ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

WOMENTORS: Η ενδυνάμωση νέων γυναικών ως απάντηση στις ανισότητες

Το WOMENTORS του Ιδρύματος Λαμπράκη και της «Αποστολής Άνθρωπος» προσφέρει όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζει μια νέα γυναίκα για να να προχωρήσει στο μονοπάτι της.

WOMENTORS: Η ενδυνάμωση νέων γυναικών ως απάντηση στις ανισότητες

Σχεδόν 9.000 νέες γυναίκες (18-35 ετών) έχουν συμμετάσχει τα τελευταία δύο χρόνια στο πρόγραμμα WOMENTORS που σχεδίασε και υλοποίησε το Ίδρυμα Λαμπράκη και το οποίο τελεί υπό την Αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Πρόκειται για έναν κύκλο 10 τρίωρων συναντήσεων, που κάθε φορά πραγματεύονται μια συγκεκριμένη θεματική με στόχο τη σωστή ενημέρωση και -κυρίως- την ενδυνάμωση των νεαρών γυναικών. Οι θεματικές ποικίλλουν. Αφορούν την υγεία και την εργασία -αναλύοντας έννοιες όπως είναι το glass ceiling και η επιχειρηματική σκέψη ως πρακτικά ζητήματα που αφορούν στην αγορά εργασίας. Καταπιάνεται επίσης με τα στερεότυπα, τις έμφυλες διακρίσεις, τη σημασία της ενσυναίσθησης και την καλλιέργεια soft skills. Ενημερώνει για τα δικαιώματα και τις νομικές οδούς που υπάρχουν για την υπεράσπισή τους, όπως και για τρόπους συμμετοχής μας στο πολιτικό γίγνεσθαι ως ενεργοί και υπεύθυνοι πολίτες.

WOMENTORS: Η ενδυνάμωση νέων γυναικών ως απάντηση στις ανισότητες

«Το πρόγραμμα γεννήθηκε σαν ιδέα πριν από περίπου 8 χρόνια, καθώς η ίδια παρατηρούσα τα εμπόδια και τις ανισότητες που βιώνουν οι γυναίκες στην Ελλάδα λόγω φύλου και γνωρίζοντας ότι στην εκπαιδευτική τους πορεία τα νέα κορίτσια δεν προετοιμάζονται ώστε να είναι σε θέση να τα υπερβούν – ίσως ακόμα και να τα αναγνωρίσουν» εξηγεί στο womantoc η Σεβαστή- Σοφία Ανθοπούλου, Γενική Διευθύντρια του Ιδρύματος Λαμπράκη. Και συνεχίζει: «Ξεκινώντας να το σχεδιάσω αναζήτησα δεδομένα για τις ανισότητες και με έκπληξη διαπίστωσα ότι ο Ευρωπαϊκός Δείκτης για την Ισότητα των Φύλων κατατάσσει την Ελλάδα τελευταία στην ΕΕ. Το πρόγραμμα δεν ήθελα απλά να ωφελήσει τις συμμετέχουσες. Ήθελα να δημιουργήσει αντίκτυπο και να ξεκινήσει μια αλλαγή μέσα στην ελληνική κοινωνία. Για να γίνει αυτό πρέπει να παρέμβεις σε ευρεία βάση και διαθεματικά στα ζητήματα που συνδέονται με την ισότητα. Να δώσεις δηλαδή μια συνολική άποψη του πεδίου και των προκλήσεων στις νέες γυναίκες και στη συνέχεια να τις εφοδιάσεις με τις γνώσεις και τα προσόντα που θα χρειαστούν για να τις αντιμετωπίσουν. Επίσης, χρειάζεται να παρέμβεις σε μια ευρεία πληθυσμιακή βάση, ώστε να δημιουργήσεις ένα εκτενές δίκτυο νέων γυναικών που θα έχουν ικανότητα και διάθεση να αλλάξουν τα πράγματα. Περίμενα καιρό για τη χρηματοδοτική ευκαιρία που θα έδινε σάρκα και οστά σε αυτό το εγχείρημα και αυτή ήρθε το 2019. Ξεκινήσαμε τον Απρίλιο του 2020, και συμπτωματικά κάποιους μήνες μετά ξεκίνησε το #metoo στην Ελλάδα και άρχισαν να έρχονται στη δημοσιότητα οι γυναικοκτονίες η μία μετά την άλλη».

Επίσης, χρειάζεται να παρέμβεις σε μια ευρεία πληθυσμιακή βάση, ώστε να δημιουργήσεις ένα εκτενές δίκτυο νέων γυναικών που θα έχουν ικανότητα και διάθεση να αλλάξουν τα πράγματα. Περίμενα καιρό για τη χρηματοδοτική ευκαιρία που θα έδινε σάρκα και οστά σε αυτό το εγχείρημα και αυτή ήρθε το 2019. Ξεκινήσαμε τον Απρίλιο του 2020, και συμπτωματικά κάποιους μήνες μετά ξεκίνησε το #metoo στην Ελλάδα και άρχισαν να έρχονται στη δημοσιότητα οι γυναικοκτονίες η μία μετά την άλλη.

Οι συναντήσεις του WOMENTORS πραγματοποιήθηκαν και πραγματοποιούνται ακόμη διαδικτυακά λόγω της πανδημίας. Η κάθε συνάντηση ξεκινά με την προβολή βιντεο-αφηγήσεων κυρίως γυναικών, αλλά και κάποιων αντρών, που λειτουργούν ως έμπνευση για τις νέες γυναίκες και ακολουθεί μια σειρά βιωματικών ασκήσεων που συντονίζουν γυναίκες-μέντορες, οι οποίς εκπαιδεύτηκαν ειδικά για τις ανάγκες του προγράμματος.

Μια εξ αυτών είναι και η Βάσια Αλετρά. Όπως και οι υπόλοιπες Leader, έτσι και η Βάσια είναι νέα γυναίκα, 27 χρονών που κλήθηκε να συντονίσει δύο γκρουπ των 25 ατόμων. Όχι και πολύ εύκολη αποστολή για έναν άνθρωπο που βρίσκεται στα πρώτα βήματα της σταδιοδρομίας του. «Προσωπικά μου έκανε εντύπωση το γεγονός πως νεαρές κοπέλες δεν συνειδητοποιούν καν τις έμφυλες διακρίσεις που αντιμετωπίζουμε στην καθημερινότητα. Δήλωναν αρχικά πως δεν έχουν βιώσει οι ίδιες κάποιο στερεότυπο για να συνειδητοποιήσουν στη συνέχεια ότι ισχύει το ακριβώς αντίθετο» εξηγεί η Βάσια. «Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων οικοδομείται ένα ισχυρό πλαίσιο εμπιστοσύνης. Έτσι, ήταν πολλές οι φορές που οι κοπέλες αισθάνθηκαν ασφαλείς να μοιραστούν εμπειρίες και συναισθήματα με αφορμή τις βιωματικές ασκήσεις του προγράμματος. Όπως μία γυναίκα που ξέσπασε όταν μας αφηγήθηκε πως υπήρξε θύμα bullying από πολύ νεαρή ηλικία ή όταν μία κοπέλα μοιράστηκε μαζί μας πως “μια δύσκολη πρόσφατη στιγμή” ήταν η αναμέτρηση της μητέρας της με την ασθένεια του καρκίνου. Έτσι θα έλεγα με ασφάλεια πως έχουμε και κλάματα και γέλια» συμπληρώνει η Βάσια.

Όπως μία γυναίκα που ξέσπασε όταν μας αφηγήθηκε πως υπήρξε θύμα bullying από πολύ νεαρή ηλικία ή όταν μία κοπέλα μοιράστηκε μαζί μας πως “μια δύσκολη πρόσφατη στιγμή” ήταν η αναμέτρηση της μητέρας της με την ασθένεια του καρκίνου. Έτσι θα έλεγα με ασφάλεια πως έχουμε και κλάματα και γέλια» συμπληρώνει η Βάσια.

Ως μια βασική, συνολική σύγχρονη κατάρτιση για τη σύγχρονη ζωή θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς το πρόγραμμα WOMENTORS. Γιατί η πραγματικότητα διαφέρει πολύ από την εικόνα που νομίζουμε ότι έχουμε γι’ αυτή. Για παράδειγμα, στον τομέα της Υγείας και ιδίως των γυναικολογικών θεμάτων, ανώνυμα polls ανάμεσα στις συμμετέχουσες αποκάλυψαν πως οι περισσότερες γυναίκες επισκέφθηκαν για πρώτη φορά γυναικολόγο σε ηλικία 25 ετών. Μάλιστα, η σχετική ενημέρωση παρακίνησε πολλές κοπέλες να κλείσουν ραντεβού με τον γιατρό τους για τις καθιερωμένες εξετάσεις.

«Πάντως, εμένα με συνάρπασαν μαρτυρίες ανθρώπων που έχουν ζήσει εμπειρίες που δεν έχουμε ζήσει εμείς και που δεν φανταζόμαστε πως ίσως έρθουμε αντιμέτωπες με αυτές» εξηγεί στο Womantoc η Κατερίνα Ξένου, φοιτήτρια. «Όπως καταστάσεις ενδοοικογενειακής βίας ή καταστάσεις που ενδέχεται να αντιμετωπίσουμε σ’ ένα ανδροκρατούμενο περιβάλλον. Μέσα από τις αφηγήσεις στα βίντεο ή σε live συζητήσεις, το μήνυμα των ομιλητών έμοιαζε να γίνεται ακόμα πιο δυνατό ακριβώς επειδή ήμασταν όλες μαζί κοινωνοί του, ταυτόχρονα».

Η ίδια έχει μόλις ολοκληρώσει τις σπουδές της στη Διοίκηση Επιχειρήσεων. Πέρσι, την περίοδο που ξεκίνησε το πρόγραμμα σκεφτόταν πως ήθελε να κάνει αίτηση για μεταπτυχιακό στη Γαλλία, αλλά το ανέβαλε. Όσο όμως οι συναντήσεις προχωρούσαν σκέφτηκε πως είναι το ίδιο δυνατή και ικανή με όλες και όλους και τώρα βρίσκεται στη διαδικασία της αίτησης.

Η μεγαλύτερη καινοτομία του προγράμματος είναι ότι έρχεται να ενδυναμώσει τη γυναίκα επενδύοντας στη δύναμή της. Το WOMENTORS εκτός από πρόγραμμα ενδυνάμωσης είναι και ένα δίκτυο γυναικών που αλληλοεπιδρούν δημιουργικά. Το δίκτυο αυτό θα μπορούσαμε να το απεικονίσουμε με ομόκεντρους κύκλους. Στον εσωτερικό κύκλο βρίσκονται η ομάδα έργου και η επιστημονική ομάδα του WOMENTORS. στον επόμενο κύκλο βρίσκονται οι εισηγήτριες και εισηγητές των σεμιναρίων που συμπληρώνουν το έργο της επιστημονικής ομάδας, οι μέντορες και τα άτομα που συμμετέχουν στις βιντεο-αφηγήσεις και οι 23 περιφερειακές συντονίστριες του προγράμματος. στον επόμενο κύκλο βρίσκονται 186 νέες γυναίκες, που είναι οι leaders του WOMENTORS και στον εξωτερικό βρίσκονται οι 9.000+ νέες γυναίκες που συμμετέχουν στα σεμινάρια ενδυνάμωσης. Η γνώση διαχέεται από το κέντρο προς τα έξω!

«Τι με εντυπωσίασε τελικά στο πρόγραμμα; Ο εαυτός μου!» θα πει η Βάσια Αλετρά. «Γιατί και εμείς οι leaders βιώνουμε την ενδυνάμωση στην πράξη. Απέκτησα αυτοπεποίθηση. Πριν, δεν θα μπορούσα να φανταστώ πως θα μπορώ να μιλάω μπροστά σε 200 γυναίκες, αλλά και να τις συντονίζω. Επιπλέον, το σημαντικότερο είναι πως κοπέλες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα έγιναν μετά και οι ίδιες leaders ακολουθώντας τη διαδικασία της εκπαίδευσης».

Ποια θα είναι όμως η συνέχεια για το WOMENTORS; «Το WOMENTORS θα συνεχίσει να προσφέρεται και ελπίζουμε ότι θα μπορούμε να βρίσκουμε χρηματοδότηση για να το υλοποιούμε και στα επόμενα χρόνια. Θα θέλαμε ιδανικά να δουλέψουμε με μια ολόκληρη γενιά νέων γυναικών. Παράλληλα, επειδή υπάρχει σημαντική ανάγκη, αλλά και ενδιαφέρον από μεγαλύτερες των 35 ετών γυναίκες, ξεκινήσαμε ήδη τον Οκτώβριο του 2021 ένα νέο πρόγραμμα, το ReWoman στο πλαίσιο του οποίου προσφέρουμε δωρεάν σε κάθε ενήλικη γυναίκα σεμινάρια ενδυνάμωσης σε ποικίλες θεματικές. Τα σεμινάρια αυτά είναι διαφορετικά από εκείνα του WOMENTORS και φυσικά απευθύνονται και στις νέες» εξηγεί η Σεβαστή- Σοφία Ανθοπούλου.

Παράλληλα, επειδή υπάρχει σημαντική ανάγκη, αλλά και ενδιαφέρον από μεγαλύτερες των 35 ετών γυναίκες, ξεκινήσαμε ήδη τον Οκτώβριο του 2021 ένα νέο πρόγραμμα, το ReWoman στο πλαίσιο του οποίου προσφέρουμε δωρεάν σε κάθε ενήλικη γυναίκα σεμινάρια ενδυνάμωσης σε ποικίλες θεματικές. Τα σεμινάρια αυτά είναι διαφορετικά από εκείνα του WOMENTORS και φυσικά απευθύνονται και στις νέες» λέει η Σεβαστή- Σοφία Ανθοπούλου.

Επιπλέον, το Ίδρυμα Λαμπράκη υλοποιεί φέτος το «Έλα στη θέση μου!», ένα πρόγραμμα που απευθύνεται σε μαθήτριες και μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με στόχο την ενημέρωσή τους για τα στερεότυπα και τις ανισότητες φύλου. Τα παιδιά μέσα στην τάξη συζητούν σε ομάδες για τη δική τους σχέση με τα στερεότυπα, τα οποία όπως γνωρίζουμε επιβαρύνουν και αγόρια και κορίτσια και μέσα από βιωματικές και ανακαλυπτικές τεχνικές έρχονται το ένα στη θέση του άλλου. «Συνολικά, το Ίδρυμα Λαμπράκη στο πλαίσιο της κοινωφελούς αποστολής του θα είναι τα επόμενα παρόν και θα συνεχίσει να εργάζεται δυναμικά για την επίτευξη της ισότητας φύλων στη χώρα μας» επισημαίνει η κυρία Ανθοπούλου.

Διακρίσεις και βραβεύσεις του προγράμματος WOMENTORS

Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου έθεσε το WOMENTORS υπό την αιγίδα της, αναγνωρίζοντας με τον καλύτερο τρόπο την προστιθέμενη αξία που προσφέρει το πρόγραμμα στην ελληνική κοινωνία. Πρόκειται για θεσμική αναγνώριση με ιδιαίτερη σημειολογία, καθώς προέρχεται από την πρώτη γυναίκα κάτοχο του ύπατου πολιτειακού αξιώματος στην Ελλάδα.

-Χρυσό Βραβείο των Education Leaders Awards για την ανάπτυξη οριζόντιων δεξιοτήτων.

ράβευση του Ιδρύματος Λαμπράκη και της οργάνωσης «Αποστολή Άνθρωπος» για το έργο αυτό από τον θεσμό των Bravo Sustainability Awards του Quality Net Foundation στην κατηγορία «In Action».

Το έργο WOMENTORS υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, με φορέα υλοποίησης το Ίδρυμα Λαμπράκη και εταίρο την οργάνωση «Αποστολή Άνθρωπος». Το Ίδρυμα Λαμπράκη, που διαθέτει υψηλή τεχνογνωσία σε θέματα παιδείας και δια βίου μάθησης, αλλά και στην ανάπτυξη προγραμμάτων και δικτύων εθνικής εμβέλειας, ανέλαβε τον σχεδιασμό του προγράμματος, την ανάπτυξη της μεθοδολογίας και του περιεχομένου του και τον συντονισμό του. Η οργάνωση «Αποστολή Άνθρωπος» ανέλαβε την ανάπτυξη του περιεχομένου που συνδέεται με την ενδυνάμωση στα θέματα υγείας, στα οποία και εξειδικεύεται.

Το πρόγραμμα Active citizens fund, ύψους € 12εκ, χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEA Grants.

Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow.

Εικόνες: Παραχώρηση του Ιδρύματος Λαμπράκη

Kεντρική εικόνα: istock images

Ακολουθήστε το Woman Toc στο Instagram

Δείτε εδώ ολόκληρο το αφιέρωμα

Read Next

18 Απρ 2024

Λίζερλ Αϊνστάιν: Το "κρυφό" παιδί του Άλμπερτ Αϊνστάιν που εξαφανίστηκε μυστηριωδώς μετά τη γέννηση

Σχεδόν 25 χρόνια μετά τον θάνατο του Γερμανού νομπελίστα (που πέθανε 18 Απριλίου 1955) αποκαλύφθηκε η ύπαρξη τρίτου παιδιού στην ζωή του.

17 Απρ 2024

57 χρόνια πριν: Οι Rolling Stones στην Αθήνα τον Απρίλη του 1967

Τέσσερις ημέρες πριν από το πραξικόπημα των Συνταγματαρχών, οι Rolling Stones άνοιγαν τον χορό των ροκ συναυλιών στην Ελλάδα. Η συναυλία τους στο γήπεδο του ΠΑΟ άρχισε κανονικά, αλλά δεν τελείωσε ποτέ.

Περισσότερα από

Stories

17 Απρ 2024

Δημήτρης Μητροπάνος: Γνώρισε τον εξόριστο πατέρα του όταν ήταν 29 χρόνων. Οι αποβολές από τα σχολεία και η πατρική σχέση με τον Ζαμπέτα

Ήταν17 Απριλίου όταν ο Δημήτρης Μητροπάνος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με πνευμονικό οίδημα και μεταφέρθηκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όπου και άφησε την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 64 ετών.

17 Απρ 2024

Κωνσταντίνος Καβάφης:"Σημασία έχουν αυτά που δεν ζήσαμε. Οι έρωτες οι ανεκπλήρωτοι, όλα τα "σ' αγαπώ" που τσιγκουνευτήκαμε"

Τον κατέκριναν, τον χλεύασαν σε μεγάλο βαθμό, τον παρώδησαν και πολλοί προσπάθησαν να αποδείξουν πως όσα έγραφε "δεν συνιστούσαν ποίηση". Έκαναν τεράστιο λάθος.

16 Απρ 2024

Η Δούκισσα Νομικού 17 χρόνια πριν: Όταν η όμορφη φοιτήτρια της ΑΣΟΕΕ κέρδιζε το στέμμα

Τότε ήταν ένα γλυκό κοριτσάκι, φοιτήτρια ακόμα στην ΑΣΟΕΕ. Με δυσκολία κοιτούσε την κάμερα.

16 Απρ 2024

Τσάρλι Τσάπλιν:"Δεν είμαι ακριβώς ερωτευμένος μαζί της, αλλά εκείνη είναι απόλυτα ερωτευμένη μαζί μου"

Η μεγάλη αδυναμία του Τσάρλι Τσάπλιν στις ανήλικες γυναίκες. Ο Τσαρλς Σπένσερ "Τσάρλι" Τσάπλιν (Charles Spencer "Charlie" Chaplin) γεννήθηκε στις 16 Απριλίου 1889 στο Λονδίνο από γονείς θεατρίνους.

16 Απρ 2024

Κριστόφ: Ο τραγουδιστής του πρώτου μου μπλουζ

Ήυαν ο ερμηνευτής που "χόρεψε" μαζί του κάθε ερωτευμένο ζευγάρι. "Οh! Mon Amour"

15 Απρ 2024

Ζαν Πολ Σαρτρ: "Αν έγινα φιλόσοφος, αν επεδίωξα τόσο επίμονα τη φήμη, όλα έγιναν βασικά για να μπορώ να ρίχνω γυναίκες"

Ο μπουρζουά φιλόσοφος που περιφρόνησε τους μπουρζουάδες και το βραβείο Νόμπελ πέθανε σαν σήμερα.

15 Απρ 2024

Γιάννης Φέρτης: Η φωτογραφία με τη Μιμή Ντενίση από τον γάμο τους

Η σπάνια αδημοσίευτη φωτογραφία με τη Μιμή Ντενίση.

15 Απρ 2024

Γιάνης Φέρτης-Ξένια Καλογεροπούλου : Ο γάμος στο γραφικό εκκλησάκι 60 χρόνια πριν

Σπάνιες φωτογραφίες από τον γάμο του Φέρτη με την Καλογεροπούλου 60 χρόνια πριν!

15 Απρ 2024

Το ζευγάρι που επέλεξε να πεθάνει μαζί: Η αληθινή ιστορία αγάπης του Τιτανικού

"Παιδί μου πες στη μητέρα σου ότι την αγαπώ". Μια τραγική ιστορία αγάπης,πριν το ναυάγιο του θρυλικού κρουαζιερόπλοιου που βυθίστηκε στις 15 Απριλίου 1912, κατά τη διάρκεια του παρθενικού του ταξιδιού.

14 Απρ 2024

Ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος 26 ετών στην πρώτη του θεατρική εμφάνιση

"Όταν η μητέρα του αντιλαμβάνεται την αλήθεια, δηλώνει στον νεαρό Διονύση ότι θα τον αποκληρώσει". Σαράντα χρόνια χωρίς τον σπουδαίο ηθοποιό.