ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Ζωγραφίζουμε τη δική μας ιστορία για την πανδημία: Μια δράση για τα παιδιά

Το Εργαστήριο Ψυχολογίας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης προσκαλεί τα παιδιά να ζωγραφίσουν τη δική τους ιστορία για την πανδημία.

Ζωγραφίζουμε τη δική μας ιστορία για την πανδημία: Μια δράση για τα παιδιά

Το Εργαστήριο Ψυχολογίας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης προσκαλεί τους γονείς και τους παιδαγωγούς να ζητήσουν από τα παιδιά να ζωγραφίσουν τη δική τους ιστορία για την πανδημία και, αν επιθυμούν οι ίδιοι και τα παιδιά, να μοιραστούν τα έργα τους με το Εργαστήριο. Είναι μια δράση που έχει στόχο όχι μόνο να διευκολύνει την έκφραση των παιδιών, αλλά και να ενισχύσει την αίσθηση της μεταξύ μας σύνδεσης. Στη σελίδα του Εργαστηρίου Ψυχολογίας στο Facebook θα δημοσιευτούν όσο περισσότερα έργα των παιδιών είναι δυνατόν.

Είναι γνωστό ότι η ζωγραφική είναι ένα σπουδαίο πεδίο έκφρασης των παιδιών, μια μορφή δημιουργίας, που είναι ακόμα πιο ευεργετική, ίσως και θεραπευτική, όταν οι συνθήκες, όπως αυτές που ζούμε τώρα, είναι λίγο ως πολύ τραυματικές. Ό,τι δεν χωρά στον νου του, ό,τι ξεπερνά τις ικανότητές του να το επεξεργαστεί ψυχικά, το παιδί μπορεί να το εικονίσει με τον προσωπικό, μοναδικό του τρόπο και οι ενήλικοι μπορούν, στη συνέχεια, να το συζητήσουν μαζί του, με αφορμή τη ζωγραφιά. Μια τέτοια διαδικασία βοηθά όχι μόνο τα ίδια τα παιδιά, αλλά και όλους εμάς τους ενηλίκους, που καταφέρνουμε, κάπως, να ατενίσουμε τον κόσμο μες από τα παιδικά μάτια.

Ενθαρρύνετε τα παιδιά –τα δικά σας παιδιά ή τους μαθητές σας με τους οποίους βρίσκεστε σε εξ αποστάσεως επικοινωνία– να φτιάξουν ζωγραφιές με τη δική τους ιστορία για την πανδημία και μετά να αποστείλετε τις φωτογραφίες των δημιουργημάτων τους στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Εργαστηρίου Ψυχολογίας: psychlab@primedu.uoa.gr

Τα θέματα που προτείνονται είναι τα ακόλουθα:

- Να ζωγραφίσουν την πανδημία

- Να ζωγραφίσουν τον κορονοϊό ή COVID-19

- Να ζωγραφίσουν κάτι που είδαν στην τηλεόραση ή μια ιστορία που άκουσαν για την πανδημία/τον κορονοϊό

- Να ζωγραφίσουν τι κάνουν τα ίδια και η οικογένειά τους αυτές τις ημέρες

- Να ζωγραφίσουν το πιο άσχημο/λυπητερό/τρομακτικό πράγμα που είδαν ή άκουσαν αυτές τις ημέρες

- Να ζωγραφίσουν το πιο όμορφο/ευχάριστο/καλό πράγμα που είδαν ή άκουσαν αυτές τις ημέρες

- Να ζωγραφίσουν κάποιον που είδαν ή άκουσαν ότι βοήθησε ή βοηθά τους άλλους ανθρώπους αυτές τις ημέρες

- Να ζωγραφίσουν πώς προστατεύονται τα ίδια και οι δικοί τους από τον κορονοϊό

- Να ζωγραφίσουν πώς τα ίδια προστατεύουν ή θα προστάτευαν κάποιον από τον κορονοϊό

- Να ζωγραφίσουν ένα ασφαλές μέρος, ένα μέρος όπου δεν κινδυνεύουν από τον κορονοϊό

Στη συνέχεια, αν βέβαια είναι εφικτό, συζητήστε με τα παιδιά κάνοντάς τους ερωτήσεις, όπως: τι δείχνει αυτό που ζωγράφισαν, τι κάνουν/τι σκέφτονται/πώς νιώθουν τα πρόσωπα της ζωγραφιάς, τι έκαναν πριν τα πρόσωπα αυτά, τι θα κάνουν ή τι θα γίνει μετά, πώς σκέφτηκαν τα παιδιά να χρησιμοποιήσουν τα συγκεκριμένα χρώματα κ.ά. Αν τα παιδιά ρωτήσουν πώς να το φτιάξουν, είναι καλό να τους απαντήσετε να ζωγραφίσουν ό,τι θέλουν, όπως το θέλουν, όπως το καταλαβαίνουν εκείνα. Η ζωγραφική είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να συζητήσετε με τα παιδιά για όσα τα απασχολούν αυτές τις ημέρες και να καθησυχάσετε τους φόβους και τις αγωνίες τους.

Δείξτε ενδιαφέρον για το έργο των παιδιών, αφουγκραστείτε τον λόγο τους χωρίς να τους υποβάλετε τις δικές σας ιδέες και επαινέστε τα για την προσπάθεια και την έκφρασή τους. Είναι αυτονόητο ότι θα τους ζητήσετε την άδεια, δηλαδή θα τα ρωτήσετε αν θέλουν να μοιραστούν τη ζωγραφιά τους με ένα Εργαστήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών που κάνει μελέτες και έρευνες για τα παιδιά, αλλά και με άλλους ανθρώπους που θα θέλουν να δουν το έργο τους. Μην τα πιέσετε. Είναι δικαίωμά τους να μοιραστούν το έργο τους με όσους επιθυμούν.

ΦΩΤΟ: Pixabay

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

05 Σεπ 2025

10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για τη 'Βουγονία' του Γιώργου Λάνθιμου

Ο Έλληνας σκηνοθέτης κέρδισε για ακόμα μια φορά τις εντυπώσεις μιας απαιτητικής Μπιενάλε. Συγκεντρώσαμε ό,τι ξέρουμε για τη νέα του ταινία, που καταφθάνει στις αίθουσες στις 6 Νοεμβρίου.

05 Σεπ 2025

Η παράσταση των συνεχόμενων sold out επιστρέφει για 10η χρονιά στο Studio Μαυρομιχάλη

Μια ασφυκτικά καφκική ανάκριση λαμβάνει χώρα από τις 10 Οκτωβρίου 2025.

Περισσότερα από

Life

05 Σεπ 2025

Τα άχαστα της πόλης για τις επόμενες εβδομάδες

Με τον Σεπτέμβρη να σηματοδοτεί την έναρξη της νέας σεζόν, η πόλη γεμίζει ξανά με πολιτιστικές προτάσεις που αγκαλιάζουν κάθε μορφή τέχνης - από μουσική και θέατρο μέχρι κινηματογράφο και εικαστικά.

04 Σεπ 2025

Greece Race for the Cure® 2025: Οι εγγραφές άνοιξαν!

Στον αγώνα ενάντια στον καρκίνο του μαστού…κάθε βήμα μετράει! ΜΑΖΙ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΟΙ από τον καρκίνο του μαστού!

04 Σεπ 2025

Φτιάξε σπιτική πραλίνα φουντουκιού με μόλις 4 υλικά

Απόλαυσε βελούδινη πραλίνα φουντουκιού στο σπίτι εύκολα, γρήγορα και χωρίς περιττά υλικά!

04 Σεπ 2025

Στο 'Neropistolo' κάνουν πάρτι με pastries για να μπει σωστά η νέα σεζόν

Το new age bakery του κέντρου επιστρέφει με ένα ολοήμερο πάρτι, γεμάτο ζύμες και μουσικές.

04 Σεπ 2025

Γιατί τα vegan εστιατόρια κλείνουν ή πλέον βάζουν και κρέας στο μενού τους

Μερικές σκέψεις πάνω στο φαινόμενο, με αφορμή την πρόσφατη στροφή του φημισμένου 'Eleven Madison Park' στη Νέα Υόρκη.

04 Σεπ 2025

To 'Emiliano Zapata' είναι μια μεξικάνικη έκπληξη στον Κορυδαλλό

Γεύσεις γεμάτες ένταση και ένας πανέμορφος χώρος συνθέτουν ένα ενδιαφέρον δίπτυχο.

03 Σεπ 2025

Kiosko Mercado Tapas: Μια φιέστα για όλο τον Σεπτέμβριο στο 'Walk In Athens'

Στο δημοφιλές σποτ της οδού Μαυρομιχάλη παίζουν guest chefs, ωραία κρασιά και αλεγρία.

03 Σεπ 2025

Στη Λάρισα υπάρχει ένα φεστιβάλ που δε θέλει να μοιάσει σε κανένα άλλο

Λίγο πριν φτιάξουμε βαλίτσες για τη θεσσαλική πρωτεύουσα, μιλάμε με τον Μέλανδρο Γκανά για όλα όσα θα δούμε φέτος στο πολυθεματικό LA Comics Festival.

03 Σεπ 2025

Η νέα φουρνιά των αθηναϊκών μπαρ

Άνοιξαν τους τελευταίους μήνες, με μπάρες, ποτά και μουσικές που έχουν κάτι να πουν.