ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Το θρυλικό εστιατόριο που αποτέλεσε το αγαπημένο στέκι του Μάνου Χατζιδάκι και η ιστορία του

Λειτουργεί από το 1961 και στα τραπέζια του έδιναν ραντεβού οι Χορν, Κατράκης, Μινωτής, Καρέζη, Βουγιουκλάκη.

Το θρυλικό εστιατόριο που αποτέλεσε το αγαπημένο στέκι του Μάνου Χατζιδάκι και η ιστορία του

Ελάχιστοι είναι οι παλιοί Αθηναίοι που δεν το έχουν επισκεφτεί. Ακόμη λιγότεροι εκείνοι που δεν το γνωρίζουν. Πώς είναι δυνατόν, άλλωστε, να μην έχει κάποιος, έστω ακουστά, το εστιατόριο που αποτέλεσε αγαπημένο στέκι του Μάνου Χατζιδάκι; Το σημείο όπου έπινε τον πρωινό του καφέ και έκλεινε τη μέρα του με το αγαπημένο του γλυκό; Θέλεις λόγω γειτνίασης με το σπίτι του, θέλεις γιατί κάτι του άρεσε στο χώρο, ο Μαγεμένος Αυλός, πίσω από την Πλατεία Προσκόπων στο Παγκράτι, ήταν κάτι σαν το "δεύτερο σπίτι του κορυφαίου Έλληνα συνθέτη και ποιητή", όπως μας εκμυστηρεύεται ο αυθεντικός κοσμοπολίτης και ιδιοκτήτης του εστιατορίου κύριος Δημήτρης Θεοφίλου.

Ο ρετρό ατμοσφαιρικός χώρος του διακρίνεται για τον κομψό και εκλεπτυσμένο χαρακτήρα του. Η διακόσμησή του μάλιστα περιλαμβάνει έπιπλα σε κλασικό στυλ, κάποια από τα οποία είναι αυθεντικές αντίκες. Μπαίνοντας στο εσωτερικό του, το μυαλό ταξιδεύει πίσω στο χρόνο, τότε που οι Χατζιδάκις, Χορν, Μινωτής, Κατράκης, Καρέζη, Βουγιουκλάκη κ.ά. έδιναν ραντεβού στα τραπέζια του, αφήνοντας το δικό τους στίγμα στο θρυλικό εστιατόριο.

Το θρυλικό εστιατόριο που αποτέλεσε το αγαπημένο στέκι του Μάνου Χατζιδάκι και η ιστορία του

Το εστιατόριο λειτουργεί από το 1961, όταν ακόμη τα πράγματα στην περιοχή ήταν πολύ διαφορετικά. Πιο συγκεκριμένα, ο κύριος Θεοφίλου μας αποκαλύπτει πως: "Η πλατεία Προσκόπων τότε ήταν μια αλάνα όπου έπαιζαν τα παιδιά με τον παραδοσιακό τρόπο της παλιάς γειτονιάς, όπως συνέβαινε σε πολλά σημεία της Αθήνας. Υπήρχε το γεφυράκι που χαρακτηρίζει το "Βατραχονήσι". Η περιοχή ονομάζεται Βατραχονήσι λόγω του Ιλισού. Πέρναγε ο Ιλισός από εδώ μπροστά. Η Βασιλέως Κωνσταντίνου ήταν ο Ιλισός, το ρέμα, και εδώ ο εμπνευσμένος άνθρωπος της εποχής εκείνης, ο Γιώργος Πολυχρόνης, κοσμικός, γνωστός Αθηναίος ίδρυσε τον Μαγεμένο Αυλό". Αρχικά ο Μαγεμένος Αυλός ήταν πρατήριο γλυκών και λειτουργούσε σε συνεργασία με την ιστορική σοκολατοβιομηχανία Παυλίδη. Εν συνεχεία, ωστόσο, ο εμπνευστής και ιθύνων νους του, λόγω των ταξιδιών του στο εξωτερικό, θέλησε να δώσει στο χώρο έναν πιο κεντροευρωπαϊκό-αυστριακό χαρακτήρα. Κάπως έτσι του έδωσε το όνομα "Μαγεμένος Αυλός" εμπνευσμένος από τον τίτλο της όπερας του κορυφαίου συνθέτη όλων των εποχών Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ.

Σιγά-σιγά, η λειτουργία του χώρου αρχίζει να αλλάζει, και από εκεί που οι πελάτες μπορούσαν να φάνε γλυκά ή να προμηθευτούν για το σπίτι κάποιο από αυτά, καθώς και άλλα σνακ, όπως το croque monsieur, ο Γιώργος Πολυχρόνης φέρνει στην Ελλάδα την πίτσα και το fondue, που είχε γνωρίσει στα ταξίδια του στην Κεντρική Ευρώπη, και περιορίζει την πώληση των γλυκών σε μια μικρή γωνιά του μαγαζιού. "Εκείνη την εποχή, λοιπόν, (1960-1961) εδραιώνεται η λειτουργία του εστιατορίου, καθώς ο χώρος γέμισε με τραπέζια για να τρώνε κατά βάση fondue, κατά δεύτερον πίτσα και φυσικά δεκάδες άλλα φαγητά που παρέπεμπαν λίγο και στην Κεντρική Ευρώπη", εξηγεί για την αλλαγή της φιλοσοφίας λειτουργίας του Μαγεμένου Αυλού ο κύριος Θεοφίλου. Πώς όμως και γιατί το συγκεκριμένο εστιατόριο αποτέλεσε σημείο αναφοράς για τον μεγάλο Μάνο Χατζιδάκι; Ο κύριος Θεοφίλου πιστεύει πως: "Η ιστορία του χώρου υπήρξε πολύ ενδιαφέρουσα και είναι γεγονός πως το πέρασμα του χρόνου μας φέρθηκε καλά, με την έννοια πως πέρασαν από εδώ όλοι μα όλοι οι σημαντικοί άνθρωποι του τόπου μας και ο καθένας στην εποχή του. Βεβαίως, προεξάρχουσα προσωπικότητα ήταν ο αείμνηστος Μάνος Χατζιδάκις, ο οποίος, και διότι έμενε εδώ δίπλα και διότι κάτι του άρεσε στο χώρο, έκανε το Μαγεμένο Αυλό στέκι του. Κάτι σαν δεύτερο σπίτι του δηλαδή, καθώς εδώ έπινε τον πρωινό του καφέ και εδώ έκλεινε τη μέρα του με το αγαπημένο του γλυκό".

Μάλιστα, άξιο αναφοράς είναι ένα χαριτωμένο σκηνικό το οποίο είχε ως πρωταγωνιστή τον Μάνο Χατζιδάκι: "Μία φορά είχε όρεξη για πολλή κουβέντα. Κατά τις 04.00 απευθύνθηκε σε αυτόν ο μεγαλύτερος από τους σερβιτόρους μας, ο κύριος Γρηγόρης, λέγοντάς του: "Μαέστρο θα μας συγχωρούσατε να σας αφήναμε μόνο σας και να σας δώσουμε το κλειδί, ώστε όποτε τελειώσετε με την παρέα σας να κλείσετε και να κλειδώσετε το μαγαζί;” Τότε ο Μάνος του απάντησε: "Κανένα πρόβλημα παιδιά. Πηγαίνετε στο καλό! Θα κλείσω και θα κλειδώσω εγώ”. Τα παιδιά επέστρεψαν κατά τις 09.00 το πρωί για να ανοίξουν το μαγαζί και είδαν τον Μάνο Χατζιδάκι να κοιμάται σε μία πολυθρόνα, ακριβώς πίσω από την πόρτα, η οποία ήταν και ελαφρώς μισάνοικτη. Χτυπάνε το τζαμάκι, εκείνος ανοίγει τα μάτια και τους λέει: "Επιτέλους βρε παιδιά! Έχασα το κλειδί και φύλαγα το μαγαζί μέχρι να έρθετε”".

Έκτοτε συσπειρώθηκε γύρω από τον Χατζιδάκι μια σημαντική παρέα μεγάλων ανθρώπων των γραμμάτων και των τεχνών. Όλα αυτά τα μεγαθήρια που έγραψαν την ιστορία στο δεύτερο μισό του προηγούμενου αιώνα και που ακόμα και σήμερα τους αναπολούμε. "Βέβαια εδώ γραφτήκαν και κάμποσα από τα τραγούδια με τον αείμνηστο Γκάτσο, ο οποίος έγραφε τους στίχους. Εδώ ντεμπουτάρανε συνθέτες που τότε ήταν νεαροί και τώρα βρίσκονται στο πάνθεον των πολύ επιτυχημένων, όπως ο Δήμος Μούτσης. Από εδώ ξεκίνησαν την πορεία τους και καινούργιοι συνθέτες, οι οποίοι σήμερα βρίσκονται στην κορυφή και τότε ήταν στα πρώτα τους βήματα, όπως ο Νίκος Κυπουργός.

Εδώ διαμορφώθηκαν και ζυμωθήκαν μέσα στο πνεύμα και άλλοι νέοι, όπως ο Δημήτρης Ιατρόπουλος, μία κορυφαία προσωπικότητα στον τομέα της ποίησης. Γενικά, ο χώρος έχει μία ατέλειωτη ιστορία, αφού είναι ένα μέρος από το οποίο έχουν περάσει σημαντικότατες προσωπικότητες, όπως ο Μινωτής, ο Κατράκης, ο Χορν, η Αλίκη Βουγιουκλάκη, η Τζένη Καρέζη με τον Καζάκο, η Άννα Φόνσου, η Τζένη Βάνου, ο Σπανός, ο Πλέσσας, ο Χατζηνάσιος και τόσοι άλλοι ακόμα", αποκαλύπτει για τους θαμώνες του μαγαζιού γεμάτος νοσταλγία και περηφάνια ο κύριος Θεοφίλου. Εκτός από την άκρως ενδιαφέρουσα ιστορία του, ωστόσο, ο Μαγεμένος Αυλός κατάφερε να εδραιωθεί στη συνείδηση του κοινού και για την εμπνευσμένη κουζίνα του. Ποια ήταν (και είναι μέχρι σήμερα) τα πιάτα που το έκαναν να ξεχωρίζει στις επιλογές του κοινού;

Ο κύριος Θεοφίλου αποκαλύπτει πως: "Έχουμε κάποια πιάτα τα οποία είναι πολύ ξεχωριστά, όπως η πικάτα μας, την οποία φτιάχνουμε 55 χρόνια τώρα, οι ωραίες τυροκροκέτες παρμεζάνα, το περίφημο fondue τυριών και δεκάδες άλλα παρεμφερή εδέσματα". Γενικότερα, η φιλοσοφία της κουζίνας γέννησε όμορφες ιδέες, όπως θα συνέβαινε με μια εμπνευσμένη νοικοκυρά που θα έφτιαχνε συνταγές για να ικανοποιήσει την οικογένειά της. Κάπως έτσι δημιουργήθηκαν και τα πιάτα του Μαγεμένου Αυλού, με άρωμα Δύσης, και διακριτές πινελιές από την κεντρική Ευρώπη. Στην πορεία διαμορφώθηκαν συνταγές ζεστές, comfort food που θυμίζουν την κουζίνα που πρωτογνώρισε ο καθένας μας στο σπιτικό του, από τη μητέρα του ή τη γιαγιά του.

Σήμερα το ελληνικό στοιχείο παίζει κυρίαρχο ρόλο στην κουζίνα του Μαγεμένου Αυλού, καθώς στον κατάλογό του βρίσκουμε ελληνικά μαγειρευτά και μεσογειακά πιάτα, όπως τα καταπληκτικά γιουβετσάκια, το υπέροχο φρικασέ και κάποιες κρασάτες συνταγές. "Θα έλεγα πως η κουζίνα μας είναι παραδοσιακή, καθιερωμένη και ιδιαίτερα νόστιμη, με αρκετά σημαντική την εμφάνιση των ανησυχιών της και προς το εξωτερικό", υπογραμμίζει ο κύριος Θεοφίλου. Έχοντας μεγάλη πείρα στο χώρο του τουρισμού και των εστιατορίων, ο κύριος Θεοφίλου βρίσκεται στον επιχειρηματικό χώρο σχεδόν μισό αιώνα, καθώς άνοιξε το πρώτο του κατάστημα το 1968. Αδιαμφισβήτητα αποτελεί την "ψυχή" του Μαγεμένου Αυλού, καθώς κάθε βράδυ βρίσκεται στο μαγαζί του για να σας καλωσορίσει. Αξίζει να τον γνωρίσετε και να αφιερώσετε λίγο από το χρόνο σας σε μια συζήτηση μαζί του, αν θέλετε να μάθετε κι εσείς ενδιαφέρουσες ιστορίες από τα παλιά.

Πληροφορίες Αμύντα 4, Παγκράτι, Αθήνα Τηλ. 210 7223195

www.magemenosavlos.com

Read Next

17 Απρ 2024

Δημήτρης Μητροπάνος: Γνώρισε τον εξόριστο πατέρα του όταν ήταν 29 χρόνων. Οι αποβολές από τα σχολεία και η πατρική σχέση με τον Ζαμπέτα

Ήταν17 Απριλίου όταν ο Δημήτρης Μητροπάνος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με πνευμονικό οίδημα και μεταφέρθηκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όπου και άφησε την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 64 ετών.

17 Απρ 2024

Κωνσταντίνος Καβάφης:"Σημασία έχουν αυτά που δεν ζήσαμε. Οι έρωτες οι ανεκπλήρωτοι, όλα τα "σ' αγαπώ" που τσιγκουνευτήκαμε"

Τον κατέκριναν, τον χλεύασαν σε μεγάλο βαθμό, τον παρώδησαν και πολλοί προσπάθησαν να αποδείξουν πως όσα έγραφε "δεν συνιστούσαν ποίηση". Έκαναν τεράστιο λάθος.

Περισσότερα από

Stories

16 Απρ 2024

Η Δούκισσα Νομικού 17 χρόνια πριν: Όταν η όμορφη φοιτήτρια της ΑΣΟΕΕ κέρδιζε το στέμμα

Τότε ήταν ένα γλυκό κοριτσάκι, φοιτήτρια ακόμα στην ΑΣΟΕΕ. Με δυσκολία κοιτούσε την κάμερα.

16 Απρ 2024

Τσάρλι Τσάπλιν:"Δεν είμαι ακριβώς ερωτευμένος μαζί της, αλλά εκείνη είναι απόλυτα ερωτευμένη μαζί μου"

Η μεγάλη αδυναμία του Τσάρλι Τσάπλιν στις ανήλικες γυναίκες. Ο Τσαρλς Σπένσερ "Τσάρλι" Τσάπλιν (Charles Spencer "Charlie" Chaplin) γεννήθηκε στις 16 Απριλίου 1889 στο Λονδίνο από γονείς θεατρίνους.

16 Απρ 2024

Κριστόφ: Ο τραγουδιστής του πρώτου μου μπλουζ

Ήυαν ο ερμηνευτής που "χόρεψε" μαζί του κάθε ερωτευμένο ζευγάρι. "Οh! Mon Amour"

15 Απρ 2024

Ζαν Πολ Σαρτρ: "Αν έγινα φιλόσοφος, αν επεδίωξα τόσο επίμονα τη φήμη, όλα έγιναν βασικά για να μπορώ να ρίχνω γυναίκες"

Ο μπουρζουά φιλόσοφος που περιφρόνησε τους μπουρζουάδες και το βραβείο Νόμπελ πέθανε σαν σήμερα.

15 Απρ 2024

Γιάννης Φέρτης: Η φωτογραφία με τη Μιμή Ντενίση από τον γάμο τους

Η σπάνια αδημοσίευτη φωτογραφία με τη Μιμή Ντενίση.

15 Απρ 2024

Γιάνης Φέρτης-Ξένια Καλογεροπούλου : Ο γάμος στο γραφικό εκκλησάκι 60 χρόνια πριν

Σπάνιες φωτογραφίες από τον γάμο του Φέρτη με την Καλογεροπούλου 60 χρόνια πριν!

15 Απρ 2024

Το ζευγάρι που επέλεξε να πεθάνει μαζί: Η αληθινή ιστορία αγάπης του Τιτανικού

"Παιδί μου πες στη μητέρα σου ότι την αγαπώ". Μια τραγική ιστορία αγάπης,πριν το ναυάγιο του θρυλικού κρουαζιερόπλοιου που βυθίστηκε στις 15 Απριλίου 1912, κατά τη διάρκεια του παρθενικού του ταξιδιού.

14 Απρ 2024

Ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος 26 ετών στην πρώτη του θεατρική εμφάνιση

"Όταν η μητέρα του αντιλαμβάνεται την αλήθεια, δηλώνει στον νεαρό Διονύση ότι θα τον αποκληρώσει". Σαράντα χρόνια χωρίς τον σπουδαίο ηθοποιό.

14 Απρ 2024

Σιμόν ντε Μποβουάρ: Η γυναίκα που κατάργησε το μύθο του "αιώνιου θηλυκού"

Η ιέρεια του φεμινισμού άλλαξε ριζικά τον τρόπο που οι κοινωνίες αντιλαμβάνονται το "Δεύτερο Φύλο", πέθανε στις 14 Απριλίου του 1986 και θάφτηκε δίπλα στον Σαρτρ στον άντρα που έδωσε ανυστερόβουλα την ύπαρξή της.