ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Βουτυρένια, αφράτη, μαγική: Η γαλλική ομελέτα είναι το κορυφαίο πιάτο με αυγά

Κλασική και ρουστίκ: Η απόλυτη ομελέτα. Μάθε πώς να την φτιάχνεις.

Η γαλλική ομελέτα έχει τη χάρη του σκέτου, σωστά ψημένου αυγού κι ακόμα αν την θέλεις γεμιστή, τα υλικά της μπαίνουν λίγα, σωστά σωταρισμένα από πριν. Διάλεξα αυτό το βίντεο γιατί, με δύο τρόπους, μας εκπαιδεύει να κάνουμε μια σωστή ομελέτα.

Η ομελέτα σε Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία

Αν ζητήσεις ομελέτα στην Ελλάδα, θα σερβιριστείς ομελέτα στρογγυλή ή διπλωμένη στη μέση και σίγουρα θα έχει χρώμα ροδοψημένο.

Συνήθως δεν την τρώμε σκέτη, αλλά με προσθήκη τυριών, λαχανικών ή αλλαντικών μέσα στα αυγά. Χρησιμοποιούμε τα αυγά σαν συνδετικό στοιχείο για να ενώσουμε τα υπόλοιπα υλικά. Σε μέρη της Ελλάδας τη λέμε φρουτάλια ή σφουγγάτο ή απλά την περιγράφουμε: ομελέτα με πατάτες.

Οι Ιταλοί, τη λένε φριτάτα, frittata και οι Ισπανοί που της δίνουν περισσότερο ύψος, τη λένε τορτίγια, tortilla. Για να ψηθεί αυτή η ομελέτα στο τηγάνι θέλει ή τουμπάρισμα ή να μπει στο γκριλ του φούρνου. Οι ομελέτες με τα πολλά υλικά ψήνονται κατευθείαν στο φούρνο.

Η ομελέτα στη Γαλλία

Οι Γάλλοι, τη δική τους ομελέτα την θέλουν απλή, λεπτή και λευκή. Ακόμα κι αν είναι γεμιστή, τα υλικά θα είναι τόσα ώστε να δίνουν γεύση και να συνοδεύουν, όχι να καλύπτουν, τη ντελικάτη γεύση των αυγών και του βουτύρου. Επιμένουν να ψήνουν τα αυγά χωρίς να πάρουν χρώμα γιατί έτσι διατηρείται η κρεμώδης υφή της πρωτεϊνης. Όσο ροδίζει η ομελέτα, τόσο περισσότερο στεγνώνει το αυγό. Μην νομίζετε πως τρώνε μισοψημένη την ομελέτα τους. Το αυγό είναι ψημένο με τέτοιο τρόπο που είναι αφράτο και τρυφερό και αξίζει να μάθετε την τεχνική.

Δύο τρόποι για να φτιάξουμε γαλλική ομελέτα

1. κλασσική γαλλική ομελέτα

μέτρια δυνατή φωτιά, πολύ έντονο ανακάτεμα για να γίνει όσο πιο ομοιογενές το ψήσιμο και να μην πάρει καθόλου χρώμα η ομελέτα

2. χωριάτικη γαλλική ομελέτα

δυνατή φωτιά, αργό ανακάτεμα να δημιουργηθούν μεγάλα πήγματα αυγού και έξτρα βούτυρο να ροδίσει

Ο Jacques Pepin στο βίντεο δείχνει εξαιρετικά τους δύο τρόπους, πρώτα της χωριάτικης και μετά της κλασσικής γαλλικής ομελέτας.

Η ταυτότητα της γαλλικής ομελέτας

Να θυμόμαστε τα ακόλουθα όταν σκεφτόμαστε "γαλλική ομελέτα”:

  • Η κλασσική γαλλική ομελέτα έρχεται τυλιγμένη σαν πούρο και δεν έχει χρώμα.

  • Η βάση των αυγών είναι σκέτη ή αρωματίζεται με βότανα (σχινόπρασο, εστραγκόν, μυρώνια, μαϊντανός).

  • Αν θέλουμε γέμιση, προσθέτουμε υλικά στην μια άκρη της ομελέτας και μετά τη διπλώνουμε. Τα υλικά δεν πρέπει να είναι πολλά γιατί αλλιώς φουσκώνει η ομελέτα και σπάει στο δίπλωμα.

  • Tα υλικά της γέμισης πρέπει να είναι στεγνά από υγρά, δηλαδή να έχουμε ψήσει πχ.τα μανιτάρια

  • Το συνεχές κούνημα των αυγών την ώρα που ψήνονται σε χαμηλή φωτιά επιτρέπει να μοιράζεται καλύτερα η θερμοκρασία και να ψήνεται η πάνω και η κάτω επιφάνεια ταυτόχρονα. Ετσι δεν στεγνώνει η κάτω επιφάνεια και δεν παίρνει χρώμα.

  • Τα αυγά τα κτυπάμε με πηρούνι τόσο ώστε να μην υπάρχουν κομμάτια ασπραδιού όταν σηκώνουμε το πηρούνι. Δεν χρησιμοποιούμε σύρμα για να μην πάρει πολύ αέρα μέσα το μίγμα και γίνει σαν σουφλέ, γιατί μετά δεν θα διπλώνεται.

  • το μέγεθος του τηγανιού είναι σημαντικό για την ποσότητα των αυγών που θα ψήσεις. Για μια ομελέτα με 3 αυγά θέλει τηγάνι 16-18 εκ.

Να προσθέσω και το δικό μου μυστικό για τρυφερή ομελέτα; μερικά κομματάκια παγωμένου βουτύρου μέσα στα χτυπημένα αυγά πριν τα ρίξετε στο τηγάνι.

Υλικά

  • 3 αυγά

  • αλάτι

  • μαύρο πιπέρι

  • βούτυρο

Μέθοδος εκτέλεσης

Σε αντικολλητικό τηγάνι 16-18 εκ

Τίποτα δεν περιγράφει καλύτερα την εκτέλεση των δύο τεχνικών από αυτό το βίντεο:

Read Next

25 Ιουλ 2024

Μύθοι και αλήθειες για την επείγουσα αντισύλληψη

Οι μύθοι γύρω από την επείγουσα αντισύλληψη που πρέπει να καταρριφθούν

25 Ιουλ 2024

Γωγώ Μπρέμπου -Χρήστος Χωμενίδης: Από το Προεδρικό Μέγαρο με πολλή αγάπη

Μια σπάνια κοινή δημόσια έξοδο έκαναν η Γωγώ Μπρέμπου και ο Χρήστος Χωμενίδης που μετρούν εννέα χρόνια σχέσης.

Περισσότερα από

Life

25 Ιουλ 2024

Συγκίνηση για το Μάτι: Βουρκωμένοι συγγενείς άφησαν 104 φαναράκια στην Αργυρά Ακτή για τις ψυχές των θυμάτων

Μετά το τρισάγιο και το Προσκλητήριο νεκρών στον Νέο Βουτζά, έγινε πομπή προς το Μάτι, η οποία κατέληξε στην Αργυρά Ακτή.

24 Ιουλ 2024

Anna Maria Mazaraki: 5+1 ethnic picks με -40% έκπτωση που θα πάρεις μαζί σου στο νησί"

Ξεχωριστά κοσμήματα με -40% έκπτωση που θα αναβαθμίσουν τα καλοκαιρινά σου looks!

23 Ιουλ 2024

Μαύρη επέτειος σήμερα: Πέρασαν έξι χρόνια από την τραγωδία στο Μάτι - Οι συγγενείς των θυμάτων ζητούν δικαίωση

'Εξι χρόνια συμπληρώνονται από τη μεγάλη εθνική τραγωδία στο Μάτι, με τους 104 νεκρούς και τους τραυματίες.

23 Ιουλ 2024

Έρευνα Καταναλωτών Pepco: Οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν έως και το 87% όλων των αγοραστών

Οι πελάτες της Pepco σε κάθε χώρα αποτελούνται κυρίως από γυναίκες.

22 Ιουλ 2024

Ιφιγένεια η εν Αυλίδι: Η παράσταση που έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στην Επίδαυρο έρχεται στο Ηρώδειο για μόνο δύο βραδιές

Το αθηναϊκό κοινό έχει δύο ακόμη ευκαιρίες να απολαύσει το αντιπολεμικό αριστούργημα σε σκηνοθεσία Τιμοφέι Κουλιάμπιν που καταχειροκροτήθηκε στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου.

21 Ιουλ 2024

Πανσέληνος Ιουλίου: Τα ζώδια που επηρεάζει "μεταμορφωτικά" η πανσέληνος του Ελαφιού

Η Πανσέληνος της 21ης Ιουλίου επηρεάζει έντονα τα ζώδια του παρορμητικού σταυρού.

21 Ιουλ 2024

Ολυμπιακοί αγώνες 2024: 24 άγνωστες ιστορίες που θα σε κάνουν να τους δεις με άλλα μάτια

Μπες στο ολυμπιακό πνεύμα και μάθε αυτά τα απίστευτα στοιχεία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024.

21 Ιουλ 2024

Σοκ στην Τουρκία: Ένα νέο αμφιλεγόμενο σχέδιο νόμου προτείνει τη θανάτωση των αδέσποτων σκύλων

Οι ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ζώων να κάνουν λόγο για σφαγή και να ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου.