ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Φίλιπ Ροθ: "Μιλάμε για το χάος του έρωτα, για την απόλυτη αποσταθεροποίηση"

"Το σεξ δεν είναι διαφθορά, όλα τα άλλα είναι. Το σεξ δεν είναι απλώς τριβή και ρηχή απόλαυση".Ένα δυνατό απόσπασμα ενός σπουδαίου συγγράφεα που γεννήθηκε σαν σήμερα.

philip_roth

"Γιατί στο σεξ δεν υφίσταται η έννοια της απόλυτης ισορροπίας.

Σεξουαλική ισότητα δεν υπάρχει και δεν μπορεί να υπάρξει, δεν γίνεται να είναι ίσα τα μερίδια, το αρσενικό και το θηλυκό σε τέλεια ισορροπία.

Δεν είναι δυνατόν να δεις ποσοτικά αυτό το παρανοϊκό πράγμα.

Δεν είναι καμιά εμπορική συναλλαγή, να τα μοιράσεις μισά μισά.

Μιλάμε για το χάος του έρωτα, για την απόλυτη αποσταθεροποίηση, που είναι ακριβώς ό,τι ωραιότερο σ’ αυτόν.

Με το σεξ ξαναβρίσκεσαι στο σκοτάδι, στο βούρκο.

Είναι ανταλλαγή κυριαρχίας, αέναη ισορροπία.

Θα παραβλέψεις την κυριαρχία;

Θα παραβλέψεις την υποταγή;

Η κυριαρχία είναι το τσακμάκι, δίνει την σπίθα, είναι η αφετηρία.

Και μετά;

Άκουσε και θα δεις.

Θα δεις πού οδηγεί η κυριαρχία.

Θα δεις που οδηγεί η υποταγή."

"Γιατί μόνο όταν γ@ς εκδικείσαι, και με τρόπο ξεκάθαρο αν και πρόσκαιρο, για όλα όσα αντιπαθείς στη ζωή, για όλες σου τις ήττες.

Μόνο τότε είσαι απολύτως ζωντανός και απολύτως ο εαυτός σου.

Το σεξ δεν είναι διαφθορά, όλα τα άλλα είναι.

Το σεξ δεν είναι απλώς τριβή και ρηχή απόλαυση.

Είναι επίσης η εκδίκηση για τον θάνατο.

Μην τον ξεχνάς τον θάνατο.

Ποτέ μην τον ξεχνάς.

Εντάξει, και του σεξ η δύναμη έχει τα όριά της.

Ξέρω πολύ καλά ότι έχει κι αυτή τα όριά της.

Ναι, αλλά και ποια δύναμη είναι μεγαλύτερη;"

Philip Milton Roth – "Το Ζώο που Ξεψυχά" (2001)

Ο Φίλιπ Ροθ (Philip Milton Roth, 19 Μαρτίου 1933 – 22 Μαϊου 2018) ήταν ένας από τους πιο σπουδαίους Αμερικανούς συγγραφείς του 20ου αιώνα. Το πρώτο του βιβλίο "Αντίο Κολόμπους" εκδόθηκε το 1959 και συνεχίζει να γράφει μέχρι σήμερα, έχοντας κερδίσει πολλά λογοτεχνικά βραβεία και μεγάλη αναγνώριση από κοινό και κριτικούς. Ορισμένα από τα πιο γνωστά έργα του είναι το "Αντίο Κολόμπους", το "Σύνδρομο Πόρτνοϊ" του 1969 και η σειρά μυθιστορημάτων με αφηγητή το alter ego του Νέιθαν Ζούκερμαν . To 2012 τιμήθηκε με το Βραβείο Πρίγκιπας της Αστούριας.

Read Next

26 Οκτ 2025

Τι μπορείς να κάνεις 28η Οκτωβρίου στην Αθήνα;

Νέα γευστικά ραντεβού, σημαντικές εκθέσεις στις τελευταίες τους ημέρες και ξεχωριστά lives συνθέτουν ένα απολαυστικό (σχεδόν) τετραήμερο στην πόλη.

25 Οκτ 2025

"Θα στην προσέχουμε την Άσπα" | Οι συγκινητικοί επικήδειοι στην εξόδιο ακολουθία του Διονύση Σαββόπουλου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η Δήμητρα Γαλάνη και ο Σταμάτης Φασουλής εκφώνησαν το δικό τους αντίο στον σπουδαίο Έλληνα καλλιτέχνη.

Περισσότερα από

Stories

25 Οκτ 2025

Το "τελευταίο αντίο" στον Διονύση Σαββόπουλο στην Μητρόπολη Αθηνών

Η Ελλάδα αποχαιρετά τον "Νιόνιο" της σε κλίμα έντονης συγκίνησης στη Μητρόπολη Αθηνών.

24 Οκτ 2025

Movie Review | Regretting You (Μετανιώνοντας για εσένα): Ένα συγκινητικό ταξίδι ανάμεσα στη μνήμη, την προδοσία και τη γυναικεία αναγέννηση

Ο George Satsidis γράφει για το Regretting You, το οποίο έρχεται στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες στις 30 Οκτωβρίου.

24 Οκτ 2025

37 χρόνια πριν: Όταν η Αλίκη Βουγιουκλάκη συνάντησε τον Διονύση Σαββόπουλο στο πρωτοχρονιάτικο show της ΕΡΤ

Η "ναζιάρα" Αλίκη Βουγιουκλάκη τραγουδούσε και χόρευε με τον "Νιόνιο".

24 Οκτ 2025

Η ταινία που κέρδισε φέτος τον Χρυσό Λέοντα "ανοίγει" το 66ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Στην ταινία πρωταγωνιστούν, μεταξύ άλλων, η Cate Blanchett και ο Adam Driver, ενώ η Indya Moore και άλλα μέλη του cast θα βρεθούν στην πανελλήνια πρεμιέρα του Father Mother Sister Brother.

23 Οκτ 2025

Το pop σύμπαν του Takashi Murakami και του οίκου Louis Vuitton στην Art Basel 2025

Ο πολύχρωμος κόσμος που σχεδίασε ο Ιάπωνας καλλιτέχνης μαζί με τη Louis Vuitton για το σπουδαιότερο ραντεβού τέχνης αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη.

23 Οκτ 2025

Ο Moby έρχεται στην Ελλάδα | Οι πρώτες πληροφορίες για τη συναυλία του

Το ραντεβού του superstar με το αθηναϊκό κοινό έχει ημερομηνία.

22 Οκτ 2025

Ψυχώ | H διαχρονική ταινία του Alfred Hitchcock σε μία ειδική προβολή για μία μόνο βραδιά

Η ταινία, η οποία θεωρείται μία από τις πιο επικές τρόμου, θα προβληθεί στην Αθήνα με ελεύθερη είσοδο.

22 Οκτ 2025

Το Okupa Kitchen & Listening Bar έχει νέο chef και ανανεωμένο μενού

Νέα εποχή για το kitchen & listening Bar που προσφέρει μία διαφορετική εστιατορική εμπειρία.

22 Οκτ 2025

Η ιστορία πίσω από τη "Συννεφούλα" του Διονύση Σαββόπουλου

Όταν ο "Νιόνιος", ο οποίος έφυγε από τη ζωή από τη ζωή σε ηλικία 81 ετών, είχε περιγράψει την έμπνευση πίσω από ένα από τα πιο χαρακτηριστικά τραγούδια του.