ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Γιάννης Μπεχράκης: 4 χρόνια χωρίς τον σπουδαίο φωτορεπόρτερ

Με τον φακό του αφηγήθηκε την οδύνη του πολέμου, το ψυχικό σθένος των ανθρώπων, το πάθος για την ελευθερία, την αξιοπρέπεια των προσφύγων. Το φως στο σκοτάδι.

Οι εικόνες του έχουν μείνει πλέον στην ιστορία. Ίσως η μεγαλύτερη επιτυχία του είναι ακριβώς αυτή: πως όλοι μας θυμόμαστε κάποια από τις εικόνες του. Γιατί ο Γιάννης Μπεχράκης ως φωτορεπόρτερ κατόρθωνε όχι μόνο να καταγράφει την ιστορία στον φακό του, αλλά να αποτυπώνει εμμέσως τη ματιά του στα πράγματα, να αιχμαλωτίζει την ουσία πολιτικών και κοινωνικών θεμάτων και να δημιουργεί Τέχνη με ορισμένα καρέ του. Κάτι σχεδόν αδιανόητο στις συνθήκες υπό τις οποίες δούλευε.

Όπως η εκπληκτική φωτογραφία του με τον πατέρα να κρατάει το παιδί στην αγκαλιά του και να περπατάει μες στη βροχή, πρόσφυγας στην Ειδομένη, το 2015. "Φορούσε μια αυτοσχέδια κάπα από σκουπιδοσακούλες για να προστατεύεται από τη βροχή. Και κάποια στιγμή, πηγαίνοντας προς αυτό που πίστευε ότι ήταν η ελευθερία και η λύτρωση, έσφιξε την κόρη του δυνατά στην αγκαλιά του και τη φίλησε" είχε πει σε συνέντευξή του στην Καθημερινή ο φωτογράφος. Ο Μπεχράκης είχε μεγαλώσει ακούγοντας ιστορίες από τη γιαγιά του που είχε έρθει και εκείνη στην Ελλάδα, πρόσφυγας από τη Σμύρνη. Φωτογραφίζοντας εκείνον τον άνθρωπο, απεικόνισε τον οικουμενικό πατέρα, μια φωτογραφία που δηλώνει πως οι γονείς είναι εν δυνάμει και σούπερ ήρωες, όταν παραστεί η ανάγκη.

Για την κάλυψη του προσφυγικού ζητήματος βραβεύτηκε το 2016 με Πούλιτζερ ως επικεφαλής του Reuters στην Ελλάδα, με την ομάδα του να περιλαμβάνει επίσης τους Άλκη Κωσταντινίδη και Αλέξανδρο Αβραμίδη. Για τη δουλειά του στο προσφυγικό στην Ελλάδα τον είχε τιμήσει και η βρετανική εφημερίδα The Guardian ανακηρύσσοντάς τον "Φωτογράφο της Χρονιάς".

"Πάντα θέλω να είμαι όπου με χρειάζονται-να βλέπω με την ψυχή και τα μάτια τους" είχε δηλώσει ο Γιάννης Μπεχράκης για τους ανθρώπους που φωτογράφιζε.

Γεννήθηκε το 1960 στην Αθήνα. Σπούδασε φωτογραφία στο Athens School of Arts and Technology και στο Πανεπιστήμιο Middlesex στο Λονδίνο. Άρχισε να δουλεύει ως φωτογράφος στην Αθήνα το 1985. Το 1988 ξεκίνησε να δουλεύει για το Reuters στην Αθήνα. Η πρώτη του δουλειά στο εξωτερικό ήταν η κάλυψη της κρίσης στη Λιβύη τον Ιανουάριο του 1989.

Στα τέλη της δεκαετίας του ’90 είχε μετοικήσει στο Κόσοβο προκειμένου να καλύψει τον εμφύλιο στη Γιουκοσλαβία και έπειτα πήγε στη Σιέρα Λεόνε, όπου επιβίωσε ενέδρας των ανταρτών, όμως έζησε τον φόνο του φίλου του Κερτ Σορκ, γεγονός που δεν ξεπέρασε ποτέ. "Έρχεται η στιγμή που ο άνθρωπος προσεύχεται" είχε δηλώσει αργότερα. Εκεί, είχε γυρίσει και την κάμερα προς τον εαυτό του σε περίπτωση που πέθαινε και ο ίδιος.

"Δεν μπορούσες να τον κρατήσεις" έχει δηλώσει σε ρεπορτάζ της ΕΡΤ ο φωτορεπόρτερ και προσωπικός του φίλος Αριστοτέλης Σαρρηκώστας. "Κάποιες φορές ξεπερνούσε τα όρια" προκειμένου να καταγράψει τη στιγμή. Όμως, ήταν επίσης εκείνος που θα άφηνε κάτω την κάμερα για να βοηθήσει έναν τραυματία ή να σώσει κάποιο παιδί. Αξίες που κατόρθωσε να μεταλαμπαδεύσει και στους νεότερους φωτορεπόρτερ.

Στις 2 Μαρτίου του 2019 ο σπουδαίος φωτογράφος έφυγε από τη ζωή, νικημένος από τον καρκίνο, δίπλα στη σύζυγο Ελισάβετ Μπεχράκη και την κόρη του Ρεβέκκα. Είχε επίσης και ένα γιο από προηγούμενο του γάμο, τον Δημήτρη.

Σίγουρα σήμερα, θα είχε τόσα πολλά να πει σε όλον τον κόσμο με τον φακό του. Σε μια ακόμα μελανή σελίδα της ιστορίας.

Ο Γιάννης Μπεχράκης είχε κερδίσει επίσης :

-Τον τίτλο του "Έλληνα φωτορεπόρτερ της χρονιάς" 7 φορές από την Fuji

-Το πρώτο βραβείο στην κατηγορία "Ειδήσεις" στον παγκόσμιο φωτογραφικό διαγωνισμό WORLD PRESS PHOTO ανάμεσα σε 4.000 φωτογράφους από 122 χώρες και 40.000 φωτογραφίες.

Κεντρική εικόνα: @yannisbehrakis

Βίντεο: Αρχείο ΕΡΤ

Ακολουθήστε το Woman Toc στο Instagram

Read Next

25 Απρ 2024

Την ημέρα που η Σαρλίζ Θερόν τσακώθηκε με έναν υπάλληλο σε τράπεζα άνοιξε ο δρόμος για την καριέρα της

Πώς ένας τσακωμός στο γκισέ μίας τράπεζας οδήγησε τη διάσημη ηθοποιό στην κορυφή του Χόλιγουντ;

25 Απρ 2024

Αλμπέρ Ουντερζό: Ο ευφυής συνδημιουργός του Αστερίξ που ήξερε να μας κάνει να γελάμε

Ο διάσημος δημιουργός κόμικς, το όνομα του οποίου εμφανίζεται στα εκατοντάδες εκατομμύρια των αντιγράφων των περιπέτειων των αμετάβλητων Γαλατών που πωλούνται στον κόσμο από το 1961, γεννήθηκε στις 25 Απριλίου 1927 και πέθανε στις 24 Μαρτίου 2020, σε ηλικία 92 ετών.

Περισσότερα από

Stories

24 Απρ 2024

Βέρα Γουάνγκ: Ο μυστικός συνδυασμός ομορφιάς που ακολουθεί για την αιώνια νεότητα στα 74

Οι εικόνες της διάσημης σχεδιάστριας δεν σταματούν να διχάζουν το κοινό λόγω της ηλικίας που δηλώνει.

24 Απρ 2024

Ζαν-Πολ Γκοτιέ: Το enfant terrible της μόδας κλείνει τα 72

Στα 13 του χρόνια, δημιούρησε μια ολόκληρη κολεξιόν ρούχων για την μαμά και την γιαγιά του. Σήμερα 60 χρόνια μετά, συνεχίζει να εκπλήσσει.

24 Απρ 2024

Η Τατιάνα Μπλάτνικ σε ηλικία 13 ετών -Η ασπρόμαυρη φωτογραφία

"Αυτό το challenge είναι και μια υπενθύμιση για όλους εμάς που ασκούμε κριτική στον εαυτό μας".

24 Απρ 2024

50 χρόνια πριν: Όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έγινε εξώφυλλο στο περιοδικό TIME

"Σαν σήμερα, πριν από 26 χρόνια, ο Ελληνισμός αποχαιρετούσε τον ηγέτη που άλλαξε την πορεία της σύγχρονης Ελλάδας".

24 Απρ 2024

Ο εθισμός στα ναρκωτικά ήταν ο λόγος που η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ απομακρύνθηκε από τον Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ

Το "ξεχασμένο" νεανικό ειδύλλιο που κράτησε για περισσότερα από πέντε χρόνια.

24 Απρ 2024

Όταν ο Κάρολος έλιωνε για την Μπάρμπρα Στρέιζαντ

Κι όμως! Υπήρξε έντονο φλερτ ανάμεσα σε εκείνον και την διάσημη σταρ, η οποία σήμερα, κλείνει τα 82.

24 Απρ 2024

"Και λάτρεψα τον πατέρα μου σαν κάτι ανώτερο. Δεν τον πλησίαζα όμως"

Απόσπασμα, από τον πρώτο τόμο του αυτοβιογραφικού έργου της Πηνελόπης Δέλτα, που γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου στις 24 Απριλίου 1874.

23 Απρ 2024

Ο θυελλώδης έρωτας της Τζέσικα Λανγκ με τον Τομ Σέπαρντ

"Αγαπώ αυτή την γυναίκα με έναν τρόπο που δεν μπορώ να περιγράψω" έγραφε εκείνος σε έναν φίλο του.

23 Απρ 2024

Ποιος σκότωσε τον Αλέξανδρο Ωνάση και οι θεωρίες συνομωσίας

Πίσω στο 1973 ο γιος του Αριστοτέλη Ωνάση σκοτώνεται σε αεροπορικό δυστύχημα. Τα πορίσματα δείχνουν δολοφονία και οι θεωρίες συνομωσίας κάνουν το γύρο του κόσμου.

22 Απρ 2024

Μάνος Χατζιδάκις : "Μπορεί κανείς να φανταστεί ποτές, πως μια βραδιά κεφιού του, είναι δυνατόν να την καλύψει μια Σονάτα του Mπετόβεν;"

Όταν ο Μάνος Χατζιδάκις άλλαξε την πορεία της ελληνικής μουσικής μιλώντας για το ρεμπέτικο.