
Από τη Βέρα Ζαχαρού, διαιτολόγο-διατροφολόγο
Σε όλους αρέσει η μαυρισμένη και λαμπερή επιδερμίδα. Θέλουμε όμως να είναι και υγιής, γι’ αυτό και αποφεύγουμε την υπερέκθεση στον ήλιο. Ας ξεκινήσουμε όμως από μια βασική γνώση για να κατανοήσουμε καλύτερα γιατί "μαυρίζουμε". Το μαύρισμα αποτελεί μια φυσιολογική αμυντική λειτουργία του σώματος, καθώς, υπό την επίδραση του ήλιου, τα μελανοκύτταρα της επιδερμίδας εκκρίνουν τη μελανίνη για να μας προστατέψει από την υπεριώδη ακτινοβολία.
Το μαύρισμα αποτελεί μια φυσιολογική αμυντική λειτουργία του σώματος, καθώς, υπό την επίδραση του ήλιου, τα μελανοκύτταρα της επιδερμίδας εκκρίνουν τη μελανίνη για να μας προστατέψει από την υπεριώδη ακτινοβολία.
Πολλές φορές, όμως, χρησιμοποιούμε αδόκιμα μέσα για να πετύχουμε το στόχο μας. Το σολάριουμ, το αντηλιακό με χαμηλό δείκτη προστασίας ή ακόμα χωρίς καθόλου δείκτη προστασίας δεν είναι λύση και, ενώ μπορεί να μαυρίσουμε, μακροχρόνια εκθέτουμε το δέρμα μας σε κίνδυνο πρόκλησης καρκίνου και στη φωτογήρανση. Ποιος είναι ο πιο "έξυπνος" τρόπος, λοιπόν, για να αποκτήσεις ένα όμορφο και διαρκές μαύρισμα χωρίς αρνητικές συνέπειες για την επιδερμίδα σου; Η απάντηση είναι η διατροφή!
Διαβάστε περισσότερα στο Shaper.gr
Kεντρική φωτογραφία: iStock