ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Τρεις σύγχρονοι «Άτλαντες» ταξιδεύουν τα παιδιά ανά τον κόσμο

Τρία βιβλία γνώσεων ταξιδεύουν τα παιδιά ανά τις ηπείρους καταγράφοντας τη γεωγραφία και την κουλτούρα τους και τελικά την ιστορία του ανθρώπου.

Τρεις σύγχρονοι «Άτλαντες» ταξιδεύουν τα παιδιά ανά τον κόσμο

Τρεις σύγχρονους ευρηματικούς «Άτλαντες» επιλέξαμε για εσάς, τρεις εξαιρετικές εκδόσεις που με τις υπέροχες εικονογραφήσεις και τη δομή τους καλούν τα παιδιά να εξερευνήσουν τον κόσμο. Πόσο μάλλον σε μια εποχή που είμαστε αναγκασμένοι να μένουμε στο σπίτι και να μην ταξιδεύουμε προς το παρόν. Τα βιβλία γνώσεων γνωρίζουν μεγάλη άνθιση τα τελευταία χρόνια κάνοντας διασκεδαστική την ανάγνωση και την εξερεύνηση. Ένα σπουδαίο δώρο για μικρούς, εφήβους και... κάπως μεγαλύτερους.

«Η Ιστορία του Κόσμου μέσα από 25 πόλεις» (εκδ. Μεταίχμιο)

Σε αυτή την εξαιρετική έκδοση του British Museum καταγράφεται η ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού μέσα από 25 πόλεις. Από την Ιεριχώ των 2.000 κατοίκων, την αρχαιότερη πόλη που υπήρχε 10.000 χρόνια πριν μέχρι τη σύγχρονη Βαβέλ, το φαντασμαγορικό Τόκιο. Τα κείμενα των Τρέισι Τέρνερ και Άντριου Ντόνκιν και η εικονογράφηση της Λίμπι Βάντερπλονγκ μας κάνουν να νιώθουμε πως βρισκόμαστε μέσα σ’ ένα αερόστατο πάνω από έναν κόσμο θαυμαστό που αψηφά τα σύνορα και τον χρόνο.

Τρεις σύγχρονοι «Άτλαντες» ταξιδεύουν τα παιδιά ανά τον κόσμο

Στις αρχικές σελίδες του βιβλίου μαθαίνουμε για παράδειγμα πως η πρώτη σκάλα φτιάχτηκε στο παρατηρητήριο της Ιεριχούς, πως στη Μέμφιδα της Αιγύπτου τα κορίτσια και τα αγόρια είχαν τα ίδια δικαιώματα το… 1.200 π.Χ, όταν αυτό δε συνέβη ποτέ στην αρχαία Αθήνα, πως στο Πεκίνο του 15ου αιώνα ο Αυτοκράτορας είχε την απαίτηση να τον περιμένουν στις 5 το πρωί οι Αξιωματούχοι του να βγει από τη Μεσημβρινή Πύλη. Ή πως το Μπενίν, στη μέση του τροπικού δάσους, στη δυτική Αφρική, ήταν μια πόλη που άστραφτε από τον μπρούντζο. Ανακαλύπτουμε λοιπόν θαυμαστούς πολιτισμούς και κουλτούρες, από τους Ίνκα που πίστευαν πως το χρυσάφι είναι ο ιδρώτας του Ήλιου ως το ιαπωνικό «Καουαϊ», τη μόδα του να προσπαθεί κάποιος να μοιάζει χαριτωμένος. Η ενότητα για κάθε πόλη αναπτύσσεται σε δύο «σαλόνια» (δισέλιδα): στον πρώτο βλέπουμε τον χάρτη με ζωγραφισμένες λεπτομέρειες και πληροφορίες (όπως τις κατακόμβες στο Παρίσι ή τους Γονδολιέρηδες στην άλλοτε κραταιά Βενετία) και στο δεύτερο μαθαίνουμε ακόμη περισσότερο για τη ζωή και την ιστορία της. Οι πόλεις του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος θα είναι πάντα καθρέφτης του ανθρώπινου πολιτισμού.

Κείμενα: Tracey Turner- Andrew Donkin

Εικονογράφηση: Libby VanderPloeg

Μετάφραση: Ειρήνη Παϊδούση

«Αιχμάλωτοι της Γεωγραφίας: 12 Μεγάλοι Χάρτες για να ανακαλύψετε την ιστορία και τον πολιτισμό του κόσμου» (εκδ. Διόπτρα)

Ο Τιμ Μάρσαλ, ανταποκριτής ειδήσεων ανά τον κόσμο είχε ήδη κυκλοφορήσει το βιβλίο του «Αιχμάλωτοι της Γεωγραφίας: όλα όσα θέλετε να ξέρετε για την παγκόσμια πολιτική σκηνή σε 10 χάρτες», μια έκδοση που απευθύνεται σε ενήλικες (εκδ. Διόπτρα επίσης). Ακολούθησε η προσαρμογή του βιβλίου για παιδιά, μέσα από τη συγκεκριμένη έκδοση. Ένα βιβλίο γνώσεων που εξηγεί βασικές πτυχές της γεωπολιτικής, δηλαδή του πώς η γεωγραφική θέση μιας χώρας επηρεάζει ευθέως την πολιτική που ακολουθεί.

Όπως για παράδειγμα το γεγονός πως η αχανής Ρωσία (δύο φορές μεγαλύτερη από την Κίνα) έχει ανάγκη από λιμάνια στον Νότο, ώστε να μπορεί να μεταφέρει από τη θάλασσα τα αγαθά που παράγει, μεταφορά που κοστίζει λιγότερο απ' ό,τι η χερσαία ή η αεροπορική. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς πως τα όποια λιμάνια της στον Βορρά, συχνά παγώνουν τον χειμώνα! Γι’ αυτό και διατηρούσε μέρος του στόλου της στη Σεβαστούπολη της Κριμαίας.

Στην Ευρώπη τώρα, οι βορειοδυτικές της χώρες έχουν ευνοηθεί από τη φύση. Το ήπιο κλίμα στα δυτικά χάρη στο ρεύμα του Κόλπου, οι μεγάλες παράκτιες πεδιάδες και άλλοι παράγοντες επέτρεψαν στις χώρες αυτές να αναπτυχθούν και να προχωρήσουν γρηγορότερα στη Βιομηχανική επανάσταση σε αντίθεση με τις χώρες του νότου και της ανατολικής Ευρώπης.

Μαθαίνουμε επίσης για τον απίστευτο πλούτο της αφρικανικής ηπείρου σε φυσικούς πόρους, λόγο που την κατέστησε πόλο έλξης για τους Ευρωπαίους. Αποικιοκράτες που έφτασαν στην ήπειρο με στόχο να υφαρπάξουν τον πλούτο της. Πώς; Με μαζικές δολοφονίες, κάθε είδους θηριωδίες και κυρίως με στρατηγική καθώς κατακερμάτισαν την ήπειρο φτιάχνοντας νέες σύνορα με τέτοιο τρόπο ώστε να μην μπορούν να ζήσουν ποτέ πια αρμονικά οι άνθρωποι.

Το βιβλίο μέσα από τους 12 χάρτες προσφέρει στους νέους μια συνολική εικόνα του κόσμου, των χωρών και του τρόπου που σχεδίαζαν έως τώρα την πολιτική τους. Τακτικές που μάλλον οφείλουν να αλλάξουν αφού όλοι εφεξής έχουμε να αντιμετωπίσουμε έναν κοινό κίνδυνο: την κλιματική αλλαγή.

Κείμενο: Tim Marshall

Εικονογράφηση: Grace Easton & Jessica Smith

Μετάφραση: Τατιάνα Γαλάτουλα

«Χάρτες: Ένα εικονογραφημένο ταξίδι στον κόσμο» (εκδ. Πατάκης)

Η Αλίκη του Λούις Κάρολ, η Βασίλισσα Ελισάβετ Β’, ασφαλώς η κόκκινη αλεπού και ένα πιάτο με διόλου γαστρονομικής πρόθεσης fish and chips μας υποδέχονται στον χάρτη της Αγγλίας. Στην Τσεχία ο ποταμός Έλβας, ο ευριασιατικός λύγκας, η Άννα και ο Τόμας (κοινά ονόματα για την Τσεχία) και ένας κύριος που με το καλαθάκι του πάει να βρει μανιτάρια στο δάσος. Η φανταστική δουλειά των Αλεξάντρα Μιζελίνσκα και του Ντάνιελ Μιζελίνσκι εικονογραφούν ένα ταξίδι στον κόσμο.

Τρία χρόνια εργασίας, έρευνα και 4.000 σχεδόν σχέδια χρειάστηκε το δίδυμο για να ολοκληρώσει το βιβλίο. Ένα βιβλίο που ανοίγει με τον παγκόσμιο χάρτη και κλείνει συμβολικά με όλες τις σημαίες των χωρών. Σε κάθε χώρα σημειώνεται η πρωτεύουσα, ο πληθυσμός, η έκταση και η γλώσσα της, όπως και υπέροχες λεπτομέρειες, από το ροδόδεντρο του Νεπάλ ως τον χορό των λιονταριών στην Κίνα. Ιδιαίτερη χαρά μας προκαλεί ότι οι συγγραφείς συμπεριέλαβαν στην καταγραφή τους και τα πλάσματα του κόσμου, τους συγκάτοικούς μας στον πλανήτη Γη. Ένα βιβλίο που μπορείς να το έχεις διαρκώς δίπλα σου ανοιχτό και να παρακινείσαι από τα σχέδια του για να ανακαλύψεις περαιτέρω τον κόσμο.

Κείμενα- Εικονογράφηση: Αλεξάντρα Μιζελίνσκα- Ντάλιελ Μιζελίνσκι

Μετάφραση: Aναστασία Χατζηγιαννίδη

Read Next

26 Απρ 2024

Οι νηστίσιμες εστιατορικές στάσεις των Αθηνών

Η πόλη νηστεύει και το κάνει τόσο με τρόπο παραδοσιακό, όσο και με πιο εναλλακτικές γεύσεις. Ανακαλύψτε νηστίσιμα φαγητά σε τέσσερα εστιατόρια της Αθήνας, για τις ημέρες λίγο πριν το Πάσχα.

25 Απρ 2024

Το ψυχολογικό προφίλ ενός βιαστή

Γιατί ένας άνθρωπος να καταλήγει σε αυτή την βίαιη πράξη; Ζητήσαμε μια ανάλυση από τον ψυχίατρο Αριστοτέλη Βάθη.

Περισσότερα από

Life

25 Απρ 2024

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 25/4

Η Ζεντάγια, οι Unboxholics κι η Αγγελική Παπούλια προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

25 Απρ 2024

Μείωσε τα συμπτώματα της αφρικανικής σκόνης, χωρίς αντισταμινικά!

Πάρε τις απαραίτητες προφυλάξεις για να προστατευτείς από την επίδραση της αφρικανκής σκόνης με 4 φυσικούς τρόπους.

24 Απρ 2024

Φύση, ηρεμία και γεύσεις που ταξιδεύουν: Μία "όαση" στα βόρεια προάστια έχει γίνει το αγαπημένο spot των Αθηναίων

Ακόμη και ένας απλός καφές, προσφέρει μεγαλύτερη απόλαυση όταν είσαι "μακριά" από την πόλη.

24 Απρ 2024

Δίαιτα της νηστείας: Χάστε έως 5 κιλά σε 40 ημέρες

Η νηστεία είναι μια καλή ευκαιρία να μειώσουμε το βάρος μας, αλλά και να κάνουμε μια σωστή αποτοξίνωση

24 Απρ 2024

7 στάσεις στην Τρώων, έναν "από τους πιο cool δρόμους του κόσμου"

Το Time Out ξεχωρίζει τη δημοφιλή οδό των Άνω Πετραλώνων και εμείς βρίσκουμε αφορμή να επιστρέψουμε εκεί.

24 Απρ 2024

Από την Καλιφόρνια στον Όλυμπο: Εκπαιδεύοντας νέους στη δράση για το κλίμα και μια πιο ανθεκτική κοινωνία

Για τον Larry Notheis η προστασία του πλανήτη είναι ένα είδος μαραθωνίου, γι' αυτό και είναι πολύ σημαντικό οι νέοι να αποκτήσουν τα κατάλληλα εφόδια μέσω προγραμμάτων όπως αυτό που προωθεί το California Conservation Corps

24 Απρ 2024

Έχεις άγχος; 6 τροφές που θα σε ηρεμήσουν αμέσως

Αυτές είναι οι 6 τροφές που θα σε απαλλάξουν από το άγχος.

23 Απρ 2024

Δείτε την ημερίδα Women Who Dare "Οι Γυναίκες που Αλλάζουν τον Κόσμο. Η Ανατροπή είναι Γυναικεία Υπόθεση"

Δείτε εδώ το βίντεο από την ημερίδα του Harper’s Bazaar Greece και του WomanToc με τη συμμετοχή διακεκριμένων προσωπικοτήτων από τον επιχειρηματικό, πολιτικό και επιστημονικό χώρο.

23 Απρ 2024

Βράβευση για τα προϊόντα blu της Imperial Brands Hellas από τον θεσμό "Προϊόν της Χρονιάς 2024"

Το βραβείο "Προϊόν της Χρονιάς" είναι ένας διεθνώς αναγνωρισμένος θεσμός

23 Απρ 2024

H ημερίδα του Womantoc "Οι Γυναίκες που Αλλάζουν τον Κόσμο. Η Ανατροπή είναι Γυναικεία Υπόθεση" στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Δήλωσε συμμετοχή στην ημερίδα του Harper’s Bazaar Greece και του WomanToc με τη συμμετοχή διακεκριμένων προσωπικοτήτων από τον επιχειρηματικό, πολιτικό και επιστημονικό χώρο.