Η θέση της γυναίκας στην παγκόσμια λογοτεχνία δεν ήταν ποτέ ξανά η ίδια μετά την Τζέιν Ώστεν, την Βρετανίδα συγγραφέα που πρόλαβε, στη σύντομη ζωή της, να υπογράψει επτά ολοκληρωμένα μυθιστορήματα και να αφήσει πίσω της δύο ατελή. Το ταλέντο της, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο μίλησε για την εποχή της, τις ανισότητες των δύο φύλων, την αξία των γυναικών στην βρετανική κοινωνία των αρχών του 19ου αιώνα, το δικαίωμα μίας γυναίκας να επιλέγει η ίδια πώς θα ζήσει τη ζωή της και με ποιον, παραμένει αντικείμενο θαυμασμού ακόμα και στις μέρες μας, ακόμα και για εμάς, τα παιδιά ενός σύγχρονου και προοδευτικού κόσμου, με ίντερνετ και γρήγορες ταχύτητες, στον οποίο, δυστυχώς, η έννοια της ισότητας και της δικαιοσύνης εξακολουθούν να μην θεωρούνται δεδομένα.

Πιο φωτεινό από το κύκνειο άσμα της, το πολύ πιο στιβαρό «Πειθώ», πιο απλό και αναμενόμενο από τα αληθινά αριστουργηματικά «Υπερηφάνια και Προκατάληψη» και «Λογική και Ευαισθησία» και πιο διαβασμένο από τα λιγότερο διάσημα «Μάνφφιλντ Παρκ» και «Το Αββαείο του Νορθάνγκερ», η «Έμμα» είναι μάλλον το πλέον διασκεδαστικό και απολαυστικό βιβλίο της κορυφαίας συγγραφέως, μία κωμωδία καταστάσεων και παραξηγήσεων με την ίδια ακριβώς δομή που έχουμε συνηθίσει να τις απολαμβάνουμε εν έτει 2019 στην μεγάλη οθόνη του σινεμά. 

Κορίτσι όμορφο, πλούσιο και έξυπνο βγάζει πύρινους λόγους περί ανεξαρτησίας, αλλά ζει τη ζωή της με τρόπο ασυνεπή, καθώς βαριέται να διαβάσει και να εξασκήσει τα ταλέντα της, προτιμώντας να περνά τον χρόνο της σε μικρές βόλτες στην πόλη, σε ανούσια κουτσομπολιά και σε προξενιά που άλλοτε πετυχαίνουν και άλλοτε όχι. Η ίδια δεν θέλει ούτε κατά διάνοια να παντρευτεί και να δεσμευτεί στο πλευρό ενός άντρα, αγνοώντας παντελώς τη δύναμη του έρωτα αλλά και την ειρωνία της ζωής που φέρνουν πάντα τα πράγματα όπως θέλουν αυτά και όχι όπως θέλεις εσύ. Τελικά οι πράξεις της θα προκαλέσουν το ένα μπλέξιμο μετά το άλλο, μα το happy end φαντάζει προμελετημένο και αναπόφευκτο και στο τέλος όλα πηγαίνουν καλά.

Η αφίσα της ταινίας.

Το 1996 η διάσημη ιστορία της Ώστεν μεταφέρθηκε στο σινεμά σε μία σχετικά μέτρια ταινία με πρωταγωνίστρια την πολύ ταιριαστή για τον ρόλο Γκουίνεθ Πάλτροου. Φέτος μία δεύτερη μεταφορά έρχεται στην μεγάλη οθόνη με ημερομηνία κυκλοφορίας την 14η Φεβρουαρίου (ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου) έχοντας στον βασικό ρόλο την ταλαντούχα Anya Taylor-Joy, μία ηθοποιό που αγαπά να παίζει σε ταινίες εποχής.

Αυτή τη φορά το ανάλαφρο και χιουμοριστικό κλίμα του βιβλίου αποτυπώνεται στην απόλυτη εκδοχή του και ήδη από το τρέιλερ αισθάνεσαι πως εδώ η διασκέδαση και η διακωμώδηση των καταστάσεων είναι το ζητούμενο. 

Κρατώντας σε πολλά σημεία την ατμόσφαιρα της πολύ πετυχημένης σειράς του BBC με το ίδιο ακριβώς όνομα, η οποία ξεπερνά κατά πολύ σε απόδοση την κινηματογραφική μεταφορά με την Πάλτροου, το νέο φιλμ της σκηνοθέτιδος Autumn de Wilde θα επιχειρήσει να δώσει μία ακόμα πιο φρέσκια ματιά σε ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα μυθιστορήματα στην ιστορία της παγκόσμιας λογοτεχνίας. 

Δες το τρέιλερ της δεύτερης κινηματογραφικής μεταφοράς του μυθιστορήματος «Έμμα».

 

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

 

TAGS