ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Χταπόδι-λουκούμι: Μια Ελληνίδα food blogger αποκαλύπτει τα μυστικά για να το μαγειρέψεις σωστά

Ακόμα και αν είσαι αρχάριος στη μαγειρική θα γίνει μαλακό και νόστιμο, αρκεί να ακολουθήσεις τις συμβουλές της Άντζελας Κοντού (A Hungry Bear).

Χταπόδι-λουκούμι: Μια Ελληνίδα food blogger αποκαλύπτει τα μυστικά για να το μαγειρέψεις σωστά

Αν αποτυγχάνεις να μαγειρέψεις το χταπόδι όσες φορές κι αν προσπαθείς -σου βγαίνει πολύ σκληρό ή άνοστο- μπορείς να του δώσεις μία ακόμα ευκαιρία ώστε να μη λείψει από το σαρακοστιανό τραπέζι σου. Ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές που δίνει βήμα βήμα η food blogger Άντζελα Κοντού (A Hungry Bear) έχεις την επιτυχία στο τσεπάκι, ακόμα και αν είσαι αρχάριος στη μαγειρική.

Βήμα 1ο
«Αν αγοράσουμε φρέσκο χταπόδι από τον ιχθυοπώλη μας, πρέπει να σιγουρευτούμε ότι θα μαλακώσει καλά στην κατσαρόλα. Πρέπει να μαλακώσουν οι ιστοί του και αυτό μπορεί να γίνει με 2 τρόπους. Θα πρέπει το χταπόδι να είναι "παραγουλιασμένο", όπως το λένε, δηλαδή να έχει χτυπηθεί προτού το πάρουμε εμείς. Ο ψαράς παραδοσιακά χτυπάει κάτω στα χοντρά βότσαλα της παραλίας το χταπόδι και το τρίβει κυκλικά. Ή, σε πιο επαγγελματικό επίπεδο, βάζουν τα χταπόδια σε ειδικά "πλυντήρια", όπου το μηχάνημα αναλαμβάνει τη δουλειά. Αυτή η διαδικασία γίνεται για να σπάσουν οι ίνες του και να γίνει τρυφερό κατά το μαγείρεμα. Βεβαίως αν δεν ψαρέψουμε μόνοι μας το χταπόδι, δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι έχει περάσει από αυτή τη διαδικασία.

»Υπάρχει όμως κι άλλος τρόπος να το μαλακώσουμε. Κι αυτός είναι να το βάλουμε στην κατάψυξη για μερικές μέρες ή αν μπορούμε ακόμα και εβδομάδες. Όσο κι αν ακούγεται παράξενο, αυτό θα κάνει την ίδια δουλειά με το χτύπημα και το χταπόδι μας θα βράσει καλύτερα. Το αποτέλεσμα και στις δυο περιπτώσεις είναι το ίδιο. Μαλακώνουν οι ιστοί του και επιτρέπουν να μαλακώσει καλά στο μαγείρεμα. Όπως είναι ευνόητο, ο δεύτερος τρόπος της κατάψυξης είναι ευκολότερος για εμάς. Έτσι στην περίπτωση που έχουμε στα χέρια μας ένα φρέσκο χταπόδι, επειδή δεν γνωρίζουμε αν πέρασε από τη διαδικασία χτυπήματος, καλό είναι να το βάλουμε στην κατάψυξη και να το μαγειρέψουμε μετά από ένα διάστημα.

»Αν βεβαίως αγοράσουμε κατεψυγμένο χταπόδι, μπορούμε να το αποψύξουμε και να το μαγειρέψουμε αμέσως. Η δική μου συμβουλή πάντως είναι να πάρετε φρέσκο χταπόδι που είναι ασύγκριτα πιο γευστικό. Αλλά στην περίπτωση που επιλέξετε κατεψυγμένο, τουλάχιστον βεβαιωθείτε ότι είναι ελληνικό, διότι τα εισαγόμενα είναι πολύ άνοστα σε σχέση με τα χταπόδια των ελληνικών θαλασσών.

Βήμα 2ο

»Αν είναι ακαθάριστο το χταπόδι που θα μαγειρέψουμε, πρέπει να το καθαρίσουμε καλά, γυρίζοντας τα μέσα έξω την κουκούλα του και αφαιρώντας όλα τα εντόσθια που περιέχει. Στη συνέχεια αφαιρούμε και το μόνο σκληρό σημείο επάνω του, το δόντι του, που βρίσκεται στο κέντρο των πλοκαμιών.

»Το πλένουμε σχολαστικά να φύγουν τυχόν άμμος και όποια άλλη ακαθαρσία από τα πλοκάμια. Το βάζουμε στην κατσαρόλα χωρίς να προσθέσουμε τίποτα άλλο κλείνοντας το καπάκι και το αφήνουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά να βγάλει τα δικά του υγρά και να σιγοβράσει σε αυτά. Τις περισσότερες φορές αρκούν τα δικά του υγρά για να βράσει ώσπου να μαλακώσει καλά. Εάν πάλι δούμε ότι η κατσαρόλα στέγνωσε και το χταπόδι ακόμα είναι σκληρό, προσθέτουμε μισό ποτήρι νερό. Δεν προσθέτουμε απολύτως τίποτα άλλο και βεβαίως το αλάτι απαγορεύεται. Από το σημείο που το χταπόδι μας μαλακώσει αρκετά, μπορούμε να συνεχίσουμε την όποια συνταγή επιλέξουμε να ετοιμάσουμε».

Δες τον Γάλλο σεφ Eric Ripert να μαγειρεύει το χταπόδι βασισμένος σε συνταγή του Άντονι Μπουρντέν.

Photo by James Sutton on Unsplash

Read Next

05 Δεκ 2025

Καταφθάνουν σύντομα τα 50 καλύτερα μπαρ (και) της Ευρώπης

Τα The World's 50 Best Bars εγκαινιάζουν τη νέα λίστα Europe’s 50 Best Bars και δίνει την ευκαιρία σε μικρότερες πόλεις να λάμψουν μέσα από τα μπαρ τους.

05 Δεκ 2025

Σύνδρομο χριστουγεννιάτικου δέντρου: Τι είναι και γιατί δεν πρέπει να αγνοείς τα συμπτώματά του;

Ένα φαινομενικά αθώο χριστουγεννιάτικο δέντρο μπορεί να κρύβει ερεθιστικούς παράγοντες που σου χαλούν τις γιορτές - δες τι πρέπει να προσέξεις.

Περισσότερα από

Life

05 Δεκ 2025

Ένα απροσδόκητο street party παίζει σήμερα στη Μητροπόλεως

Απόψε, από τις 20:00, το κέντρο φορά τα γιορτινά του και γεμίζει μουσική και ρυθμό.

05 Δεκ 2025

Οι ταινίες που θα δούμε τον Δεκέμβριο στο Netflix

Πρεμιέρες που μπαίνουν δυνατά στη γιορτινή περίοδο, μεγάλα ονόματα σε νέες παραγωγές και μια σειρά από ταινίες και ντοκιμαντέρ που κλείνουν τη χρονιά θεαματικά.

05 Δεκ 2025

Κάτι πολύ νόστιμο συνέβη το περασμένο Σάββατο στο Παγκράτι

Το Ex Machina του Άνταμ Κοντοβά όχι μόνο βρίσκεται σε γαστρονομική φόρμα αλλά θα μας απασχολήσει σοβαρά και με τα 4 hands event του.

05 Δεκ 2025

Στο 'Hotel Ερμού', για δέκατη χρονιά με την Άννα Βίσση

Η "απόλυτη Ελληνίδα σταρ" γιορτάζει 10 συνεχόμενα χρόνια στο στέκι της, κάθε Παρασκευή και Σάββατο.

05 Δεκ 2025

Τι θα κάνεις αυτό το Σαββατοκύριακο στην Αθήνα

Το πρώτο ΣΚ του Δεκεμβρίου φέρνει μαζί του χριστουγεννιάτικα δρώμενα, θεατρικές παραστάσεις και lives, νέα εστιατόρια και μπαρ, καθώς και πολλές ακόμη αφορμές εξόδου.

05 Δεκ 2025

Στο Santa Claus Kingdom τα Χριστούγεννα γίνονται εμπειρία

Το μεγαλύτερο Χριστουγεννιάτικο Πάρκο της Ελλάδας είναι και πάλι εδώ.

05 Δεκ 2025

Μία από τις πιο φίνες κερκυραϊκές κουζίνες για ένα βράδυ στην Αθήνα

Η υπέροχη γευστική πρόταση του Αριστοτέλη Μέγκουλα και του "Pomo d’ Oro" σερβίρεται για μία και μόνο νύχτα στο "Ark".

05 Δεκ 2025

"Στα μαγικά Χριστούγεννα του Πινόκιο", ο Χρήστος Νικολάου ζωντανεύει το παιδί μέσα μας

Στη μαγική παράσταση "Τα μαγικά Χριστούγεννα του Πινόκιο", ο πρωταγωνιστής Χρήστος Νικολάου αποκαλύπτει πώς ο ρόλος έγινε προσωπικό ταξίδι επιστροφής στη φαντασία, στην παιδική αθωότητα και στη δύναμη της αγάπης που ενώνει και μεταμορφώνει.

05 Δεκ 2025

Γιατί πλημμυρίζει η Αθήνα κάθε φορά που βρέχει;

Βρέχει ξανά και οι δρόμοι της Αθήνας μετατρέπονται σε ποτάμια - πώς θα φτάσεις στη δουλειά, στο σχολείο ή στο ραντεβού σου; Ένας ειδικός μάς εξηγεί τι συμβαίνει.

04 Δεκ 2025

9 έξυπνες χρήσεις του αλατιού που πρέπει να δοκιμάσεις σήμερα

Το αλάτι δεν είναι μόνο για γεύση. Ανακάλυψε 9 καθημερινές χρήσεις που θα σε εντυπωσιάσουν.