Εκατοντάδες εργαζόμενοι, οι οποίοι δουλεύουν σε δύο εργαστάσια που κατασκευάζουν ρούχα των Zara και των Primark, απολύθηκαν μαζικά μόλις λίγες ημέρες μετά την δημιουργία μίας ένωσης εργατών που είχε σαν σκοπό να ζητήσει καλύτερες συνθήκες εργασίας. 

Οι εργαζόμενοι που έχασαν τη δουλειά τους δηλώνουν πως η διοίκηση, αμέσως μόλις πληροφορήθηκε την δημιουργία της ένωσης, απέλυσε  περισσότερους από 100 εργαζόμενους, κυρίως μέλη συνδικάτων και υποστηρικτές τους. Κατηγορούν επίσης τη διοίκηση πως μετέφερε 200 μη συνδικαλιστές εργαζόμενους από διαφορετικό εργοστάσιο για να τους αντικαταστήσει, τέσσερις ημέρες μετά τις απολύσεις. Στο εργοστάσιο Rui-Ning, επιπλέον 298 μέλη της ένωσης απολύθηκαν στις αρχές Μαΐου 2020.  

Όσο για την δικαιολογία που χρησιμοποιήθηκε σχετικά με τους λόγους των απολύσεων αυτές σχετίζονται με τον κορονοϊό. 

«Οι απολύσεις ήρθαν με πρόσχημα την πανδημία. Το εργοστάσιο απέλυσε τα περισσότερα μέλη της ένωσης. Ανάμεσά τους και εμένα», δήλωσε ο Kyaw Thu Zaw, εργαζόμενος στο εργοστάσιο και πρόεδρος της ένωσης. «Χρησιμοποίησαν τη δικαιολογία της δυσκολίας στη μεταφορά προϊόντων στην Ευρώπη, αλλά στην πραγματικότητα δεν υπήρχε καμία δυσκολία καθώς το εργοστάσιο μετέφερε ένα μεγάλο μέρος προϊόντων στις χώρες προορισμού στις 12 Μαΐου». 

Επίσης τόνισε ότι οι κανονικές βάρδιες αποτελούνταν από 10ωρες εργάσιμες ημέρες, έξι ημέρες την εβδομάδα, με τους εργαζόμενους να αναμένεται να κάνουν τακτικά υπερωρίες ώστε να βγάλουν αρκετά χρήματα για να επιβιώσουν. Οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο κερδίζουν περίπου 3 δολάρια την ημέρα. «Η Inditex πρέπει να επιβάλλει αξιοπρεπείς και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας στα εργοστάσια όπου κατασκευάζουν τα ρούχα της. Κάνουν δημόσιες δηλώσεις σχετικά με την ισότητα και τη βιωσιμότητα, αλλά εδώ υποφέρουμε», πρόσθεσε ο Kyaw Thu Zaw.    

Οι απολυθέντες εργάτες έστειλαν μια επιστολή στον ιδρυτή της Zara, Amancio Ortega, τον έκτο πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο με εκτιμώμενη περιουσία 66 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το Forbes. «Όταν ξεκίνησε η πανδημία, πολλοί εργάτες σαν κι εμάς συνέχισαν να φτιάχνουν τα ρούχα σας, ακόμη και όταν η διοίκηση του εργοστασίου αρχικά απέτυχε να μας δώσει μέτρα ασφαλείας, όπως μάσκες προσώπου και κοινωνικές αποστάσεις ως τρόπο προστασίας. Τώρα, η διοίκηση εκμεταλλεύτηκε την παγκόσμια κρίση ως ευκαιρία να καταστρέψει τα συνδικάτά μας, απολύοντας μαζικά τα μέλη των συνδικάτων», έγραψαν στον Ortega οι εργαζόμενοι σε δύο εργοστάσια ένδυσης στη Μιανμάρ.  

«Οι επόπτες φωνάζουν και χρησιμοποιούν αγενή γλώσσα και μας συμπεριφέρονται ως ζώα», δήλωσε ο Thuzar Htwe, ένας από τους απολυμένους εργάτες που ηγήθηκαν της ένωσης. Εξήγησε ότι οι υγειονομικές συνθήκες στο εργοστάσιο είναι κακές, συμπεριλαμβανομένων των τουαλετών, περιγράφοντας τα προβλήματα.  

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

 

TAGS