ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Υπάρχουν και ήττες που ανοίγουν καινούργιους δρόμους

Γράφει η Άντζελα Ζιούτη.

Υπάρχουν και ήττες που ανοίγουν καινούργιους δρόμους

Η αγωνία ενός υποψηφίου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, λίγο πριν εκδοθούν και επίσημα οι βάσεις από όπου και θα κριθεί η είσοδος του ή όχι στην πολυπόθητη σχολή, μοιάζει με την αγωνία ενός κατηγορούμενου που περιμένει με τρέμουλο την απόφαση του δικαστηρίου. Και στις δύο περιπτώσεις κρίνεται μάλλον τελεσίδικα το μέλλον τους. Βέβαια ο κατηγορούμενος θα εκτίσει την ποινή για κάποια αξιόποινη πράξη. Ο υποψήφιος όμως που τελικά έχει κατοχυρώσει τη βάση θα αφεθεί στη μαγεία της φοιτητικής ζωής που μόλις απλώνεται μπροστά του. Μαγεία; Όχι και τόσο.

Σε περίπτωση που περνάει σε διαφορετική πόλη από αυτήν που βρίσκεται η μόνιμη κατοικία του, η ζυγαριά του οικογενειακού προϋπολογισμού θα γύρει επικίνδυνα προς την πλευρά των δαπανών για τα επόμενα τουλάχιστον τέσσερα χρόνια. Η αναζήτηση της φοιτητικής στέγης είναι συχνά η πρώτη μεγάλη δοκιμασία. Με ενοίκιο μίας γκαρσονιέρας σχετικά κοντά στα πανεπιστήμια που ξεπερνά πολλές φορές το μισό του βασικού μισθού, τα φοιτητικά χρόνια δεν προδιαγράφονται καθόλου ανέμελα. Και καλά το κεραμίδι πάνω από το κεφάλι του, το βρήκε, θέση εργασίας μετά την λαμπρή αποφοίτηση του θα βρει; Άλλωστε κανείς δε θα θυμάται μετά από χρόνια την εκπληκτική τροχιά που διέγραψε στις πανελλαδικές εξετάσεις, χάρη στην οποία εισήχθη στο πανεπιστήμιο. Τι κι αν οι ατελείωτες ώρες μελέτης του υποψηφίου μεταφράστηκαν σε χιλιάδες μόρια; Η αγορά εργασίας άλλα πράγματα ζητά. Όμως δεν είναι ώρα για γκρίνια. Ήδη πολλοί από τους «νεοφώτιστους» πρωτοετείς φοιτητές φτιάχνουν βαλίτσες να πάνε να μείνουν μόνοι σε μία άλλη πόλη. Σκέφτονται ότι θα είναι επιτέλους ελεύθεροι δίχως την εκνευριστική επιστασία των γονιών τους. Τώρα θα καθαρίζουν, θα βάζουν πλυντήριο και θα πλένουν τα πιάτα. Ο φούρνος μικροκυμάτων θα ζεσταίνει το φαγητό που θα στέλνει η μανούλα στα τάπερ. Θα φτιάχνουν τα πράγματα που χαλάνε και θα βιδώνουν τις λάμπες. Και κάπου εκεί στο αμφιθέατρο θα ψάξουν να βρουν τις αδελφές ψυχές.

Τώρα θα καθαρίζουν, θα βάζουν πλυντήριο και θα πλένουν τα πιάτα. Ο φούρνος μικροκυμάτων θα ζεσταίνει το φαγητό που θα στέλνει η μανούλα στα τάπερ. Θα φτιάχνουν τα πράγματα που χαλάνε και θα βιδώνουν τις λάμπες. Και κάπου εκεί στο αμφιθέατρο θα ψάξουν να βρουν τις αδελφές ψυχές.

Αλλά χρειάζεται χρόνο και για αυτό. Όπως χρόνο χρειάζεται και η εξεταστική. Και διάβασμα. Κάποια μαθήματα θα τα περνάνε, κάποια όχι. Όμως ακόμη και τότε δεν έρχεται και το τέλος του κόσμου. Εξαρτάται βέβαια και από τον καθηγητή που διορθώνει τα γραπτά. Κάποιοι τα διορθώνουν στο «γόνατο» και κάποιοι άλλοι θέτουν ως προϋπόθεση να είσαι στην παράταξη τους. Η φοιτητική λέσχη πιθανώς να τους φανεί αηδία. Αλλά όταν το χαρτζιλίκι τελειώνει, τότε θα μοιάζει με γκουρμέ εστιατόριο. Οι μαζώξεις συμφοιτητών στο διαμέρισμα θα είναι ό,τι καλύτερο. Μπύρες, νέτφλιξ και επιτραπέζια. Βέβαια οι αποτυχόντες στις πανελλαδικές δεν πρόκειται να πάνε πουθενά. Θα κουρνιάσουν στο πατρικό μέχρι να σκεφτούν την επόμενη τους κίνηση. Ας είναι κι έτσι.

Όπως είπε άλλωστε ο Γάλλος συγγραφέας Πασκάλ Μπρυκνέρ: «Παρηγορηθείτε τουλάχιστον μ' αυτή την κοινοτοπία. Υπάρχουν νίκες που οδηγούν στο αδιέξοδο, όπως υπάρχουν και ήττες που ανοίγουν καινούργιους δρόμους».

Υπάρχουν και ήττες που ανοίγουν καινούργιους δρόμους

*Η Άντζελα Ζιούτη γεννήθηκε το 1968 στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στη σχολή Oικονομικών Επιστημών του Α.Π.Θ. Έχει εργαστεί στη διαφήμιση, στην εκπαίδευση και ως υπευθ. πωλήσεων και δημοσίων σχέσεων σε μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις. Άρθρα της κοινωνικού ενδιαφέροντος δημοσιεύονται συχνά στο διαδίκτυο, ενώ αρθρογραφούσε καθημερινά σε πρωινή εφημερίδα Free press μεγάλης κυκλοφορίας της Θεσσαλονίκης. Σήμερα αρθρογραφεί στην καθημερινή εφημερίδα ΕΘΝΟΣ. Εμφανίστηκε στα γράμματα με το έργο: «Ο Θεός κατοικεί σε ουρανοξύστη, 31 ποιήματα της πόλης», Παρατηρητής, 1999, Θεσσαλονίκη (ποίηση). Ακολούθησαν: «Η Αρχιτεκτονική των σιωπηλών ημερών», Ελληνικά Γράμματα, 2003, Αθήνα (ποίηση), «Ο ήλιος στο πάτωμα», Φερενίκη, 2009, Αθήνα (μυθιστόρημα), «Μαύρη πέτρα» (Θεατρκό έργο), 2015, «Ο άνθρωπος που μιλούσε με τα αγάλματα», Γαβριηλίδης, 2017, Αθήνα (ποίηση). Mιλάει Γερμανικά και Αγγλικά . Επί σειρά ετών υπηρέτησε ως γεν. Γραμματέας της Εταιρείας Δημοσίων Σχέσεων Βορείου Ελλάδος. Είναι μέλος της Εταιρίας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης. Βραβεύτηκε από το Φιλολογικό σύλλογο Παρνασσό (Β' βραβείο Ποίησης 2000), τη Νέα Κίνηση Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης (Γ' βραβείο Ποίησης 1999) την Ένωση Συγγραφέων Λογοτεχνών Ευρώπης (Α' βραβείο Ποίησης 2001) κ.ά. Είναι παντρεμένη με τον πυρηνικό γιατρό Δημήτρη Γρηγοράκη και ζει στη Θεσσαλονίκη.

Κεντρική φωτογραφία: iStock

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

21 Οκτ 2025

Ορθοπεδικός αποκαλύπτει: Οι 3 απλές ασκήσεις που μειώνουν τον πόνο στη μέση στο σπίτι

Μάθε πώς να ανακουφίσεις τη μέση σου με απλές κινήσεις, ενδυνάμωση κορμού και χαλαρωτικό περπάτημα, σύμφωνα με ειδικούς.

21 Οκτ 2025

Πόση πρωτεΐνη κρύβεται σε ένα αυγό; Τι λένε οι διατροφολόγοι

Μάθε πόση πρωτεΐνη περιέχει κάθε μέγεθος αυγού και πώς να την εκμεταλλευτείς καθημερινά.

Περισσότερα από

Life

21 Οκτ 2025

Στη 'Λέσβο' των Εξαρχείων ζει ακόμα το αυθεντικό ουζερί

Αγαπημένο στέκι δικηγόρων και φοιτητών, το μυτιληνιό ουζερί της Εμμανουήλ Μπενάκη μετράει πάνω από μισό αιώνα ζωής χωρίς να χάσει την ουσία, την εικόνα και τον παλμό του, σε πείσμα των καιρών.

21 Οκτ 2025

Στο Σταυρού του Νότου με την Ιουλία Καραπατάκη

Κάθε Πέμπτη και Παρασκευή, η δημοφιλής ερμηνεύτρια επιστρέφει, τον Νοέμβριο, στην Κεντρική Σκηνή.

21 Οκτ 2025

Τα νέα πρόσωπα που θα εμφανιστούν στο "Euphoria"

Η δημοφιλής εφηβική σειρά του Σαμ Λέβινσον ενηλικώνεται για τον τρίτο κύκλο επεισοδίων της.

21 Οκτ 2025

Lorenzo Antinori, τι σημαίνει να 'τρέχεις' το κορυφαίο μπαρ του πλανήτη;

Μία κουβέντα με τον Ιταλό γευσιπλάστη, με αφορμή τον θρίαμβο του Bar Leone στα The World's 50 Best Bars 2025.

20 Οκτ 2025

"Δεν το ’χω σήμερα": Η μικρή επανάσταση της παρουσίας απέναντι στο άγχος και το "πρέπει"

Μάθε πώς να μένεις παρούσα με τα συναισθήματά σου και να απελευθερώνεσαι από την πίεση του "πρέπει".

20 Οκτ 2025

Φθινοπωρινό restart: Το fitness πρόγραμμα που κρατά την Άννα Βίσση πάντα σε φόρμα

Η Άννα Βίσση δείχνει πώς ξαναμπαίνεις σε φόρμα με ενέργεια και πειθαρχία

20 Οκτ 2025

Ο Juergen Teller ισχυρίζεται ότι είναι "φυσιολογικός άνθρωπος" αλλά οι φωτογραφίες του σίγουρα δεν είναι

Το Ίδρυμα Ωνάση μετέτρεψε ένα παλιό εργοστάσιο στο Ρέντη σε μια εντυπωσιακή κοιτίδα πολιτισμού και το επισκεφτήκαμε για να δούμε τη νέα έκθεση του εμβληματικού Γερμανού φωτογράφου.

20 Οκτ 2025

Τι νέο θα δούμε στους κινηματογράφους από αυτή την Πέμπτη

Ο Μπρους Σπρίνγκστιν, το ντεμπούτο του Χάρις Ντίκινσον και ένα αινιγματικό horror προσεχώς (από 23/10) στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

20 Οκτ 2025

LDL χοληστερόλη: Το "αρχαίο" ρόφημα που μπορεί να την καταπολεμήσει

Ένα αρχαίο ρόφημα μπορεί να γίνει σύμμαχός σου ενάντια στην υψηλή χοληστερίνη.