξιδεύει στη χώρα μας συχνά, αφού, μεταξύ άλλων, διατηρεί εξοχική κατοικία στη Χαλκιδική.

Read Next

26 Απρ 2024
26 Απρ 2024
Περισσότερα από

News

26 Απρ 2024

Χάρβεϊ Γουάινστιν: Απόφαση σοκ του Εφετείου της ΝΥ ακυρώνει την καταδίκη του

"Δεν είχε δίκαιη δίκη" ο κατηγορούμενος για βιασμούς έκρινε το Εφετείο.

26 Απρ 2024

Μαρίνα Σάττι: Συγκινήθηκε on air μιλώντας για τον πατέρα της και την απώλεια του

"Πλέον δεν έχω κάτι να κρύψω, τίποτα, αποφάσισα να είμαι πια τελείως ανοιχτή" είπε η Μαρίνα Σάττι που μίλησε για τη Eurovision και το μεγάλο στοίχημα της Ελλάδας.

25 Απρ 2024

Αλεξία Μπακογιάννη: "Απείλησε να με χτυπήσει με μπουκάλι"

Μήνυση κατέθεσε η Αλεξία Μπακογιάννη κατά του Στέφανου Χίου.

25 Απρ 2024

Πριγκίπισσα Βεατρίκη: Νεκρός ο πρώην σύντροφός της από ναρκωτικά σε ξενοδοχείο του Μαϊάμι - Οι εθισμοί, η εγκληματικότητα και η βία

O πρώην σύντροφός της Paolo Liuzzo πέθανε από υπερβολική δόση ναρκωτικών, σύμφωνα με βρετανικά δημοσιεύματα.

25 Απρ 2024

Η 90χρονη Ζωζώ Σαπουντζάκη με την 81 ετών Μαρία Ιωαννίδου ντυμένες στα λευκά

Οι δύο φίλες βρέθηκαν στα αποκαλυπτήρια της προτομής του πατριάρχη του ελληνικού κινηματογράφου Φιλοποίμενα Φίνου.

25 Απρ 2024

Τζένη Μπαλατσινού: "Νιώθω ευλογημένη που έγινα τέταρτη φορά μαμά σε μεγάλη ηλικία"

"Προσπαθώ να χορτάσω όλο αυτό το θαύμα που λέγεται ζωή, μωρό, μυρωδιά μωρού, γέλια, αταξίες, τα πάντα" είπε η Τζένη Μπαλατσινού.

25 Απρ 2024

Το Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας έγινε μέρος του ταξιδιού της Ολυμπιακής Φλόγας και της διαδρομής της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας

Ο Χρυσός Ολυμπιονίκης και πρεσβευτής του Ολυμπιακού Μουσείου Αθήνας, Νικόλας Κακλαμανάκης, μετέφερε την Ολυμπιακή Δάδα στο χώρο της Τελετής και άναψε τον βωμό.

25 Απρ 2024

Αλίκη Βουγιουκλάκη: Το σπάνιο στιγμιότυπο με τον δεύτερο σύζυγό της, Γιώργο Ηλιάδη στο Λονδίνο

Ο φακός του Μαρίνου Κουσουμίδη απαθανάτισε τον έρωτα της εθνικής σταρ, ο οποίος έληξε άδοξα, αλλά κανείς τους δεν ξέχασε ποτέ.

25 Απρ 2024