ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Υπάρχουν τόσοι πολλοί τρόποι να τα απολαύσεις- Φτιάξε μόνη σου τέλεια βούτυρα από ξηρούς καρπούς

Ας δούμε δύο πανεύκολες συνταγές για να φτιάξεις το δικό σου αμυγδαλοβούτυρο και φυστικοβούτυρο και θα βρίσκουν πάντα το δρόμο τους για το ψωμί ή τα κέικ σου. 

Υπάρχουν τόσοι πολλοί τρόποι να τα απολαύσεις- Φτιάξε μόνη σου τέλεια βούτυρα από ξηρούς καρπούς

Με τη διάδοση του βιγκανισμού, τα φυτικά βούτυρα, λόγω της υψηλής διατροφικής τους αξίας, βρίσκουν όλο και πιο συχνά το δρόμο τους για το ψωμί μας, ακόμη κι αν δεν αποτελούν αποκλειστικά φυτική διατροφή. Φτιάχνονται από πολτοποιημένους καρπούς, όπως αμύγδαλο, φιστίκι, κάσιους, φυστίκια ενώ βούτυρο καρπών μπορεί να θεωρηθεί και το ταχίνι καθώς φτιάχνεται από πάστα ξεφλουδισμένου σουσαμιού.

Φυσικά υπάρχουν πολλοί τρόποι να τα απολαύσετε είτε ως άλειμμα με μέλι ή συνδυαστικά με φρέσκα φρούτα, αλλά και σε ντρέσινγκ για σαλάτες, σε μπολ πρωινού με γιαούρτι ή βρώμη ή ακόμη και πάνω σε κέικ και μάφιν.

Όσο για τα οφέλη τους, αυτά είναι πάρα πολλά αφού είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, έχουν φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα και «καλά» λιπαρά.

Στο κρίσιμο ερώτημα αν παχαίνουν, η απάντηση είναι όχι αν καταναλώνονται σε κανονικές ποσότητες. Οι θερμίδες τους κυμαίνονται από 160 έως 230 ανά 2 κουταλιές της σούπας, όσες δηλαδή έχουν και 30 γραμμάρια ξηρών καρπών, αλλά το πλεονέκτημα τους είναι ότι τα αλείμματα μπορούν να απορροφηθούν καλύτερα από τον οργανισμό.

Πάμε να δούμε δύο πανεύκολες συνταγές για να φτιάξεις τα δικά σου φυτικά βούτυρα από ξηρούς καρπούς.

Αμυγδαλοβούτυρο

Υλικά

2 κούπες αμύγδαλα

1 κ.σ. λάδι καρύδας

λίγο κάρδαμο

1 κ.σ. κακάο (προαιρετικό)

Εκτέλεση

Βάζουμε τα αμύγδαλα στο φούρνο για 10᾽μέχρι να πάρουν ένα απαλό χρώμα και να μυρίσει η κουζίνα σας.

Βάζουμε σε δυνατό μπλέντερ τα αμύγδαλα, το λάδι καρύδας και χτυπάμε για 5'-8'. Ενδιάμεσα σταματάμε το μπλέντερ και ρίχνουμε στο μείγμα ότι έχει κολλήσει στα τοιχώματα του μπλέντερ.

Ρίχνουμε το κάρδαμο και αν θέλουμε το κακάο και χτυπάμε για ακόμα 1'-2' μέχρι να γίνει ρευστό.

Μεταφέρουμε το αμυγδαλοβούτυρό μας σε γυάλινο βάζο και το αποθηκεύουμε στο ψυγείο μας.

Υπάρχουν τόσοι πολλοί τρόποι να τα απολαύσεις- Φτιάξε μόνη σου τέλεια βούτυρα από ξηρούς καρπούς
Αμυγδαλοβούτυρο με τέλεια υφή

Φυστικοβούτυρο

Υλικά

400g ψημένα και ξεφλουδισμένα αράπικα φυστίκια

2 κ.σ. αραβοσιτέλαιο (30g) ή άλλο σπορέλαιο με ήπια γεύση

2 κ.σ. μέλι (36g)

1 πρέζα αλάτι

Εκτέλεση

Τοποθετούμε όλα τα υλικά στον επεξεργαστή τροφίμων και τα πολτοποιούμε, μέχρι να γίνουν λείο μείγμα. Εναλλακτικά χρησιμοποιούμε το μπλέντερ ή το multi. Στην τελευταία περίπτωση πολτοποιούμε τα υλικά σε δόσεις γιατί είναι δύσκολο να επεξεργαστεί ολόκληρη την ποσότητα και κινδυνεύουμε να κάψουμε το μοτέρ του. Το μείγμα στην αρχή είναι πολύ σφιχτό αλλά όσο συνεχίζουμε το ανακάτεμα, γίνεται λείο και κρεμώδες. Τα φυστίκια απελευθερώνουν τα έλαια που περιέχουν και το μείγμα αραιώνει γι΄αυτό δε βιαζόμαστε να προσθέσουμε επιπλέον σπορέλαιο.

Όταν το φυστικοβούτυρο έχει αποκτήσει την επιθυμητή πυκνότητα και υφή, το δοκιμάζουμε και προσθέτουμε, αν θέλουμε, επιπλέον μέλι ή αλάτι. (Οι ποσότητες είναι ενδεικτικές, μπορούμε να τις αυξομειώσουμε ανάλογα με τις προτιμήσεις μας.)

Αδειάζουμε το φυστικοβούτυρο σε γυάλινο αποστειρωμένο βαζάκι και το διατηρούμε στο ψυγείο.

Φυστικοβούτυρο λείο και κρεμώδες

Δείτε το βίντεο με τη συνταγή του αμυγδαλοβούτυρου

ΠΗΓΗ: makemydayathens.gr

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

21 Οκτ 2025

Κινηματογράφος με εισιτήριο €2 στη φετινή Γιορτή του Σινεμά

Η πιο αγαπημένη κινηματογραφική συνήθεια επιστρέφει για ακόμη μια χρονιά, σε όλα τα σινεμά της χώρας, όπου όλες οι ταινίες και όλες οι προβολές θα έχουν ενιαίο εισιτήριο στο δίευρο.

21 Οκτ 2025

'Maggie Cassidy': Το νέο μπαρ της Πανόρμου έχει κάτι από '7 Jokers'

Οι Αρμελίνα Αντωναροπούλου, Μικαέλα Τσικουδάκη και Σπύρος Αναγνώστου παρουσιάζουν ένα ολόφρεσκο μπαρ γειτονιάς στους Αμπελόκηπους.

Περισσότερα από

Life

21 Οκτ 2025

Taste Atlas: Στην κορυφή των καλύτερων τυλιχτών του κόσμου το σουβλάκι

Το Taste Atlas δημοσιεύει νέα λίστα και η Ελλάδα πρωταγωνιστεί με το εθνικό της φαγητό.

21 Οκτ 2025

4 φράσεις του Jack Kerouac που έφυγε σαν σήμερα (21/10) από τη ζωή

Εμβληματικές φράσεις από τα βιβλία του, που αντικατοπτρίζουν τη φιλοσοφία και τις ανησυχίες του σημαντικού συγγραφέα.

21 Οκτ 2025

Λάχανο σαλάτα με τζίντζερ + σουσάμι: Η viral συνταγή που θα λατρέψεις αυτή τη σεζόν

Πώς να φτιάξεις τη λαχταριστή σαλάτα λάχανου με τζίντζερ και σουσάμι που έχει κατακτήσει το TikTok και θα φέρει φρεσκάδα στο τραπέζι σου.

21 Οκτ 2025

4 τροφές που εντείνουν το άγχος - Και τι να καταναλώσεις αντί γι’ αυτές

Ποιες συνηθισμένες τροφές αυξάνουν το άγχος σου και πώς μπορείς να τις αντικαταστήσεις με επιλογές που στηρίζουν την ψυχική σου ηρεμία.

21 Οκτ 2025

Το Athens Science Festival φορά τα γιορτινά του στο Ωδείο Αθηνών

Τι γίνεται όταν το Greekonomics, η Κατερίνα Βρανά, ο Σπήλιος Φλώρος και "Η γεωγραφία είναι πολύ κουλ" συναντιούνται στο The Christmas Lab;

21 Οκτ 2025
21 Οκτ 2025

Τι πρέπει να προσέχεις αν χρησιμοποιείς έλαια στο skincare σου

Τα έλαια στο πρόσωπο δεν είναι μόδα, είναι εργαλείο. Και όπως κάθε εργαλείο, δουλεύουν άψογα όταν ξέρεις πότε, πόσο και ποιο.

21 Οκτ 2025

Ορθοπεδικός αποκαλύπτει: Οι 3 απλές ασκήσεις που μειώνουν τον πόνο στη μέση στο σπίτι

Μάθε πώς να ανακουφίσεις τη μέση σου με απλές κινήσεις, ενδυνάμωση κορμού και χαλαρωτικό περπάτημα, σύμφωνα με ειδικούς.

21 Οκτ 2025

Πόση πρωτεΐνη κρύβεται σε ένα αυγό; Τι λένε οι διατροφολόγοι

Μάθε πόση πρωτεΐνη περιέχει κάθε μέγεθος αυγού και πώς να την εκμεταλλευτείς καθημερινά.

21 Οκτ 2025

Στη 'Λέσβο' των Εξαρχείων ζει ακόμα το αυθεντικό ουζερί

Αγαπημένο στέκι δικηγόρων και φοιτητών, το μυτιληνιό ουζερί της Εμμανουήλ Μπενάκη μετράει πάνω από μισό αιώνα ζωής χωρίς να χάσει την ουσία, την εικόνα και τον παλμό του, σε πείσμα των καιρών.