ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Τρεις σύγχρονοι «Άτλαντες» ταξιδεύουν τα παιδιά ανά τον κόσμο

Τρία βιβλία γνώσεων ταξιδεύουν τα παιδιά ανά τις ηπείρους καταγράφοντας τη γεωγραφία και την κουλτούρα τους και τελικά την ιστορία του ανθρώπου.

Τρεις σύγχρονοι «Άτλαντες» ταξιδεύουν τα παιδιά ανά τον κόσμο

Τρεις σύγχρονους ευρηματικούς «Άτλαντες» επιλέξαμε για εσάς, τρεις εξαιρετικές εκδόσεις που με τις υπέροχες εικονογραφήσεις και τη δομή τους καλούν τα παιδιά να εξερευνήσουν τον κόσμο. Πόσο μάλλον σε μια εποχή που είμαστε αναγκασμένοι να μένουμε στο σπίτι και να μην ταξιδεύουμε προς το παρόν. Τα βιβλία γνώσεων γνωρίζουν μεγάλη άνθιση τα τελευταία χρόνια κάνοντας διασκεδαστική την ανάγνωση και την εξερεύνηση. Ένα σπουδαίο δώρο για μικρούς, εφήβους και... κάπως μεγαλύτερους.

«Η Ιστορία του Κόσμου μέσα από 25 πόλεις» (εκδ. Μεταίχμιο)

Σε αυτή την εξαιρετική έκδοση του British Museum καταγράφεται η ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού μέσα από 25 πόλεις. Από την Ιεριχώ των 2.000 κατοίκων, την αρχαιότερη πόλη που υπήρχε 10.000 χρόνια πριν μέχρι τη σύγχρονη Βαβέλ, το φαντασμαγορικό Τόκιο. Τα κείμενα των Τρέισι Τέρνερ και Άντριου Ντόνκιν και η εικονογράφηση της Λίμπι Βάντερπλονγκ μας κάνουν να νιώθουμε πως βρισκόμαστε μέσα σ’ ένα αερόστατο πάνω από έναν κόσμο θαυμαστό που αψηφά τα σύνορα και τον χρόνο.

Τρεις σύγχρονοι «Άτλαντες» ταξιδεύουν τα παιδιά ανά τον κόσμο

Στις αρχικές σελίδες του βιβλίου μαθαίνουμε για παράδειγμα πως η πρώτη σκάλα φτιάχτηκε στο παρατηρητήριο της Ιεριχούς, πως στη Μέμφιδα της Αιγύπτου τα κορίτσια και τα αγόρια είχαν τα ίδια δικαιώματα το… 1.200 π.Χ, όταν αυτό δε συνέβη ποτέ στην αρχαία Αθήνα, πως στο Πεκίνο του 15ου αιώνα ο Αυτοκράτορας είχε την απαίτηση να τον περιμένουν στις 5 το πρωί οι Αξιωματούχοι του να βγει από τη Μεσημβρινή Πύλη. Ή πως το Μπενίν, στη μέση του τροπικού δάσους, στη δυτική Αφρική, ήταν μια πόλη που άστραφτε από τον μπρούντζο. Ανακαλύπτουμε λοιπόν θαυμαστούς πολιτισμούς και κουλτούρες, από τους Ίνκα που πίστευαν πως το χρυσάφι είναι ο ιδρώτας του Ήλιου ως το ιαπωνικό «Καουαϊ», τη μόδα του να προσπαθεί κάποιος να μοιάζει χαριτωμένος. Η ενότητα για κάθε πόλη αναπτύσσεται σε δύο «σαλόνια» (δισέλιδα): στον πρώτο βλέπουμε τον χάρτη με ζωγραφισμένες λεπτομέρειες και πληροφορίες (όπως τις κατακόμβες στο Παρίσι ή τους Γονδολιέρηδες στην άλλοτε κραταιά Βενετία) και στο δεύτερο μαθαίνουμε ακόμη περισσότερο για τη ζωή και την ιστορία της. Οι πόλεις του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος θα είναι πάντα καθρέφτης του ανθρώπινου πολιτισμού.

Κείμενα: Tracey Turner- Andrew Donkin

Εικονογράφηση: Libby VanderPloeg

Μετάφραση: Ειρήνη Παϊδούση

«Αιχμάλωτοι της Γεωγραφίας: 12 Μεγάλοι Χάρτες για να ανακαλύψετε την ιστορία και τον πολιτισμό του κόσμου» (εκδ. Διόπτρα)

Ο Τιμ Μάρσαλ, ανταποκριτής ειδήσεων ανά τον κόσμο είχε ήδη κυκλοφορήσει το βιβλίο του «Αιχμάλωτοι της Γεωγραφίας: όλα όσα θέλετε να ξέρετε για την παγκόσμια πολιτική σκηνή σε 10 χάρτες», μια έκδοση που απευθύνεται σε ενήλικες (εκδ. Διόπτρα επίσης). Ακολούθησε η προσαρμογή του βιβλίου για παιδιά, μέσα από τη συγκεκριμένη έκδοση. Ένα βιβλίο γνώσεων που εξηγεί βασικές πτυχές της γεωπολιτικής, δηλαδή του πώς η γεωγραφική θέση μιας χώρας επηρεάζει ευθέως την πολιτική που ακολουθεί.

Όπως για παράδειγμα το γεγονός πως η αχανής Ρωσία (δύο φορές μεγαλύτερη από την Κίνα) έχει ανάγκη από λιμάνια στον Νότο, ώστε να μπορεί να μεταφέρει από τη θάλασσα τα αγαθά που παράγει, μεταφορά που κοστίζει λιγότερο απ' ό,τι η χερσαία ή η αεροπορική. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς πως τα όποια λιμάνια της στον Βορρά, συχνά παγώνουν τον χειμώνα! Γι’ αυτό και διατηρούσε μέρος του στόλου της στη Σεβαστούπολη της Κριμαίας.

Στην Ευρώπη τώρα, οι βορειοδυτικές της χώρες έχουν ευνοηθεί από τη φύση. Το ήπιο κλίμα στα δυτικά χάρη στο ρεύμα του Κόλπου, οι μεγάλες παράκτιες πεδιάδες και άλλοι παράγοντες επέτρεψαν στις χώρες αυτές να αναπτυχθούν και να προχωρήσουν γρηγορότερα στη Βιομηχανική επανάσταση σε αντίθεση με τις χώρες του νότου και της ανατολικής Ευρώπης.

Μαθαίνουμε επίσης για τον απίστευτο πλούτο της αφρικανικής ηπείρου σε φυσικούς πόρους, λόγο που την κατέστησε πόλο έλξης για τους Ευρωπαίους. Αποικιοκράτες που έφτασαν στην ήπειρο με στόχο να υφαρπάξουν τον πλούτο της. Πώς; Με μαζικές δολοφονίες, κάθε είδους θηριωδίες και κυρίως με στρατηγική καθώς κατακερμάτισαν την ήπειρο φτιάχνοντας νέες σύνορα με τέτοιο τρόπο ώστε να μην μπορούν να ζήσουν ποτέ πια αρμονικά οι άνθρωποι.

Το βιβλίο μέσα από τους 12 χάρτες προσφέρει στους νέους μια συνολική εικόνα του κόσμου, των χωρών και του τρόπου που σχεδίαζαν έως τώρα την πολιτική τους. Τακτικές που μάλλον οφείλουν να αλλάξουν αφού όλοι εφεξής έχουμε να αντιμετωπίσουμε έναν κοινό κίνδυνο: την κλιματική αλλαγή.

Κείμενο: Tim Marshall

Εικονογράφηση: Grace Easton & Jessica Smith

Μετάφραση: Τατιάνα Γαλάτουλα

«Χάρτες: Ένα εικονογραφημένο ταξίδι στον κόσμο» (εκδ. Πατάκης)

Η Αλίκη του Λούις Κάρολ, η Βασίλισσα Ελισάβετ Β’, ασφαλώς η κόκκινη αλεπού και ένα πιάτο με διόλου γαστρονομικής πρόθεσης fish and chips μας υποδέχονται στον χάρτη της Αγγλίας. Στην Τσεχία ο ποταμός Έλβας, ο ευριασιατικός λύγκας, η Άννα και ο Τόμας (κοινά ονόματα για την Τσεχία) και ένας κύριος που με το καλαθάκι του πάει να βρει μανιτάρια στο δάσος. Η φανταστική δουλειά των Αλεξάντρα Μιζελίνσκα και του Ντάνιελ Μιζελίνσκι εικονογραφούν ένα ταξίδι στον κόσμο.

Τρία χρόνια εργασίας, έρευνα και 4.000 σχεδόν σχέδια χρειάστηκε το δίδυμο για να ολοκληρώσει το βιβλίο. Ένα βιβλίο που ανοίγει με τον παγκόσμιο χάρτη και κλείνει συμβολικά με όλες τις σημαίες των χωρών. Σε κάθε χώρα σημειώνεται η πρωτεύουσα, ο πληθυσμός, η έκταση και η γλώσσα της, όπως και υπέροχες λεπτομέρειες, από το ροδόδεντρο του Νεπάλ ως τον χορό των λιονταριών στην Κίνα. Ιδιαίτερη χαρά μας προκαλεί ότι οι συγγραφείς συμπεριέλαβαν στην καταγραφή τους και τα πλάσματα του κόσμου, τους συγκάτοικούς μας στον πλανήτη Γη. Ένα βιβλίο που μπορείς να το έχεις διαρκώς δίπλα σου ανοιχτό και να παρακινείσαι από τα σχέδια του για να ανακαλύψεις περαιτέρω τον κόσμο.

Κείμενα- Εικονογράφηση: Αλεξάντρα Μιζελίνσκα- Ντάλιελ Μιζελίνσκι

Μετάφραση: Aναστασία Χατζηγιαννίδη

Read Next

06 Φεβ 2023

Οι 3 θεραπείες που συμβάλλουν στην αντιγήρανση: Η Δρ. Αμαλία Τσιατούρα στο Παγκόσμιο Συνέδριο IMCAS 2023 μιλά γι' αυτές

Η Δρ. Αμαλία Τσιατούρα παρουσίασε έναν πρωτοποριακό συνδυασμό από θεραπείες για μια λαμπερή και ανανεωμένη επιδερμίδα.

Περισσότερα από

Life

02 Φεβ 2023

2023 Ελευσίς: 10 μουσικά δρώμενα που δεν πρέπει να χάσετε

Η συζήτηση που άναψε η επικείμενη συναυλία των Στέρεο Νόβα φανέρωσε την ξεχωριστή θέση της μουσικής στο εντυπωσιακό πρόγραμμα με το οποίο θα εορταστεί η ανακήρυξη της ιστορικής πόλης σε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

01 Φεβ 2023

TASTY AWARDS 23. Τα εστιατόρια των ξενοδοχείων που ποντάρουν στην 5άστερη γαστρονομία

Ήδη αγαπημένα του κοινού, μας καλούν να τα ψηφίσουμε και να στηρίξουμε εκείνο που μας έχει κερδίσει περισσότερο.

31 Ιαν 2023

Είναι τα τρόφιμα σε κονσέρβα θρεπτικά, τελικά; Να τα προσθέτω στη διατροφή μου;

Ποια είναι τα θετικά και τα αρνητικά μίας κονσέρβας και, τελικά, τι πρέπει να προσθέσουμε στη διατροφή μας από την κατηγορία αυτή;

30 Ιαν 2023
28 Ιαν 2023

Δέκα λάθη που κάνεις στο πρωινό γεύμα και πώς να τα διορθώσεις

Τα μεγαλύτερα (και πιο συχνά) λάθη στο πρώτο γεύμα της ημέρας. Εσύ τα κάνεις;

27 Ιαν 2023

Tasty Awards 23 | Ψηφίζουμε τα Modern Creative εστιατόρια της πόλης

Στηρίζουμε τους σεφ που πειραματίζονται με τα υλικά, τους συνδυασμούς και τις τεχνικές.

26 Ιαν 2023

Λουκία Παπαδάκη: Τα υπέροχα γκρίζα φυσικά μαλλιά της, οι "βαλσαμωμένοι" άνθρωποι και γιατί δε θα επέστρεφε στα 25 της

"Σε αυτή την ηλικία είσαι αλεξίσφαιρος, αλεξικέραυνος, έχεις και μια σκασίλα για το τι θα πει ο άλλος, τι θα κάνει, ζεις τη ζωή που ήθελες πάντα."

24 Ιαν 2023

Τα απαραίτητα αξεσουάρ για εξορμήσεις στο χιόνι!

Τα καταστήματα Lapin House ή το lapinkids.com αποτελούν τον ιδανικό προορισμό για να αναβαθμιστεί το ski style των παιδιών με αξεσουάρ για ένα cool ντύσιμο στο χιονοδρομικό.

19 Ιαν 2023

TASTY AWARDS 23: Ποια είναι τα Fine Dining εστιατόρια της Αθήνας;

Τα fine dining εστιατόρια της πόλης μας καλούν να τα ψηφίσουμε.