ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Το χολιγουντιανό σκάνδαλο που προκάλεσε παγκόσμιο σοκ και ενέπνευσε τον "Ίλιγγο" του Δαλιανίδη

Το 1958 μία σοκαριστική υπόθεση φόνου μονοπώλησε τα Μέσα όλου του κόσμου.

Το χολιγουντιανό σκάνδαλο που προκάλεσε παγκόσμιο σοκ και ενέπνευσε τον «Ίλιγγο» του Δαλιανίδη

Λένε ότι η τέχνη μιμείται τη ζωή, αν και πολλές φορές έχουμε δει να συμβαίνει και το αντίθετο. Πολλά από τα γεγονότα που μπορεί να παρακολουθήσουμε σε μία ταινία, μας φαίνονται κάπως… τραβηγμένα, για να έρθει στη συνέχεια "η αληθινή ιστορία" και να μας διαψεύσει. Τελικά, το ανθρώπινο μυαλό, μπορεί να κάνει τις πιο σκοτεινές σκέψεις και να προβεί σε ακόμα πιο σκοτεινές πράξεις.

Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι και η ταινία "Ίλιγγος" την οποία ο Γιάννης Δαλιανίδης εμπνεύστηκε από ένα σκάνδαλο που συγκλόνισε το Χόλιγουντ, τη δεκαετία, του ’50. Η υπόθεση της ταινίας, η οποία είναι από τα πιο πετυχημένα δράματα του ελληνικού κινηματογράφου, με πρωταγωνιστές τους Λάσκαρη και Αλεξανδράκη, έχει ως εξής: "Η Έλλη Καπράλου (Ζωή Λάσκαρη) είναι ένα νεαρό κορίτσι που μένει μαζί με τη χήρα μητέρα της, Καίτη (Βούλα Ζουμπουλάκη) και τον εραστή της, Νίκο (Αλέκος Αλεξανδράκης). Όταν εκείνος την πλησιάζει ερωτικά, η Καίτη προσποιείται ότι δεν καταλαβαίνει τι συμβαίνει, γιατί φοβάται μη χάσει τον Νίκο. Η Έλλη, στο μεταξύ, γνωρίζει έναν νέο που έχει σχέση με μια γυναίκα του υποκόσμου. Αυτή, μόλις μάθει τις σχέσεις του αγαπημένου της με την Έλλη, πηγαίνει στο σπίτι της κοπέλας και κάνει φασαρία. Από εκεί τη διώχνει όμως ο Νίκος. Μετά το περιστατικό, η Έλλη φεύγει από το σπίτι και πηγαίνει να μείνει με τον Γιώργο (Λευτέρης Βουρνάς) αρχίζοντας μια ζωή χαμηλής ηθικής. Κάποια στιγμή, όμως, αναγκαστικά επιστρέφει και τότε ο Νίκος της ρίχνεται. Εκείνη, προσπαθώντας να τον αποκρούσει με ένα μαχαίρι, τον σκοτώνει".

Από εκεί τη διώχνει όμως ο Νίκος. Μετά το περιστατικό, η Έλλη φεύγει από το σπίτι και πηγαίνει να μείνει με τον Γιώργο (Λευτέρης Βουρνάς) αρχίζοντας μια ζωή χαμηλής ηθικής. Κάποια στιγμή, όμως, αναγκαστικά επιστρέφει και τότε ο Νίκος της ρίχνεται. Εκείνη, προσπαθώντας να τον αποκρούσει με ένα μαχαίρι, τον σκοτώνει

Λίγα χρόνια πριν την κυκλοφορία της ταινίας, η ιστορία της σταρ του Χόλιγουντ, Λάνα Τάρνερ, έκανε τον γύρο του κόσμου, προκαλώντας παγκόσμιο σοκ. Η ξανθιά καλλονή, ήταν μία από τις πιο διάσημες ηθοποιούς του κινηματογράφου, ενώ η επιτυχία της στο αντρικό φύλο ήταν παροιμιώδης. Είχε άλλωστε κάνει, 8 γάμους ενώ είχε αποκτήσει μία κόρη, την Σέρυλ Κρέιν, με την οποία ήταν ιδιαίτερα δεμένη.

Το 1957, και αφού μόλις έχει χωρίσει από τον τέταρτο σύζυγό της, η Τέρνερ γνωρίζει τον αρχιμαφιόζο Τζόνι Στομπανάτο. Ήταν ένας ιδιαίτερα βίαιος και οξύθυμος άνθρωπος, ο οποίος συχνά πυκνά κακοποιούσε τις συντρόφους του. Η Τέρνερ δεν αποτέλεσε εξαίρεση. Μάλιστα λένε, ότι κάποια στιγμή είχε εισβάλει στα γυρίσματα της ταινίας "Κάπου, κάποιος, κάποτε", όπου η Τέρνερ συμπρωταγωνιστούσε με τον Σον Κόνερι. Ο Στομπανάτο θεώρησε ότι οι δυο τους έχουν κρυφό δεσμό, και απείλησε τον Κόνερι με όπλο. Ο Κόνερι έπιασε το χέρι του και το έστριψε, ενώ η Τέρνερ ζήτησε την απέλασή του.

Στις 4 Απριλίου του 1958 λοιπόν, ο Στομπανάτο έφτασε με άγριες διαθέσεις στο σπίτι της αγαπημένης του, στο οποίο ζούσε με την 14χρονη τότε κόρη της. Είχε γίνει έξαλλος, επειδή η Τέρνερ δεν τον πήρε μαζί της στην πρόσφατη τελετή απονομής των Όσκαρ και προτίμησε να τη συνοδεύσει η κόρη της Σέρυλ. Οι δυο τους άρχισαν να καυγαδίζουν ενώ ο Στομπανάτο άρχισε να γίνεται βίαιος. Η μικρή παρακολουθούσε το σκηνικό κρυμμένη και μην αντέχοντας να βλέπει τη μητέρα της να υποφέρει, πήρε ένα μαχαίρι και επιτέθηκε στον άντρα. "Πίστευα ότι θα σκότωνε τη μητέρα μου. Την απείλησε ότι θα της χάραζε το πρόσωπο και θα της κατέστρεφε την καριέρα".

Η μικρή παρακολουθούσε το σκηνικό κρυμμένη και μην αντέχοντας να βλέπει τη μητέρα της να υποφέρει, πήρε ένα μαχαίρι και επιτέθηκε στον άντρα. "Πίστευα ότι θα σκότωνε τη μητέρα μου. Την απείλησε ότι θα της χάραζε το πρόσωπο και θα της κατέστρεφε την καριέρα"

Το δικαστήριο αθώωσε τη νεαρή κοπέλα, η οποία απλώς εισήχθη σε σχολείο θηλέων όπου για τρία χρόνια έκανε ψυχοθεραπεία. Το 1961 αφέθηκε ελεύθερη και επέστρεψε στη μητέρα της. Η υπόθεση προκάλεσε τεράστιο σάλο ενώ δεν ήταν λίγοι εκείνοι που ισχυρίστηκαν ότι τον φόνο έκανε η Λάνα και έριξε το φταίξιμο στην κόρη της επειδή δεν θα πήγαινε φυλακή. Ωστόσο, πολλά χρόνια αργότερα, η ίδια η Σέρυλ, μέσα από την αυτοβιογραφία της, παραδέχτηκε ότι ήταν εκείνη που σκότωσε τον Στομπανάτο.

Πληροφορίες από mixanitouxronou.gr

Aκολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

06 Μαϊ 2024

Σπάνια ασθένεια: Το 9χρονο παιδί που δε νιώθει πόνο

Και παρόλο που η κατάσταση του μπορεί να ακούγεται σαν υπερδύναμη, στην πραγματικότητα, η πάθηση αυτή κάνει το αγόρι πιο ευάλωτο σε τραύματα.

06 Μαϊ 2024

"Πέρα από τη σαρκική επιθυμία": Ρίτα Χέιγουορθ και Όρσον Γουέλς, μια σχέση αχαλίνωτου πάθους και μίσους

Το "παιδί θαύμα" ήταν ύποπτος για την άγρια δολοφονία της ηθοποιού Μαύρης Ντάλιας. Λάτρευε τις γυναίκες και το φαγητό.

Περισσότερα από

Stories

06 Μαϊ 2024

Πού έκαναν Ανάσταση οι μεγάλοι αστέρες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου;

Σπάνιο ντοκουμέντο με πρωταγωνιστές του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης στις αρχές της δεκαετίας του 70 από το αρχείο της ΕΡΤ.

06 Μαϊ 2024

Η πρώτη γυναίκα στον κόσμο που απέδειξε πως μπορείς να είσαι σέξι μέσα σε κουστούμι

Όταν η Μάρλεν Ντίτριχ ανέτρεψε μέσα σε μία στιγμή όλα όσα ξέραμε για τη μόδα.

05 Μαϊ 2024

Η Άννα Παναγιωτοπούλου της ιστορικής Λιλιπούπολης των παιδικών μας χρόνων

Λίγοι γνωρίζουν την συνεργασία της Άννα Παναγιωτοπούλου με την ιστορική Λιλιπούπολη, το βαθύτατα δημοκρατικό, (αν και παιδικό) έργο, του Μάνου Χατζιδάκι στο Γ' Πρόγραμμα.

05 Μαϊ 2024

35 χρόνια πριν: Μαρινέλλα - Σταμάτης Φασουλής φίλοι για πάντα

Οι δύο καλλιτέχνες μετρούν μια μακροχρόνια φιλία και εδώ τους παρακολουθούμε σε έναν διαφορετικό διάλογο

05 Μαϊ 2024

Η μοναδική Ρένα Βλαχοπούλου δίνει τις δικές της ευχές για το Πάσχα

Η Ρένα Βλαχοπούλου δίνει τις δικές της ευχές για το Πάσχα το μακρινό 1992.

05 Μαϊ 2024

Λεωνίδιο: Το φαντασμαγορικό έθιμο της Ανάστασης, τα 600 φωτισμένα αερόστατα στο νυχτερινό ουρανό

Η μικρή όμορφη και γραφική πρωτεύουσα της Τσακωνιάς μετατρέπεται σ΄ένα γιγάντιο σκηνικό θεάματος, ήχου και φωτός.

04 Μαϊ 2024

Άννα Παναγιωτοπούλου: Μια σπάνια συνέντευξη της σπουδαίας ηθοποιού το 2001

Όταν η Έλενα Ακρίτα φιλοξένησε το 2001 στην εκπομπή "Φώτα Πορείας" την Άννα Παναγιωτοπούλου. Την ηθοποιό που όλοι λατρέψαμες και έφυγε σαν σήμερα από την ζωή.

04 Μαϊ 2024

"Πού πας ωρέ τσατσαμίνι μου;" Ένα νοερό πασχαλινό ταξίδι στην "Κοντέσα του Ιονίου"

Ένας Κερκυραίος θυμάται την βαθιά παραδοσιακή, ορθόδοξη, καθολική, ειδωλολατρική, βενετσιάνικη και τόσο ταπεραμεντόζα Λαμπρή του νησιού του.

04 Μαϊ 2024

Πάσχα: Τα έθιμα της Ζακύνθου

Από την επτανησιακή πολυφωνική εκκλησιαστική μουσική ως την Ανάσταση με τον Εσταυρωμένο και την εικόνα της της Mater Dolorosa.