ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Το να μη συμφωνείς με την Γκρέτα Τούνμπεργκ δεν αφορά την ίδια αλλά εσένα

Εσένα, εμένα, εμάς, αυτούς και τους άλλους, παραπλανημένους, αραχτούς και light, που δε βλέπουμε πέρα από τη βολή μας και τη σον-σον ψευτοεπικοινωνία.

Το να μη συμφωνείς με την Γκρέτα Τούνμπεργκ δεν αφορά την ίδια αλλά εσένα

Το θάρρος της γνώμης είναι μια χώρα δίπλα στην αλήθεια, γιατί ενώ όλοι ισχυριζόμαστε ότι αναζητούμε τη δεύτερη, την πρώτη την καταδικάζουμε απερίφραστα και χωρίς δεύτερη σκέψη, ειδικά στους καιρούς των σόσιαλ μίντια, που το μίσος και ο προσβλητικός λόγος είναι η μόνιμη επωδός στον οποιοδήποτε λόγο, που το θετικό πρόσημο μοιάζει ανάλαφρο, ρηχό και παιδικό, ενώ όλα τα μέτωπα έχουν δυο κεφάλια, όλες οι παρατάξεις χωρίζονται στα δυο -ενίοτε και οι ίδιοι οι άνθρωποι χωρίζονται στα δυο.

Μέσα σε αυτό το δίπολο και πέρα από τις φονταμένταλ διαφορές υπάρχουν και οι «ναι μεν αλλά», η ουρά της πολιτικής ορθότητας, η οποία όμως μοιάζει τόσο δηλητηριώδης και αυτοκαταστροφική όσο η ουρά του σκορπιού. Ό,τι προηγείται ή ό,τι έπεται του «αλλά» πάρ’ το και πέτα το, έχει την τάση της αυτοακύρωσης, έτσι κι αλλιώς.

Στην περίπτωση της 16χρονης Σουηδέζας, ακτιβίστριας, Γκρέτα Τούνμπεργκ, που κέρδισε το Εναλλακτικό Νόμπελ και ήταν υποψήφια για το Νόμπελ Ειρήνης, το μοντέλο της πεζής κόντρας επαναλαμβάνεται, χωρίς καμία έκπληξη, παρά το γεγονός της αντισυμβατικότητας της προσωπικότητάς της, που σε έναν κόσμο αγγελικά πλασμένο θα λειτουργούσε ενθαρρυντικά και όχι αποκαρδιωτικά: teenager, με σύνδρομο Άσπεργκερ, με ευφυΐα, θάρρος και γνώσεις καλοφορμαρισμένου πολιτικού, χωρίς φυσικά τον ξύλινο λόγο και τη ρητορική διπλωματία. Χωρίς χαμόγελα συγκαταβατικής ικανοποίησης στα δύσκολα, χωρίς etiquette πειθαρχίας στο παράλογο, χωρίς αλόγιστη χρήση της αισιοδοξίας, χωρίς τρολάρισμα στις κηδείες των δύο γιγαντιαίων παγετώνων Όκγιεκουλ στην Ισλανδία και Πιζόλ στην Ελβετία.

Η Γκρέτα είναι θυμωμένη γιατί βλέπει τον κίνδυνο. Όλοι τον βλέπουμε. Όλοι τον συζητάμε. Λίγοι αντιλαμβανόμαστε το μέγεθος της ενδεχόμενης καταστροφής, πέρα από το καφενιακό χιούμορ τύπου «αν δεν πνιγούμε θα καούμε» και πάει λέγοντας. «Για καταστροφολογία» την κατηγόρησε ο διευθύνων σύμβουλος του κολοσσού της μόδας LVMH, Μπερνάρ Αρνό, «Μοιάζει να είναι ένα χαρούμενο κορίτσι με ένα λαμπρό και υπέροχο μέλλον. Χάρηκα πολύ που την είδα» έγραψε ειρωνικά ο πρόεδρος της Αμερικής, Ντόναλντ Τραμπ, μετά τη διάσκεψη κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα. Οι Γολιάθ του πλανήτη μοιάζουν να «τσιμπάνε» με τη Δαβίδ.

Η ίδια μοιάζει να έχει περισσότερο χιούμορ από το έλλειμα για το οποίο την κατηγορούν ανεβάζοντας σαν στάτους περιγραφής του εαυτού της στα σόσιαλ ό,τι ακριβώς έγραψε ο Τραμπ: «Είναι ένα χαρούμενο κορίτσι με ένα λαμπρό και υπέροχο μέλλον», ενώ σε πρόσφατο ποστ της τοποθετείται με ψυχραιμία απέναντι στους haters.

«Πάμε πάλι. Όπως ίσως έχετε παρατηρήσει, οι haters είναι πιο ενεργοί και δραστήριοι από ποτέ, μου επιτίθενται για την εμφάνισή μου, τα ρούχα μου, τη συμπεριφορά μου και τις διαφορές μου. Σκαρφίζονται κάθε πιθανό ψέμα και θεωρία συνωμοσίας. Φαίνεται ότι θα υπερβούν κάθε "γραμμή" για να μας αποσπάσουν την προσοχή, καθώς θέλουν απελπισμένα να μη μιλάμε για το κλίμα και την οικολογική κρίση. Το να είναι κανείς διαφορετικός δεν είναι αρρώστια και η σύγχρονη επιστήμη με τα καλύτερα διαθέσιμα μέσα δεν είναι "απόψεις" αλλά διασταυρωμένα δεδομένα. Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω γιατί ενήλικες επιλέγουν να σπαταλούν τον χρόνο τους κοροϊδεύοντας και απειλώντας εφήβους και παιδιά επειδή αυτά προωθούν την επιστήμη, όταν θα μπορούσαν να κάνουν κάτι καλό αντ' αυτού. Υποθέτω ότι θα πρέπει, απλά, να νιώθουν ότι απειλούνται από εμάς. Όμως ο κόσμος ξυπνά. Τα λέμε στους δρόμους την Παρασκευή!», γράφει η 16χρονη καλώντας τους ανήλικκους μαθητές ανά την υφήλιο, στο μεγάλο, παγκόσμιο ραντεβού των «Παρασκευών για το Μέλλον» («Fridays For the Future»).

Από τη μία οι κινητοποιήσεις των μαθητών από την άλλη η καχυποψία των μεσηλίκων. Μόνο που η αλήθεια αυτή τη φορά δεν είναι κάπου στη μέση. Σιγά μην καταφέρει να αλλάξει τον κόσμο, λένε οι απέναντι. Κι αν καταφέρει να τον αλλάξει; Τι στοίχημα χάνουν;

Επιμύθιο: Η Πάτι Σμιθ, η 72χρονη ποιήτρια της ροκ έγραψε στο ίνσταγκράμ της, «Τα παιδιά μας είναι θυμωμένα», κάτω από τη φωτό της Γκρέτα, την επομένη του οργισμένου λόγου της στη διάσκεψη κορυφής του ΟΗΕ και κατόπιν έπλεξε τα μαλλιά της σε δύο αντικριστές κοτσίδες για να υπογράψει 400 αυτόγραφα πάνω στο νέο της βιβλίο, Year of the Monkey -μια ευθεία, τιμητική συσχέτιση με την κουπ της 16χρονης ακτιβίστριας.

*Το βιβλίο της Γκρέτα Τούνμπεργκ, «Η ζωή μας είναι στα χέρια σας, Οι ομιλίες που συγκλόνισαν τον κόσμο», κυκλοφορεί στα ελληνικά την 1η Οκτωβρίου στα βιβλιοπωλεία από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος.

Φωτό: REUTERS/Shannon Stapleton/File Photo

Ακολούθησε το WomanToc στο Instagram

Read Next

25 Απρ 2024

Την ημέρα που η Σαρλίζ Θερόν τσακώθηκε με έναν υπάλληλο σε τράπεζα άνοιξε ο δρόμος για την καριέρα της

Πώς ένας τσακωμός στο γκισέ μίας τράπεζας οδήγησε τη διάσημη ηθοποιό στην κορυφή του Χόλιγουντ;

25 Απρ 2024

Αλμπέρ Ουντερζό: Ο ευφυής συνδημιουργός του Αστερίξ που ήξερε να μας κάνει να γελάμε

Ο διάσημος δημιουργός κόμικς, το όνομα του οποίου εμφανίζεται στα εκατοντάδες εκατομμύρια των αντιγράφων των περιπέτειων των αμετάβλητων Γαλατών που πωλούνται στον κόσμο από το 1961, γεννήθηκε στις 25 Απριλίου 1927 και πέθανε στις 24 Μαρτίου 2020, σε ηλικία 92 ετών.

Περισσότερα από

Stories

24 Απρ 2024

Βέρα Γουάνγκ: Ο μυστικός συνδυασμός ομορφιάς που ακολουθεί για την αιώνια νεότητα στα 74

Οι εικόνες της διάσημης σχεδιάστριας δεν σταματούν να διχάζουν το κοινό λόγω της ηλικίας που δηλώνει.

24 Απρ 2024

Ζαν-Πολ Γκοτιέ: Το enfant terrible της μόδας κλείνει τα 72

Στα 13 του χρόνια, δημιούρησε μια ολόκληρη κολεξιόν ρούχων για την μαμά και την γιαγιά του. Σήμερα 60 χρόνια μετά, συνεχίζει να εκπλήσσει.

24 Απρ 2024

Η Τατιάνα Μπλάτνικ σε ηλικία 13 ετών -Η ασπρόμαυρη φωτογραφία

"Αυτό το challenge είναι και μια υπενθύμιση για όλους εμάς που ασκούμε κριτική στον εαυτό μας".

24 Απρ 2024

50 χρόνια πριν: Όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έγινε εξώφυλλο στο περιοδικό TIME

"Σαν σήμερα, πριν από 26 χρόνια, ο Ελληνισμός αποχαιρετούσε τον ηγέτη που άλλαξε την πορεία της σύγχρονης Ελλάδας".

24 Απρ 2024

Ο εθισμός στα ναρκωτικά ήταν ο λόγος που η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ απομακρύνθηκε από τον Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ

Το "ξεχασμένο" νεανικό ειδύλλιο που κράτησε για περισσότερα από πέντε χρόνια.

24 Απρ 2024

Όταν ο Κάρολος έλιωνε για την Μπάρμπρα Στρέιζαντ

Κι όμως! Υπήρξε έντονο φλερτ ανάμεσα σε εκείνον και την διάσημη σταρ, η οποία σήμερα, κλείνει τα 82.

24 Απρ 2024

"Και λάτρεψα τον πατέρα μου σαν κάτι ανώτερο. Δεν τον πλησίαζα όμως"

Απόσπασμα, από τον πρώτο τόμο του αυτοβιογραφικού έργου της Πηνελόπης Δέλτα, που γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου στις 24 Απριλίου 1874.

23 Απρ 2024

Ο θυελλώδης έρωτας της Τζέσικα Λανγκ με τον Τομ Σέπαρντ

"Αγαπώ αυτή την γυναίκα με έναν τρόπο που δεν μπορώ να περιγράψω" έγραφε εκείνος σε έναν φίλο του.

23 Απρ 2024

Ποιος σκότωσε τον Αλέξανδρο Ωνάση και οι θεωρίες συνομωσίας

Πίσω στο 1973 ο γιος του Αριστοτέλη Ωνάση σκοτώνεται σε αεροπορικό δυστύχημα. Τα πορίσματα δείχνουν δολοφονία και οι θεωρίες συνομωσίας κάνουν το γύρο του κόσμου.

22 Απρ 2024

Μάνος Χατζιδάκις : "Μπορεί κανείς να φανταστεί ποτές, πως μια βραδιά κεφιού του, είναι δυνατόν να την καλύψει μια Σονάτα του Mπετόβεν;"

Όταν ο Μάνος Χατζιδάκις άλλαξε την πορεία της ελληνικής μουσικής μιλώντας για το ρεμπέτικο.