ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Το πρώτο μέσω ενημέρωσης που δημιουργήθηκε αποκλειστικά από γυναίκες για γυναίκες

Στη Σομαλία γυναίκες δημοσιογράφοι έχουν πλέον την ευκαιρία να αναδείξουν το έργο γυναικών επιχειρηματιών, πολιτικών αλλά και την σκοτεινή πλευρά της έμφυλης βίας.

Το πρώτο μέσω ενημέρωσης που δημιουργήθηκε αποκλειστικά από γυναίκες για γυναίκες

Το πρώτο μέσω ενημέρωσης στη Σομαλία που δημιουργήθηκε αποκλειστικά από γυναίκες και απευθύνεται σε γυναίκες βρίσκεται ήδη στην κυκλοφορία. Το πρωτοποριακό «Bilan», όπως ονομάζεται το μέσο και σημαίνει στην σομαλική γλώσσα «λαμπερός», έχει στόχο να δώσει την ευκαιρία σε γυναίκες δημοσιογράφους να ερευνήσουν και να παρουσιάσουν ρεπορτάζ με επίκεντρο ιστορίες γυναικών, κάτι που μέχρι πρότινος θεωρούνταν σχεδόν απαγορευτικό στα καθιερωμένα media της χώρας.

Λόγω του φύλου τους έρχονται συχνά αντιμέτωπες με εκφοβιστικές συμπεριφορές από άνδρες συναδέλφους, ενώ ελάχιστες είναι οι πιθανότητες ανέλιξης στον χώρο.

Επικεφαλής της μικρής ειδησεογραφικής ομάδας έξι ατόμων ορίστηκε μια από τις ελάχιστες γυναίκες παραγωγούς ειδήσεων, η αρχισυντάκτρια Nasrin Mohamed Ibrahim, η οποία με την βοήθεια των συνεργατών της επιθυμεί να «αμφισβητήσει την αντίληψη που θέλει τη γυναίκα να μένει μόνο στο σπίτι». Δημιουργώντας περιεχόμενο για την τηλεόραση, το ραδιόφωνο και τα social media, με κεντρική θεματολόγια τον ρόλο της γυναίκας στην κοινωνία, την πολιτική, στον επιχειρηματικό κλάδο, το «Bilan» πρόκειται να αναθεωρήσει τον τρόπο που παρουσιάζεται το γυναικείο φύλο στις χώρες της Αφρικής. Μεγάλο μέρος της ατζέντα θα είναι επίσης αφιερωμένο στις σκοτεινές ιστορίες σεξουαλικών παρενοχλήσεων, απαξιώσεων και έμφυλης βίας – καθημερινές καταστάσεις, οι οποίες συνήθως αποσιωπούνται.

Όπως εξηγούν οι εργαζόμενες γυναίκες στο τομέα των media, λόγω του φύλου τους έρχονται συχνά αντιμέτωπες με εκφοβιστικές συμπεριφορές από άνδρες συναδέλφους, ενώ ελάχιστες είναι οι πιθανότητες ανέλιξης στον χώρο. «Γενικά πιστεύουν ότι οι γυναίκες πρέπει απλώς να μπαίνουν στο στούντιο, να διαβάζουν τις ειδήσεις που έχουν γράψει άλλοι και να επιστρέφουν σπίτι τους» τόνισε μεταξύ άλλων η 27χρονη Ibrahim, η οποία εργάζεται περισσότερα από 12 χρόνια ως δημοσιογράφος. Τα λεγόμενα της έρχεται να επιβεβαιώσει και η συντάκτρια ειδήσεων του «Bilan» Fathi Mohamed Ahmed, επισημαίνοντας πως άνδρες συνάδελφοι της προσπάθησαν να την εκμεταλλευτούν αρκετές φορές, γεγονός που έπαψε να συμβαίνει μόνο όταν αρραβωνιάστηκε. «Η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες δημοσιογράφοι στη Σομαλία είναι η κακοποίηση, ειδικά από άνδρες δημοσιογράφους. Προσφέρονται να σε βοηθήσουν, αλλά μόνο αν τους δώσεις κάτι σε αντάλλαγμα. Συχνά μου έλεγαν ‘’είσαι πολύ όμορφη, μου αρέσει το σώμα σου’’ και σταμάτησαν μόνο όταν είπα ότι αρραβωνιάζομαι».

Προσφέρονται να σε βοηθήσουν, αλλά μόνο αν τους δώσεις κάτι σε αντάλλαγμα.

Το νέο μέσο της Σομαλία με έδρα την πρωτεύουσα της χώρας, πρόκειται να παρέχει επίσης εκπαίδευση και καθοδήγηση στους νεοεισαχθέντες εργαζομένους, προσφέροντας μάλιστα την δυνατότητα πρακτικής σε αριστούχους τελειόφοιτους της δημοσιογραφίας του πανεπιστημίου Μογκαντίσου. Το καινοτόμο project χρηματοδοτείται από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και θα λειτουργήσει πιλοτικά για έναν χρόνο.

Ακολουθήστε το Woman Toc στο Instagram

Read Next

18 Μαϊ 2024

Αλίκη Βουγιουκλάκη και Τζένη Καρέζη και τους γιους τους Γιάννη και Κων/νο τον Σεπτέμβριο του 1981 στο Ηρώδειο

Μία σπάνια φωτογραφία των δύο σπουδαίων κυριών του ελληνικού κινηματογράφου και του θεάτρου και των παιδιών τους.

17 Μαϊ 2024

Όταν ο Ντέιβιντ Κόπερφιλντ ήταν αρραβωνιασμένος με την Κλόντια Σίφερ

Πριν βρεθεί στο στόχαστρο του #MeToo, με 16 γυναίκες να τον καταγγέλουν για σεξουαλικά αδικήματα, ο Ντέιβιντ Κόπερφιλντ, ήταν αρραβωνιασμένος με την Κλόντια Σίφερ.

Περισσότερα από

Stories

17 Μαϊ 2024

Βίκυ Μοσχολιού: Σπάνια φωτογραφία από το ταξίδι της στη Βενετία

Το συγκινητικό σχόλιο της Άλκηστις Πρωτοψάλτη κάτω από την δημοσίευση.

17 Μαϊ 2024

O Βαγγέλης Παπαθανασίου (ή απλά o θρύλος Vangelis) σε σπάνιες εικόνες

Ο βραβευμένος με Όσκαρ μουσικός, ο σπουδαίος Vangelis, ήταν ένας λόγος για να νιώθουμε περήφανοι σαν Έλληνες.

16 Μαϊ 2024

Η πριγκίπισσα Σοφία νύφη στο πλευρό του Δον Χουάν - Οι τρεις γάμοι του πιο πολυσυζητημένου βασιλικού ζευγαριού

62 χρόνια πριν. Στον ορθόδοξο γάμο παρέστησαν γαλαζοαίματοι και ευγενείς από 29 χώρες.

15 Μαϊ 2024

Η σκληρή αλήθεια μιας πονεμένης ζωής- Η Καίτη Γκρέυ εξομολογείται 27 χρόνια πριν

Η υιοθεσία που την στιγμάτισε και η σύγκρουση με την θετή της μητέρα μέσα από τα λόγια της θρυλικής τραγουδίστριας.

15 Μαϊ 2024

Βίκυ Βανίτα: Ο κρυφός έρωτας για τον Σειληνό η μοναχική ζωή και ο ακόμα πιο μοναχικός θάνατος

Η όμορφη ηθοποιός γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης στις 15 Μαΐου 1948 και "έφυγε" στις 8 Μαρτίου 2007. Αλλά δεν αποκάλυψε ποτέ το μεγάλο μυστικό της ασθένειάς της.

15 Μαϊ 2024

"Η ζωή είναι σύντομη. Κάνε μια απιστία" - Το απίστευτο σκάνδαλο της διαρροής των στοιχείων χιλιάδων χρηστών της εφαρμογής για παράνομες σχέσεις

Ashley Madison: Sex, Lies & Scandal: Το νέο ντοκιμαντέρ του Netflix αποκαλύπτει τι συνέβη με το διάσημο app για παντρεμένους και δεσμευμένους που ψάχνουν για παράνομη σχέση και τη διαρροή των προσωπικών τους στοιχείων το 2015.

14 Μαϊ 2024

Slimane - Νίκος Αλιάγας: Όταν ο Αλιάγας βρισκόταν επί σκηνής με τον Slimane, τον Γάλλο που "μάγεψε" στη Eurovision

Ο Νίκος Αλιάγας είναι παρουσιαστής εδώ και πολλά χρόνια στο γαλλικό "The Voice: La Plus Belle Voix".

14 Μαϊ 2024

Όταν η Σαρλίζ Θερόν ζήτησε "προστασία" στα γυρίσματα του Mad Max, μετά τις απειλές του Τομ Χάρντι

Οι δύο πρωταγωνιστές βρέθηκαν αντιμέτωποι σε μια σκληρή διαμάχη στα γυρίσματα της ταινίας "Mad Max: Fury Road".

14 Μαϊ 2024

46 χρόνια πρίν-Όταν ο Φαίδων Γεωργίτσης συνάντησε τη Ρίτα Χέιγουρθ στη Θεσσαλονίκη, το 1977

Όταν το όμορφο αγόρι του ελληνικού κινηματογράφου συνάντησε τη ντίβα του Χόλιγουντ, που πέθανε σαν σήμερα.

14 Μαϊ 2024

Ρίτα Χέιγουορθ: "Οι άνδρες κοιμούνται με τη Τζίλντα και ξυπνούν μαζί μου"

Η τραγική ιστορία πίσω από τη διάσημη φράση τηςπιο επιθυμητής κοκκινομάλλας του Χόλιγουντ που γεννήθηκε στις 17 Οκτωβρίου 1918. και πέθανε στις14 Μαΐου 1987.