ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Το υπέρτατο γλυκό ελαφρύ σαν πούπουλο: Τιραμισού χωρίς αυγά, ζάχαρη και κρέμα γάλακτος

Μια συνταγή που γίνεται μέσα σε 10 λεπτά.

Το υπέρτατο γλυκό ελαφρύ σαν πούπουλο: Τιραμισού χωρίς αυγά, ζάχαρη και κρέμα γάλακτος

Η tiramisù κανονικά προβλέπει τη χρήση ωμών αυγών (πέντε για τις ποσότητες της συνταγής –βλέπε βασική συνταγή). Δεδομένου ότι ορισμένοι αποφεύγουν τη χρήση ωμών αυγών, αυτή είναι μία παραλλαγή που θα τους φανεί χρήσιμη. Τη θέση τους παίρνει εδώ η κτυπημένη κρέμα γάλακτος, επειδή δε αυτή η τελευταία είναι ήδη γλυκιά, είναι μειωμένη η ποσότητα της ζάχαρης.Επίσης, πράγματι μπορείτε να αρωματίσετε το γλυκό σας προσθέτοντας στον καφέ, αντί για amaretto (ή και ταυτόχρονα), κρασί Marsala.

Εάν θέλετε να διακοσμήσετε το γλυκό με τον τρόπο που φαίνεται στη φωτογραφία, η τελευταία στρώση κρέμας αντί να την ισιώσετε στην επιφάνεια, βάζετε το υλικό σε χωνί ζαχαροπλαστικής με στρογγυλό στόμιο και δημιουργείτε πολλά μικρά λευκά βουναλάκια, τα οποία στη συνέχεια θα καλύψετε με την πασπαλισμένη σκόνη κακάο (βλέπε βασική συνταγή).ΟΜΩΣ, υπάρχει -μαθαίνω- τρόπος παστερίωσης του κρόκου των αυγών, έτσι ώστε εάν σε κάποιον αρέσουν αλλά διστάζει για λόγους υγιεινής, να μπορεί να τα χρησιμοποιήσει. Θα μάθω και θα σας πω, χωρίς όμως καμία ευθύνη όσον αφορά στην αποτελεσματικότητα της μεθόδου. Τώρα εάν θέλετε να μη βάλετε ούτε κρέμα γάλακτος, τότε υπάρχει και για αυτό μια λύση.

Μη βάλετε την κρέμα γάλακτος, ούτε τη ζάχαρη. Αντί αυτών βάλτε 300γρ κρέμα ζαχαροπλαστικής. Ποτέ όμως, τυρί κρέμα!

Μπορείτε όσοι –ες θέλετε να προσθέσετε και ξύσματα από πικρή κουβερτούρα, πάνω από την κοσκινισμένη σκόνη κακάο, στην ενδιάμεση στρώση ή και (λίγη αυτή τη φορά) στην επιφανειακή.

Υλικά

  • 8-10 άτομα
  • 300 gr. τυρί mascarpone
  • 300 gr. κρέμα γάλακτος
  • 80-100 gr. ζάχαρη άχνη
  • 36 μπισκότα σαβουαγιάρ
  • 12 φλιτζάνια καφέ espresso
  • 4 σφηνάκια λικέρ amaretto
  • σκόνη κακάο

Οδηγίες / 10 Minutes

  • Ετοιμάζουμε τον καφέ και τον τοποθετούμε σε ένα φαρδύ σκεύος για να αρχίσει να κρυώνει. Προσθέτουμε τα δύο από τα σφηνάκια του λικέρ amaretto. Εκεί μέσα θα βουτήξουμε τα σαβουαγιάρ για να μαλακώσουν (βλέπε αν θες και τη βασική συνταγή “Το Tiramisu της Λουΐζας”).
  • Σε ένα άλλο δοχείο κτυπάμε πολύ καλά το τυρί μασκαρπόνε με την άχνη ζάχαρη, μέχρι να πάρουμε ένα κρεμώδες μίγμα. Προσθέτουμε τα άλλα δύο σφηνάκια λικέρ amaretto.
  • Στη συνέχεια κτυπάμε πολύ καλά την κρέμα γάλακτος να πήξει και την προσθέτουμε λίγη - λίγη μέσα στο μίγμα μασκαρπόνε - ζάχαρης, ανακατεύοντας, με κινήσεις από κάτω προς τα πάνω, και απαλά ώστε να μη χαλάσει το “δέσιμο” της κρέμας γάλακτος.
  • Βουτήξτε τα σαβουαγιάρ στον καφέ - λικέρ (και από τις δύο πλευρές, αλλά γρήγορα, για να μη λειώσουν) και δημιουργήστε την πρώτη στρώση στον πυθμένα του σκεύους.
  • Στρώστε στη συνέχεια μια στρώση από το μίγμα με το μασκαρπόνε.
  • Από επάνω κοσκινίστε μια στρώση κακάο.
  • Ακολουθεί μια νέα στρώση σαβουαγιάρ μπανιαρισμένων στο καφέ-λικέρ, μια νέα στρώση μίγματος μασκαρπόνε και σκεπάζουμε με μια τελευταία στρώση κακάο.
  • Τοποθετείστε το γλυκό στο ψυγείο για τουλάχιστον 5-6 ώρες πριν κόψετε και σερβίρετε.

Δείτε ένα αναλυτικό βίντεο:

Read Next

05 Δεκ 2025

Καταφθάνουν σύντομα τα 50 καλύτερα μπαρ (και) της Ευρώπης

Τα The World's 50 Best Bars εγκαινιάζουν τη νέα λίστα Europe’s 50 Best Bars και δίνει την ευκαιρία σε μικρότερες πόλεις να λάμψουν μέσα από τα μπαρ τους.

05 Δεκ 2025

Σύνδρομο χριστουγεννιάτικου δέντρου: Τι είναι και γιατί δεν πρέπει να αγνοείς τα συμπτώματά του;

Ένα φαινομενικά αθώο χριστουγεννιάτικο δέντρο μπορεί να κρύβει ερεθιστικούς παράγοντες που σου χαλούν τις γιορτές - δες τι πρέπει να προσέξεις.

Περισσότερα από

Life

05 Δεκ 2025

Ένα απροσδόκητο street party παίζει σήμερα στη Μητροπόλεως

Απόψε, από τις 20:00, το κέντρο φορά τα γιορτινά του και γεμίζει μουσική και ρυθμό.

05 Δεκ 2025

Οι ταινίες που θα δούμε τον Δεκέμβριο στο Netflix

Πρεμιέρες που μπαίνουν δυνατά στη γιορτινή περίοδο, μεγάλα ονόματα σε νέες παραγωγές και μια σειρά από ταινίες και ντοκιμαντέρ που κλείνουν τη χρονιά θεαματικά.

05 Δεκ 2025

Κάτι πολύ νόστιμο συνέβη το περασμένο Σάββατο στο Παγκράτι

Το Ex Machina του Άνταμ Κοντοβά όχι μόνο βρίσκεται σε γαστρονομική φόρμα αλλά θα μας απασχολήσει σοβαρά και με τα 4 hands event του.

05 Δεκ 2025

Στο 'Hotel Ερμού', για δέκατη χρονιά με την Άννα Βίσση

Η "απόλυτη Ελληνίδα σταρ" γιορτάζει 10 συνεχόμενα χρόνια στο στέκι της, κάθε Παρασκευή και Σάββατο.

05 Δεκ 2025

Τι θα κάνεις αυτό το Σαββατοκύριακο στην Αθήνα

Το πρώτο ΣΚ του Δεκεμβρίου φέρνει μαζί του χριστουγεννιάτικα δρώμενα, θεατρικές παραστάσεις και lives, νέα εστιατόρια και μπαρ, καθώς και πολλές ακόμη αφορμές εξόδου.

05 Δεκ 2025

Στο Santa Claus Kingdom τα Χριστούγεννα γίνονται εμπειρία

Το μεγαλύτερο Χριστουγεννιάτικο Πάρκο της Ελλάδας είναι και πάλι εδώ.

05 Δεκ 2025

Μία από τις πιο φίνες κερκυραϊκές κουζίνες για ένα βράδυ στην Αθήνα

Η υπέροχη γευστική πρόταση του Αριστοτέλη Μέγκουλα και του "Pomo d’ Oro" σερβίρεται για μία και μόνο νύχτα στο "Ark".

05 Δεκ 2025

"Στα μαγικά Χριστούγεννα του Πινόκιο", ο Χρήστος Νικολάου ζωντανεύει το παιδί μέσα μας

Στη μαγική παράσταση "Τα μαγικά Χριστούγεννα του Πινόκιο", ο πρωταγωνιστής Χρήστος Νικολάου αποκαλύπτει πώς ο ρόλος έγινε προσωπικό ταξίδι επιστροφής στη φαντασία, στην παιδική αθωότητα και στη δύναμη της αγάπης που ενώνει και μεταμορφώνει.

05 Δεκ 2025

Γιατί πλημμυρίζει η Αθήνα κάθε φορά που βρέχει;

Βρέχει ξανά και οι δρόμοι της Αθήνας μετατρέπονται σε ποτάμια - πώς θα φτάσεις στη δουλειά, στο σχολείο ή στο ραντεβού σου; Ένας ειδικός μάς εξηγεί τι συμβαίνει.

04 Δεκ 2025

9 έξυπνες χρήσεις του αλατιού που πρέπει να δοκιμάσεις σήμερα

Το αλάτι δεν είναι μόνο για γεύση. Ανακάλυψε 9 καθημερινές χρήσεις που θα σε εντυπωσιάσουν.