ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Τραγανές φωλιές με κιμά κόλαση - Ό,τι πρέπει για το Σαββατοκύριακο

Μια συνταγή που θα σας ξετρελάνει

Τραγανές φωλιές με κιμά κόλαση - Ό,τι πρέπει για το Σαββατοκύριακο

Υλικά

6 φύλλα κρούστας

150 γρ. βούτυρο λιωμένο

300 γρ. κιμά μοσχαρίσιο

2 κ.σ ελαιόλαδο

1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

½ μήλο κομμένο σε κύβους

60 γρ. ξερά σύκα κομμένα σε μικρά κομματάκια

60 γρ. καρύδια

100 γρ. κάστανα βρασμένα

2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο

40 γρ. κρασί πόρτο ή κρασί κόκκινο

¼ κ γ. μοσχοκάρυδο τριμμένο

1 κούπα μπεσαμέλ *

Αλάτι πιπέρι

Οδηγίες

1. Μουσκεύουμε τα ξερά σύκα στο κρασί για 30 λεπτά.

2. Σοτάρουμε το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο για 3-4 λεπτά.

3. Προσθέτουμε το μήλο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι να φύγουν τα υγρά.

4. Ρίχνουμε και τον κιμά και τον ανακατεύουμε μέχρι να αλλάξει χρώμα, περίπου 4-5 λεπτά.

5. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα σύκα μαζί με το κρασί, τα καρύδια, τα κάστανα, το μαϊντανό, το μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι.

6. Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά και τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση για 2-3 λεπτά.

7. Στρώνουμε τα φύλλα κρούστας στον πάγκο το ένα πάνω στο άλλο, αλείφοντάς τα ένα ένα ενδιάμεσα με λιωμένο βούτυρο.

8. Κόβουμε τα φύλλα σε 12 ίσα τετράγωνα κομμάτια.

9. Βουτυρώνουμε ένα ταψάκι με θήκες για cupcake ή ατομικά πυρίμαχα φορμάκια.

10. Βάζουμε σε κάθε θήκη ένα εξαπλό κομμάτι φύλλο και μια κουταλιά γέμιση.

11. Σκεπάζουμε τη γέμιση με λίγη μπεσαμέλ και ψήνουμε τις φωλιές για 20 λεπτά στους 170 βαθμούς.

12. Για την μπεσαμέλ: σε μια κατσαρόλα λιώνουμε 1 κ.σ. βούτυρο σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε 1 κ.σ. αλεύρι και μα σύρμα ανακατεύουμε για λίγα λεπτά να ψηθεί το αλεύρι. Ρίχνουμε λίγο λίγο μία κούπα γάλα και ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί το αλεύρι. Αφήνουμε την κατσαρόλα στη φωτιά ανακατεύοντας τακτικά μέχρι να δέσει η κρέμα. Αλατοπιπερώνουμε και τρίβουμε λίγο μοσχοκάρυδο.

Read Next

21 Οκτ 2025

Κινηματογράφος με εισιτήριο €2 στη φετινή Γιορτή του Σινεμά

Η πιο αγαπημένη κινηματογραφική συνήθεια επιστρέφει για ακόμη μια χρονιά, σε όλα τα σινεμά της χώρας, όπου όλες οι ταινίες και όλες οι προβολές θα έχουν ενιαίο εισιτήριο στο δίευρο.

21 Οκτ 2025

'Maggie Cassidy': Το νέο μπαρ της Πανόρμου έχει κάτι από '7 Jokers'

Οι Αρμελίνα Αντωναροπούλου, Μικαέλα Τσικουδάκη και Σπύρος Αναγνώστου παρουσιάζουν ένα ολόφρεσκο μπαρ γειτονιάς στους Αμπελόκηπους.

Περισσότερα από

Life

21 Οκτ 2025

Taste Atlas: Στην κορυφή των καλύτερων τυλιχτών του κόσμου το σουβλάκι

Το Taste Atlas δημοσιεύει νέα λίστα και η Ελλάδα πρωταγωνιστεί με το εθνικό της φαγητό.

21 Οκτ 2025

4 φράσεις του Jack Kerouac που έφυγε σαν σήμερα (21/10) από τη ζωή

Εμβληματικές φράσεις από τα βιβλία του, που αντικατοπτρίζουν τη φιλοσοφία και τις ανησυχίες του σημαντικού συγγραφέα.

21 Οκτ 2025

Λάχανο σαλάτα με τζίντζερ + σουσάμι: Η viral συνταγή που θα λατρέψεις αυτή τη σεζόν

Πώς να φτιάξεις τη λαχταριστή σαλάτα λάχανου με τζίντζερ και σουσάμι που έχει κατακτήσει το TikTok και θα φέρει φρεσκάδα στο τραπέζι σου.

21 Οκτ 2025

4 τροφές που εντείνουν το άγχος - Και τι να καταναλώσεις αντί γι’ αυτές

Ποιες συνηθισμένες τροφές αυξάνουν το άγχος σου και πώς μπορείς να τις αντικαταστήσεις με επιλογές που στηρίζουν την ψυχική σου ηρεμία.

21 Οκτ 2025

Το Athens Science Festival φορά τα γιορτινά του στο Ωδείο Αθηνών

Τι γίνεται όταν το Greekonomics, η Κατερίνα Βρανά, ο Σπήλιος Φλώρος και "Η γεωγραφία είναι πολύ κουλ" συναντιούνται στο The Christmas Lab;

21 Οκτ 2025
21 Οκτ 2025

Τι πρέπει να προσέχεις αν χρησιμοποιείς έλαια στο skincare σου

Τα έλαια στο πρόσωπο δεν είναι μόδα, είναι εργαλείο. Και όπως κάθε εργαλείο, δουλεύουν άψογα όταν ξέρεις πότε, πόσο και ποιο.

21 Οκτ 2025

Ορθοπεδικός αποκαλύπτει: Οι 3 απλές ασκήσεις που μειώνουν τον πόνο στη μέση στο σπίτι

Μάθε πώς να ανακουφίσεις τη μέση σου με απλές κινήσεις, ενδυνάμωση κορμού και χαλαρωτικό περπάτημα, σύμφωνα με ειδικούς.

21 Οκτ 2025

Πόση πρωτεΐνη κρύβεται σε ένα αυγό; Τι λένε οι διατροφολόγοι

Μάθε πόση πρωτεΐνη περιέχει κάθε μέγεθος αυγού και πώς να την εκμεταλλευτείς καθημερινά.

21 Οκτ 2025

Στη 'Λέσβο' των Εξαρχείων ζει ακόμα το αυθεντικό ουζερί

Αγαπημένο στέκι δικηγόρων και φοιτητών, το μυτιληνιό ουζερί της Εμμανουήλ Μπενάκη μετράει πάνω από μισό αιώνα ζωής χωρίς να χάσει την ουσία, την εικόνα και τον παλμό του, σε πείσμα των καιρών.