ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Ο έρωτας του Κερτ Κομπέιν και της Κόρτνεϊ Λοβ ήταν ο πιο καταστροφικός της παγκόσμιας μουσικής

Ο Τζον Λένον και η Γιόκο Όνο της δεκαετίας του '90 ή μία πολύ πιο ταλαντούχα εκδοχή του Σιντ Βίσιους και της Νάνσυ Σπούγκεν;

Ο έρωτας του Κερτ Κομπέιν και της Κόρτνεϊ Λοβ ήταν ο πιο αυτοκαταστροφικός της παγκόσμιας μουσικής

Ο Τζον Λένον και η Γιόκο Όνο της δεκαετίας του '90 ή μία πολύ πιο ταλαντούχα εκδοχή του Σιντ Βίσιους και της Νάνσυ Σπούγκεν;

Με το παραπάνω "βαρύ" ερώτημα ξεκινούσε ένα από τα lifestyle άρθρα που σημάδεψαν τον διεθνή Τύπο στις αρχές της δεκαετίας του '90. Ήταν η δημοσιογράφος του Vanity Fair, Lynn Hirschberg, που το 1992 υπέγραψε ένα μεγάλο κείμενο για την ζωή και τη σχέση του μεγαλύτερου σταρ της εποχής, του Κurt Cobain και της ζόρικης συντρόφου του, της ανερχόμενης τραγουδίστριας των Hole, Courtney Love. "Η Courtney θα γίνει διάσημη και ο Kurt ήδη είναι κι αν αλλάξει κάτι δραματικά είναι σίγουρο πως θα καταστρέψουν ο ένας τον άλλον. Ξέρω ότι θα γίνουν και οι δύο μεγάλα αστέρια, απλώς εγώ δεν θέλω να έχω καμία απολύτως σχέση με όλο αυτό", γράφει η Hirschberg στην εισαγωγή ενός κειμένου που ήρθε για να καθηλώσει το παγκόσμιο αναγνωστικό κοινό στις ιλουστρασιόν σελίδες του περιοδικού εκείνο το φθινόπωρο του 1992. Δεν ήταν, όμως, μόνο το άρθρο που τράβηξε την προσοχή του κόσμου, αλλά και η φωτογράφηση που το συνόδευε. Η Courtney Love σχεδόν γυμνή, μέσα σε ένα διαφανές κομπινεζόν να κοιτάζει κατάματα τον φακό του Michael Comte με ύφος νυσταγμένο και θαμπό. Ήταν 9 μηνών έγκυος στην κόρη της Francis Bean Cobain που γεννήθηκε πριν καλά-καλά το τεύχος προλάβει να φτάσει στα περίπτερα, ήταν η Courtney, η γυναίκα του πιο όμορφου άντρα της παγκόσμιας μουσικής σκηνής, ημίγυμνη, κουρασμένη, απειλητική και σέξι.

Δεν ήταν λίγοι αυτοί που πίστεψαν ότι η τοξική σχέση του με την γυναίκα της ζωής του, την γυναίκα που παντρεύτηκε μόλις λίγους μήνες μετά την πρώτη γνωριμία τους, ήταν ένας από τους βασικούς λόγους που ο Cobain αποφάσισε να δώσει τέλος στη ζωή του στις 5 Απριλίου του 1994, δύο μόλις χρόνια μετά την γέννηση της κόρης του. Οι θεωρίες συνωμοσίας, από την άλλη, υποστήριξαν με χαρά πως ο frontman των Nirvana δεν αυτοκτόνησε ποτέ αλλά πως ο θάνατος του ήταν ένα τέλεια ενορχηστρωμένο σχέδιο της συζύγου του προκειμένου να τον βγάλει από τη μέση. Πολλοί την μίσησαν βαθιά για την παρουσία της στην ζωή του, αρκετοί την δικαιολόγησαν με το επιχείρημα που έλεγε πως από την στιγμή που την αγάπησε ο Kurt κάτι πολύ σωστό είχε κάνει.

Το ζευγάρι που σημάδεψε την δεκαετία του '90 όσο κανένα άλλο με τον αυτοκαταστροφικό δεσμό του ερωτεύτηκε το 1991 (υπάρχουν ορισμένες αναφορές πως οι δυο τους είχαν γνωριστεί και παλαιότερα, μεταξύ του 1989 και του 1990 αλλά παραμένουν ανεπιβεβαίωτες). Ο έρωτας ήταν έντονος και σαρωτικός με τον Cobain να βιώνει στο φουλ το αποκορύφωμα της φήμης των Nirvana, οι οποίοι μόλις είχαν κυκλοφορήσει το "Nevermind", και να περνάει μία από τις πιο καταθλιπτικές και αγχωτικές φάσεις της ζωής του. Η εμφάνιση της Courtney στο σύμπαν του ήταν ένα νέο δεδομένο που αντί να χαρίσει μία αχτίδα αισιοδοξίας στην καθημερινότητα του τον έσπρωξε ακόμα πιο χαμηλά, σε μία ολοκαίνουργια διαδικασία απόγνωσης και εγκλωβισμού σε κάτι από το οποίο δεν ήταν ικανός να διαφύγει. Οι φήμες, μάλιστα, υποστηρίζουν ότι ήταν εκείνη που του σύστησε για πρώτη φορά την ηρωίνη.

Ο έρωτας του Κερτ Κομπέιν και της Κόρτνεϊ Λοβ ήταν ο πιο καταστροφικός της παγκόσμιας μουσικής
Δεν ήταν λίγοι αυτοί που πίστεψαν ότι η τοξική σχέση του με την γυναίκα της ζωής του, την γυναίκα που παντρεύτηκε μόλις λίγους μήνες μετά την πρώτη γνωριμία τους, ήταν ένας από τους βασικούς λόγους που ο Cobain αποφάσισε να δώσει τέλος στη ζωή του στις 5 Απριλίου του 1994.

Τέσσερις μόνο μήνες μετά το ξεκίνημα της σχέσης του η Courtney Love ήταν ήδη έγκυος στην Francis Bean. Οι κακές γλώσσες λένε πως όταν πρωτοανακοίνωσε τα νέα στον Kurt εκείνος έπαθε σοκ και την έσπρωξε με δύναμη από τα σκαλιά του σπιτιού του. Παρόλα αυτά το ζευγάρι παρέμεινε μαζί και λίγους μήνες μετά παντρεύτηκε σε μία κυριολεκτικά απίστευτη τελετή στην Χαβάη, στις 24 Φεβρουαρίου του 1992. Η Love εμφανίστηκε με ένα vintage φόρεμα που παλαιότερα άνηκε στην ηθοποιό Frances Farmer, ενώ ο Cobain πήγε με τις πιτζάμες του. Ολόκληρος ο διεθνής Τύπος ήταν εκεί, διψώντας για μία μόνο φωτογραφία, ένα μικρό στιγμιότυπο από την ένωση του πιο πολυσυζητημένο ζευγαριού των καιρών, τους ζευγαριού που οι έφηβοι λάτρευαν ολοκληρωτικά, την ίδια στιγμή που οι γονείς τους χάζευαν με τρόμο στα περιοδικά τις παλαβές εικόνες τους με αποδοκιμασία ηδονοβλεψία.

Όπως έχει δηλώσει η ίδια η Love η περίοδος που ακολούθησε τον γάμο τους ήταν πραγματικά σκοτεινή. Το ζευγάρι ήταν βουτηγμένο στα ναρκωτικά και η μία δημόσια εμφάνιση του ήταν πιο "μαύρη" από την άλλη. Παράλληλα ο μύθος τους χτιζόταν, καθώς το κοινό περίμενε τον ερχόμενο της κόρης τους, τον επόμενο μεγάλο τσακωμό τους, ακόμα, μία αφοπλιστικά δυσάρεστη είδηση πως ο εθισμένος στην ηρωίνη σταρ της grunge σκηνής πέθανε τελικά από μία μοιραία υπερβολική δόση.

Ευτυχώς για το τεράστιο κοινό των Nirvana, η είδηση δεν ήρθε και ο τρίτος και τελευταίος δίσκος του συγκροτήματος κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο του 1993 με τον τίτλο "In Utero". Λίγα πράγματα εκείνη την εποχή αγαπήθηκαν από τον κόσμο το ίδιο πολύ με την παρέα που κάποτε έστησαν στο Σιάτλ ο Kurt Cobain, o Dave Grohl και ο Κrist Novoselic. Ωστόσο ο Cobain συνέχισε να διάγει τον συνηθισμένο βίο του όντας ένας απόλυτα δυστυχισμένος άνθρωπος, χαμένος στα ναρκωτικά και το πρόβλημα που είχε εκ γενετής με το στομάχι, αφού υπέφερε από φρικτούς πόνους και οι γιατροί δεν ήταν σε θέση να προσδιορίσουν ποιο ακριβώς ήταν το πρόβλημα με την υγεία του. "Ήθελε να παραμένει κλεισμένος μέσα σε ένα διαμέρισμα, να κάνει ηρωίνη, να ζωγραφίζει και να παίζει κιθάρα," θα περιγράψει αργότερα η Love στο ντοκιμαντέρ "Montage of the Heck".

Το ζευγάρι ήταν βουτηγμένο στα ναρκωτικά και η μία δημόσια εμφάνιση του ήταν πιο "μαύρη" από την άλλη.

Παρόλα αυτά θα ήταν ψέμα να ισχυριστεί κανείς ότι δεν υπήρχαν και πολλές φωτεινές στιγμές στην σχέση τους. Αρκετές φωτογραφίες που τους δείχνουν σκασμένους στα γέλια να αστειεύονται ο ένας με τον άλλον, φανερώνουν ένα ζευγάρι που, αν μη τι άλλο, αγαπήθηκε αληθινά, δύο ανθρώπους που βρήκαν ο καθένας ένα κομμάτι που του έλειπε στα θλιμμένα μάτια του άλλου. Λίγο καιρό πριν την γέννηση της κόρης του Cobain και Love αποφάσισαν να αλλάξουν εντελώς τον τρόπο ζωής τους, σταματώντας τελείως τα ναρκωτικά. Μάλιστα, το 1992 πήγαν σε διαφορετικές κλινικές αποτοξίνωσης και για ένα μικρό διάστημα κατάφεραν να μείνουν καθαροί από κάθε ναρκωτική ουσία.

Η περίοδος στον "παράδεισο" δεν κράτησε πολύ. Παρά τις γενναίες δηλώσεις του ότι θα απομακρυνόταν για ένα διάστημα από την μουσική προκειμένου να εστιάσει στην ανατροφή της Francis Bean, ο Κurt αργά ή γρήγορα επέστρεψε στο στούντιο με τους Nirvana. Ταυτόχρονα ξεκίνησε και πάλι να κάνει συστηματική χρήση ηρωίνης. Σήμερα η Love υποστηρίζει πως η ίδια παρέμεινε καθαρή και προσπάθησε πολλές φορές να τον βοηθήσει, όμως δεν υπήρχε ελπίδα για εκείνος.

Ο Cobain πέθανε στις 5 Απριλίου του 1994 με μία σφαίρα στο κεφάλι. Αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που ο άνθρωπος που ανέδειξε το grudge ως την επιδραστικότερη μουσική του πρώτου μισού της δεκαετίας του '90, επιχειρούσε να βάλει τέλος στη ζωή του. Έναν μήνα νωρίτερα, τον Μάρτιο, είχε κάνει απόπειρα αυτοκτονίας ενώ βρισκόταν στην Ρώμη επειδή έφτασαν στα αυτιά του φήμες πως η Love τον είχε απατήσει. Η ίδια αρνείται κατηγορηματικά πως έκανε το οτιδήποτε με κάποιον άλλον άντρα και πως o Κurt ήθελε να πεθάνει μόνο και μόνο στην σκέψη ότι η γυναίκα του μπορεί να τον απατούσε.

Δίπλα στο πτώμα του Kobain βρέθηκε το πιο διάσημο ίσως σημείωμα αυτοκτονίας όλων των εποχών. Τα τελευταία λόγια του πιο γοητευτικού αγοριού στην παγκόσμια μουσική μουσική ήταν: "Σε αγαπώ, σε αγαπώ". Αναφερόμενος στην Francis Bean και στην Courtey Love.

Ακολουθήστε το WomanTOC στο Instagram.

Read Next

17 Απρ 2024

Δημήτρης Μητροπάνος: Γνώρισε τον εξόριστο πατέρα του όταν ήταν 29 χρόνων. Οι αποβολές από τα σχολεία και η πατρική σχέση με τον Ζαμπέτα

Ήταν17 Απριλίου όταν ο Δημήτρης Μητροπάνος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με πνευμονικό οίδημα και μεταφέρθηκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όπου και άφησε την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 64 ετών.

17 Απρ 2024

Κωνσταντίνος Καβάφης:"Σημασία έχουν αυτά που δεν ζήσαμε. Οι έρωτες οι ανεκπλήρωτοι, όλα τα "σ' αγαπώ" που τσιγκουνευτήκαμε"

Τον κατέκριναν, τον χλεύασαν σε μεγάλο βαθμό, τον παρώδησαν και πολλοί προσπάθησαν να αποδείξουν πως όσα έγραφε "δεν συνιστούσαν ποίηση". Έκαναν τεράστιο λάθος.

Περισσότερα από

Stories

16 Απρ 2024

Η Δούκισσα Νομικού 17 χρόνια πριν: Όταν η όμορφη φοιτήτρια της ΑΣΟΕΕ κέρδιζε το στέμμα

Τότε ήταν ένα γλυκό κοριτσάκι, φοιτήτρια ακόμα στην ΑΣΟΕΕ. Με δυσκολία κοιτούσε την κάμερα.

16 Απρ 2024

Τσάρλι Τσάπλιν:"Δεν είμαι ακριβώς ερωτευμένος μαζί της, αλλά εκείνη είναι απόλυτα ερωτευμένη μαζί μου"

Η μεγάλη αδυναμία του Τσάρλι Τσάπλιν στις ανήλικες γυναίκες. Ο Τσαρλς Σπένσερ "Τσάρλι" Τσάπλιν (Charles Spencer "Charlie" Chaplin) γεννήθηκε στις 16 Απριλίου 1889 στο Λονδίνο από γονείς θεατρίνους.

16 Απρ 2024

Κριστόφ: Ο τραγουδιστής του πρώτου μου μπλουζ

Ήυαν ο ερμηνευτής που "χόρεψε" μαζί του κάθε ερωτευμένο ζευγάρι. "Οh! Mon Amour"

15 Απρ 2024

Ζαν Πολ Σαρτρ: "Αν έγινα φιλόσοφος, αν επεδίωξα τόσο επίμονα τη φήμη, όλα έγιναν βασικά για να μπορώ να ρίχνω γυναίκες"

Ο μπουρζουά φιλόσοφος που περιφρόνησε τους μπουρζουάδες και το βραβείο Νόμπελ πέθανε σαν σήμερα.

15 Απρ 2024

Γιάννης Φέρτης: Η φωτογραφία με τη Μιμή Ντενίση από τον γάμο τους

Η σπάνια αδημοσίευτη φωτογραφία με τη Μιμή Ντενίση.

15 Απρ 2024

Γιάνης Φέρτης-Ξένια Καλογεροπούλου : Ο γάμος στο γραφικό εκκλησάκι 60 χρόνια πριν

Σπάνιες φωτογραφίες από τον γάμο του Φέρτη με την Καλογεροπούλου 60 χρόνια πριν!

15 Απρ 2024

Το ζευγάρι που επέλεξε να πεθάνει μαζί: Η αληθινή ιστορία αγάπης του Τιτανικού

"Παιδί μου πες στη μητέρα σου ότι την αγαπώ". Μια τραγική ιστορία αγάπης,πριν το ναυάγιο του θρυλικού κρουαζιερόπλοιου που βυθίστηκε στις 15 Απριλίου 1912, κατά τη διάρκεια του παρθενικού του ταξιδιού.

14 Απρ 2024

Ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος 26 ετών στην πρώτη του θεατρική εμφάνιση

"Όταν η μητέρα του αντιλαμβάνεται την αλήθεια, δηλώνει στον νεαρό Διονύση ότι θα τον αποκληρώσει". Σαράντα χρόνια χωρίς τον σπουδαίο ηθοποιό.

14 Απρ 2024

Σιμόν ντε Μποβουάρ: Η γυναίκα που κατάργησε το μύθο του "αιώνιου θηλυκού"

Η ιέρεια του φεμινισμού άλλαξε ριζικά τον τρόπο που οι κοινωνίες αντιλαμβάνονται το "Δεύτερο Φύλο", πέθανε στις 14 Απριλίου του 1986 και θάφτηκε δίπλα στον Σαρτρ στον άντρα που έδωσε ανυστερόβουλα την ύπαρξή της.